Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як налаштувати фарбопульт: розбираємося з 3 регуляторами пневмоінструменту

Дата публікації: 11.11.2021 15:26
Дата оновлення: 11.11.2021 15:26

При обробці автокузовова та інших поверхонь, що вимагають високоякісних покриттів, не використовують звичайні кисті, валики, компактні балончики з фарбою. Шар матеріалу, якість якого можна порівняти з заводським, можна нанести тільки за допомогою фарбопульта. При наявності руків'я пістолетного типу цей інструмент ще називають фарбувальним пістолетом. Для ефективної роботи складним пневмоінструментом потрібно його відрегулювати. Грамотна настройка пневматичного фарбопульта — запорука успішної праці маляра. 

Як налаштувати фарбопульт на пневматику

Конструкція фарбопульта 

Більшість розпилювачів працюють на пневматиці. Відповідно, для їх функціонування потрібен компресор. Повітря проходить через отвір в руків'я пістолета, регулюється клапаном, минає кілька камер і потрапляє в кільцеву головку. Фарба виходить з бачка, якщо курок фарбопульта натиснуто з певним зусиллям. Перша фаза натискання відкриває дорогу повітрю, друга — фарбі.

Після виходу з головки фарбувальний склад повітряним потоком розпорошується до консистенції туману. Повітря з додаткових отворів формує на оброблюваної поверхні витягнутий еліпс, що нагадує факел. Така технологія дозволяє швидко фарбувати великі площі. Маляри, які знають, як налаштувати пневматичний фарбопульт, вміють регулювати діаметри еліпса, перетворюють його в коло при необхідності. При цьому вони забезпечують якість покриття, не допускають патьоків і погано оброблених ділянок.

Елементи конструкції фарбопульта: 

  • корпус, 
  • держално, 
  • штуцер для забору стисненого повітря, 
  • 3 регулятори, 
  • місткість для фарби, 
  • курок, 
  • голка, 
  • знімна розпилювальна головка, 
  • сопло (дюза).

як правильно налаштувати фарбопульт

За допомогою голки визначають завантаження фарби. Дюза служить для трансферу матеріалу до голівки для подальшого розпилення.

механізм фарбопульта

Топчик розпилювачів: ТОП-7 фарбопультів, Або який кращий: огляд

Функції регуляторів 

У сучасних фарбопультів зазвичай 3 пристрої регулювання: 

  1. Зверху або на бічній стороні корпусу розташований вентиль визначення площі та геометрії фарбувального факела. 
  2. Соосно голці розташований регулятор її ходу. 
  3. Ближче до штуцера — вентиль, який дає можливість регулювати тиск повітря. 

Для ефективного функціонування розпилювача потрібно, щоб обсяг подачі фарбувального складу і тиск повітря гармоніювали між собою. В цьому випадку фарба розподіляється рівномірно і в потрібній кількості. В результаті розпилення виходить правильна геометрична фігура — еліпс або коло, ніяких вісімок і патьоків. 

Вибираємо розпилювач: Як правильно вибрати фарбопульт: 6 відповідей на питання «який краще»

Налаштування фарбопульта: основні кроки 

Для визначення тиску повітря в штуцері потрібні показання манометра. Бажано брати їх не з приладу, встановленого на компресорі. Оптимальний варіант — підключення манометра безпосередньо до штуцера розпилювача. Алгоритм подальших дій: 

  1. Відкручуємо до кінця регулятор повітря. 
  2. Відкручуємо голку до кінця. Наживляємо скручений баранчик. Натискаємо курок до кінця. Закручуємо регулятор до упору. 
  3. Відкриваємо на повну регулятор факела. 
  4. Роги головки встановлюємо горизонтально. Це стандартне положення, яке дає вертикальний факел. 
  5. Готуємо фарбу і приступаємо до тестування. 

Такий алгоритм на початковому етапі, перед тестуванням. У процесі перевірки розпилення матеріалу доводиться вносити корективи. Читайте далі, як правильно налаштувати пневматичний фарбопульт з урахуванням основних нюансів його роботи. 

Вибираємо шурупокрут: Як вибрати акумуляторний шуруповерт: 6 порад та рейтинг із 5 крутих моделей

Регулюємо вхідний тиск 

Виробники в документації вказують максимальну кількість атмосфер на вході в пневмопістолет. Оптимальний тиск для фарбування повинен бути нижче, зазвичай показник в діапазоні 3-4 атмосфер для конвенціональних розпилювачів. Якщо потрібно налаштувати фарбопульт серії hvlp або lvlp, то виставляють на манометрі 1,5-2,5 атм. Приблизно такий тиск має бути на вході в розпилювач, однак часто його вимірюють приладом, який знаходиться на відстані в кілька метрів. 

Так буває, коли між пневмоінструментом і манометром шланг і фільтри. Щоб фарбопульт працював довго та якісно, ​​необхідно забезпечити подачу в сопло свіжого повітря. Для цього його фільтрують. Одна з рекомендованих схем подачі повітря включає ланцюжок: манометр — масловіддільник — перехідник — шланг — перехідник — штуцер. 

як налаштувати фарбопульт для фарбування

У цьому випадку тиск буде губитися в 4 проміжних точках. Фільтр «з'їдає» від 0,3-0,5 атмосфер, 10-метровий шланг — близько 0,6 атмосфери. Оптимальний варіант налаштування — коли манометр прикручений безпосередньо до фарбопульта. В цьому випадку відсутні посередники, які забирають частину тиску. 

Тиск перевіряють наступним чином: 

  • Виставляють повітряний вентиль в максимально відкрите положення. 
  • Дивляться показання манометра, запустивши в розпилювач повітря натисканням курка. Якщо тиск дуже високий — закручують регулятор до потрібного рівня. 

Вибираємо перфоратор: Як вибрати перфоратор: 5 порад для правильного вибору

Встановлюємо розмір факела 

Щоб налаштувати факел фарбопульта lvlp або hvlp, потрібно покрутити регулятор, який відповідає за його геометрію. Оборотами баранчика змінюють кількість повітря, що проходить через отвори, розташовані на ріжках головки розпилювача. При повністю відкритому вентилі досягається максимальний обсяг повітряного потоку, що забезпечує факел у формі правильного витягнутого овалу. У міру прикручування баранчика обдув зменшується, еліпс переходить в коло. При повністю закритому регуляторі отримуємо факел у вигляді круглої плями. 

Повне викручування регулятора — це крок в напрямку максимальної швидкості фарбування. Однак при такому підході краю факела можуть виявитися сухуватими, можлива невелика перевитрата матеріалу. Щоб уникнути цього, варто викрутити баранчик повністю, а потім закрутити трохи назад. 

Друга крайність — робота з закрученим регулятором і круглим факелом. Такий варіант актуальний, якщо потрібно пофарбувати маленьку деталь. При цьому разом зі зменшенням факела потрібно скоротити обсяг подачі фарби. Якщо цього не зробити, буде занадто висока концентрація фарби на обмеженій площі, що призведе до патьоків. 

Ще можна регулювати кут факела шляхом зміни положення головки розпилювача. Стандартний варіант — ріжки виставлені по горизонталі, овал вертикальний. При вертикальній орієнтації ріжків виходить горизонтальний еліпс. Їм фарбують рідше, його виставляють, коли потрібно обробити вузькі вертикальні деталі.

налаштувати фарбопульт під лак

Вибираємо болгарку: Як вибрати болгарку для домашнього використання — 10 основних критеріїв

Підбираємо діаметр сопла 

Швидкість фарбування залежить від діаметра сопла фарбопульта. Для густих лакофарбових матеріалів встановлюють дюзу з широким отвором і навпаки. Якщо потрібно налаштувати пневматичний фарбопульт під лак або акрилову емаль, то значення, рекомендоване виробником ЛФМ, як правило, становить 1,4-1,5 мм. За рештою матеріалів приблизно така картина: 

  • локальне фарбування — 1,2 мм; 
  • базові емалі — 1,3 мм для світлих складів, 1,4 мм — для темних; 
  • первинні ґрунти — близько 1,3-1,5 мм; 
  • товстослійні ґрунти-наповнювачі з підвищеною в'язкістю — 1,6-2 мм; 
  • шпаклівки рідкої консистенції — 2,5-3 мм. 

Від діаметра сопла залежить не тільки швидкість фарбування: вибір дюзи відбивається на витраті матеріалу і товщині шару. 

При виборі діаметра сопла також варто врахувати температуру і вологість, при якій буде проводитися фарбування. Якщо треба фарбувати в спеку, можна спробувати взяти дюзу з діаметром на 1 мм більше. Для сирої погоди підходить дюза з меншим діаметром, для сухої — з більшим. 

Вибираємо електрорубанок: Електрорубанок: як вибрати інструмент для будинку — 6 основних критеріїв

Налаштовуємо подачу фарби 

Після настройки подачі повітря і факела залишається відрегулювати кількість фарби. Для цього закручуємо баранчик до упору, після чого відпускаємо затиск на пару оборотів. Не варто відразу відпускати регулятор на повну, оскільки це може стати причиною патьоків. У деяких випадках раціональніше «додавати газку» поступово, спостерігаючи за товщиною плівки, яка утворюється на поверхні деталі. 

Від положення регулятора подачі фарби залежить позиціювання голки. При викручуванні баранчика вона відходить від головки розпилювача. У міру збільшення відстані між голкою і головою зростає обсяг фарби, що викидається з фарбопульта при натисканні курка. Відповідно, збільшується площа факела. Приклад залежності ширини факела від обсягу споживаного інструментом матеріалу:

Витрати матеріалу, мл/хв 
Ширина факела, мм
220 280
250 300
285 330
360 375
375 390

Вибираємо тример: Як правильно вибрати тример для дачі, Або який краще: 5 критеріїв 

Як протестувати налаштування фарбопульта? 

Для тестування беремо аркуш ватману, закріплюємо його в вертикальному положенні, і приступаємо до перевірки фарбопульта. Дистанція до аркуша паперу має бути близько 15 см для фарборозпилювачів HVLP/LVLP і 20-25 см для більш потужних конвенціональних апаратів. Подачу фарби відкриваємо максимум на секунду, оцінюємо форму плями. Шляхом регулювання вентилів намагаємося отримати рівномірний шар матеріалу правильної геометрії. 

В техдокументації до розпилювачів зазвичай рекомендують відкрити всі регулятори до кінця. Якщо починати тестування після таких маніпуляцій, на ватмані може вийти силует гантелеобразної форми. В цьому випадку потрібно знизити тиск за допомогою регулятора повітря. 

Якщо потрібно пофарбувати невелику деталь круглим факелом, потрібно прикрутити його регулятор і зменшити тиск, який виріс після прикручування верхнього барашка. 

 

налаштувати фарбопульт hvlp і lvlp

Налаштування дає хороший результат при дотриманні двох умов: фарбувальний склад належної якості й консистенції, апарат не належить до маловідомих китайських брендів. Налаштувати бюджетний фарбопульт для фарбування — завдання, з яким складно впоратися новачкові. Навіть досвідченим майстрам важко управлятися з технікою no name. При покупці розпилювача краще орієнтуватися на бренди з Німеччини, Польщі та інших європейських країн. 

Цікава стаття: Як заточити ніж м'ясорубки самому: 4 перевірених способів 

 

 

 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії