Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як промити радіатор опалення — 4 кроки до підвищення енергоефективності

Дата публікації: 21.12.2021 14:03
Дата оновлення: 21.12.2021 14:03

Мало хто з пересічних громадян, які оселилися в багатоповерхівці, обізнаний в тому, як прочистити труби, всередині яких накопичується іржа та накип. Досвідчені сантехніки рекомендують робити це не рідше двох разів на рік: наприкінці та на початку опалювального періоду.

біметалеві радіатори у квартирі

Подивимося правді у вічі, розбиратися в тому, як прочистити радіатор опалення, захоче не кожен. Для більшості чоловіків це одне з найменш цікавих занять. Для них ситуації, коли алюмінієвий або біметалевий блоки засмічені, стають актуальними переважно тоді, коли хімічні процеси всередині труб та каналів суттєво вплинули на енергоефективність всього опалення. Хоча подібні проблеми можна було передбачити.

Може стати в пригоді: Як обрати сушарку для рушників: 10 параметрів

Як дізнатися, що радіатори опалення потрібно почистити?

Радіаторні блоки встановлюють майже у кожній новобудові. Подібні елементи виглядають естетично, добре справляються зі своїм завданням, навіть якщо не встановлений автономний прилад для циркуляції робочої рідини. При правильному проєктуванні радіатори виконують опалювальні функції протягом десятиліть.

Сучасний біметалевий радіатор — гарна альтернатива для чавунної батареї. Хоча це більш вимоглива до обслуговування система. Якщо до стояка більш ніж 2,5 метри, не все так ідеально. Ознакою майбутнього втручання сантехніка може бути: 

 

  • Ефективність подачі теплоносія зменшується з кожним роком;
  • при включеному бойлері чути сторонні звуки, потріскування;
  • простежується нерівномірне нагрівання опалювального елемента;
  • після заміни котла енергоефективність значно погіршилася.

Щоб уникнути витрат, пов'язаних із затопленням житлових кімнат, варто детально вивчити гайди про те, як промити батарею в домашніх умовах. З'ясуйте, який інструмент та досвід знадобиться. Головне, що потрібно знати відразу — настав час займатися промивкою, чи поки що можна відкласти справу. Досвідчені сантехніки впевнені, що найкраще обслуговувати радіатори не рідше ніж один раз на 3-4 роки. Гарна нагода зайнятися продувкою — плановий ремонт із фарбуванням стін.

монтаж батареї опалення — злиття води

Будь-який досвідчений інженер підтвердить той факт, що для підтримки найвищої енергоефективності опалення корисно систематично продувати радіаторні блоки. Стандартна процедура, зрозуміла кожному сантехніку, для пересічних недосвідчених мешканців може закінчитися досить сумними наслідками. Перед тим, як продути батареї, новачкам обов'язково варто розібратися в проблемі якомога детальніше, що дозволить заощадити 2-3 тисячі гривень на косметичному ремонті житлових приміщень.

На тему: Як запалити стару газову колонку: 3 поради по ділу

Методи профілактики для батарей

Біметалеві радіатори — ідеальне місце для існування бактерій, які обирають важкодоступні місця внутрішніх каналів блоку. Наявність мікроорганізмів може сприяти корозії та засміченню. Як результат — квартира недоотримує тепло. Системи опалення мають специфічну конструкцію, при їх очищенні може знадобитися різний підхід.

Сучасний радіатор — не чавунний блок старого зразка, канали всередині набагато вужчі. При накопиченні бруду чи іржі проблема ускладнюється з кожним роком. Саме тому не варто відмовлятися від простої профілактики проти накипу.

злив води з батареї

Сучасні радіаторні блоки набагато зручніші. Більшість моделей можна розібрати. Після видалення передніх чи бічних секцій, доступ до місця акумуляції накипу та забруднень відкритий. Найчастіше для демонтажу потрібно лише відкрутити пару гвинтиків. Але це найпростіший випадок. Що стосується методів очищення, вона бувають наступними:

Хімічне очищення
Базується на ефекті розчинення, спричиненому штучними реагентами. Аналог — біологічне розкладання. Цей безпечний спосіб застосовується для централізованого та автономного опалення.
Механічне видалення великих частинок Це найстаріший, але дуже ефективний метод для чавунних батарей. При демонтажі системи проводиться ручне видалення накипу, іржі та іншого засмічення.

Доцільність робіт для конкретного теплообмінника слід оцінювати в індивідуальному порядку. Досвідчені сантехніки роблять це враховуючи ступені забруднення, виходячи з фінансових можливостей та характеристик опалення. Важливо й те, в якому стані вся система, що подає тепло до будинку чи квартири.

Читати обов'язково: Як налаштувати фарбопульт: розбираємося з 3 регуляторами пневмоінструменту

Чим промити радіатор всередині?

Більшість людей вирішують чистити радіатори опалення лише під час чергового ремонту у квартирі. Подія відбувається раз на 10 років, якщо не рідше. Важливо розуміти, що це не найкращий підхід. Люди затягують з очищенням, оскільки не розуміють, як промити радіатор опалення, хоча це може зробити будь-який сантехнік всього за 20-30 хвилин. Найбільш популярні ідеї досвідчених майстрів:

  1. Прокачування пульсівною емульсією. Робота ґрунтується на використанні стандартних пристроїв. Система, що подає в батарею суміш повітря та води, виводить забруднення під тиском за лічені хвилини. У цьому випадку рідина проходить імпульсним потоком, що дозволяє проштовхнути більшість великих частинок. 
  2. Використання біопрепаратів. У циркулівну в системі рідину додають бактерії. Спеціальні мікроорганізми, що вирощені в лабораторних умовах, розкладають багато видів забруднень та ефективно розчиняють пробки в каналах. 

Для автономних котелень демонтаж не буде проблемою. З метою економії, чистити таку систему доцільніше власними силами. Загальна вартість роботи не перевищує 1000 гривень. Все, що доведеться купити: витратні матеріали (рідини), інструменти та шланг. При механічному видаленні великих фракцій знадобиться щітка чи йоржик.

Корисні поради: Конвектор або теплова гармата: 6 особливостей при виборі

Як промити батарею в домашніх умовах: покрокова інструкція

Систематичне очищення нагрівальних елементів, що проводиться з метою підвищення енергоефективності, може виявитися непростим завданням. Розбиратися в тому, чим промити радіатор, захоче не кожен господар. Це не тільки через лінощі, а й ризик аварій, що пов'язані з навантаженням на гаманець. У таких випадках детальний гайд буде не зайвим. При суворому виконанні рекомендацій, серйозні казуси вдасться не допустити. Отже, необхідно врахувати наступне: 

  1. Очищення системи опалення потребує правильної підготовки. Потрібно завчасно придбати інструмент, який полегшить роботу. Варто знайти спеціальну щітку, шматок сталевого дроту, підготувати молоток та викрутку
  2. Демонтаж проводять з максимальною скрупульозністю. Якщо система опалення централізована та підключена, закрийте вентиль та зачекайте, поки радіатор охолоне. Поставте таз під обігрівальний елемент, тільки потім можна акуратно відкручувати вентиль повітрозабірника. Слідкуйте за тим, щоб вода не потрапила на підлогу чи стіни. Спочатку з нагрівача вийде стиснене повітря разом із невеликою кількістю води. Якщо рідина тече спокійним потоком, все гаразд і скоро можна займатися демонтажем. 
  3. Після зливу радіатора перевірте кран та переконайтеся, що з нього не витікає вода. Далі — проведіть очищення одним із вибраних способів.
  4. Відкрийте кран та заповніть радіатор на ⅔ місткості. В кінці потрібно поступово знижувати тиск потоку. Це потрібно для того, щоб безпечно витіснити повітря у верхній частині пластини. Повітрозабірник радіатора можна регулювати за допомогою викрутки або гайкового ключа. 

Зверніть увагу: у системі може працювати гідравлічна помпа. В цьому випадку охочим розібратися в тому, як очистити батареї опалення всередині, потрібно бути максимально обережним, відкриваючи та закриваючи будь-який кран.

зливаємо воду з радіатора

Пластинні біметалеві радіатори естетичні та добре вписуються в інтер'єр. Будь-яка труба, яка до них підводиться, може бути підключена за лічені хвилини. Хоча усувати накопичення забруднень буде складніше. Промивання батареї опалення ще той челендж якщо у вас біметалевий тип. Робота не тільки вимагає вправності, а й пов'язана із застосуванням специфічного інструменту. Хоча якщо люди підготовлені, подібне заняття буде швидкоплинним.

Для домогосподарок: Як почистити ванну: 5 типів забруднень та їх усунення

Коментарі
Залиште коментар
Категорії