Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно вибрати фарбопульт: 6 відповідей на запитання «який кращий»

Дата публікації: 19.10.2020 12:43
Дата оновлення: 19.10.2020 12:43

Пензликом так не пофарбуєш. І справа не у швидкості та економії фарби, а в тому, що вона розподіляється по поверхні рівномірно – значить «залисин» і патьоків не буде.

 красить краскопультом

У фарбопульті можна регулювати витрату фарби, ширину смолоскипа і мокротиння плями. Нюанс полягає у потужності приладу. Саме вона диктує умови в`язкості лакофарбового матеріалу: плинний – ок, тягучий – працює ледве-ледве, а то й зовсім не включається. Якщо фарбувати стілець, можна обійтись слабко потужною електричною моделлю в діапазоні 150-500 Вт. А для фарбування стін, стелі або паркану краще фарбопульти з жвавим двигуном потужністю понад 500 Вт.

На замітку: Шліфування бетону болгаркою: як правильно, насадки – 4 пояснювальних розділи

Принцип роботи та функція фарбопульта

Функціонал приладу інтуїтивно зрозумілий. Залив фарбу в барило і розпорошуй. Струмінь виходить із сопла (дюзи) під натиском і розбризкується найдрібнішою мрякою. Бризки рівномірно фарбують поверхню, не розтікаються і швидко висихають.

У фарборозпилювачів багато різновидів. Якщо знати особливості роботи кожного, простіше вибрати відповідний інструмент. Ні, мозок ви не зламаєте, тому що ми описали характеристики кожного з них і зрозуміло розповідаємо за текстом нижче.

Механічний фарбопульт

Найпростіший прилад. Його ще називають «ручний». Конструкція інструменту може відрізнятися, але три загальних складових у нього не відібрати:

  • резервуар для рідини;
  • вудка, якою виходить фарба;
  • важіль, який нагнітає тиск.

Механічний розпилювач – по суті ручний насос. Підкачав важіль → повітря, що утворилося в барилі, проштовхує фарбу крізь дюзу. На виході фонтан вбирається у 0,6 МПа (мегапаскалей) — мізер, який годиться хіба що для побілки. Фарбувати ручним розпилювачем – собі дорожче, виходять патьоки. Для густої фарби цей прилад не годиться.

Щоб пофарбувати стіни та стелі, беруть сопла діаметром до 2,5 мм.
Найтонші, в діаметрі до 2-х мм, використовують для фарбування авто.

Пневматичний фарбопульт

Працює у тандемі з компресором. Резервуар для рідини розташовується зверху чи знизу. Ця особливість визначає, наскільки зручно працювати з інструментом.

  1. У професійних моделей найчастіше барило вгорі. Фарба біжить самопливом, навіть якщо загусла, витрачається під чисту. На перший погляд здається, що таким інструментом незручно працювати, втомлюватиметься рука. Однак, ні, інструмент добре збалансований і сидить у долоні як влитий.
  2. Побутовий розпилювач теж зручний, оскільки центр тяжіння внизу. Поставив фарбопульт, не впаде. Місткість служить опорою. Але такий інструмент неекономічний, залишки фарби залишаються на дні резервуару.

 расположение боченка в краскопульте

Пневматичний розпилювач – єдиний вид, що працює у суворій відповідності в`язкості фарби та тиску, що залежить від об`єму повітря в бачку. До параметрів пістолета доведеться підбирати компресор відповідної сили. Маркування апарату у таблиці:

Як вибрати фарбопульт по серії
Принцип роботи Нюанси
RP Видає широкий факел та сильну течію Підходить для будь-яких лакофарбових консистенцій
(висока швидкість, збільшений тиск)
HVLP Під натиском утворюється туман. Якщо позіхати, буде підтікання Зберігає в межах 20-25% лакофарбового матеріалу
(великий об`єм, низький тиск)
LVLP У факела вузьке охоплення, тому потужний розпил Економить до 30% фарби в порівнянні з іншими розпилювачами
(маленький об`єм, низький тиск)

Читайте: Як вибрати болгарку для домашнього використання – 10 основних критеріїв

Акумуляторний фарбопульт

За фактом такі розпилювачі відносять до групи електричних приладів. Їм властиві два види розбризкування – повітряним і безповітряним способом.

  1. Повітряні з бачка розпорошують фарбу під натиском. Тиск нагнітає найпотужніша турбіна. Вона як порохотяг, але не втягує, а виштовхує вміст гнучкого шланга через дюзу, розбиваючи на дрібні крапельки. Мряка рівномірно лягає на поверхню, моментально сохне. Виходить без розлучень.
  2. Фарбування безповітряним способом перебирає насос, який запускається за допомогою моторчика. Принцип схожий: фарба йде шлангом і розпорошується соплом. Такі апарати поступаються в потужності, але фарбують анітрохи не гірше за повітряні моделі. За вартістю – дешевше.

Щоб було менше патьоків, працювати потрібно швидко, переходячи від ділянки до ділянки, і витримувати відстань до поверхні 20-30 см. Інструмент рекомендується тримати горизонтально або вертикально. «Хвилями» та «петлями» краще не вправлятися, інакше вийдуть розводи.

Корисна стаття: Як вибрати тример для трави

Електричний повітряний фарбопульт

Мережевий повітряний розпилювач фарбує за технологією HVLP, яка характеризується низьким тиском при великому обсязі. Такі пристрої витрачають мінімум фарби при значній продуктивності – до 1100 мл/хв. І працюють на потужності від 300 до 800 Вт. На виході з сопла смолоскип йде з чітко окресленим контуром, лягає на поверхню найтоншим шаром.

Розрізняють два види конструкцій повітряних електромоделей:

  • із вбудованим плунжерним насосом – де корпус із «горбинкою»;
  • і з виносним, який називають «підлоговий». Цей — витриваліший, розрахований на великі площі робіт. Тяжкий компресор йде окремо від конструкції. При фарбуванні він лежить на підлозі. У руках маляра лише розпилювач.

 напольный распылитель

До апарату потрібно звикнути. У недосвідчених руках потужний повітряний потік «пилитиме», захоплюючи пил та пісок із поверхонь. А запозіхався — вийдуть патьоки.

Електричний безповітряний фарбопульт

Характеризується малою потужністю – до 150 Вт та помірною продуктивністю – в межах 340 мл/хв. Не вибагливий у роботі, справляється з дуже в`язкими фарбами. Добре, що у таких пристроях передбачено регулятор витрати. Можна відрегулювати на власний розсуд роботу з тим чи іншим лакофарбовим матеріалом.

Щоправда, розпорошує прилад не дуже добре. Форма факела нестабільна, краплі неоднорідні, тому ризик підтікання вищий, ніж у повітряних моделей. Найчастіше безповітряні фарбопульти виробники оснащують пластиковими дюзами, які швидко стають непридатними.

До слова: Як вибрати бензопилу: види та сфери застосування

Призначення: для разового та частого фарбування, професіоналам

Пневматичні та електричні, зокрема акумуляторні, розпилювачі адаптовані для домашнього використання. Питання – у зручності.

  1. Для частого фарбування буде правильно вибрати фарбопульт собі до пари — де мінімум вібрацій (це пневмо-моделі), продуктивність на відповідному рівні (електроінструменти) та гарна збалансованість (акууми).
  2. Для одноразового фарбування не варто витрачатися на технологічні прилади. Ручна модель якраз. Її навіть можна зробити самому з підручних засобів, була б кмітливість.
  3. Профі краще брати LVLP – електрофарбопульт із повітряною технологією розпилу. Такий відрізняється високою потужністю, значною продуктивністю, економною витратою матеріалу та акуратним результатом роботи.

Безповітряні моделі підходять для фарбування паркану, гаража, меблів. Але вони створюють неоднорідне покриття, примхливі у догляді та недовговічні. Повітряні фарбопульти витриваліші, потужність і продуктивність у них вищі. Такі моделі є хорошими для масштабних робіт.

Але хай там що, для обох різновидів важлива сумісність із типом фарби, лаку та емульсії. Перед покупкою інструменту варто з`ясувати в робочих характеристиках з якими складами сумісний девайс. Хоча більшість моделей універсальні, але трапляються специфічні прилади, розраховані працювати лише з певним видом фарби.

Наведення дали. Далі – на ваш розсуд.

На що звернути увага під час вибору фарбопульта: 5 характеристик

Параметр
Оптимальний показник
Продуктивність 100 до 1200 мл/хв
(витрата фарби) Малярні станції – до 2100 мл/хв
  Чим вище показник, то швидше виконується робота. Краще брати інструмент з регулюваннями, в яких можна відрегулювати діаметр дюзи, форму факела та витрату фарби.
Розташування бака, об`єм, матеріал Чим більший резервуар, тим рідше доведеться заправляти. Місткість варіюється в межах 700-2000 мл.
 
У електричних не перевищує 1,5 літра, коли спустошитись, потрібно вимкнути пристрій, щоб зробити перерву.
Підлогові моделі мають місткість до 2,5 л.
 
Верхнє розташування бачка дозволяє працювати з густою фарбою. Нижнє – не економне, зате з ним зручніше працювати, не так швидко втомлюється рука.
 
Пластикові бачки прозорі, можна побачити рівень фарби. Але не міцні, їх важче чистити. Металеві легше відмити, вони довговічні.
Розмір сопла Якщо знаєте, що доведеться працювати з різними лакофарбовими, краще купити прилад зі змінними дюзами.
 
Стандартний калібр сопла для фарб та лаків – 1,4 мм, мінімальний – від 0,5 мм.
 
Для акрилової фарби та лаку потрібно брати в межах 1,3-1,6 мм.
Для ґрунтовки та шпаклівки – від 1,5 до 2,8 мм.
Робочий тиск Актуально для пневматичних розпилювачів, де до пістолета підбирають відповідний компресор. У електромоделях нагнітач повітря встановлюють на виробництві.
(вимірюється в Барах)
Потужність Для безповітряних моделей – 60-150 Вт, для повітряних – 100-1500 Вт.

На закінчення відзначимо, всі види фарбопультів сконструйовані для зручного використання в побуті. Ручними моделями легше фарбувати маленькі детальки та різьблені поверхні, на яких товщина шару, що наноситься, не настільки важлива.

ручной краскопульт

Пневматичні розпилювачі зручно використовувати у фарбувальних цехах чи камерах, де за мірками пожежної безпеки не бажано використовувати електричні фарбопульти. Останні — функціональні прилади за прийнятною вартістю. Щоб розуміти, який фарбопульт краще, варто перевіряти ще раз в робочих характеристиках його сумісність з лакофарбовими матеріалами.

Щоб інструмент служив роками, варто орієнтуватися на європейські бренди - Bosch, Einhell, Topex та інші. Про особливості моделей завжди можна дізнатися на офіційному сайті виробника.

Цікава стаття: Як вибрати мотокультиватор

Коментарі
Залиште коментар
Категорії