Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися 3d ручкою + 2 способи малювання

Дата публікації: 11.11.2021 12:36
Дата оновлення: 20.02.2023 11:35

За допомогою чарівного маркера можна створювати тривимірні фігури в просторі. Це можуть бути деталі конструктора, шпильки, пазли, ґудзики — будь-що.

Як малювати 3d ручкою

Звучить інтригуючи, але як користуватися 3d ручкою? Розповідаємо та показуємо.

З чого складається і як працює ручка 3D 

Щоб зрозуміти, як правильно малювати 3d ручкою, потрібно розібратися в її пристрої. Практично у всіх екструдерів (пристроїв для плавлення пластику), незалежно від бренду, ідентична комплектація з єдиною різницею: одні моделі працюють від мережі, інші від акумулятора або батарейок. 

Призначення деталей інтуїтивно зрозуміле:

Деталь
Властивості
Кнопка для регулювання температури Дозволяє вибрати режим, враховуючи вид пластику
Перемикач швидкості подачі стрижня  Регулюючи температуру та швидкість подачі нитки, можна створити фігуру будь-якої складності. Чим дорожчий девайс, тим більше швидкостей 
Кнопка «Вперед» При натисканні розплавлений пластиковий стрижень виходить з ручки
Кнопка «Назад» Натискають при необхідності дістати пластик із пристрою. Зазвичай кнопка спрацьовує при тривалому натисканні — щоб запобігти випадковому вийманню 
Дисплей На мініекрані зображаються показники швидкості, температури, іноді тип пластику. Кожен показник можна змінювати в цю хвилину 
Насадки Від форми сопла залежить товщина і форма ліній. Популярні насадки з кераміки та металу. При роботі на високих температурах краще наконечники з кераміки —  матеріал стійкий до нагрівання 
Кнопки для зміни насадок На деяких моделях знімні насадки, в наборі кілька варіантів. Щоб змінити наконечник, потрібно затиснути дві кнопки одночасно 
Отвір для заправки Через нього в корпус вводиться картридж —  матеріал для об'ємного малювання

З зовнішніми характеристиками пристрою легко розібратися. Як працює 3D ручка зсередини? Після включення приладу нагрівальний елемент екструдер, заточений в корпус, досягає заданої температури. Потім у ручку вводять полімерну нитку: вбудований механізм автоматично підтягує прутик до екструдера через трубку. Матеріал розплавляється в ручці, і під тиском, пересуваючись трубкою, виходить у вигляді нитки через наконечник. Зазвичай пристрої оснащені вентилятором — щоб прискорити застигання пластику. 

Корисно знати: ТОП-5 кращих 3D-принтерів 

Особливості малювання та безпека 

Пластик залишається м’яким кілька секунд після виходу з сопла. Він швидко застигає під впливом температури повітря. Тому створення тривимірних об'єктів вимагає вправності. Користувачі зазначають, що важливо знайти «свою» температуру та швидкість подачі нитки.

 Як користуватися 3d ручкою

З метою безпеки багато моделей відключаються через 2 хвилини, якщо ручкою не користуються. Для відновлення роботи потрібно натиснути будь-яку кнопку на корпусі. 

Зверніть увагу: при нагріванні особливо гарячим стає наконечник. І якщо насадка з кераміки нагрівається повільно, металева насадка може досягти температури 200°C і вище. З цієї причини використовувати 3D ручку дітям, молодшим за чотири роки, не рекомендується. 

Користувачі запитують, а чи безпечний пластик при нагріванні? Чи не дає він токсичних випарів? Зазвичай розхідники виробляють з органічних відходів, тому якісні нитки не випромінюють різкий запах при нагріванні. 

Читайте: Як працює 3D-принтер: огляд 5 матеріалів і технологій

Підготовка до роботи

Щоб підготуватися до використання 3D ручки, крім прочитання інструкції, діємо за алгоритмом: 

  1. Виберіть пластик
    Нитки з низькосортного матеріалу можуть мати різкий запах і бути небезпечними для організму. Користувачі відзначають, що ABS випромінюють різкий запах, PLA менш виражений, а SBS нитки не мають запаху взагалі. Для більшості моделей підходять полімерні прутки, які використовують для 3D друку. Матеріал купують у котушках, а потім нарізають на шматки необхідної довжини.
  2. Підготуйте робоче місце
    Незалежно від того, як користуватися 3D ручкою — у повітрі або на поверхні, знадобиться вільний простір. Для створення одновимірних фігур підійде звичайний робочий стіл. Для створення тривимірних об'єктів знадобиться вільне місце над столом, щоб користувач міг водити руками, з'єднуючи пластикові нитки в повітрі. 
  3. Увімкніть ручку
    Залежно від моделі та вибраного режиму, екструдер нагрівається протягом 1-3 хвилин. 
  4. Заправте прилад 
    Як вставити пластик в 3D ручку? Перед тим, як подати нитку до отвору для заправки в корпусі, переконайтеся в її цілісності. Заломи та розриви на ній можуть стати причиною ламання екструдера або двигуна. Заправляти 3D ручку потрібно у включеному стані. 

Тепер девайс готовий до використання. Натискайте кнопку подачі полімерної нитки та творіть. 

Як малювати 3D ручкою

За допомогою 3D ручки можна розважатися і створювати справжні шедеври: макети замків та автомобілів, репродукції відомих монументів та статуй, елементи декору та меблі.

Тренування з 3D-ручкою

Щоб зробити об'ємну фігуру, доведеться потренуватися. І почати бажано з плоских зображень. 

Цікава стаття: 3D-принтер ROKIT ChocoSketch: 3D-друк для ласунів 

Одномірні малюнки

Визначтеся, на чому будете малювати. Можливі варіанти: 

  • Крейдований папір. До неї добре пристає полімер. 
  • Скло. Потрібно попередньо знежирити поверхню. 
  • Метал. Бажано взяти лист з шорсткою поверхнею. 

Малювати 3D ручкою зручно в горизонтальному положенні. Сюжет малюнка варто продумати заздалегідь: можна накреслити контури олівцем або маркером, що пише на будь-яких поверхнях. Хороший варіант —  обводити лінії малюнків у розмальовці. Повторюйте лінії, регулюючи температуру та швидкість подачі пластику. З часом контурні фігури з пластику будуть виходити рівними та акуратними. Таким чином можна виготовити мобіль в дитячий манеж, прикраси для інтер'єру, ялинкові іграшки, біжутерію, лекала для шиття, трафарети для творчості, фоторамки та інші корисні речі.  

Тривимірні об'єкти 

Робота з одномірними об'єктами дозволяє набити руку і переходити на малювання 3D ручкою в повітрі. Почніть із найпростішого: створіть куб або піраміду. Намалюйте фігуру на папері та проведіть вертикальні лінії від вершин. Це будуть ребра жорсткості, які можна поєднати між собою. Зафарбуйте грані, що з'єднують ребра. 

Для малювання складніших фігур можна використовувати найпростіші фігури як основу: нарощувати елементи на основний куб або піраміду. Як ядро ​​може виступати порожнє спакування або банка, втулка від використаного рулону і т.д. Покриваючи основу пластиковими волокнами, можна робити іграшки для дітей, горщики для квітів, свічники та багато іншого. Після освоєння цієї техніки малювати в повітрі буде просто. 

На замітку: Топ 5 кращих настільних ігор для дітей 

Особливості догляду: як почистити 3D ручку

Вибираючи температуру нагрівання ручки, важливо враховувати тип пластику. PLA плавиться при нагріванні до 180 —  220°C, PRO — до 200-220°C, ABS — до 210-240°C. Неправильно підібраний температурний режим загрожує наступними наслідками: 

  • Матеріал занадто нагріється і розплавиться вище екструдера, всередині корпусу, і застрягне там. 
  • Стрижень недостатньо нагрітий вистигає в корпусі.

Використовуйте прутики з різного матеріалу, також не забувайте змінювати режим в процесі малювання. 

Витратник потрібно заміняти, коли довжина «хвостика» становить 1 см. Витягніть залишки полімеру, і вставте в отвір нову полімерну нитку.

Як правильно прочистити сопло 3D ручки та не вивести її з ладу:

  1. Поставте найвищий температурний режим.
  2. Натисніть кнопку зворотного подавання стрижня. 
  3. Допоможіть руками, але не прикладайте силу. 

 
Якщо з корпусу вийде волокно з розправленим хвостиком, обріжте його і спробуйте, як працює ручка. Якщо проблема не вирішилася на цьому етапі, дійте наступним чином: 

  1. Вимкніть прилад.
  2. Розберіть корпус.
  3. Вийміть з ручки трубку для подачі полімеру.
  4. Видаліть залишки з порожнього стрижня — використовуйте спеціальне свердло або гітарну струну. Очистити сопло бажано, коли воно ще тепле. У цьому випадку також підійде струна або свердло для чищення отворів. 

Ручка для просторового моделювання має просту конструкцію, але потребує певних умінь та догляду. При дотриманні інструкції та правил безпеки, прилад довго прослужить і стане інструментом для розвитку, творчості або навіть бізнесу.

До слова: У продажі в MOYO.ua з'явилася 3D-ручка Polaroid Play

Коментарі
Залиште коментар