Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашого відома

Дата публікації: 13.09.2022 10:09
Дата оновлення: 13.09.2022 10:29

Один з важливих етапів догляду за пральною машиною — чищення відсіку для порошку. У міру використання, в ньому можуть утворитися наліт, плями плісняви, накопичитися частинки мийних засобів

Цвіль і наліт у відсіку для порошку

Підступність ситуації в тому, що з ємності для приймання порошку грибкові спори поширюватимуться вглиб машини, потрапляючи під час прання на речі. Не треба панікувати через це. Чищення лотка стане швидким і ефективним, якщо знати кілька секретів.

До речі: Як прати кросівки: особливості прання та сушіння 5 видів кросів

Як витягнути лоток для порошку з пральної машини

У машин традиційної комплектації, таких як Bosch або LG, в резервуарі для прального порошку біля місткості для кондиціонера є невеликий язичок. Щоб вийняти порошкоприймач, досить натиснути на язичок і потягнути на себе.

У деяких інших пралках — Арістон, Індезит — ємність для порошку влаштована інакше і витягується особливим чином. Багато господинь у спробах дістати контейнер просто виривали його «з коренем». Щоб уникнути такої неприємності, дотримуйтесь інструкцій (для машинок Indesit):

  1. Тягніть відсік назовні, наскільки це можливо.
  2. Уважно подивіться на дно контейнера. На ньому по обидва боки є зубці, що заважають повністю дістати приймач для порошку. Обробіть їх тонким шаром олії (рослинної чи машинної).
  3. Беріться обома руками за корпус контейнера і, злегка піднімаючи його, тягніть на себе. На цьому етапі він піддаватиметься і виїде трохи далі.
  4. Тепер, міцно тримаючи лоток, натискайте, поки він не зрушить вниз з легким клацанням.
  5. Продовжуйте притискати лоток вниз і одночасно тягнути на себе, доки не вискочить.

Існують моделі, у яких порошкоприймач висувається подібно до віяла, наприклад, Hotpoint Ariston. Щоб повністю вийняти контейнер, потрібно:

  1. Вийняти його до упору.
  2. Взятися рукою за праву частину корпусу та підняти.
  3. Тягти ємність на себе, поки вона повністю не вискочить.

Коли лоток вилучено, можна розпочинати його обробку.

Корисна інформація: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин і способи їх усунення

Як почистити місткість для порошку в пральній машині: покроково

Перед тим, як почистити лоток пральної машини, підготуйте соду харчову та кальциновану, окріп, лимонну кислоту.

Процес очищення складається з кількох кроків:

  1. Помістіть порошкоприймач у таз.
  2. Налийте в таз окріп так, щоб він повністю покрив контейнер.
  3. Додайте жменю лимонної кислоти. Рідина почне шипіти.
  4. Наповніть окропом ще одну велику ємність. Додайте по жмені харчової та кальцинованої соди та розмішуйте, поки вона не розчиниться.
  5. Коли шипіння лимонної кислоти припиниться, перемістіть контейнер у розчин соди та залиште на дві години. 

Після цих нехитрих маніпуляцій на порошкоприймачі стане набагато менше забруднень.

Чим відмити лоток пральної машини

Залежно від того, які забруднення потрібно видалити, використовують кілька засобів. Наша таблиця — шпаргалка по основним забрудненням та речовинам для їх видалення.

Різновид нальоту
Що потрібно, щоб відчистити
Грибок Харчова сода, оцет, губка, щітка
Залишки порошку, мийних засобів Лимонна кислота, харчова сода
Накип «Крот», «Доместос», лимонна кислота, жорстка щітка

Звичайно, можна залити в лоток протигрибкові або чистильні препарати. Але для тих, хто вважає за краще не використовувати агресивну хімію, народні засоби будуть краще.

Знадобиться: Корисна побутова техніка для дому: топ 5 пристроїв, без яких побут перетворюється на пекло

Пліснява

Перед тим як відмити лоток пральної машини від плісняви, підготуйте оцет і соду. У відсік, де з'явився грибок, наливають оцет (більш ніж половину місткості). Далі всипають 2 ст. л соди та залишають на годину. Після цього часу кухонною губкою або старою зубною щіткою добре труть забруднені ділянки й обполіскують лоток проточною водою.

Цвіль у лотку пральної машини

Важливо! Використовуйте для роботи гумові рукавички, оскільки поєднання соди та кислоти шкодить шкірі рук.

Перш ніж встановити контейнер назад у пральну машину, загляньте всередину відсіку для лотка. Якщо пліснява з'явилася і там, видаліть її ватним диском, просоченим оцтом. Потім контейнер протирають м'якою тканиною та повертають на місце. 

Накип

Грубі відкладення в контейнері для порошку — найчастіший винуватець неприємного запаху з машини. І білизна після прання вже не пахне свіжістю. Як же очистити від скам'янілості лоток для прального порошку? Нумо розбиратися.

Неприємний запах білизни після прання

Видалити накип можна, використовуючи засіб для прочищення труб: «Кріт», «Доместос» або подібне. У велику місткість наливають 5 л окропу, півпляшки препарату, що чистить, і добре розмішують. У цьому розчині замочують лоток на кілька годин. Після закінчення часу зчищають наліт механічним шляхом — губкою або щіткою. 

Якщо в важкодоступних місцях залишаються частинки забруднень, лоток додатково замочують на 3-4 години в окропі з лимонною кислотою: на 3 л води кладуть пакет гранул (10 або 15 г). Цей хитрик дозволить розчинити усі шари старого нальоту. Вимитий порошкоприймач висушують і ставлять на місце.

Залишки мийних засобів для прання

Сліди гелів та порошків з поверхні лотка можна прибрати, використовуючи гранули лимонної кислоти. Для цього навіть не доведеться витягувати контейнер. Цей спосіб допомагає відмити не тільки дозатор для засобів, що миють, а й інші деталі пристрою.

  • У лоток поміщають 1 ст. л гранул.
  • Включають прання за 70-75 градусів.

Видалення залишків порошку за допомогою лимонної кислоти

Сода також стане хорошим помічником у боротьбі з нальотом від мийних засобів. Її змішують із водою до утворення густої кашки. На лоток суміш наносять і залишають на годину. Далі зубною щіткою обробляють усі брудні поверхні та обполіскують місткість під струменем води.

Цікава стаття: Як прати пуховик в пральній машині: 5 правил

Як почистити відсік для порошку у вертикальній пральній машині

На відміну від машин з горизонтальним завантаженням, у «вертикалок» відсік для порошку надійно прикріплений, і зняти його не вийде. Щоб почистити його від забруднень та цвілі, візьміть зубну щітку або невеликий йоржик.

  1. В окремій місткості зробіть мильний розчин (підійде рідке мило або гель для посуду). На літр води знадобиться 3-4 столові ложки засобу.
  2. Помістіть щітку в розчин на кілька хвилин, щоб добре намокла.
  3. Ретельно вимийте лоток для порошку. Працюйте не поспішаючи, щоб бруд встиг як слід розмокнути.
  4. Під проточною водою промийте щітку та обмотайте її сухою тканиною.
  5. Йоржиком з тканиною видаліть з порошкоприймача залишки піни та вологи.

Рекомендується також кілька годин після кожного прання тримати контейнер для мийного засобу відкритим, щоб він провітрювався і в ньому не накопичувалася вогкість.

Профілактика забруднень

Прочитавши рекомендації, як очистити контейнер для порошку в пральній машині, слід розуміти, що проблемі простіше запобігти, ніж потім вирішувати. 

Провітрювання пральної машини після прання

Щоб порошкоприймач як можна довше залишався чистим, і пральна машина працювала як треба, необхідні профілактичні заходи:

  • По закінченні прання протирайте насухо всі доступні внутрішні частини пристрою. Дверцята та порошкоприймач не закривайте ще 2–3 години.
  • Не перестарайтеся з гелями та порошками. На коробці виробник завжди позначає, скільки засобу використовувати. З гелем для прання ще простіше — він має мірний ковпачок.
  • Щоб вода була не такою жорсткою, встановіть спеціальний фільтр на вході в апарат.

Тепер ви знаєте, чим відмити лоток пральної машини і як стежити за нею, щоб мити її частини якомога рідше. Підтримуйте свою електронну помічницю у хорошому стані та користуйтесь по повній програмі плодами її праці.

Читайте також: Пральна машина напівавтомат: як користуватися невибагливою технікою, інструкція з 5 кроків

Коментарі
Залиште коментар