Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Види ножів для кухні: 20 європейських та японських моделей

Дата публікації: 30.05.2022 11:47
Дата оновлення: 06.06.2023 09:55

Ніж — завсідник будь-якої кухні, без нього не вдасться навіть хліб нарізати, не кажучи вже про чаклунство над кулінарними шедеврами. Чищення, обробка, нарізка — все це потребує помічника з гострим сталевим або керамічним лезом. Тому кожному кулінару корисно знати, які кухонні ножі бувають у продажу, чим вони відрізняються.

Основні види європейських ножів

Основні види кухонних ножів

Для зручного приготування має бути мінімум 4 різновиди кухонників: кухарський та хлібний, універсальний та для чищення овочів.

Усі ножі, крім хлібного, підходять для нарізування м'яса, риби та вегетаріанської їжі. Відрізняються вони розмірами та формами. Хлібний кухонник дістають, коли потрібно нарізати свіжий буханець білого або батон. Тепер зупинимося докладніше на основних різновидах кухонних ножів та їх використанні.

Вибираємо кухонну техніку: Що краще: мультипіч або мультиварка — порівнюємо за 5 параметрами

Кухарський (шеф-ніж)

З таким помічником можна сміливо братися до приготування обіду. Шеф-ніж підходить для нарізки овочів, швидкого оброблення м'яса, чищення фруктів. Довжина його леза приблизно 15-30 см. Домашні кулінари вибирають менші моделі, професіонали — більші. Вмілий кухар із шеф-ножем у руках уміє:

  • подрібнювати зелень, часник та інші дрібні інгредієнти за допомогою п'ятки кухонника;
  • нарізати цибулю кінчиком ножа;
  • переполовинювати великі дари природи: капусту, кавун, диню та інше;
  • різати м'ясо середньою частиною леза.
  • Втім, основне призначення кухарського ножа — шаткування.

форми кухонних ножів

Хлібний

Хліб — усьому голова, тому потребує шанобливого ставлення. Для нарізування м'якого буханця або батона на акуратні скибочки підійде ніж із такими особливостями:

  1. Без загостреного кінчика.
  2. З клинком рівномірної товщини.
  3. Великого розміру. Управлятися з хлібом простіше ножем із лезом великої площі.
  4. З зубчатою крайкою.

Головна відмінність кухонного хлібного ножа — форма окрайка.

Готуємось до свята: Як вибрати келихи для шампанського — коротко про 3 головні критерії

Для чищення овочів

Для видалення шкірки з овочів та фруктів знадобиться ножик з класичною або зворотною шаблеподібною формою робочої окрайки. Їм зручно чистити невеликі округлі дари природи, наприклад, картоплю. Ніж для чищення підходить для зняття шкірки з дрібних овочів та коренеплодів. Важливо періодично його підточувати, край завжди повинен бути гострим.

різновид кухонних ножів

Універсальний

Шеф-ножем можна обробляти тушки тварин, нарізати заморожені продукти, але для роботи, що не потребує великих зусиль, краще підійде молодший брат — універсальний кухонник. Їм навіть тендітна дівчина зможе орудувати тривалий час, не перевантажуючи руку.

які бувають кухонні ножі

Які бувають ножі спеціалізованих видів

Приготування їжі має приносити задоволення, тоді готові страви радуватимуть чудовим смаком. Один із секретів комфортного приготування — правильно підібраний кухонний арсенал. Читайте далі, які бувають спеціалізовані ножі.

Шикарні картопляні рецепти: 10 цікавих рецептів картоплі у духовці

Філейний

У філейника довге та гнучке лезо, їм зручно відокремлювати свіже м'ясо від кісточок. Філейні ножі актуальні при обробці риби, птиці, тушок дрібних тварин (кролів, нутрій тощо). Також тонке лезо актуальне при нарізанні сала, буженини, ковбаски на акуратні шматочки. А ось для розрізання заморожених продуктів такий ніж не підходить.

Апетитна випічка: Як приготувати імбирні пряники менше, ніж за 2 години

Сокирка

Для оброблення дичини від 10 кг і продуктів з морозилки в пригоді кухонний топірець. На відміну від ножів, сокирами не ріжуть, а рубають. Широке лезо та значна вага — це можливість завдавати ударів, перед якими навіть кістки не встоять. У кухонних сокир коротка ручка для однієї руки, двостороння різальна окравка.

види ножів для кухні

Бутербродний

Бутербродний ніж призначений для намазування на хлібець олії, паштету чи іншого податливого продукту. Цей кухонник має невеликі розміри, входить до сервірування столу. Бутербродний ніж досить тупий. Втім, особливої ​​гостроти від нього і не потрібно, оскільки його використовують в основному не при приготуванні, а при прийманні їжі.

Готуємо швидкий сніданок: Як користуватися бутербродницею: 4 рекомендації щодо приготування та догляду

Слайсер

Слайсерний ніж рятує, коли потрібна тонка нарізка продуктів. Слайсером зручно різати на себе. За такої техніки виходять рівні скибочки, якими можна прикрасити стіл. Слайсерами також називають ручні та автоматичні скиборізки.

Цікава стаття: Скороварка чи мультиварка у чому різниця: 5 факторів для вигоди

Кондитерський

Кондитерський ніж вражає своєю довжиною, ним можна різати по вертикалі та горизонталі великі торти. Лезо звужується тільки на кінчику, з одного або двох його сторін — зазубень, що дозволяють робити розрізи великої площі без особливих зусиль. Для домашніх потреб такі ножі купують рідко, оскільки тортики та пироги можна різати й хлібним кухонником.

Обвалочний

Обвалочний ніж — різновид філейного. У них схожа геометрія, але в обвалочного коротше лезо. Він підійде для обробки великих шматків м'яса. Переважний матеріал леза — нержавіюча сталь. Багато моделей мають чітко виражений упор, який дає пальцям зіслизнути на різальну крайку.

Для сиру

Гурмани ріжуть м'які різновиди сиру ножем особливої ​​конструкції:

  • З отворами на лезі, які не дають прилипати до продукту.
  • З роздвоєним вістрям для переміщення нарізаних скибочок на тарілку.

У такого кухонника досить тендітна конструкція, тому тверді сорти сиру краще різати ножем універсального формату.

які бувають ножі

Для томатів

Томатний ніж призначений для розрізання м'яких овочів із щільною шкіркою. Зазубрена окравка — вдале рішення для шаткування таких продуктів з мінімальними зусиллями. Вилкоподібне вістря допомагає перекладати нарізані шматочки на тарілку. У цьому томатний кухонник нагадує сирний.

Ковбасний

Ковбаса, як і томати, належить до продуктів із неоднорідною щільністю. Щільна шкірка приховує ніжну начинку. Тому для нарізування ковбаси використовують спеціальні види зазубрених кухонних ножів. В принципі, вони підходять для будь-яких продуктів із щільною шкіркою та м'якою основою.

Для піци

Піцу зазвичай ділять на порції роликовим ножем із круглим лезом. Така конструкція — оптимальне рішення, оскільки піца тонка, у її складі сир та інші інгредієнти, які липнуть до звичного плоского леза. Альтернативний варіант — дворучна мецалуна з шаблеподібною окрайкою, що ріже.

які ножі навіщо призначені

Ніж-січка

Січка це, по суті, симетрична мецалуна. Дворучним ножем-січкою теж можна розрізати піцу, але його основне призначення — шаткування великої кількості свіжої зелені, овочів, філейки. Такий варіант найчастіше використовують професійні кухарі. Багато кулінарів-аматорів ставляться до нього з побоюванням, не розуміють, як їм працювати.

Японські ножі

Характерні риси японських ножів: лезо з високовуглецевої сталі, дерев'яна ручка, одностороннє заточення.

Можна довго розповідати, які бувають ножі з Японії, для чого вони призначені, але нижчеперелічений топ 5 достатньо для приготування суші та інших простих страв східної кухні.

Сантоку

Сантоку за формою та розміром нагадує шеф-ніж, але він тонший, а тому більше підходить для акуратного нарізування овочів. Щоб продукти не липли до різальної поверхні, на ньому є кілька виїмок. Слушні матеріали леза — високовуглецева або звичайна нержавіюча сталь.

види кухонних ножів

Деба 

Деба — ніж для швидкого оброблення риби та морепродуктів. Характерні риси кухонника — широка п'ята та вузький кінчик. Досвідчені кухарі легким рухом руки відрізають у риби голову та хвіст, вістрям випаровують очеревину, гострою крайкою середньої частини леза роблять надріз для вилучення хребта.

деба для різання овочів

Сабаки

Сабаки — японський варіант обвалочного ножа з чітким кутом між обухом та вістрям. Насправді для будь-якого європейського кухонника знайдеться японський аналог, а іноді й кілька варіацій. У японців кулінарію зведено в ранг мистецтва. Якщо європейські кухарі використовують близько 20 різновидів кухонників, японські — понад 200.

японський ніж для нарізки овочів

Усуба

Назва ножа означає «тонкий». Усуба в умілих руках може нарізати продукти на майже прозорі скибочки. Основна функція кухонника — нарізка м'яких овочів, риби для суші. Прямокутне лезо з рівномірною геометрією ріже продукти на однакові скибочки.

ніж із широким лезом

Сашимі

Словом «сашими» іноді називають ножі, які використовують для приготування однойменної страви, що є нарізкою сирої риби, морепродуктів і овочів. Для приготування ласощів підійдуть різні кухонники, але зазвичай слайси нарізають за допомогою «японця» під назвою «янагіба». За формою він нагадує лист верби, звідси його найменування.

ніж для нарізки риби

Наприкінці кілька важливих параметрів ножів для кухні, види яких згадані вище.

 
Довжина леза, см Зубчаста крайка
Кухарський (шеф-ніж) 15-30 -
Хлібний 19-30 +
Для очищення 7-9 -
Універсальний 13-16 -
Філейний 10-33 -
Сокирка 15-25 -
Бутербродний 7-15 -
Слайсер 20-30 -
Кондитерський 30-60 +
Обвалочний 10-20 -
Для сиру 10-15 -
Для томатів 12-15 +
Ковбасний 14-20 +
Для піци 6-13 -
Ніж-січка 30-40 -
Сантоку 12-20 -
Деба 15-30 -
Сабаки 18-21 -
Усуба 16-25 -
Сашимі 20-40 -

У разі інструменту для розрізання піци вказано діаметр роликового ножа.

Вибираємо посуд для індукційки: Який посуд підходить для індукційної плити, Або якому сказати 4 тверді «ТАК»

Коментарі
Залиште коментар
Категорії