Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підібрати келихи для шампанського — коротко про 3 основні критерії

Дата публікації: 06.01.2022 11:08
Дата оновлення: 19.04.2023 13:57

Протягом сотень років люди дотримувалися ритуалу розпивання ігристого вина на чергове свято. Але не кожен розуміє, що ефект урочистостей залежить не від кількості проміле в крові, а від того, наскільки правильно підібрані келихи. Тільки в цьому випадку дегустація кожної пляшки запам'ятається на 365 днів. 

келихи та вино з нагоди урочистостей

Навіть якщо здається, що вибір посуду — це про savoir-vivre, не все так однозначно. Естетично ідеальний фужер не на 100% дає бажаний смаковий ефект. Особливо, якщо йдеться про шампанське, під час розпивання якого важлива урочистість атмосфери. Форма місткості, безперечно, впливає на сприйняття смаку та аромату цього алкогольного напою. Саме тому, були створені особливі види келихів для шампанського, які забезпечують своє оригінальне сприйняття.

Створення вечірки: Як працює розумна гірлянда Twinkly?

Які бувають келихи для шампанського: види 

Фужери, виготовлені з тонкого та прозорого скла, ідеальні для урочистостей. З добре підібраною місткістю можна повністю відчути глибину смаку для ігристого напою, зрозуміти, що таке найкращий аромат та смак. Також вдасться побачити натуральний колір певних сортів шампанського. Кожна винна бульбашка буде ефектно підійматися знизу доверху в келихах, які можуть бути наступних видів:

  • флейти та тюльпани,
  • спеціальні кубки. 

Перш ніж обрати келихи для шампанського варто визначитися з сортом напою. Ємності для білого, рожевого та червоного алкоголю різні. Висота та товщина ніжки, як і ширина келиха, змінюватимуться залежно від бажаної температури розпивання

Флейта (флют)

Ігристе вино зазвичай подають в довгих та вузьких келихах. Такий посуд називають флейтами. У подібних ємностях бульбашки можуть затримуватися до 10 хвилин, що важливо для відчуття святковості. У склянки тонка та довга ніжка, що дозволяє тримати алкоголь в руці по 2-3 хвилини без впливу на температуру ігристого вина. Оскільки місткість келиха звужена зверху, напої довше зберігають свій смак та аромат.

флейта для шампанського

Вузькі та високі келихи підходять для будь-якого ігристого вина: вишуканого французького шампанського, популярного в Італії просеко або іспанської кави. Подібний посуд вважають універсальним. Флейта підходить для тих, хто хотів би з'ясувати які бокали для шампанського підходять на кожен день. Хоча це не єдиний варіант посуду.

До святкового столу: Як приготувати імбирні пряники менше, ніж за 2 години 

Тюльпан

Шампанське, як і більшість сортів ігристих вин, — це певною мірою елітні напої, що подаються охолодженими. Звідси й особлива форма келиха. Тюльпан — це струнка, висока та вузька «чаша», якій віддають перевагу майже всі дегустатори. 

форма келиха Тюльпан для шампанського

Подібний посуд вміщує трохи більше напою, ніж це буде для флейти. При розливі в місткості шампанське не піниться, хоча в келиху не так довго затримуються бульбашки газу.

Креманка (шале, кубок)

Такий святковий посуд сподобається не всім. Любителям специфічних келихів для шампанського потрібно розуміти, що в ємності зі збільшеною площею шийки бульбашки зникають у 2-3 рази швидше. Те саме з ароматом ігристого вина. Хоча неординарний дизайн дійсно привертає увагу кожного з гостей.

кубки для шампанського

Чи впливає форма на смак напою?

Біле вино має тонкий аромат, що більш виражений ніж у червоного. Для розкриття смакових ноток такого алкоголю напою не потрібно контактувати з повітрям. Саме тому для червоних сортів варто обрати келих з наступними характеристиками:

  • тонка та висока ніжка,
  • ємність з вузькою шийкою. 

Якщо ігристе вино червоне, воно має дихати. Хоч це не відбувається буквально, більшість алкогольних напоїв з цієї категорії виділяє свій аромат при контакті з повітрям. У келиха для червоних сортів широка та об'ємна форма, що звужується зверху. Хоча місткості у формі кубка теж будуть доречними.

У скарбничку креативу: 6 ідей для новорічного декору з підручних матеріалів

Скло чи кришталь: якому посуду віддати перевагу

Для сотень домогосподарок елегантний святковий посуд — це перш за все найтонший кришталь. Хоча з огляду на різноманітність на полицях спеціалізованих магазинів — це не безальтернативно. Якщо говорити про відмінності скла та кришталю, вони наступні:

Скло
Кришталь 
  • велика різноманітність кольорів;
  • міцність;
  • стійкість до різких перепадів температури (можна мити в посудомийній машині)
  • дійсно неповторні екземпляри, які ідеально підкреслять вишукану атмосферу за столом;
  • стійкість до подряпин;
  • оригінальне додаткове декорування

У магазинах можна знайти ємності різних кольорів та форм. Навіть чорні келихи для шампанського вже нікого не дивують. Навпаки, багато любителів ігристих вин цінують такий посуд за особливий шарм, яким відрізняється вишукане скло. Також популярні червоні чаші та прозорі екземпляри на кольорових ніжках.

Читати обов'язково: Як вибрати гірлянду: 6 ключових параметрів + 4 поради

Яка оптимальна місткість келихів для шампанського

Форма посудини — ключовий фактор, який варто врахувати при виборі ідеальних келихів. Завдяки підбору відповідної висоти та невеликому діаметру шийки можна затримати бульбашки в ігристому напої до кінця кожного тосту. Стандартна ємність складає: 

  • Флейта або тюльпан — 160-300 мл.
  • Шале та кубки — 160-180 мл.

Перед подачею ігристих напоїв на стіл місткість необхідно охолодити. Посуд краще тримати в прохолодному місці або за кімнатної температури. У цьому випадку буде витримано рекомендовані 6-8°C. Розлив краще робити у 2-3 етапи, при першому підході чашу заповнюють лише на ⅔ об'єму. 

Ігристі вина подають у виняткових випадках. Часто це пов'язано зі святковим настроєм. Такий алкогольний напій підходить для домашніх прийомів та офіційних бенкетів. Якщо є бажання повною мірою насолодитися смаком ігристого алкоголю, необхідно запам'ятати кілька простих правил. Це не лише про те, як називаються келихи для шампанського. Варто переконатися, що перед розливом напій охолоджується, не забувати нахилити пляшку під кутом 45 градусів при відкритті пробки. Після цього свято неодмінно вдасться.

Новорічна ніч: Як повісити гірлянду: 5 популярних місць для прикраси

Коментарі
Залиште коментар
Категорії