Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву

Дата публікації: 13.10.2022 11:19
Дата оновлення: 14.11.2023 12:37

Кахель розкішний, але не бездоганний: неприємно після водних процедур наступити на плитку, що віддає холодом.

Вибираємо теплу підлогу під фінішне покриття

Обговоримо, як вибрати теплу підлогу в санвузол, щоб позбутися вогкості та неприємних тактильних відчуттів.

Вибираємо серце опалювальної системи: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Види теплої підлоги

Існує 3 технології підігріву: водяна, електрична та плівкова:

  1. Водяна підлога — ходовий варіант для власного будинку, що зазвичай працює на воді. Незамерзущі рідини застосовують рідше. Котел нагріває воду, а електропомпа жене її трубами, укладеними під стяжку. Температура додаткового контуру нижче, ніж у радіаторах опалення. Рівень підігріву регулює спеціальне обладнання, наприклад колектор. У квартирах такий варіант використовують рідше, оскільки до централізованого опалення не можна підключатися, а там, де є свій котел, існує теоретична загроза затоплення сусідів. Виняток — 1 поверх багатоквартирного будинку.
  2. Електричну підлогу можна монтувати у сухих та вологих приміщеннях. Система невибаглива, працює без води. Основний елемент конструкції — нагрівальний кабель. Якщо він продається в бухті, його можна укладати в будь-якій конфігурації: при необхідності заповнювати ніші, огинати виступи та т.і. Існує ще один різновид — нагрівальні мати. В цьому випадку полегшується монтаж на прямокутних ділянках підлоги. Кабель, прикріплений до сітки, простіше розкласти та зафіксувати. Потужність нагрівання зазвичай у діапазоні 80-150 Ватт/кв.м.
  3. Плівкова підлога теж працює на електриці, але функціонує дещо по-іншому. Її ефективність ґрунтується на більшому перерізі провідника: тепло віддає не кабель, а цілі пластини. Інфрачервона система швидко видає тепло, але не підходить для сирих кімнат.

вибрати теплу підлогу

Якщо хочете купити теплу підлогу, подумайте, яка технологія підійде для ваших апартаментів. Відкинувши невідповідне, влаштуйте кастинг за критеріями: потужність, довговічність, ремонтопридатність, економія, зручність монтажу.

Упорядковуємо бойлер: Як почистити бойлер без наслідків: 6 рекомендацій для майстра-початківця

Яка тепла підлога краща: водяна або електрична

Відмінності між підлогами в табличній інтерпретації:

Критерії
Система на воді На електропідігріві
Скільки прослужить 50 років 25 років
Складність монтажу Середня Низька
Тримає тепло Довго Середньо

Теплокомунікації водяного сполучення у підлозі довговічніші. Якщо монтаж було виконано за правилами, система прослужить стільки, скільки написано у техдокументації. З електричною підлогою не все так райдужно. Електрострум, що проходить елементами підлоги, стає причиною процесів, що зменшують термін експлуатації в 1,5-2 рази. Замість декларованих 50 практично система пропрацює 25-30 років.

Можливо, для професіонала трудомісткість цих підлог однаково рівні. Однак для людей, які не звикли працювати руками, монтаж водяних комунікацій — серйозне випробування. Наприклад, забезпечити необхідну температуру води складніше, ніж у випадку з кабелем. Установки терморегулятора тут замало.

Водяна підлога може нагріватися 2-3 години, після чого система працює в режимі економії. Електрична підлога швидше прогрівається та остигає.

порівняння двох типів теплої підлоги

Водяна підлога економніша, особливо для великих площ. При облаштуванні другого контуру опалення сума у квитанції за тепло істотно не збільшиться.

Резюмуємо порівняння: водяна підлога краща за плівкову або електричну, але питання, яку з них вибрати, далеко не завжди однозначне. Взяти хоча б обмеження щодо застосування. Водяний обігрів навряд чи вдасться організувати у багатоквартирному будинку.

Позбавляємося від накипу: Як почистити газову колонку: 3 найкращі методи

Вибір теплої підлоги: на що звертати увагу

Насамперед враховуйте обмеження, пов'язані з використанням підлогового опалення у вашому випадку. З варіантів, що залишилися, вибирайте найкращий, виходячи з надійності та економічності. Ціна не повинна бути на першому місці: важливіша кількість гривень, на яку зростуть комунальні платежі.

вибрати теплу підлогу під плитку

Також при виборі необхідно враховувати облицювання. Лінолеум і ламінат деформується при нагріванні вище 30 градусів, плитка та керамограніт мають вищу термостійкість. Зупинимося докладніше на цих 4 оздоблювальних матеріалах.

Цікава стаття: Функції та режими роботи кондиціонера — огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Як вибрати теплу підлогу під плитку

Для початку відкинемо варіацію з плівковою підлогою. Такі конструкції не призначені для прокладання під стяжку. Крім того, їх не можна встановлювати у ванних кімнатах, а плитка — це насамперед про сантехнічні приміщення.

Таким чином, залишається 2 варіанти. Під плитку вибирають як класичну водяну, так і модну електричну теплу підлогу. В обох випадках облаштують багатошарову конструкцію, що складається з:

  • гідроізоляції,
  • утеплювача,
  • нагрівальних елементів,
  • стяжки,
  • плитки.

Гідроізоляція необхідна для захисту теплоізолятора від вогкості, цей шар в основному актуальний, якщо місце під кімнатою не опалюється. Висока вологість може утворюватися через контраст температур, а сирий утеплювач гірше запобігає втратам тепла. Теплоізоляція потрібна, щоб не гріти стелю сусідам знизу.

У разі водяної підлоги товщина стяжки починається від 40 мм. Її основне завдання — захистити труби від механічних навантажень. Над кабелем можна класти стяжку завтовшки від 15 мм, оскільки деформувати його проблематично. В принципі, при облаштуванні електронної підлоги можна обійтися і без стяжки: її роль виконає товстий шар клею. Однак такий варіант, напевно, обійдеться дорожче.

вибрати теплу підлогу у ванну

Виходить, що на користь електричної підлоги є ще один аргумент — скромніша товщина стяжки. Висота кімнати після завершення укладання майже не зменшиться.

Альтернатива стаціонарному агрегату: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» та 2 «проти»

Як вибрати теплу підлогу під ламінат

Багато людей для укладання в житлових приміщеннях купують ламінат. Якщо потрібно облаштувати теплу підлогу на значній квадратурі, виникає бажання обійтись без мокрих процесів. У цьому випадку має сенс укласти плівкову підлогу. Авторитетні виробники продають коробкові варіанти таких систем. Комплект містить утеплювач, плівки, терморегулятор та інше.

Монтаж займає близько 1-3 годин. За цей час можна розібрати ламінат, змонтувати на чорновій підлозі електричну плівку та укласти фінішне покриття заново. Перед монтажем нагрівальних елементів необхідно продумати, де будуть встановлені важкі меблі. Ці місця не потрібно утеплювати, оскільки плівка не витримає такого навантаження. Відсутність стяжки накладає певні обмеження: перестановка важких меблів стає проблемою.

Кабельна підлога — варіант, при якому можна рухати меблі як завгодно, але доведеться повозитися зі стяжкою. Також зважайте, що при утепленні великої кімнати помітно зростає навантаження на електропроводку.

Технологія з підведенням теплої води також підходить для ламінату. Монтаж, за аналогією з кабелем, передбачає заливку стяжки. Перед облаштуванням обігріву великих площ враховуйте потужність котла: чи потягне він радіатори та труби під ламінатом одночасно. І не забувайте, що водяну підлогу, як правило, не можна встановлювати у квартирі.

вибрати теплу підлогу під ламінат

Таким чином, у разі легкого покриття для підлоги мають право на існування всі 3 різновиди обігріву. У питанні як вибрати «правильну» теплу підлогу під добротний ламінат, потрібно враховувати весь комплекс факторів та обмежень, виходити з конкретної ситуації у квартирі чи будинку.

Вибираємо техніку для обігріву: Що краще: конвектор або керамічний обігрівач: порівняння за 4 параметрами

Яка тепла підлога краще під лінолеум

Тут також можливі всі 3 варіанти. Почнемо з плівкової підлоги. Для ламінату він добре підходить, оскільки дозволяє обійтися без стяжки. У цьому випадку над ним укладають плівку для гідроізоляції, а потім фінішне покриття. Лінолеум м'якіший матеріал, тому така технологія для нього не підходить. Доводиться на нагрівальні елементи укладати не тільки поліетиленову плівку, а й захисний шар із ДВП або фанери. Ці матеріали не поспішають пропускати тепло, тому виходить зайва витрата електроенергії. Таким чином, плівкова підлога під лінолеум — не найкращий варіант.

З електро- та водяною підлогою подібних проблем не виникає. Технологія стандартна: після укладання нагрівальних елементів заливають стяжку, на яку кладуть лінолеум. Обов'язково потрібно враховувати, що таке покриття не розраховане на високу температуру. Орієнтовний ліміт з нагрівання — 26 градусів (для ламінату — 28).

Багато залежить від вибору лінолеуму. Матеріал буває:

  • натуральним (мармолеум);
  • вініловим (ПВХ);
  • алкідним;
  • нітроцелюлозним.

Для теплої підлоги вибирайте з перших двох різновидів матеріалу. Крім того, на ньому має бути відповідне дозвільне маркування. Вибирайте міцний лінолеум, починаючи з 23 класу. Різновиди з шаром, що утеплює, не розглядайте, оскільки вони гірше пропускають тепло.

тепла підлога купити під лінолеум

Також варто згадати про килимове покриття. У разі плівкового обігріву цей матеріал також кладуть на підкладку з фанери або ДВП.

Розбираємося з монтажем: Як приєднати батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачку

Як вибрати теплу підлогу під керамограніт

Тут можна провести паралель з плиткою. Теплу підлогу під керамограніт вибирають приблизно як під кахель. У принципі все аналогічно. Про плівкову підлогу забуваємо, вибираємо між водяною та електричною. До останнього різновиду відносяться кабельна версія в бухті та готові самоклеючі мати:

  • Кабель з котушки можна укладати у різний спосіб, регулюючи максимальну потужність нагріву на одиницю площі. Потрібно лише дотримуватися відстані між витками. Якщо покласти їх надто близько, може статися перегрів. Кабель кріплять до основи, наприклад, за допомогою монтажної стрічки. У стяжці не повинно бути гострих камінців та повітряних кишень.
  • Нагрівальні мати не вимагають розрахунку потужності й досить трудомістких робіт, пов'язаних з фіксацією нагрівальних елементів. Їх розстилають, а зверху заливають стяжкою чи товстим шаром плиткового клею. При цьому клей повинен містити велику кількість еластичних полімерів, що страхують від температурних деформацій основи.

Керамограніт кладуть на холодну підлогу. Технологія монтажу передбачає перевірку працездатності нагрівальних елементів та терморегулятора до заливання стяжки та укладання облицювання. Після цього нехай все добре охолоне, монтажні роботи краще продовжити наступного дня. Після укладання керамограніту не поспішайте вмикати теплу підлогу. Нехай спочатку клей ґрунтовно висохне, потім виконайте затирання швів. Після цього зачекайте пару днів, а вже потім вмикайте підлогове опалення.

тепла підлога під керамограніт

Насамкінець кілька слів про інтеграцію теплої підлоги в модну систему розумного будинку. Заморочуватися цим, звичайно, не обов'язково, але просунуті домовласники не шкодують грошей на впровадження нововведень. Найлегше увімкнути до системи електричну підлогу. Для цього потрібен лише функціональний терморегулятор. Поставивши його, можна буде включати обігрів через смартфон де б не знаходилися. Аналогічний фінт можливий з водяною підлогою, але зробити це буде складніше.

Готуємося до холодів: Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів і рейтинг кращих моделей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії