Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати екшн-камеру на прикладі 3 кращих моделей 2022

Дата публікації: 19.08.2019 08:40
Дата оновлення: 19.08.2019 08:40

Екшн-камера любителю екстремальних видів спорту або активному мандрівнику знімати ефектні, динамічні сцени. Вона надає можливість подивитися на навколишній світ з цікавого ракурсу, очима іншої людини чи тварини. Сьогодні за допомогою пристрою зйомка стрибка під час стрибка з парашутом, сплаву по гірській річці або спуску на лижах стала реальністю.

экшн-камера

Стаття на тему: Екшн-камера або відеореєстратор: 10 переваг та недоліків використання обох приладів

Принцип роботи та пристрій екшн-камери

Екшн-камери – це прорив у сфері відеотехніки. Коли навколишні умови далекі від ідеальних, лише такі пристрої здатні забезпечити якісну зйомку. Вони мають антивандальні властивості – їм не страшні пил, бруд, волога, механічні пошкодження. При цьому пристрої чудово знімають при великій амплітуді та швидкості руху – стандартні відеокамери не здатні впоратися у таких складних ситуаціях.

Екшн-камера має особливу конструкцію. Щоб зрозуміти яку вибрати, потрібно знати специфічні характеристики конкретної моделі. Кожен з таких пристроїв має невелику вагу та розмір, а ось їх форма буває різною – прямокутною, циліндричною, квадратною, у вигляді куба тощо. У будь-якому випадку всі вони відрізняються міцним корпусом (який може бути водонепроникним, як GoPro HERO5 Black), механізмом кріплення та спеціалізованою «начинкою».

Відмова від автофокусування, використання надширококутного об'єктива з фіксованим фокусуванням у більшості моделей дає можливість отримати чіткі відео та фото. Можна не боятися різких рухів, вібрацій, тряски під час зйомки. Фокусування на гіперфокальній відстані дозволяє оператору знімати без додаткових дій в автоматичному режимі. Пристрій також не потребує видошукача.

Загальні параметри вибору екшн-камери

Для зйомки в екстремальних умовах важливі такі показники, як:

  • стабілізація зображення;
  • автоматичне шумозаглушення;
  • кадрова частота;
  • зручність експлуатації;
  • відповідність поставленим завданням.

Вибрати екшен-камеру правильно можна за конкретними параметрами певної моделі.

Читайте також: Як вибрати флешку для відеореєстратора – 4 основних критерії

Об'єктив

Для об'єктива важливі:

  1. світлочутливість;
  2. фокусна відстань;
  3. кут огляду.

Світлосила впливає на кількість світла, пропускається до матриці. Це важливо при роботі в похмурий день, при недостатньому освітленні. Чим вище світлочутливість, тим краще.

У девайсах використовують надширокоформатні об'єктиви або «риб'яче око». Кут огляду коливається не більше 120-180 градусів. Це дозволяє захопити якнайбільше простору під час зйомки в екстремальних умовах. Зі зменшенням фокусної відстані збільшується широта огляду.

Завдяки ширококутним об'єктивам в екшн-камерах досягається висока глибина різкості, фокусування на далеких об'єктах у русі. У деяких моделях, таких ЯКSONY FDR-X3000, можна змінити кут огляду під час запису. Кропінг дає можливість автоматично коригувати зйомку.

Матриця

Вмістити в компактні габарити стандартні 36 і 24 мм матриці не вийде. Для динамічної зйомки буде достатньо 1/2,3 дюйма при діагоналі 7,81 мм. Роздільна здатність матриці 2 Мп дозволить знімати у форматі форматі 1080р, 8 Мп – в 4К.

Матрица для экшн-камеры

Підвищена частота кадрів – від 60 до 120 – дає можливість робити якісні ролики, а також використовувати ефект слоу-моушен під час запису. Це важливо, коли потрібно уповільнене відео.

Процесор

При виборі пристрою необхідно звернути увагу на процесор. Він повинен мати оптимізовану потужність, швидкодію та підбирається відповідно до технічних характеристик матриці. Від нього залежить швидкість обробки інформації. Хорошому процесору під силу «витягнути» картинку при слабких об'єктиві та матриці.

Дисплей

На дисплеї, який є, наприклад, у такій моделі, як GoPro HERO7 Black, зручно змінювати налаштування, здійснювати вибір ракурсів і переглядати те, що було знято. Однак екран збільшує розміри пристрою, роблячи гаджет габаритним та важким, що не завжди комфортно.

 Удобный дисплей для экшн-камеры

Міцність та автономність

На вибір екшн-камери впливають такі характеристики, як автономність роботи та надійність корпусу. Гаджети Призначені для використання в екстремальних умовах, у тому числі для занурення під воду, але мають деякі відмінності та різний ступінь надійності. Найміцніші – при ВИГОТОВЛЕННІ корпусу яких використовується метал алюмінію, спеціальний ударостійкий пластик або поліуретан, додатково захищений вставками з металу. Щоб підвищити Міцність пристрою, можна використовувати чохли – водонепроникні АБО стійкі до ударів.

Водонепроницаемые чехлы для экшн-камеры

Місткість акумулятора – також важливий показник при виборі. Як правило, використовуються літієві батареї, здатні при постійній зйомці протриматися близько 120 хвилин. Слід зазначити – при високій частоті кадрів швидше розряджається акумулятор. Тому в деяких випадках доцільно наперед придбати запасний.

Що варто врахувати під час виборів?

Щоб відповісти на запитання «Як вибрати екшн-камеру?», необхідно знати, в яких умовах вона експлуатуватиметься. Наприклад, При зануренні з аквалангом та зйомках на великій глибині слід звернути особливу увагу на показник водонепроникності. Не Зайвим буде додатковий бокс, що захищає від протікання.

А для тривалих прогулянок під час подорожей, походів важлива тривалість роботи гаджета. Місткість акумулятора – один із ключових моментів при виборі пристрою для цих цілей.

 Аккумуляторы для экшн-камеры

Цікаво дізнатися: Які бувають автомобільні відеореєстратори + 7 критеріїв вибору

Також велику роль при виборі девайса відіграють додаткові функції та можливості, які підвищують зручність експлуатації.

Сфери застосування

Область застосування найширша – пристрій можна використовувати як у повсякденному житті, для відпочинку, і під час роботи. Щоб дізнатися, яка екшн камера найкраща, слід правильно розставити пріоритети. Для кожного конкретного випадку підійдуть різні моделі.

Гаджет може застосовуватися:

  • любителями активного дозвілля під час відпочинку, подорожей;
  • професійними спортсменами під час тренувань, змагань;
  • журналістами, режисерами, телеведучими, фотографами, блогерами для зняття ексклюзивного матеріалу;
  • військовими для тренувань та особливих операцій;
  • вченими для досліджень;
  • рятувальниками у пошукових операціях;
  • автомобілістами у ролі відеореєстратора;
  • будівельниками тощо.

Для зручності слід звернути увагу на кріплення. Відеокамера може фіксуватися на поверхнях різних типів, а також шоломі, кермі, закріплюватися на руку або одяг.

Фиксация экшн-камеры на разных поверхностях

Додаткові характеристики

Пристрої можуть бути оснащені модулями для бездротової передачі даних. Завдяки Bluetooth та Wi-Fi з'являється можливість транслювати відео дистанційно на інші пристрої.

Наявність HDMI порту, як у GoPro HERO7 Silver, дозволяє легко перенести зображення на телевізор. А USB роз'єм розширює можливості гаджета – можна підключити навушники, зовнішній мікрофон або використовувати пристрій як веб-камера.

Для відеореєстрації аварійних ситуацій у деякі моделі вбудовується G-сенсор, який фіксує та зберігає потрібні моменти з відео.

Один із факторів, що впливають на якість зйомки, – стабілізація. Без неї неможливо досягти нормального відео без ривків в умовах руху на швидкості.

Корисна стаття: Де можна і де не можна користуватися відеореєстратором + 2 головні причини заборони

Огляд кращих моделей

Коли ми вибираємо екшн-камеру, то звертаємо увагу на нові функції та можливості девайсу. Провідні бренди – SONY та GoPro – порадували шанувальників. З'явилися цікаві моделі, про які докладніше – нижче у таблиці.

Камера
SONY FDR-X3000 GoPro Hero 7 Black SONY HDR-AS300
Особливості оптичний стабілізатор SteadyShot; цифрова стабілізація HyperSmooth оптичний стабілізатор SteadyShot;
якісний запис звуку з 2-х мікрофонів; кольоровий 2-дюймовий дисплей; два мікрофони внизу під об'єктивом;
висока світлочутливість об'єктива; запис відео в 4K, при уповільненні у 8 разів FHD – 240 к/с; висока світлочутливість об'єктива;
запис відео та Time-lapse в 4K (3840x2160); матриця роздільною здатністю 12 Мп; запис відео FHD (1920х1080), підтримка Time-lapse;
захист від бризок, занурення під воду лише в аквабоксі; альбомна та книжкова орієнтація камери; занурення до 60 метрів у боксі;
об'єктив Carl Zeiss 8,2 Мп; водонепроникний корпус; об'єктив ZEISS Tessa 8,2 Мп;
час роботи – 135 хвилин у FHD, 60 хвилин у 4К. час роботи – 90 хвилин у FHD, 35 хвилин у 4К. час роботи близько 180 хвилин.
Переваги бездоганна стабілізація; хороша стабілізація; оптична стабілізація;
висока якість зйомки навіть у темряві; ергономіка; можливість зйомки у темряві;
підтримка Time-lapse; зручне керування через дисплей; підтримка Time-lapse;
зручний пульт керування. водонепроникність; хороша автономність.
Нічна зйомка.
Недоліки досить висока вартість; слабкий звук; немає зйомки в 4К.
монохромний дисплей. низька автономність роботи.

Скільки коштує екшн-камера

Вартість залежить від конкретної моделі. На ціну впливають такі показники та додаткові можливості гаджета:

  • світлочутливість;
  • стабілізація зйомки;
  • роздільна здатність відео;
  • кадрова частота;
  • кут огляду;
  • міцність корпусу;
  • ступінь водостійкості;
  • наявність HDMI, як у SONY FDR-X3000, USB роз'ємів і бездротових модулів;
  • режими, формати файлів;
  • розмір і вагу.

Може зацікавити: ламаються відеореєстратори: топ-6 причин

Яку екшн-камеру вибрати

Не тільки ціна та технічні параметри відіграють визначальну роль при відповіді на запитання: як вибрати екшен-камеру? Також важливі комплектація, надійність корпусу та те, що пристрій пропрацює без підзарядки. Оригінальні аксесуари підвищать зручність експлуатації та продовжать термін служби екшн-камери. ДО покупки необхідно підходити комплексно з урахуванням сфери застосування пристрою.

Хороша камера – та, яка на" відмінно" справляється в поставлених завданнях. Кожна модель підійде для певних умов експлуатації. Для одних вирішальним є водонепроникність, для інших – нічна зйомка. А комусь важливіша швидкодія або частота кадрів. Щоб вибрати саме те, що потрібно, необхідно продумати вимоги та сформулювати цілі покупки.

Коментарі
Залиште коментар