Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Конвектор або теплова гармата: 6 особливостей при виборі

Дата публікації: 09.11.2021 15:21
Дата оновлення: 05.06.2023 15:29

Що краще в побуті — теплова гармата або конвектор — питання із зірочкою. Вони обидва обігрівають досить швидко, проте принцип роботи у них різний. Нижче розібрано їх ключові особливості.

Принцип роботи теплових гармат та конвекторів

Теплова гармата нагнітає повітря та проганяє його через нагрівальний елемент. Працює вона так:

  1. Вентилятор засмоктує холодні повітряні потоки всередину девайса.
  2. Вони проходять через лопаті та нагрівальний елемент, нагріваючись при цьому.
  3. Гаряче повітря виштовхується в довкілля.

принцип роботи теплових гармат

Принцип роботи конвектора полягає у вмілому використанні природного руху повітря у приміщенні. Він працює за наступним алгоритмом:

  1. Прохолодне повітря проникає крізь нижню решітку приладу та проходить через нагрівальний елемент.
  2. Підігрівшись, воно виходить через решітку зверху та розсіюється по приміщенню.
  3. Частина повітря вистигає та опускається до підлоги, щоб знову нагрітися.

як працює конвектор за принципом нагрівання кімнати

Обігрівач не затягує холод примусово: в остиглого повітря висока щільність, тому воно прагне до підлоги. Тепло підіймається самостійно, тому «штовхати» його вентиляторами не потрібно. Повітря при подібному прогріві не пересушується.

Цікаво: Що краще: електричний конвектор чи масляний обігрівач — 7 фактів

Що краще: обігрівач чи теплова гармата

Розбираємо, що краще — конвектор чи тепловентилятор, порівнюючи 6 параметрів пристроїв.

Області застосування конвектора та теплової гармати

Конвектор не випалює кисень, обігріваючи приміщення природним шляхом, тому буде чудовим вибором для житла. Теплова гармата, навпаки, підсушує його, тому буде оптимальним варіантом для точкового обігріву на протягах. Вона підійде для просторих кімнат, промислові моделі (такі як Ballu BHP-P-9 чи Ballu BHG-60) можна використовувати в павільйонах розміром в 50-60 м2.

область застосування конвектора

Теплові гармати середньої та високої потужності полегшують деякі ремонтні роботи. Наприклад, якщо направити пристрій на пофарбовану стіну, ця ділянка почне пузиритися. Зняти фарбу стане набагато простіше.

теплова гармата гріє стіну

При обігріві приміщення потужні гармати рекомендують ставити на відстані кількох метрів від стін та меблів — інакше висока температура повітряного потоку може нашкодити їм.

В тему: Як вибрати конвектор у 2020 році: 5 хаків, щоб хукати в теплі

Площа обігріву: різниця між побутовими та промисловими пристроями

Відмінності криються у потужності пристроїв. Моделі для дому слабші, промислові — сильніші, їм потрібно більше енергії. Щоб покупець не мізкував, виробники у технічних характеристиках пристроїв вказують оптимальну площу обігріву. Ці значення актуальні для більшості житлових приміщень з висотою стель до 3 м.

Якщо кімната виявляється вищою, або у неї погана теплоізоляція (старі вікна, задуває зі щілин і т.д.), тоді реальна площа обігріву може зменшитися на 20-35%. Тому, якщо умови роботи пристрою відрізняються від стандартних, рекомендується брати «площу» із запасом. У тому ж Ballu BHP-ME-5 зазначено, що гармата здатна обігріти кімнату до 50 кв.м: вона відмінно підійде для роботи в приміщенні 35-40 м з високою стелею та постійними протягами.

Якщо ж подивитися на характеристики Zanussi ZCH/C-1500MR, виробник заявляє, що він обігріє кімнату до 15 кв.м. Ця цифра буде правдивою для приміщень з гарною термоізоляцією. Чим гірше «захист від холоду», тим потужнішим має бути девайс. Обов'язково врахуйте це під час перегляду рекомендованої площі обігріву.

Зверніть увагу: Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів і рейтинг кращих моделей

Потужність та ефективність: як розрахувати тепло

Потужність конвектора вираховують як 100 Вт на 1 кв.м обігрівальної площі (допустимо для приміщень зі стандартними стелями). Якщо стіни тонкі, з них дує або відсутня теплоізоляція, краще закладати 120-130 Вт на метр — тоді пристрій точно зігріє кімнату.

Виходячи з розрахунків, отримаємо наступні результати:

  1. Обігрівач на 1500 Вт (такий як ARDESTO CH-1500MCW) підійде для кімнати до 15 метрів. При мінімальній теплоізоляції приміщення або високих стелях (від 3 м) зможе зігріти 10-12 кв.м.
  2. Простий варіант на 1000 Вт як Cooper&Hunter CH-1000MS ідеальний для старої проводки в кімнатах до 8-10 метрів.
  3. Потужний обігрів на 2000 Вт (як Cooper&Hunter CH-2000MS) дасть тепло одразу на 18-22 метрах житла.

Теплова гармата підійде для великих приміщень та напіввідкритих просторів. Її потужність стартує з 1-2 кВт та сягає до 20 кВт. Як правило, гарматі потрібно 5 кВт для обігріву 50-60 кв.м при середній висоті стель. Для 20-30 м достатньо купити тепловентилятор потужністю до 2 кВт, такий як Ballu BHP-ME-2.

Лікнеп: Як правильно вибрати теплову гармату: 4 ключові значення, щоб перемогти холодюгу

Габарити: розмірчик до міри

Більшість конвекторів розміром з радіатор опалення. А зовнішній вигляд та габарити теплових гармат різномасні. Одні — не більше мультиварки чи електричної пічки, інші — як мотоцикл. Для обігріву опен-спейсу (офісу без стінок) площею до 100 м2 підійде NEO TOOLS 90-069 вагою 7,5 кг.

розміри конвектора

Для складів та павільйонів використовуються пристрої розміром практично з реальну гармату. Вага у них відповідна — від 50 кг і більше. Їх складно перенести вручну — саме тому до них прилаштовують колеса.

Безпека: нагрівальний елемент «у будиночку»

Конвектор — безпечний варіант. Він не прогріває повітря до дуже високих значень в 70-90°C, тому його можна встановлювати поряд з меблями та стінами. Також в моделях з електронним управлінням можна налаштувати температуру в точності до градуса.

Ступінь безпеки теплової гармати залежить від конструкції та потужності. Домашні пристрої потужністю 2-3 кВт можна встановлювати в приміщеннях з меблями та спрямовувати потік на них – нічого поганого не станеться. «Ненажерливі» електроваріанти рекомендується тримати далеко від домашньої обстановки та легкозаймистих об'єктів. Інакше потужний вузькоспрямований потік гарячого повітря може призвести до пожежі або псування майна.

Правильний вибір: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» і 2 «проти»

Економія: хто з пристроїв споживає менше світла

Купуючи кліматичну техніку, варто розуміти, що важливіше — менше витрат у момент покупки або довгострокова вигода. Конвектор, хоч і коштує дорожче, зрештою виявиться «дешевшим» у побуті. Він споживає менше енергії, відповідно, рахунки за світло будуть скромнішими.

У побутових теплових гармат та конвекторів приблизно однакова потужність, тому ціна за обігрів одного квадратного метра буде схожою. Звертайте увагу на енергоефективність — чим вище цей показник, тим ефективніше девайс переробить електрику в тепло.

Гармата на 1300 Вт із класом споживання D видає стільки ж тепла, скільки тепловентилятор на 800-900 Вт із класом А+++. При цьому перший споживає світла майже вдвічі більше. А це безпосередньо вплине на рахунки за електроенергію.

Намагаючись зрозуміти, що краще для невеликої кімнати — теплова гармата або конвектор, враховуйте, що через роботу зі сфокусованими потоками повітря гармата сильніше висушує його. Саме тому бажано купити «у пару» зволожувач повітря. Він надаватиме цілющу вологу, яку забрав опалювальний девайс. Працюючи з конвектором достатньо періодично провітрювати приміщення.

Теплові гармати: плюси та мінуси

Переваги
Недоліки
Мобільність — навіть у промислових моделей передбачена ручка для перенесення пристрою Після вимкнення кімната холоне швидше, оскільки прогрівалася лише певна ділянка
Вузькоспрямована робота — прогрівається лише строго обрана ділянка. Якщо у великому павільйоні потрібно прогріти невелику зону, це гарматі під силу, конвектору — ні

Згоряння кисню через роботу нагрівального елементу

Потрібно продумувати вентиляцію приміщення і в деяких випадках купувати додаткове зволоження

На ринку є безліч комбінованих, дизельних та газових моделей. Це дозволяє економити на електроенергії
Можливість обігріву великих павільйонів
Стабільна робота навіть за температури нижче 0°C

До речі: Бризер, кондиціонер або рекуператор — що краще вибрати: 3 ключові характеристики

Переваги та недоліки конвекторів

Плюси
Мінуси
Не спалює кисень Повільно прогріває приміщення
Може працювати кілька днів поспіль Не вдасться прогріти частину приміщення — згодом жарко буде в будь-якій точці кімнати
2 способи встановлення: на ніжках та монтаж на стіну. Вбудовані моделі монтують у стіну або у підлогу Не вийде використовувати в ремонтних роботах при знятті фарби — завдяки своїй широполосності, пристрій прогріває усю кімнату, а не певну її ділянку

Якщо конвектор встановлювати на протягах, швидкого обігріву в такому разі не варто чекати. Проте він природним шляхом відсікає «задув» холодного повітря в кімнату.

Щоб визначитися «теплова гармата або конвектор», потрібно врахувати особливості ситуації. Для приміщень з великою площею під обігрів чи там, де потрібно прогріти конкретну ділянку, краще взяти теплову гармату. Конвектор стане оптимальним вибором для маленьких кімнат.

Читайте: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

Коментарі
Залиште коментар
Категорії