Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Спліт-система чи кондиціонер: 3 особливості, які допоможуть вирішити, в чому різниця

Дата публікації: 20.08.2019 09:00
Дата оновлення: 20.02.2023 14:39

Охолоджувальні пристрої створюють умови для комфортного перебування у приміщенні. Вибір кліматичного обладнанняЗАЛЕЖИТЬ від розмірів будинку, кількості людей, що постійно присутні в кімнаті та кількості вікон та дверних отворів.

Сплит-система в действии

Чим спліт-система відрізняється від звичайного кондиціонера? Для того, щоб контроль температури не завдавав клопоту, перед покупкою важливо розібратися, в чому ж різниця.

Цікаво дізнатися: Що таке інверторний кондиціонер, чим він відрізняється від звичайного: лікнеп в 5 розділах

Що таке спліт-система?

Спліт-системи використовуються для нагрівання, охолодження повітря та контролю рівня вологи в приміщенні. Такі прилади, як CH-S12XN7, очищають простір від найдрібніших частинок пилу, що вкрай важливо, якщо в будинку є люди, які страждають на алергію.

Головна відмінність спліт-системи від кондиціонера полягає в тому, що вона розділена на два різні віддалені компоненти. Зовнішня секція – це компресор, який ініціює процес охолодження, тоді як внутрішній компонент складається з випарника та вентилятора. Дві секції з'єднані набором електричних проводів та трубок, які також називаються лініями, що використовуються для транспортування повітря між двома секціями.

Наприклад, CH-S09FTXDG з внутрішнього і зовнішнього блоку. Зовнішній блок встановлюється на фасаді, а внутрішній – у кімнаті. Вони містять такі деталі:

Внутрішній блок:
Зовнішній блок:
компресор охолоджувальну котушку
котушки конденсатора вентилятор
капілярну трубку фільтр для очищення повітря

Зовнішня частина приладу пов'язана з внутрішньою через мережу спеціальних ізольованих трубок. Зовнішній блок отримав назву тому, що встановлюється на вулиці, а внутрішній — монтується на стіну в будь-якій частині кімнати.

Гучність приладу мінімальна через конструкцію пристрою. Частини кондиціонера, які створюють найбільший шум (компресор та вентилятор), винесені за межі житла.

Великою перевагою розділених систем кондиціювання є можливість розширення системи додатковими випускними отворами для інших приміщень. Причому кожен має свій термостат, що дозволяє індивідуально вмикати або вимикати конкретний внутрішній блог за потребою.

З додатковими випускними отворами єдина необхідна додаткова установка – сама внутрішня частина і мідна трубка, що з'єднує з нею зовнішній компресор.

 Структура сплит-системы

Існує помилкова думка, що кондиціонер приносить у будинок свіже повітря, але це не так. Пристрій побудований так, щоб забирати повітря з кімнати, охолоджувати та повертати назад. Техніка не збагачує приміщення киснем і бере повітря з вулиці. А це означає, що вентилювання та провітрювання залишаються обов'язковими для життя в будинку.

Для розуміння принципу роботи системи кондиціювання, потрібно розібратися, які функції виконують деталі пристрою.

Цикл роботи спліт-системи:

  1. Рідкий холодоагент під впливом тиску потрапляє у випарник.
  2. Під дією гарячого повітря відбувається процес випаровування та абсорбції тепла.
  3. У компресорі піднімається тиск, холодоагент в газоподібному стані надходить в агрегат і виходить назовні.
  4. У конденсаторі холодоагент знову переходить в рідкий стан і остигає завдяки струменю повітря, який подає вентилятор.

Горизонтальні жалюзі, якими обладнано внутрішній блок, забезпечують розподіл повітря.

Спліт-система на КШТАЛТCH-S09XP7, відрізняється привабливим, мінімалістичним дизайном, який відмінно гармонує з інтер'єром будь-якої квартири. Також пристрої такого типу ефективно охолоджують або обігрівають кімнату за короткий термін.

 Принцип работы сплит-системы

Корисна інформація: Як правильно вибрати кондиціонери для квартири: 3 головні параметри вибору

Види спліт-систем

Спліт-система та кондиціонер: у чому різниця, а також якими бувають охолоджувальні пристрої? Компактні спліт-кондиціонери за способом розміщення поділяються на такі різновиди:

  • Напольно-стельові – потік повітря спрямований вгору або накочується по стелі і спускається вниз. Головна перевага такого кондиціонера, як SU-18GR/S-18GR, в тому, що потік повітря не спрямований на людину і мінімізує можливість захворіти.
  • Настінні – зустрічаються найчастіше. Встановлюються на будь-якій частині стіни та підходять для невеликих приміщень.
  • Колонні – підходять тільки для великих приміщень через свої габарити та найвищі показники потужності. Монтуються на підлозі у вестибюлі готелів, залах ресторанів та гіпермаркетах.
  • Касетні – працюють за принципом рівного розподілу повітря в 4 напрямках. Ідеально підходять для величезних приміщень із підвісними стелями. Кондиціонер монтується в стелю і не впливає на дизайн кімнати, оскільки візуально видно лише його ґрати.
  • Канальні – розраховані на роботу відразу в декількох приміщеннях. Як правило, вони перевищують за потужністю інші спліт-кондиціонери. Такий тип охолоджуючого пристрою забезпечує чистоту та свіжість повітря у заміських будинках, великих офісах та конференц-залах.

Представлене обладнання підбирається під тип приміщення. У квартирах та житлових будинках доречними будуть спліт-системи, які розміщують на стінах, як модель CH-S07GKP8. У приміщеннях з великою відстанню між підлогою та стелею відмінним рішенням буде використання касетних систем. Канальні пристрої підходять для великих просторів із підвісними стелями.

 Настенная сплит-система

На вибір спліт-системи впливає кількість енергії, що витрачається пристроєм для охолодження приміщення, його економічність та потужність. Кліматичні прилади ефективні для підтримки потрібної температури у випадку, коли враховано всі перелічені параметри.

Також спліт-системи діляться на категорії на кшталт регулювання:

  • инверторные – працюють постійно, але у різних оборотах і підтримують потрібну температуру у кімнаті.
  • неінверторні – підігрівають або охолоджують повітря до потрібної температури та вимикаються. Самостійно включаються, коли температура у приміщенні знову змінилася.

Особливою популярністю користуються інверторні спліт-системи, такі, як CH-S12FTXN-NG, оскільки значно краще економлять електроенергію.

Читайте також: ТОП-10 кращих кондиціонерів Cooper&Hunter

Чим відрізняється кондиціонер від спліт-системи

Спліт-система та кондиціонер – це різновиди кліматичної техніки. Вони необхідні виконання однакових функцій, мають подібний принцип роботи. Розглядаючи безліч варіантів охолоджуючих пристроїв, варто розібратися, що краще: спліт-система чи кондиціонер?

Головна відмінність криється у будівлі устаткування. Моноблочні апарати складаються з одного блоку, а спліт-системи – з ДВОХ частин. Таким чином, спліт-система – це різновид кондиціонера. Наприклад, ZACS-09 HPF/A17/N1 з 2 блоків. В цей же час моноблочні кондиціонери пристосовані для встановлення у вікна або мають мобільні варіації.

 Моноблочные кондиционеры

Віконні кондиціонери бувають різної потужності, але в будь-якому випадку її вистачає, щоб постійно підтримувати комфортне температурне середовище в приміщенні. Ще одним плюсом віконних моноблоків є відсутність з'єднань у фреонових трубках, що робить витік фреону неможливим.

Задаючись питанням, що краще: мобільний кондиціонер або спліт-система, важливо розкрити все особливості мобільної техніки.

Головною перевагою мобільних кондиціонерів є те, що монтаж їм зовсім не потрібний. Для роботи мобільного пристрою не потрібно свердлити стіни або міняти вікна. Моноблок достатньо підключити до мережі та прикріпити гнучкий повітропровід до вікна. Такий тип кондиціонерів особливо актуальний для тих, хто проживає в орендованій оселі.

Крім того, моноблок можна брати з собою на дачу завдяки невеликій вазі та компактності пристрою.

Це цікаво: та режими роботи кондиціонера – огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Мобильные кондиционеры

Актуально: Неприємний запах з кондиціонера в квартирі: 3 можливі причини і шляхи вирішення проблеми

Що вибрати?

Вибір відповідного кондиціонера – індивідуальне рішення кожного. Усі кондиціонери запобігають

розвитку бактерій у будинку, фільтрують повітря і усувають зайву вологість. На вибір кондиціонера повинні впливати такі показники:

  • рівень шуму і потужність;
  • можливість вільного розміщення;
  • дистанційне керування;
  • наявність фільтрів і конденсаторів.

На вибір кондиціонера також впливає тип приміщення. Ефективно впоратися із завданням охолодження повітря у квартирі, великому житловому будинку, робочому офісі та складському приміщенні може лише правильно підібране кліматичне обладнання.

Доречно додати, що будь-яка техніка вимагає догляду. Заміна фільтрів іноді потрібно будь-якому виду охолоджуючого обладнання. Інакше розвиток бактерій на стінках кондиціонера неминуче, про що може сигналізувати нежить чи часті головні болі.

Сказати однозначно, що Краще: спліт-система або кондиціонер, неможливо. Все залежить від особистих уподобань та потреб. Кожен різновид техніки має власний ряд переваг, тому вибір оптимальної моделі – завдання, що потребує часу та знань. Розглянуті види кондиціонерів та особливості їхньої роботи допоможуть знайти свій варіант.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії