Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Конвектори чи інфрачервоні обігрівачі: порівнюємо 5 параметрів

Дата публікації: 01.11.2021 10:59
Дата оновлення: 20.02.2023 13:42

У статті порівнюємо можливості пристроїв і розбираємося, що краще — конвектор або інфрачервоний обігрівач для офісу, дому та павільйону.

ІЧ-обігрівач та конвектор: в чому різниця та особливості пристроїв

В будинках частіше використовують електроконвектори. Для обігріву промислових площ беруть водяні, газові та комбіновані моделі. Але попри різний тип, робота всіх конвекторів ідентична:

  1. Повітря потрапляє в нижні решітки девайсу і проходить крізь радіатор.
  2. Нагріваючись, воно виходить назовні та спрямовується до стелі.
  3. Охолоджуючись, спускається до підлоги, і процес нагріву повторюється.

Виходячи з алгоритму роботи, ключова особливість криється в повільному та планомірному прогріванні приміщення. Якщо вимкнути пристрій, в кімнаті довго буде тепло, оскільки навіть далекі кути встигають прогрітися на кілька градусів.

різниця між ІК-обігрівачем і конвектором

ІЧ-обігрівач працює зовсім по іншому алгоритму: він гріє як сонячні промінчики. Хіба що не потрібно використовувати SPF-крем, перебуваючи під його впливом. Промені відбиваються від рефлектора та нагрівають поверхні в кімнаті, а ті, своєю чергою, відбивають тепло.

Ключовою особливістю інфрачервоного обігрівача є його «точкова робота». Він гарний у тому випадку, якщо потрібно прогріти частину кімнати, а не всю її площу. Найбільш компактні пристрої на кшталт UFO Micatronic 1900 (UFO-T19EN-B) можна ставити на стіл або комод.

В тему: Що краще: електричний конвектор чи масляний обігрівач — 7 фактів

Конвектори або інфрачервоні обігрівачі: що вибрати?

ІЧ-пристрій обігріває певну зону, з ним комфортно в альтанках, терасах та інших місцях з протягами. Його краще розташовувати вище рівня голови, щоб гріти предмети внизу, а тепло від них буде прагнути вгору. Якщо ж нагрів спрямований вгору, це порушить конвекцію повітря: біля стелі буде спекотно, а житлова зона залишиться прохолодною.

принцип обігріву інфрачервоного обігрівача і конвектора

Конвектор хоч і прогріває повільніше, проте робить це більш рівномірно. Для невеликих житлових приміщень в самий раз. Оптимальне розташування конвектора — 5-20 см від рівня підлоги. Так пристрій буде вбирати холодне повітря і поступово нагрівати кімнату. У пристроях на ніжках, таких як ARDESTO CH-1500MCW, висота підставки вже оптимальна — достатньо поставити його на опору.

Корисно: Як вибрати конвектор у 2020 році: 5 хаків, щоб хукати в теплі

Швидкість нагріву приміщення: як гріється повітря

Якщо хочеться зігрітися якнайшвидше, краще скористатися ІК-обігрівачами. Вони починають гріти менше ніж через хвилину після включення. Найбільш спекотно буде тим, хто знаходиться поруч з пристроєм — на відстані до 2-3 метрів. А ось кімната буде прогріватися довго, бо ІК обігріває не повітря, а предмети. І тільки після того, як вони прогріються до кімнатної температури, починають віддавати тепло повітрю. Для цього потрібно мінімум 20-30 хвилин. 

правила використання конвектора й ік-обігрівача

Конвектор гріє на максималках через 3-5 хвилин після ввімкнення. При цьому, вузько направленого прогріву в них немає. Завдяки особливостям будови приладу, кисень рівномірно підіймається крізь верхні решітки. У кімнаті помітно теплішає через 10-15 хвилин.

Безпека понад усе: правила використання

У конвекторі нагрівальний елемент захований глибоко, обпектися не вийде. А ось з ІК-обігрівачами потрібно бути акуратними. Випромінювач тут доволі гарячий і знаходиться близько до перегородки. При недбалому поводженні є ризик погнути захисну сітку та отримати опік.

Буде тепло: Як правильно вибрати теплову гармату: 4 ключових значення, щоб перемогти холодюгу

Економічність пристрою: принцип ощадливості

Практичність нагрівачів залежить від 2 параметрів:

  • Потужність

Чим вона вище, тим більше енергії потрібно пристрою.

  • Енергоефективність

Чим вище показник, тим більший ККД (коефіцієнт корисної дії). Моделі з високою енергоефективністю (А і вище) практично не втрачають енергію при перероблюванні електричного імпульсу в тепло.

Щоб зрозуміти, як потужність і енергоефективність обігрівача впливають на гаманець, наведемо приклад. Конвектор на 1000 Вт (як Cooper & Hunter CH-1000MD) і класом енергоефективності А ++, видаватиме приблизно стільки ж тепла, як і пристрій потужністю 1200 Вт і енергоспоживанням класу C або D.

Така ситуація виникла через те, що другий девайс втратив багато енергії в процесі конвертації електрики в тепловий імпульс. І хоч на його етикетці вказана потужність в 1200 Вт, тепла він видасть як пристрій на 700-800 Вт з енергоефективністю А +++. А перший пристрій ефективно переробив Ватти та видав тепло. 80-85% електроенергії перейшло в обігрів приміщення.

Довговічність опалювальних приладів: літо одним помахом

На якісний пристрій виробники надають гарантію на 2-5 років. У реальності вони витримують по 7-10 років без ремонту. Головне — продивитись якомога більше відгуків та оглядів на обрані моделі перед покупкою. Це допоможе знайти довгожителя навіть в бюджетному сегменті «ноунейм».

довговічність і принцип роботи ІК обігрівача і конвектора

Цікаво: Що краще — тепловентилятор або конвектор : 4 тези для роздумів

Вартість за обігрів: на що звернути увагу

У обох девайсів вартість варіюється в різних цінових категоріях: від ультрабюджетних до дорогих пристроїв з додатковими фішками, аж до зволоження повітря. Основні фактори ціноутворення такі:

  • Бренд

Пристрій від маловідомого виробника дешевше, ніж від перевіреного роками постачальника.

  • Особливості

Чим безпечніше, екологічніше та довговічніше обігрівач, тим дорожче він коштує.

  • Додаткові фішки

Кожен «бонус» додасть до прайсу пристрою від $10 до $1000. Наприклад, в UFO Eco_Mini_1500 передбачено регулювання температури, а Cooper & Hunter CH-2000ES має зручну ручку для переміщення.

  • Потужність

Слабкі пристрої комплектують менш термостійкими деталями. Це позначається на їх собівартості.

Якщо хочеться бюджетний і якісний обігрівач, слід вибирати малопотужні пристрої з базовим функціоналом: обігрів, захист від перегріву, можливість перевстановлення.

Конвектори: «за» і «проти»

Переваги 
Недоліки 
Прогріває комплексно. Навіть після відключення температура тримається досить довго і спадає повільно У запилених приміщеннях при конвекції з підлоги підіймається пил. Розв'язувати цю проблему можна мийкою повітря — вона «прибиває» бруд 
Усі небезпечні деталі заховані глибоко, а у деяких моделей є додатковий захист від перегріву (як у Neoclima Dolce 2)  Не підходить для обігріву великих, напіввідкритих та відкритих просторів. Найбільш помітний результат буде в закритих кімнатах з площею до 20-30 метрів
Безшумна робота  Повільно прогрівається. Перших 10-20 хвилин тепло буде зосереджено біля стелі, потім кімната наповниться теплом 
Багато варіантів «прихованого» монтажу — такі конвектори вбудовані в підлогу та непомітні для оточення 
Прогріває тільки повітря, а не меблі, можливість виникнення пожеж мінімізована 

Зверніть увагу: Поради, як вибрати обігрівач: топ 5 популярних типів і рейтинг кращих моделей

Інфрачервоні обігрівачі: «за» і «проти»

Плюси 
Мінуси 
Прогрівання менш ніж через хвилину  Краще не залишати без нагляду в сім'ях з маленькими дітьми й тваринами 
Використовують в приміщеннях та на вулиці  Деякі пристрої в перших 10-15 хвилин роботи видають легкий фоновий шум 
Є компактні моделі розміром з ноутбук 
Легко перенести та взяти в сумку. Той же Ardesto IH-2500-Q1S в складеному стані (без ніжки) поміститься в жіночий шоппер або тоут-сумку 

Однозначної відповіді на питання «що краще — електричний конвектор або інфрачервоний обігрівач» не існує. Тут потрібно приймати ситуацію як вибирати за обставинами. Якщо потрібен швидкий точковий прогрів, крутіше ІК-лампи не знайти. Щоб прогріти кімнату рівномірно, варто придивитися до конвектора. 

Лікнеп: Мийка повітря або зволожувач: в чому відмінності між 2 девайсами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії