Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зволожити повітря в кімнаті: 10 несподіваних хитриків

Дата публікації: 07.10.2022 10:16
Дата оновлення: 16.11.2023 17:27

Цілком реально зволожити повітря в кімнаті та не розоритися на дорогих пристроях.

зволожити повітря у кімнаті

Варто лише оглянутися навколо себе і зрозумієте, як це зробити. А ні, то шукайте підказки у статті.

Як перевірити вологість повітря у квартирі?

Найпростіше — гігрометром. Якщо вказує 30-60%, можна не турбуватися: вологість відповідає нормі. Однак купувати гігрометр зовсім не обов'язково, адже кімнатний термометр теж справляється з цим завданням. Це робиться за чотири кроки:

  1. Вимірюють температуру повітря та записують покази. Наприклад, термометр показав 25°C.
  2. Обертають термометр вологою тканиною та обдувають: допоможе фен у холодному режимі або вентилятор.
  3. Температура знижуватиметься. Очікують та записують нове значення. Наприклад, це 20°C.
  4. Залишилося відняти з більшого значення менше: 25 - 20 = 5. Використовуючи цю різницю (у наведеному прикладі — 5°C) і показання сухого термометра (25°C), визначають вологість по психрометричній таблиці Ассмана.

таблиця Ассмана

А можна налити води у склянку та залишити в холодильнику на пів години. Потім склянку поміщають у кімнаті, далеко від обігрівачів, що працюють, або кондиціонерів. Склянка «запітніє», потім крапельки конденсату висохнуть. Якщо процес випаровування крапель займе не більше 10 хвилин, настав час вживати заходів для зволоження повітря.

Господиням: Як вибрати форму для випічки: 12 підказок

Як підняти вологість у кімнаті: 10 способів

Зволожувачі відрізняються за ціною, наявністю додаткових опцій та ефективністю. Однак проблему пересушеного повітря вирішують не лише вони. Навколо нас багато помічників!

Кімнатні рослини

Квіти виділяють вологу, що утворюється на листочках, і насичують повітря киснем.

квіти підвищують вологість у кімнаті

Для ефективності такого підходу доцільно придбати рослини, які буквально обліплюють себе росою:

Карликовий фікус
Рослина любить полив та обприскування, але інтенсивно поглинає кисень у нічний час, а тому не підходить для спальні чи дитячої
Нефролепіс Невибагливий, але не переносить пряме сонячне проміння, його краще не ставити на яскраво освітлені підвіконня
Спатіфілум Дуже гарний, його пишне листя випаровує багато вологи, а крім вуглекислого газу, поглинає пари формальдегідів, бензолу, ацетону
Драцена Маргарита Відмінно очищає та зволожує повітря завдяки пишній шапці листя, яке випаровує багато вологи та активно поглинає вуглекислоту

Варто знати: Як вибрати келихи для вина: 4 види для різних випадків

Акваріум

Рибки в акваріумі знімають стрес, а місткість підтримує оптимальну вологість завдяки випаровуванню води.

зволожити повітря без зволожувача за допомогою акваріума

Більшість акваріумів комплектуються щільно пригнаною кришкою, тому доведеться купувати додаткові компресори, що створюють невеликий фонтан над поверхнею. Підсумком таких витрат стане ефектний дизайн та свіже, зволожене повітря.

Гідрогель

Являє собою кольорові прозорі гранули або кульки, здатні поглинати та утримувати рідину. Застосовується у квітникарстві. Однак, якщо повітря в приміщенні потребує зволоження, скляні або керамічні місткості варто наповнити гідрогелем, який поступово випаровуватиме вологу.

підняти вологість у кімнаті за допомогою гідрогелю

Важливо періодично доливати нову порцію води, а краще промивати гідрогель, щоб видалити пил, що налипає. Це відмінне рішення та мінімум турбот!

Геть чорноту: Як почистити срібло в домашніх умовах: 6 способів

Кип'ятіння та приготування на пару

Самі знаєте як парко на кухні, коли довго кипить чайник або вирує рідина в посуді. Іноді доцільно вдатися до такого трюку, щоб підняти вологість у кімнаті. Чудово допомагає!

вологість повітря у квартирі наганяється пором

Ванна

Якщо потім у ванній кімнаті після душу залишати двері навстіж, волога вивітриться в приміщення. Наскільки ефективний такий підхід, залежить від розподілу повітряних потоків у конкретному житлі. Підвищити вологість у кімнаті, розташованій неподалік ванної, явно вдасться.

Вологе прибирання

Якщо ретельно прибирати, вийде зволожити повітря у квартирі без зволожувача. Аби не пропустити кожен куточок: протерти зволоженою серветкою підвіконня, плінтуса, карнизи, одвірки та світильники. Хоч це й клопітно, зате окупається сторицею — буде чисто та свіжо.

вологе прибирання

Розпилювач

Якщо в будинку квіти, значить пульверизатор теж, напевно, є, щоб обприскувати листя.

збризкувати листя квітів

Коли повітря пересушене, його зволожують, розпорошивши воду на штори або килим. Аби не перестаратися, краще робити це частіше невеликими порціями, тоді не залишиться плям на поверхнях.

Провітрювання

При відкритому вікні повітря у приміщенні насичується свіжістю та зволожується. Особливо після дощу. У спеку кватирку краще закрити, інакше в кімнаті буде ще спекотніше. Провітрювання краще перенести на нічний і ранковий час, коли повітря свіже і чисте.

Сушіння білизни

Якщо сушити випрану білизну на сушарці — це хороший спосіб підняти вологість у кімнаті.

сушити білизну в кімнаті

Можна вдатися до поширеної комбінації: принести частково просохлу білизну з балкона (з двору). Тоді в приміщенні пахне свіжістю, а випране просохне швидше.

Перевірте свої кулінарні здібності: Як варити рис: 9 хитриків для різних видів та сортів

Місткості з водою

Ідея аналогічна акваріуму, але простіша у реалізації. Коли холодно, наповнені відра чи каструлі ставлять поруч з опалювальними батареями. Вода випаровується, ще й нагрівається, віддаючи тепло приміщенню. Спосіб простий і ефективний, головне, щоб посуд не перекинули малюки та домашні вихованці.

набирати воду в миску

Варіантів багато підвищити вологість у кімнаті. Їх доцільніше поєднувати: прикрасити вітальню стильними вазами з гідрогелем, відвести достатньо місця для рослин, регулярно проводити вологе прибирання і не забувати про провітрювання. Очевидно, ці методи не універсальні: вази з гідрогелем не підходять для сім'ї з маленькими дітьми, які прагнуть все пробувати на смак. А дорогий паркет чи ламінат не варто мити погано вичавленою ганчіркою.

Чим шкідливе сухе повітря?

При пересушеному повітрі вода випаровується з поверхонь. Таким чином пересихають дерев'яні меблі, кам'яніє ґрунт у квітковому горщику, знижується рівень води в акваріумі. Наше тіло теж втрачає вологу:

  • пересихають слизові очей та носопролиг,
  • шкіра виглядає нездоровою,
  • знижується імунітет.

Нестача вологи порушує комфортне середовище для бактерій, яке забезпечують імунний захист організму. А це означає, що підвищується частота уражень вірусними інфекціями. Тому занадто сухе повітря — проблема, яку потрібно усувати всіма доступними способами.

Важливо не перестаратися. Вогкість теж створює анітрохи не менше проблем. Однак, якщо виявити творчий підхід і керуватися здоровим глуздом, можна придумати, як підняти вологість повітря в кімнаті та зробити житло комфортним та безпечним для всіх, хто в ньому живе.

Не факт, що робите це правильно: Як прасувати сорочку: 10 добрих порад

Коментарі
Залиште коментар
Категорії