Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як випрати подушки: підказки для 6 видів набивання

Дата публікації: 05.10.2022 11:52
Дата оновлення: 06.06.2023 11:10

Те, що треба прати подушки, не викликає запитань. Зробити це правильно — завдання із зірочкою, адже для пуху, бамбука, синтепону чи холофайбера потрібні певні знання та особливий підхід.

прати подушки

Чи можна прати подушки в домашніх умовах?

Кожна господиня має вибір: здати подушки в хімчистку або випрати вдома. Щоб ухвалити правильне рішення, доведеться зважити всі «за» та «проти».

 
Сервіс чищення подушок Домашнє прання
Переваги

Це відбувається швидко та легко.

Усі технологічні операції виконають професіонали, клієнти лише замовляють та оплачують послугу

Повний контроль за процесом.

Можливість використовувати лише гіпоалергенні мийні засоби — що важливо, якщо в сім'ї є діти

Недоліки

Висока вартість.

Недостатність інформації про використані мийні засоби та реагенти

Значні витрати часу, щоб випрати та висушити вироби

Як прати подушки в пральній машині: правила

Подушки перуть раз на пів року. Тільки тоді подорож до царства Морфея буде приємною та відновить сили. Існує кілька правил, які є актуальними для постільних виробів.

прати подушки в пральній машині

Чотири аспекти, як прати подушки в пральній машині.

  1. Перш ніж затіяти «велике прання», необхідно позбавитися від пилу, що скупчився всередині. Традиційний, «бабусин» метод — вибивання подушок — дозволяє наочно переконатися у величезній кількості пилу, що скупчився в товщі наповнювача. Щоб не пошкодити напірник, доцільніше скористатися пилососом.
  2. Температура води не повинна перевищувати 40°C. Це зменшить ризик незворотної деформації волокон наповнювача.
  3. Досвідчені господині радять рідкі мийні, їх простіше виполоскати з волокон набивання.
  4. Гель або порошок з ненав'язливим запахом — оптимальний варіант.

пропилотяжити перову подушку

На замітку: Кондиціонер для білизни — як користуватися: 3 підказки

Як випрати пухові подушки

Ті, що з гусячим або качиним пухом, легкі та м'які. Їх прання містить низку особливостей:

  • Рідкий мийний засіб у пріоритеті.
  • Температура води повинна бути не більше 30° C. Вода гарячіша призведе до хімічних змін у молекулах білка, що входить до складу волокон пуху та спричинить появу неприємного запаху.
  • Запобігти збиванню пуху в грудки допоможуть тенісні м'ячики, поміщені в барабан прання.
  • Режим повторного полоскання для видалення залишків мийних засобів.
  • Віджимати подушки слід на мінімальних обертах.
  • Сушать на повітрі або в приміщенні, де гуляє протяг.

випрати подушки в машинці

Якщо потрібно випрати стару подушку, її розпорюють і поміщають вміст у кілька мішечків з щільнішої тканини, забезпечених зав'язками. Напірник краще замінити на новий або випрати окремо.

Як прати пір'яні подушки

Аналогічно, як і пухові. Їх також краще розпороти та розкласти вміст по мішечках. Зашити, після чого прати при помірній температурі (не більше 40° C) з рідким мийним. У зв'язку з цим виникає очікуване питання: як випрати пір’їву подушку, не розпорюючи? Відповідь: робити цього не можна! Вміст неминуче зіб'ється у грудки. Крім того, великий ризик, що частина наповнення потрапить у барабан, заб'є фільтр та засмітить стік.

прати перові подушки

Щоб уникнути подібної катастрофи, пір'яні подушки можна випрати вручну. Мішечки з пером бажано попередньо замочити на пару годин у теплій мильній воді. Після прання та ретельного полоскання, розвісити на протягу, періодично змінюючи положення та струшуючи.

Якщо не знали: Як користуватися кисневим відбілювачем: 2 варіанти

Як прати синтепонові подушки

Синтепон складається з найтонших синтетичних ниток, скріплених при термічній обробці. Окремі волокна хімічно інертні та не взаємодіють із водою. А оскільки вони не гігроскопічні, то не вбирають піт. Проте такі волокна однаково ламаються і кришаться. А значить, у них теж утворюється пил, якого необхідно позбавлятися, як мінімум, двічі на рік.

Прати синтепонові подушки можна і потрібно. Особливо якщо чохол виглядає несвіжим. Оптимальні умови для прання:

  1. у 40° C воді,
  2. з рідким мийним,
  3. при багаторазовому полосканні.

Віджимати таку подушку в барабані не можна. Цей процес стане причиною руйнування спайок між волокнами та пошкодження структури матеріалу. Щоб і після прання подушка залишалася м'якою, пишною та пружною, їй дають стекти, помістивши на дно ванни чи тазу. Потім загортають у щільну тканину та віджимають, щоб зібрати залишки вологи. Сушать далеко від опалювальних приладів та палючого сонця.

Як прати подушки з холофайбера

Завдяки порожнім, запаяним з двох сторін, волокнам, які закручені в пружинки, матеріал відрізняється низькою питомою вагою, одночасно залишаючись м'яким та пружним. Крім того, він:

  • не провокує алергічних реакцій;
  • не гігроскопічний: піт, слина та запах тіла залишається лише на постільній білизні;
  • не є комфортним середовищем для пилових кліщів.

Наповнювач таких подушок складно забруднити, але якщо все ж таки примудрилися, краще позбавлятися від бруду вручну. Перш ніж прати подушки з холофайбера, в тазі з теплою водою розчиняють рідкий порошок і замочують вироби на годину. Після віджимають і ретельно полощуть, поки не зникне мильна вода.

Методичка: Як користуватися гелем для прання: 3 простих правила

Як випрати подушку з бамбука

Зазвичай виробник на ярлику вказує нюанси. Як і у випадку інших синтетичних наповнювачів, рекомендується помірна температура, делікатне прання та мийні. Перш ніж прати, оглядають чохол на цілісність і намагаються усунути ушкодження.

Як прати ортопедичну подушку: з гречаного лушпиння, анатомічну

Такі подушки добре «дихають». Однак все одно спантеличуєшся, як випрати ортопедичну подушку з рослинного заповнювача.

прати ортопедичну подушку

Відповідь однозначна: мочити такі види подушок не можна за жодних обставин. Допустиме тільки сухе чищення. Вдома їх чистять за допомогою пилососу, оскільки після дії води відновити первісні властивості неможливо.

Читайте: Як прати махрові рушники: 3 постулати

Як правильно сушити подушки

Саме від того, наскільки правильно висушено наповнювач, залежить, чи будуть відновлені його первісні властивості та чи буде подушка придатною для використання. А найскладнішим можна вважати сушіння подушок з пуху та пера.

сушити подушки на свіжому повітрі

Робити це можна по-різному:

  • Сушити подушку, не розпорюючи, — якщо її прали повністю. Мінус такого підходу очевидний: матеріал довго висихає. Високий ризик, що пух і перо руйнуватиметься, зваляється грудками й буде мати неприємний запах;
  • порціями, у невеликих мішечках, у яких проводилося прання. Тканина для мішечків не повинна перешкоджати циркуляції повітря та випаровуванню вологи;
  • сушіння пера та пуху в приміщенні, захищеному від протягів — процес трудомісткий, оскільки матеріал потрібно періодично ворушити для рівномірного просушування. Але при цьому вдається зберегти структуру натуральних волокон.

Інші види наповнювача також можна висушити, розстеливши на чистій тканині. І якомога далі від батарей та інших нагрівальних приладів.

На ярлику виробів вказано, як правильно прати пір’яні подушки та інші. Часто це робити нема потреби, а пустити все на самоплив — така собі ідея. Тож ознайомлюйтеся з інструкціями та дійте. У відеоролику — наочний приклад, як це робиться.

Пізнавальна стаття: Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашої інформації

Коментарі
Залиште коментар