Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Пральна машина напівавтомат: як користуватися невибагливою технікою, інструкція з 5 кроків

Дата публікації: 27.05.2022 13:03
Дата оновлення: 27.05.2022 13:03

Користуватися пральною машинкою напівавтомат зручно як у сільському будинку, так і на орендованій квартирі. У першому випадку може бути каналізація та водогін, у другому простенька пралка себе виправдовує при частих переїздах.

Як прати машинкою напівавтомат

Одна річ перевозити агрегат під 100 кг, а зовсім інша — напівавтомат, який у кілька разів легший.

Машинки напівавтомат: різновиди та їх особливості

За часів СРСР виробники побутової техніки особливо не дбали про зручність використання різних домашніх помічників та помічниць. У магазинах був мізерний вибір машинок-напівавтоматів, які не можуть проводити повний цикл прання без безпосередньої участі людини. Нині таку техніку з прилавків потіснили машинки-автомати, але напівавтоматичні агрегати відмовилися повністю капітулювати. Все ж таки й у них є вагомі переваги:

  1. У рази дешевше.
  2. Не вимагають підведення водогону та каналізації. Зливати-заливати воду можна відрами чи шлангами.
  3. Рідше ламаються (особливо моделі без віджиму та підігріву води). Відсутність автоматизації дозволяє експлуатувати машинку з несправністю, наприклад, з неробочим ТЕНом або центрифугою. Тільки в таких випадках доведеться гріти воду або викручувати білизну іншим способом.
  4. Просте керування, в 3-5 програмах неможливо заплутатися.
  5. Наявність малогабаритних, «дачних» моделей розміром приблизно 50х50х50 см та вагою близько 10 кг.
  6. Можливість виставляти будь-яку тривалість прання, запускаючи машину кілька разів. Нагрівати воду теж можна на власний розсуд, потрібно лише враховувати обмеження на температуру з інструкції виробника. В документації часто вказують ліміт 50 градусів.
  7. Швидше стирають. Внаслідок цього досягається економія електроенергії.

Класи енергоспоживання пральних машин:

Маркування
Витрата електроенергії на 1 кг білизни у кВт/год
А++ <0,15
А+ 0,15-0,17
А 0,17-0,19
В 0,19-0,23
С 0,23-0,27
D 0,27-0,31
E 0,31-0,35
F 0,35-0,39
G >0,39

Перед покроковою інструкцією про те, як прати в машинках напівавтоматах, кілька слів про їх різновиди. У плані дизайну і по конструкції вони різноманітніші за апарати, здатні прати білизну без участі людини.

зовнішній вигляд машинки-напівавтомата

Машинки-напівавтомати діляться на активаторні та барабанні. У першому випадку в нижній або бічній частині бака розташований активатор, який обертається при роботі та перемішує білизну. Шляхом цього відбувається прання. У барабанних напівавтоматах білизна крутиться у перфорованій циліндричній місткості з металу.

Також машинки-напівавтомати діляться на моделі:

  • З віджимом та без. За наявності віджимання його можна запускати одночасно з пранням.
  • З підігрівом води та без.
  • З помповим та самопливним зливом води.
  • З реверсом та без.

Реверсивні моделі вміють крутити завантажені речі в обидва боки, що забезпечує якісніший результат. Двох люкові активаторні машини віджинають білизну в іншому відсіку — центрифузі. У сусідній бак треба перекладати випрані речі вручну. В одно люкових моделях відживний відсік відсутній, тому доводиться вичавлювати руками або користуватися не дешевою сушильною машинкою.

Два варіанти для прання: Чим відрізняється пральна машинка автомат від напівавтомата: 7 ключових пунктів

Як прати в машині напівавтомат: покрокова інструкція

Наведемо алгоритм, який допоможе розібратися, як правильно прати білизну у машинці напівавтомат. Ця інструкція підходить для прання з віджимом.

Упорядковуємо кросівки: Як прати кросівки: особливості прання та сушіння 5 видів кросів

Крок 1. Підготовка до прання

Машинку потрібно встановити за рівнем. Якщо купували пралку взимку, перед включенням вона повинна постояти 3 години в теплі. Залийте воду, потім увімкніться до розетки. Запустіть агрегат без білизни — нехай покрутить порожню воду кілька хвилин.

Бавовняну або лляну білизну перед пранням бажано замочити хоча б на 5 годин. Сильно забруднені місця, наприклад, манжети та комірці сорочок попередньо намильте. Дотримуйтесь правил сортування білизни на кольорове та біле, за типами тканин. Вода перед пранням повинна бути нагріта до температури, яка потрібна для тканин вибраного типу. Виробники не рекомендують гріти воду в баку відерним окріпником.

Цікава стаття: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин та способи їх усунення

Крок 2. Прання

Засипте в бак порошок для прання. Після повного його розчинення покладіть у відсік з активатором білизну з урахуванням максимального завантаження. Приблизна вага простирадл, наволочок, футболок тощо зазвичай вказана в інструкції до пральної машини.

засипати пральний порошок у барабан напівавтомата

Закрийте бак кришкою та встановіть таймер відповідно до завантажених речей та ступеня їх забруднення. Зазвичай 15 хвилин досить. Для дуже брудних речей можна запускати повторне прання, змінивши перед цим воду в баку.

Крок 3. Полоскання

Налийте в бак чисту воду для полоскання. Завантажте випрану білизну та запустіть машинку приблизно на 5 хвилин. Повторіть процедуру 2-3 рази.

Вибираємо машинку-автомат: Як вибрати пральну машину автомат за 7 параметрами: огляд, порівняння та відгуки

Крок 4. Віджимання

Перекладіть випрані речі з бака в центрифугу. Нижню її частину нехай займе найважча білизна. Шланг для зливу повинен перебувати в тазі, відрі, ванні або іншому місці для стікання води. Закрийте кришку центрифуги та запустіть таймер віджиму, виставивши потрібний час. Швидкість обертання центрифуги можна порівняти з відповідним показником машинки-автомата. Врахуйте, що місткість відживного відсіку менша від основного відділення, тому, можливо, доведеться викручувати білизну у 2 заходи.

Крок 5. Догляд за машинкою

Після прання прочистіть зливний фільтр, промийте бак і центрифугу, протріть їх насухо. Потримайте місткості для білизни відкритими для повного висихання та провітрювання.

Хитрики та секрети прання в машинці-напівавтомат

Прання в напівавтоматичній машинці — процес досить творчий. Прискорити процедуру можна у різний спосіб. Наприклад, випрати спочатку світлі речі, а потім, якщо вода досить чиста, — темні.

прання темних речей у машинці-напівавтоматі

В результаті вийде економія часу на зливанні-заливанні та підігріві води. Можна полоскати вручну в тазі або ванній, доки йде прання наступної порції речей. Полоскання не потребує особливих фізичних зусиль.

віджимання білизни вручну

Щоб кольори одягу не тьмяніли, додайте в бак пралки чайну ложку солі. Ще одна корисна властивість цієї нехитрої добавки полягає в тому, що махрові речі не втрачають своєї пишноти. Крім того, сіль допомагає усунути неприємні запахи, впоратися з плямами.

Думати, як будете користуватися машинкою напівавтомат, бажано на етапі вибору моделі. При покупці зверніть увагу на функціональність прання (можливість віджиму, нагрівання води та іншого), обсяг завантаження, габарити, вагу. Також уточніть, який у моделі матеріал бака. Краще, якщо він зроблений з металу.

Освіжаємо пуховик: Як прати пуховик у пральній машині: 5 правил

Коментарі
Залиште коментар
Категорії