Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як позбутися молі 2-х видів: народні та комерційні засоби

Дата публікації: 03.10.2023 10:27
Дата оновлення: 26.10.2023 11:52

Моль — як непрохана гостя, приходить зненацька і зовсім не хоче йти. Вона часто заводиться в пакетах з крупами або шафі з одягом. Псує продукти та речі.

У цій статті розповімо як позбутися молі, а також як запобігти її появі. Розглянемо ефективні народні, комерційні засоби та дієві методи захисту.

Платтяна та харчова моль — як відрізнити

Платтяна попелиця темно-жовтого забарвлення. Доросла особина від 2.5 до 5 см. Псує переважно речі з вовни.

позбутися молі у шафі

Моль харчова менше платтяної. У неї темніше забарвлення, із відтінком коричневого.

харчовий моль

Як позбутися харчової молі 

Засоби від молі розв'язують питання:

  1. Репеленти (профілактичні) сприяють припиненню розмноження метеликів.
  2. Інсектициди (хімічні) — умертвляють особину.

Якщо власними силами не вдається вимити пошесть з приміщення, тоді нічого не залишається, крім як звернутися до професійних дезінфекторів.

Що робити із зараженими продуктами: викинути або провести прибирання

Харчові продукти, що зберігаються у відкритому вигляді та в спакуванні, слід ретельно переглянути. Ті, в яких завелися комахи, викинути.

Щоб позбутися харчової молі на кухні, крім ревізії полиць із продуктами, перевіряють стелі, прозір між стиками стін та меблів. І саме в таких місцях знаходяться кладки яєць та лялечки-личинки. Застосовують спецзасоби для знищення харчової та платтяної молі — гелі, порошки, аерозолі та інше.

Хитрість: Як відмити унітаз. Або відправити до біса 3 види забруднень

Способи обробки продуктів, придатних до вживання

Щоб позбутися молі у крупі — її поміщають у банку або бляшану місткість, яка герметично закривається. За два тижні особи вимруть через відсутності повітря. Крупи слід ретельно перебрати й надалі зберігати в баночках, які щільно закриваються.

Дрібні сипучі, на зразок борошна і цукру, доцільно просіяти крізь сито, перш ніж  вживати у їжу.

Як позбутися харчової молі народними засобами

Натуральні засоби добре справляються із захистом від молі. Рекомендуємо почати саме з народних методів, перш ніж йти в магазин за хімічними.

лаванда від молі

  • Білий оцет розбавляється з водою в пропорціях 1:1. Цим розчином протирають усі поверхні меблів. У оцту різкий запах, який відлякує міль.
  • Апельсини, лимони, мандарини теж допомагають. Цитрусові скоринки кладуть у шафи, тумбочки, на полиці. Їхній запах відлякує і платтяну, і харчову попелицю.
  • Лаванда відома своїм ароматом, який приємний людині, але небажаний для молі. Розкладені по полицях та в чохли з одягом гілки сушеної лаванди теж ефективні.
  • Запах лаврового листя дає дратівливий ефект. Розкладене по полицях, він відваджує міль від шаф.
  • Неочищені від шкірки зубчики часнику рекомендується розкласти у місцях зберігання одягу. Часник також відомий яскравим запахом, який робить місце непридатним для проживання молі.

Корисна стаття : Як мити паркет — 7 робочих способів

Як позбутися харчової молі, застосовуючи спеціальні засоби: таблиця

Найменування
Тип засобу Опис Дія Примітки
Раптор Спрей Засіб з ароматизатором лаванди, ефективний для знищення личинок та дорослих комах Діє одразу, з тривалим ефектом Не шкодить алергікам
Армоль Аерозоль Призначений для обробки килимових покриттів, хутра та одягу Тривалість терміну ефективності — 12 місяців Траєкторія розпилення 40 см
Рейд Електрофумігатор Електрозасіб з пластинами Отруєння метеликів відбувається поступово Низьке енергоспоживання
Антимоль Препарат у таблетках Дієвий  проти личинок та дорослих особин, доступний у вигляді спрею та блістера Термін дії — 6 місяців Вміст у марлевих мішечках

Як вивести платтяну міль

Покроковий алгоритм як позбутися платтяної молі.

  1. Предмети, які підозрюють у наявності молі, поміщають у пластикові пакети або контейнери.
  2. Перевіряють полиці, прибирають личинки та кокони.
  3. Перуть постраждалі речі за максимально допустимої високої температури.
  4. Також речі можна заморозити, якщо матеріал не дозволяє прати його за високих температур.
  5. Використовують саше або інші засоби для профілактики, щоб боротися з повторною появою молі у шафі.

саше для профілактики від молі

Крім цих дій необхідно комплексно підійти до чистоти приміщення та позбавлення від особин та личинок за допомогою впливу температур. Розглянемо детальніше.

Прибирання приміщення

Простіше вичищати осередки зараження пилотягом і протирати поверхні вологою ганчіркою, змоченою в мильній воді. Ефективно, якщо застосовувати господарське мило — в його складі 72% лугу, який згубний для попелиці.

Чистять все: меблі, штори. Ковдри, подушки та килими в ідеалі здати в хімчистку, а ні, так продезінфікувати самому. Крім хімічних препаратів та народних засобів, харчова та одягова моль боїться холоду, спеки та сонця. Так що потрібно частіше провітрювати приміщення. Взимку — теж.

Корисна порада для прибирання : Як випрати подушки: підказки для 6 видів набивання

Зниження температурного режиму

Личинки молі нарівні з дорослими особинами не витримують низькі температури. Для них згубні -2 градуси за Цельсієм. Так що морозне повітря з відкритого вікна (ненадовго) — не тільки освіжає, але й цілюще впливає на викорінення комах у приміщенні.

Спека та сонячне світло

Загибель личинок та дорослої попелиці при +40°C забезпечена. Для боротьби з моллю ефективні не тільки фен або обігрівач, які генерують гаряче повітря, а й ультрафіолетові промені, що проникають у вікно.

Наводимо порядок у будинку: Як позбутися плісняви на стінах: 7 робочих способів

Хімічна чистка

Якщо турбуйтесь як врятувати від молі шубу або іншу річ і при цьому не зіпсувати матеріал — варто довіритися експертам та здати її в хімчистку. За допомогою професійних засобів вийде позбутися комах, зберігши при цьому пристойний зовнішній вигляд одягу. Професіонали у хімчистці обробляють речі спецзасобами, щоб вивести комах та їх яйця.

Які народні засоби ефективні проти одягової молі

Так само як і харчова, платтяна моль не любить яскраво виражені запахи. Тому для боротьби з комахами підійдуть трави та олії з вираженим ароматом.

  • Лаванда відлякує попелицю яскраво вираженим ароматом та антимікробними властивостями.
  • Меліса має антисептичні якості, її запах відганяє всяку пошесть.
  • Чайне дерево теж з антимікробним ефектом, тому результативне.
  • Кедрове дерево та його масло з природних смол несприятливі для кладки яєць.
  • Полин — моль боїться його запаху.
  • М'ята — ефективний засіб проти комах у свіжому та в сушеному вигляді.

Спецзасоби від молі в шафі: які допомагають 

  • Саше — мішечок наповнений травами. Принцип дії такий самий, як і в народних методів, але в зручному спакуванні. Саше наповнюють травами із сильним ароматом, наприклад лавандою.
  • Підвіски — паперові дармовиси, просочені спеціальним гелем. Він повільно випаровується та виділяє хімічні речовини, що відлякують моль.
  • Подушечки — запаковані герметичні конвертики зі швидкодійною начинкою. Вона ефективно знищує попелиці та її личинки за допомогою хімічних речовин.
  • Спрей — рідина в місткостях по 500 мл. Містить хімічні речовини, які ефективні у боротьбі з комахами. У нього приємний запах, він безпечний.
  • Аерозоль — засіб у герметичному балоні 140 мл із системою розпилювального типу. Також містить хімічні речовини, які знищують моль.

обробка шуби засобом від молі

Профілактика проти молі

Щоб не з'являлася попелиця, сипкі продукти зберігають у щільно закритих контейнерах або полотняних мішечках. Платтяна моль не заведеться у прохолодних місцях — там, де часто провітрюється.

Тепер знаєте, як вивести моль. Залишилось визначитись з засобом та способом боротьби. А далі — терпіння та праця, які все здолають.

Читайте: Як відмити душову кабіну : 9 секретів успіху

Коментарі
Залиште коментар