Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати інвертор для будинку: 2 популярні види приладів

Дата публікації: 04.10.2023 13:17
Дата оновлення: 09.10.2023 15:11

Через відключення електрики багатьом довелося розбиратися, який інвертор краще для дому, адже він дає можливість під'єднати акумулятор або інше низьковольтне джерело енергії до побутових приладів під час блекаутів. Особливості конструкції впливають на параметри струму.

До речі: Скільки коштує обставити житло технікою: 4 варіанти

Як працює перетворювач напруги — яке з побутових завдань може вирішити

Відключення електрики внесли зміни до побуту українців. Доводиться шукати альтернативні засоби живлення приладів. Щоб забезпечити їхню роботу, можна купити бензогенератор, але це не завжди доцільно. Генератори галасливі, при роботі виділяються вихлопні гази. Можна використовувати акумулятор, позбавлений цих недоліків. 

Ось тільки екологічні та тихі джерела енергії зазвичай видають 12V або 24V, а для домашніх приладів потрібно 220 вольтів. Завдання перетворення параметрів струму вирішує інвертор, за допомогою якого можна запитати окремий пристрій або весь будинок. При великому навантаженні акумуляторів вистачить на кілька годин автономного електропостачання

вибрати інвертор для дому

Інвертор — це прилад, який перетворює вхідний постійний струм (DC) на змінний (AC). Працює на силових транзисторах. Інвертування може відбуватися по-різному залежно від схеми.

выбрать инвертор для дома

Перед тим, як вибрати інвертор для будинку, можливо, потрібно буде підібрати акумулятор та зарядний пристрій для нього. Багато моделей продаються без АКБ, вони мають попит серед автолюбителів, що вже мають батареї. При покупці інвертора в Moyo можна замовити доукомплектацію АКБ. Такий варіант краще використання АКБ з машини, оскільки автомобільні акумулятори не можуть довго працювати в циклічному режимі, на них згубно впливають часті розрядки до нуля.

Побутові інвертори бувають двох видів, залежно від синусоїди, що отримується на виході:

  1. Модифікований синусоїдальний інвертор
    Модифікована або апроксимована синусоїдність відрізняється східчастою формою та простішою схемою перетворення. Компресори, насоси та газові котли працюватимуть некоректно з таким інвертором. Він підходить для менш вимогливих до синусоїди приладів, наприклад, освітлювальних. Ціна бюджетна.
  2. Чистий синусоїдальний інвертор
    Це точніший та акуратніший перетворювач. Він видає чисту синусоїду — варіант, що підходить для котлів та обладнання з електродвигуном. До нього можна сміливо підключати будь-яку побутову техніку.

Читайте: Як перезапустити пральну машину — інструкції для 8 брендів

Різновиди інверторів: особливості та застосування

У цьому розділі буде розглянуто варіант, коли інвертор купують для одного побутового приладу або іншого споживача електроенергії. У цьому випадку вибір потужності залежить від приладу споживача.

інвертор ріобі

Для опалювального котла

У конструкцію сучасного опалювального котла входить насос, у разі відключення електроенергії вода, швидше за все, не циркулюватиме по трубах і приміщення швидко охолоне. Виправити цю ситуацію можна за допомогою інвертора потужністю 300 Вт з чистою синусоїдою. Перетворювач можна використовувати з електричним, газовим або твердопаливним котлом.

Для холодильника

Аварійні відключення електрики згубно впливають на продукти в холодильнику та морозильній камері. Щоб запаси не зіпсувалися, холодильник слід підключити до перетворювача напруги. Для агрегатів, що охолоджують, бажано використовувати інвертори потужністю від 1400 Вт. Такий перетворювач зможе витримувати високі пускові струми під час увімкнення компресора холодильника.

Для свердловинного насоса

При запуску насоса споживання зростає набагато суттєвіше, ніж у випадку з холодильником. Для водопостачального агрегату на 500 Вт буде потрібно інвертор на 2500 Вт.

Для харчування від прикурювача

Автовласники купують інвертори з харчуванням від прикурювача. Це дозволяє зарядити ноутбук або іншу малопотужну техніку. Запитати лептоп безпосередньо від прикурювача буває проблематично, оскільки для ноута зазвичай потрібно 20 В, а від акумулятора автомобіля йде 12 або 24 В. Доводиться виконувати подвійне перетворення, наприклад інвертором з 12 до 220 В, а потім блоком живлення ноутбука з 220 до 20 В Потужні перетворювачі для живлення від прикурювача не підходять. Вдалим варіантом стане модель на 150-200 Вт.

Загалом складається така картина:

Призначення інвертора
Орієнтовна потужність, Вт Необхідність чистої синусоїди
Для опалювального котла 300 так
Для холодильника 1400 так
Для свердловинного насоса 2500 так
Автомобільний 150-200 ні

Корисна інформація: Догляд за побутовою технікою: 10 порад на всі випадки життя

Який інвертор вибрати для дому

Розібратися, який інвертор вибрати для дому не так складно, як здається на перший погляд. Необхідно відштовхуватися від кількох простих питань:

  • Які прилади плануєте живити?
    Від цього залежить тип інвертора та його потужність, можливо для ваших цілей підійде дешевший модифікований перетворювач.
  • Який тип підключення потрібний?
    Інвертори можуть бути переносними (з розетками, ручне включення-вимкнення, габаритні моделі з ручками для перенесення), стаціонарними (підключення через клеми, автоматичне включення-вимкнення) або автомобільними (підключення через прикурювач).
  • Наскільки велика напруга акумулятора?
    Чим інвертор потужніший, тим більше струму може віддавати акумулятор. Якщо, наприклад, потрібно запитати занурювальний насос на 5 кВт, то перетворювач з батареєю на 12 В з цим завданням не впорається. У такому випадку потрібний акумулятор, як мінімум, на 24 В, а краще на 36 або 48 В.
  • Які виходи інвертора?
    У перетворювача може бути, наприклад, пара розеток на 220, кілька звичайних Usb і Type C для зарядки смартфонів, планшетів, ноутбуків.

Як визначити потужність агрегатів, готових до підключення: приклади розрахунків

Розрахунок потужності інвертора для будинку виробляють з урахуванням номінальних та пікових потреб в електриці кожного пристрою, який буде увімкнено. За загальним правилом, потужність повинна бути, як мінімум, у 2 рази більша за суму номінальних потреб усіх одержувачів енергії. Коли до будинку не надходить струм з лінії електропередач, намагаються користуватися лише приладами, які не бажано залишати без живлення, наприклад:

Найменування
Номінальна потужність, Вт Пускова потужність, Вт
Опалювальний котел 100 300
Свердловинний насос 500 2500
Холодильник 400 1400
Освітлення та роутер 300 300
Телевізор 200 200
Ноутбук 100 100

Для такої техніки знадобиться інвертор на (100+500+400+300+200+100)*2=3200 Вт.

Пускові струми також враховуємо. Отриманої потужності має вистачати для запуску самого ненажерливого електроприладу. У цьому випадку 3200 більше ніж 2500 — вистачає. До того ж інвертор на 3200 Вт купити проблематично, доведеться брати на 3500. Оскільки потрібно живити насоси та холодильник, потрібен перетворювач з правильною синусоїдою.

УВАГА! Потужність часто вказують у кВА (кіловольт-амперах), це не одне й теж з кВт (кіловатами). Для переведення в кіловати достатньо помножити число у кВА на 0,75. Наприклад, інвертор з потужністю 2 КВА зможе живити навантаження до 1,5 кВт (2*0,75=1,5).

Ефективне споживання енергії та її економія: вибір оптимальної марки

При виборі інвертора важливо визначити потрібну напругу. Дуже потужний перетворювач — це, звичайно, добре, але він швидко розряджатиме акумулятор. Його стала підзарядка значно збільшить рахунки за електрику. До вибору потужності варто ставитись без фанатизму.

Вибирайте перетворювач з функцією стабілізації. Побутова техніка погано переносить перепади напруги та може вийти з ладу.

Найкращий вибір для енергоефективності — прилад, який працює за принципом offline. Якщо напруга в системі у нормі, перетворювач працює в режимі очікування. У разі збою або втрати напруги в мережі інвертор починає свою роботу в автономному режимі. Ще одна особливість таких приладів — коли напруга буде відновлена, інвертор перестає працювати, а акумулятор починає заряджатися від мережі.

Моделі інверторів для сонячних батарей мають коефіцієнт ефективності (зазвичай виражається у відсотках). Чим вище значення, тим менші втрати при перетворенні, що веде до більшої економії електроенергії.

Найпростіший варіант — покупка інвертора з батареєю (наприклад, від Ryobi). Такий вибір обійдеться дорожче, але потребує менше клопоту.

Пізнавальна стаття: Як скинути помилку на пральній машині Whirlpool — список 29 кодових помилок

Які захисні функції в інвертора: на чому ґрунтується безпека

Багато користувачів побоюються використовувати інвертор через можливі ризики. Для безпечного перетворення струму необхідно купити сучасний інвертор із захисними функціями та дотримуватись кількох правил безпеки.

Звертайте увагу на наявність у вибраної моделі таких функцій:

  • Захист від перевантаження
    Інвертор автоматично вимикається, якщо споживана потужність перевищує встановлену межу. Це захищає від ламання сам пристрій та підключені до нього пристрої.
  • Захист від короткого замикання
    Якщо відбувається коротке замикання, перетворювач вимикається та запобігає займанню пристрою.
  • Захист від перегріву
    За допомогою термального датчика інвертор визначає перегрів та вимикається. Для недопущення перегріву деякі моделі мають вентилятори.
  • Захист від зворотного підключення
    У разі неправильного підключення «плюсу» та «мінусу» спрацює спеціальний захист.

Іноді може знадобитися перезавантаження інвертора, якщо він перевантажений або перегрітий. Для цього:

  1. Вимикають усі підключені пристрої.
  2. Вимикають інвертор від батареї.
  3. Чекають кілька хвилин. Якщо прилад нагрівся, то дають йому охолонути.
  4. Інвертор підключають назад до джерела енергії.
  5. Запускають інвертор.
  6. Підключають необхідні пристрої.

Також для безпечного використання переконайтеся, що всі дроти надійні та ізольовані. Регулярно перевіряйте стан кабелів та розеток, користуйтеся якісними моделями. Розташовуйте інвертор у добре провітрюваному місці, щоб запобігти перегріву. Не закривайте вентиляційні отвори. Якщо інвертор з вентилятором, періодично очищайте його від пилу. Не підключайте більше пристроїв, ніж пікова потужність перетворювача.

Дотримуйтесь правил безпеки. Важливо не допустити пожежі чи ураження струмом. Обов'язково дотримуйтесь вказівок виробника.

Який інвертор краще для будинку за розміром, дизайном та портативністю

Додаткові критерії вибору:

  • Розмір. Габарити інвертора залежить від потужності. Якщо необхідно живити багато побутових приладів, то місткісного та великого розміру перетворювача струму не уникнути.
  • Дизайн. Зовнішній вигляд стаціонарного інвертора особливої ролі не відіграє, оскільки його встановлюють зазвичай у котельні або іншому технічному приміщенні. Для переносних моделей виробники використовують свої фірмові кольори, у Ryobi — жовтий та чорний. У будь-якому випадку важлива наявність та функціональність дисплея. Просунуті моделі показують стан акумуляторів, наявність навантаження, параметри струму.
  • Портативність. Важлива для встановлення інвертора поза домом, наприклад, у кемпінгу або при використанні електроінструмента. Перевага пари перетворювач плюс звичайний електроінструмент над акумуляторними перфораторами, дрилями тощо полягає в тому, що менше втомлюються руки, оскільки звичайні інструменти легші за акумуляторні. Крім того, окремі батареї довше працюють без заряджання. Виробники пропонують портативні інвертори зі зручними ручками для перенесення та оптимальні за вагою.

інвертор для кемпінгу

  • Вихідні інтерфейси. Переконайтеся, що інвертор має достатню кількість розеток і роз'ємів для ваших цілей. У розвинених моделях є блютуз для дистанційного керування.

інвертор для будинку з безліччю роз'ємів

Який інвертор вибрати для дому, враховуючи бренд, гарантію та ціну

При виборі виробу необхідно враховувати як розкрученість бренду, так і вартість приладу, тривалість його гарантійного терміну, потужність. Щоб не заплутатися у пунктах та зробити правильний вибір, не обов'язково бути експертом у цьому питанні. Достатньо порівняти особливості декількох моделей та вибрати оптимальний варіант.

Щоб зрозуміти, який інвертор кращий для будинку, відштовхуються також від таких пунктів.

Бренд

Вибір надійного виробника з позитивними відгуками — важливий етап. Хорошим попитом в Україні користуються інвертори Ryobi та 2E:

  • Японський бренд Ріобі відомий широким спектром продукції, що використовує акумулятори. До неї відносяться акумуляторні інструменти та перетворювачі. Переносні інвертори відрізняються зручністю експлуатації. Додавання або зняття акумулятора здійснюється легким рухом руки, не потрібно відкривати корпус.
  • За брендом 2Е продається широкий спектр електроніки та електротехніки. Сильна сторона інверторів 2Е — демократична вартість не на шкоду якості.

Гарантія

Перевірте, яку гарантію пропонує виробник. Вона може змінюватись від року до 10 років. Вибір продукту з тривалою гарантією додає впевненості у його надійності.

Ціна

Розглянемо, який інвертор купити для будинку, беручи до уваги ціну. Вартість інвертора залежить від функціональності, потужності, комплектації, частоти синусоїди, бренду. Розкид цін: від 2 до 200 тис. грн:

  • у районі 2-3 тис. грн коштують перетворювачі на 150-300 Вт без акумуляторів та зарядних пристроїв;
  • від 6 до 20 тис. — стаціонарні моделі 2Е на 600-3500 Вт;
  • від 20 до 35 тис. — переносні моделі Ryobi на 1600-1800 Вт, ціна залежить від комплектації;
  • від 35 тис. — трифазні моделі від 2Е, Huawei та інших брендів потужністю 6000 Вт і вище.

Найближчий за функціональністю аналог інвертора — джерело безперебійного живлення. Така техніка менш різноманітна, майже завжди продається з акумуляторами, передбачає стаціонарну установку, віддає струм через розетку. ДБЖ — оптимальний варіант для комп'ютерів, але безперебійники швидше відключаються за відсутності централізованої електроенергії.

Розгорнута відповідь: Чому гріється холодильник: 5 можливих факторів

Коментарі
Залиште коментар
А
14.12.2023 11:27

Дуже цікава стаття!