Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще: конвектор або керамічний обігрівач: порівняння за 4 параметрами

Дата публікації: 06.01.2022 11:33
Дата оновлення: 15.11.2023 12:29

Технології обігріву квартир пішли далеко наперед. Але попит на електрообігрівачі доводить, що їхнє використання залишається поширеним способом зігрітися у холоди. Нижче розповімо, який прилад вибрати, щоб і грів добре, і працював довго, і коштував прийнятно.

Конвектор чи керамічна панель: порівнюємо принцип роботи

Обігрів приміщення конвектором виконується завдяки конвекції повітря. Суть її полягає в тому, що теплий потік через малу масу підіймається до стелі, а холодний — опускається до підлоги. Таким чином, якщо встановити конвектор на підлозі, зігріте повітря йтиме вгору, а холод, що знаходиться під стелею, — опускатися. І так повітряні маси у приміщенні циркулюватимуть по колу.

Конвектор: принцип роботи

Обігрівач з конвекцією часто розташовують під вікном. Таке рішення забезпечує ефективну циркуляцію повітря, а також допомагає створити теплову завісу у найхолодніших частинах кімнати.

Керамопанелі працюють інакше. Їх нагрівальний елемент представлений у вигляді пластин з кераміки або ТЕНу, покритого цим матеріалом. Обігрів приміщення відбувається завдяки інфрачервоному випромінюванню.

Обігрівачі з кераміки гріють не навколишнє повітря, а предмети поруч. Такий самий принцип впливу сонячного світла: спершу промені гріють землю і воду, а від них зігріваються повітряні маси. Від керамопанелі першими нагріваються стіни та предмети в кімнаті, а потім повітря.

Керамічний обігрівач: принцип роботи

Щоб швидше зігрітися біля керамічної панелі, потрібно сісти навпроти неї. Якщо сісти збоку, тепло, що надходить, буде мінімальним. Саме тому обігрівачі з кераміки роблять переносними, щоб їх можна було переносити з місця на місце та повертати у різні боки.

Читайте також: Як вибрати електричний конвектор для дому та дачі

Що краще: конвектор або керамічний обігрівач

Інфрачервоний керамічний обігрівач або конвектор є оптимальним у тих чи інших умовах, тому порівняємо їх роботу за чотирма критеріями. А також зробимо акцент на перевагах та недоліках. Проаналізувавши цю інформацію, простіше визначитися, купувати конвектор або керамічну панель.

Потужність та ефективність

Лідирує за потужністю керамічний обігрівач. Наприклад, щоб зігріти повітря в приміщенні площею 10 кв.м, буде потрібно конвектор на 1000 Вт. З тим самим завданням впорається панель з кераміки потужністю 600 Вт.

Енергоефективність приладу залежить від автоматики. Конвектор гріє повітря і коли навколишня температура підіймається до потрібної позначки, термостат відключає обігрівач. Якщо термостат відсутній, конвектор продовжує працювати без перерви, витрачаючи на 25% більше електрики.

Конвектор в інтер'єрі

Керамічні прилади економлять до 40% електроенергії (через те, що гріють навколишні предмети та поверхні, які ще тривалий час тримають тепло). Однак їх незручно використовувати із регуляторами температури.

Термостат реагує на температурний показник повітряних мас і відключає прилад лише тоді, коли значення досягло потрібної позначки. У керамічному пристрої терморегулятор спрацьовує, коли навколишнє повітря нагрівається від предметів у приміщенні. Так що твердження про те, що панель з кераміки енергоефективніша, дуже сумнівне.

Цікава стаття: Що краще: електричний конвектор або масляний обігрівач — 7 фактів

Термін служби

Вибираючи, що найкраще: конвектор або керамічна панель, не можна не відзначити термін служби цих обігрівачів. Виробники заявляють, що електричний конвектор служитиме вірою та правдою до 20 років. Першим із ладу може вийти нагрівальний елемент приладу. Помітити це можна через зниження потужності пристрою. Перевагою обігрівача конвекторного типу є його ремонтопридатність, що означає можливість заміни ТЕНу, що вийшов з ладу, і продовження ефективної роботи пристрою. Фахівці радять кріпити його на стіну.

Виробники керамопанелей обіцяють до 30 років безпроблемної роботи. Перевірити правдивість їх тверджень ще не вдалося, оскільки керамічні обігрівачі стали випускати нещодавно. Але вже зараз можна сказати, що прилад кріпиться до стіни або встановлюється на підлогу, а значить, не деформується і впорається з навантаженнями.

Недоліком є ​​те, що керамопанелі не розбираються і складники до них не продаються. Тому якщо будь-яка деталь приладу вийшла з ладу, доведеться попрощатися з обігрівачем — він не підлягає ремонту.

Вартість

Якщо аналізувати, що краще — конвектор або керамічний обігрівач, виходячи з вартості, виділити лідера складно.

Панель із кераміки коштує досить дорого. Це зумовлено кількома причинами:

  1. Зовнішній вигляд. Такий обігрівач виглядає стильно та вписується в інтер'єр будь-якого будинку.
  2. Прилад технологічний, що робить його ефективним та зручним в експлуатації.
  3. Панель компактна, при цьому добре гріє.

Що стосується конвекторів, за ціною вони не набагато дешевше керамічних пристроїв (йдеться про середній ціновий сегмент). На ринку це доступніші моделі, проте за функціями вони значно поступаються керамічним (наприклад, не мають термостату).

Безпека

І конверторні, і керамічні обігрівачі вважаються безпечними у використанні. Обидва види приладів не мають відкритих розпечених елементів, об які можна обпектися.

Встановлення конвектора на підлозі

Конвектором, як і панеллю з кераміки, можна сміливо гріти дитячу кімнату: при правильній установці пристрої абсолютно безпечні. Важливим моментом є те, що на обидва види нічого не можна вішати. Ідея просушити на обігрівачі білизну може мати неприємні наслідки. В іншому конвектор та керамопанель утримують однаково високу планку безпеки.

Корисна інформація: Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів та рейтинг кращих моделей

Керамічний обігрівач або конвектор: плюси та мінуси

Щоб легше було визначитися з тим, що краще використовувати для обігріву житла, електричну панель або конвектор, пропонуємо проаналізувати переваги та недоліки приладів.

Конвектор

До сильних сторін цього обігрівача відносять чотири моменти.

  1. Можливість задати потрібний температурний режим
    Це забезпечить комфорт тим, кому спекотно при 20°C і тим, хто мерзне за 23°C.
  2. Вбудований термостат
    Завдяки йому прилад сам вмикається та вимикається залежно від температури навколишнього повітря.
  3. Конструкція корпусу виключає перегрів
    Це забезпечує безпеку під час використання конвектора.
  4. Простота конструкції
    Якщо виникне несправність у роботі, її усунення коштуватиме недорого.

Деякі моделі приладів можуть бути оснащені таймером увімкнення та відключення, дистанційним керуванням та функцією насичення повітря іонами.

Список плюсів конвектора значний, але, виходячи з відгуків користувачів, пристрій має також недоліки:

  1. Високий рівень споживання електроенергії. Конвектор доцільно використовувати як джерело додаткового опалення, але не основного.
  2. Недорогі моделі зі слабким нагрівальним елементом посилення швидкості обігріву укомплектовуються вентилятором. Багато користувачів стверджують, що через це обігрівач шумить і його незручно використовувати у спальні чи робочому кабінеті.

В іншому користувачі задоволені роботою конвекторів і переконані, що в будинках, де джерело енергії — електрика, конвекційні прилади — один із найкращих варіантів обігріву. 

До речі: Конвектор або теплова гармата: 6 особливостей при виборі

Керамічна панель

Обігрівач з кераміки має шість сильних сторін.

  • Економічність та енергоефективність
    Прилад потужністю 600 Вт здатний швидко обігріти приміщення площею до 10 кв. м. Пристрій можна використовувати як у маленьких кімнатах, так і у великих приміщеннях, роблячи там теплі зони (наприклад, обігріваючи робоче місце у великому цеху).
  • Прийнятна вартість
    Керамічний обігрівач не потребує складного монтажу. Заплатити доведеться лише за прилад, встановити кожен зможе самостійно.
  • Альтернатива централізованому опаленню
    Внаслідок економної витрати електрики керамічні прилади можуть повноцінно замінити централізоване опалення. Важливо вибрати прилад, потужності якого вистачить для обігріву потрібної площі квартири чи офісу.
  • Безпечний та оптимальний для використання в приміщеннях з високою вологістю
    Завдяки тому, що керамічний обігрівач гріє не повітря, а предмети та поверхні, він може ефективно застосовуватися в лазнях, басейнах, душових та кімнатах, де волога надміру.
  • Екологічність
    Для виробництва керамопанелей використовують скло та кераміку. Ці матеріали не виділяють шкідливі речовини при нагріванні й вважаються екологічно безпечними.
  • Стильний зовнішній вигляд
    Простота та лаконічність пристроїв роблять їх вдалим доповненням інтер'єру будь-якої кімнати. Вони не привертають зайвої уваги та виглядають сучасно.

Попри плюси панелей з кераміки, вони все ж таки мають недоліки:

  • Складнощі у ремонті. Керамічна панель є литою конструкцією, яку неможливо розібрати. Якщо ТЕН став непридатним, доведеться купити новий прилад.
  • Сильне нагрівання поверхні панелі. При роботі вона стає гарячою, тому не рекомендується залишати дітей без нагляду поруч з увімкненим обігрівачем.

Щоб простіше було порівняти характеристики керамічного та конверторного обігрівача, зібрали їх у таблицю:

Характеристика
Конвектор Керамоплита
Потужність, потрібна для обігріву приміщення, площею 10 кв. м, Вт 1000 600
Простота у монтажі Можна виконати самостійно Можна виконати самостійно
Безпека для дітей Безпечний Може сильно нагріватися
Ремонтоспроможність Можна розібрати та замінити пошкоджену деталь Неможливо розібрати
Термін служби до 20 років до 30 років

Конвектор та керамопліта — сильні суперники. Виділити одного з них складно. Обидва види пристроїв мають сильні та слабкі сторони, які грають на руку за певних обставин або зводять нанівець зусилля обігрітися. Вибирайте, виходячи з потреб та пріоритетів, це порівняння вам у допомогу!

Рекомендуємо прочитати: Конвектори та інфрачервоні обігрівачі: зіставляємо 5 параметрів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії