Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Бризер, кондиціонер або рекуператор — що краще вибрати: 3 ключові характеристики

Дата публікації: 09.11.2020 08:30
Дата оновлення: 09.11.2020 08:30

Коли доводиться вибирати пристрої для якісного повітрообміну, виникає питання — що краще: бризер, кондиціонер чи рекуператор? Вибір залежить від особливостей приміщення, де буде розміщено прилад.

Перед покупкою рекуператора, кондиціонера чи бризера варто розрахувати точний метраж житлової площі та уважно вивчити характеристики вентиляційних виробів.

Цікава стаття: Детальний гайд у 7 пунктах, що це таке — прецизійний кондиціонер та про принципи його роботи

Конструкція та принцип роботи кондиціонера

Прилад працює на фреоні за системою замкнутого циклу між зовнішнім та внутрішнім блоками. Фреон — це рідина, яка вбирає або викидає тепло залежно від встановленого режиму температури. Він охолоджується у зовнішньому блоці та перетворюється на газ.

Принцип роботи кондиціонера

Потім перетворюється на компресор, де під тиском стискається, цим збільшуючи температуру. Фреон прямує в конденсатор, охолоджується в ньому і знову переходить у рідкий стан. Далі ця волога потрапляє в терморегулювальний вентиль, у ньому зменшується тиск і фреон нагрівається, закипає та випаровується у випарнику. Там він обдувається кімнатним повітрям та поступово охолоджується. Фреон знову стає газом і продовжує свою ходу по колу знову і знову.

Взимку концепція роботи кондиціонера є аналогічною. Тільки фреон, спрямований клапаном, що у зовнішньому блоці, рухається у протилежному напрямку. Теплообмінники міняються місцями: у внутрішньому блоці відбувається охолодження, а зовнішньому — нагрівання. За таким принципом працюють усі види кондиціонерів.

До речі: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів та 3 мінуси пристрою

Продуктивність

Цей параметр характеризує кількість тепла та холоду, що виділяються кондиціонером. Його називають «теплопродуктивність» та «холодопродуктивність». При розрахунку потужності для приміщення використовують саме цю характеристику.

Побутові моделі мають ERR від 2,5 до 3,5, що означає відношення потужності охолодження до використовуваної потужності, а СМР — 2,8-5 дорівнює відношенню потужності обігріву до застосовуваної потужності. Виходячи з цих параметрів, пристрої поділяють на класи енергоефективності від А (кращої) до G (найгіршої).

Фільтрування

При виборі кондиціонера важливо звернути увагу до системи фільтрації. У комплекті до пристрою йдуть різні фільтри, залежно від моделі.

Вирізняють дев'ять видів фільтрації.

  1. Грубе очищення
    Відбувається видалення забруднень із повітря механічним способом схожим за принципом дії із ситом. Такі фільтри затримують великі частинки пилу, шерсть та пух. Головне завдання — захистити внутрішні деталі кондиціонера від ламання, і лише потім — очистити повітря. Вимагають заміни кожні 3-4 місяці.
  2. Тонне очищення
    Фільтрування дозволяє видаляти дрібні частинки пилу до 1 мкм, хвороботворні та маслянисті бактерії, інші домішки. Виділяють кілька типів тонкого очищення залежно від способу та ступеня усунення забруднень: полімерні, вугільні, синтетичні, електростатичні, плазмові, нанофільтри, ультрафіолетові. Можна зустріти кілька видів у одному пристрої. Фільтри необхідно міняти кожні 4 місяці.
  3. Вугільні моделі
    Завдяки абсорбівним властивостям фільтрів можна повністю позбавитися запаху сигарет і їжі в приміщенні. Термін придатності фільтрування — від 2,5 до 4 місяців.
  4. З антибактеріальним покриттям
    Відрізняються специфічною обробкою, що усуває віруси, хвороботворні бактерії та суперечки грибків. Мають ефект самоочищення, тому не вимагають частої заміни.
  5. Фотокаталізатори
    Головні чинні речовини — двоокис титану та активоване вугілля. Не піддаються негативному впливу вологого середовища, тому що виробляються з водовідштовхувальних волокон. Експлуатаційний термін — 3-5 років.
  6. Катехінові фільтри
    Катехін — природний антисептик, який міститься в чайному листі. Такі пристрої знезаражують повітря, усувають неприємні запахи.
  7. Електростатичні
    Є комбінацією пластин і решіток. Там подається електричний струм, через що виникає електрополе. Від напруги вмирають віруси та бактерії, пилові кліщі.
  8. Генератор аніонів
    Пригнічує життєдіяльність плісняви, грибка, комах та пилових кліщів.
  9. Антиоксидантний фільтр
    Речовина, що використовується, належить до групи флавоноїдів, які особливим чином впливають на вільні радикали, перетворюючи їх на хімічно нейтральні сполуки.

Енергоспоживання

Такий параметр вказує, скільки електричної енергії споживає пристрій для виробництва теплоти та холоду.

Кондиціонер виробляє тепло чи холод утричі більше, ніж споживає. На кількість енергії, що витрачається пристроями, впливають три фактори:

  • задана температура,
  • увімкнені функції,
  • час функціонування.

Енергоспоживання пристрою

Щоб охолоджувати повітря, компресор знижує фреон, що дозволяє віддавати тепло, накопичене на теплообміннику зовнішньої частини усередину. Після відбувається випаровування.

Але тут слід пам'ятати, що за годину від заявленої потужності відхилення виходять незначними. А ось показники витрати за довгий період, наприклад, за місяць можуть сильно відрізнятися. Кліматичні пристрої побутового призначення, призначені для кімнати в 15-20 м², за годину витрачають близько кіловат.

Корисна стаття: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії за годину: 4 пояснювальних розділи

Конструкція та принцип роботи бризера

Бризер — подоба вентилятора, яка очищає повітря та подає його з вулиці до приміщення. Конструкція приладу складається із трьох секцій:

  • основи з конструкційними елементами,
  • повітроводу,
  • декоративний ковпак.

Принцип роботи бризера

Повітря з вулиці проходить через приймальний патрубок і надходить у систему фільтрації. Там очищується та нагрівається. Через випускну решітку, яка знаходиться вгорі пристрою або з боків, повітря надходить у приміщення.

Продуктивність

Потужність — кількість свіжого повітря, яке пристрій виробляє в приміщення за годину. Залежатиме від робочого режиму приладу. Його продуктивність коливається не більше 20-100 м/год.

На одну особу в приміщенні має припадати 30 м/год свіжого повітря. Тому потужні моделі здатні у волю наздогнати свіжачка для трьох людей, що знаходяться в кімнаті, щоб ті могли вільно дихати на повні груди.

конструкція бризера

Потрібно розуміти, для однієї кімнати один бризер. Тільки так ви досягнете бажаного результату.

Читайте: Спліт-система або кондиціонер: 3 особливості, які допоможуть вирішити, у чому різниця

Фільтрування

Повітряні фільтри — перша захисна лінія, яка вловлює вуличний пил та бруд. Саме тому фільтри для бризера вимагають частої заміни. Якщо фільтр забитий брудом, знижується ефективність роботи кліматичної системи. Бризер працює в натяг, тому повітря в кімнаті буде далеким від ідеалу.

Фільтрування бризера

Змінювати фільтри рекомендовано щорічно. Якщо в будинку чи квартирі проживають алергіки, краще замінити ще частіше.

На замітку: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії за годину: 4 пояснюють розділи

Енергоспоживання

Немає потреби використовувати бризер на повну потужність при нагріванні. Достатньо поставити на усереднений показник, щоб запобігти появі протягів. І зменшити енергоспоживання. У холодні пори року пристрій споживатиме більше електрики. Це виправдано, якщо використовувати нагрівач на повну потужність лише в тому випадку, коли на вулиці сильний мороз. Середня цифра енергоспоживання бризера — 1,4 кВт на годину.

Конструкція та принцип роботи рекуператора

Рекуператор — пристрій вентиляційного вигляду, здатний підігрівати та очищати повітря за допомогою теплової енергії відпрацьованого витяжного потоку. Принцип роботи полягає у проходженні потоку повітряних мас через теплообмінник.

Принцип роботи рекуператора

Тепле витяжне повітря підігріває пластини, передає енергію холодному потоку, що дозволяє подавати в приміщення очищене повітря.

Пізнавальна стаття: Як включити та налаштувати кондиціонер на тепло: 2 простих способів

Продуктивність

При підборі рекуператора важливо звернути увагу саме на продуктивність витрат повітряних мас на притоці та витяжці. Приплив має становити мінімум 30 м/год.

рекуператор зсередини

Головна перевага таких приладів – можливість регулювання витрати та наявність енергоефективного ЄС-вентилятора (енергоощадного). Також можна збільшувати подачу повітряних мас над витяжкою.

Продуктивність залежатиме від параметрів приміщення та кількості мешканців. Оптимальний ефект досягається, якщо в кімнаті живе від 1 до 3 осіб.

Фільтрування

У більшості моделей багатоступенева фільтрація потоку, що надходить. Виділяють три види фільтрів.

  1. Базовий або палевий: очищає від пилу та бруду.
  2. Нера-фільтр: зупиняє дрібні частинки мікронного розміру.
  3. Вугільний: нейтралізує запахи.

Енергоспоживання

Кількість споживаної електричної енергії виходить із вологості повітря, температури всередині та зовні споруди, виду теплообмінника та інших параметрів. Мінімальна цифра енергоспоживання рекуператора — 6 Вт.
ККД (коефіцієнт корисної дії) розраховується за формулою.

Де:
• tu — температура зовнішнього повітря;
• tf — температура повітря, що видаляється (до рекуперації);
• ti — температура припливного повітря (після рекуперації).

Порівняння бризера, кондиціонера та рекуператора: таблиця

Параметр
Кондиціонер Бризер Рекуператор
Продуктивність Для маленьких приміщень — до 5000 ВТU, для більш ніж 25 м² — від 7 до 9 тисяч BTU Вказати точну продуктивність бризера не можна, оскільки прохід потоку через фільтри уповільнює його швидкість, через що знижується потужність Продуктивність залежатиме від параметрів приміщення та кількості мешканців 
Охолодження Здатний підтримувати необхідну температуру холоду в приміщенні В основному служить для підігріву та очищення повітря  Розрахований для підігріву та очищення повітря
Нагрів Може підтримувати необхідну температуру тепла у приміщенні Деякі моделі не комплектуються нагрівачем Забезпечує підігрів свіжого припливного повітря за допомогою теплової енергії відпрацьованого витяжного потоку
Фільтрування

Використовується в основному для нагрівання та охолодження повітря (залежно від пори року).

Може очищати повітря

Очищує повітря Очищує повітря
Шум Рівень шуму вказується в паспорті — від 20 до 50 дБ Практично безшумні Практично безшумні
Інтеграція з розумною домівкою 

Комплектується пультом ДУ.

Є можливість контролю через смартфон

Є підключення до системи розумного будинку Є підключення до системи розумного будинку
Забір повітря з вулиці Забирає з вулиці холодний або теплий потік і переробляє в необхідну температуру Під час сильних холодів деякі бризери не мають можливості нагріватися, що призводить до зледеніння та ламання техніки Під час сильних холодів деякі рекуператори не мають можливості нагріватися, що призводить до зледеніння та ламання техніки
Відведення повітря Переробляє повітря та випускає нефільтрований потік Переробляє неочищене повітря у чисте та свіже Переробляє неочищене повітря у чисте та свіже
Енергоспоживання Здатний виробляти тепло і холод утричі більше, ніж споживати Використовується клімат-контроль, що дозволяє економно витрачати електроенергію Споживає мінімальну кількість електроенергії
Ціна 3000-60000 грн 6000-25000 грн 6000-30000 грн

Відповідь на запитання — що краще: кондиціонер, рекуператор чи бризер — не може бути однозначною. Щоб визначитися з вибором, варто ознайомитись з особливостями того чи іншого приладу.

Цікава стаття: Мобільний кондиціонер: що це, як працює і 4 причини купити

Коментарі
Залиште коментар
Категорії