Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як відмити унітаз, Або відправити до чорта 3 види забруднень

Дата публікації: 05.09.2022 11:14
Дата оновлення: 05.09.2022 11:32

Відмити унітаз — неприємна справа. Ми на це витрачаємо чималих зусиль. Як почистити унітаз у домашніх умовах, щоб він сяяв чистотою та не видавав неприємного запаху?

почистити унітаз

Якщо робити це неправильно або недбало, крім забруднень, незабаром доведеться відчищати сечовий камінь, вапняний наліт і видаляти іржу. 

Як правильно мити унітаз: простий алгоритм та максимальний ефект

Чому майбутнє прибирання санвузла («таємної кімнати» чи «куточка задумливості») викликає стільки негативних емоцій? Відповідь очевидна: це виснажливе заняття, результат якого знищується дуже швидко.

відмити унітаз

Запорука успіху — у виборі оптимального алгоритму, раціональної послідовності дій. У цьому випадку не доведеться витрачати сили, час і кошти на повторне миття та чищення одних й тих самих елементів. Ось як це роблять справжні профі прибирання — господині з великим стажем або співробітники клінінгових компаній:

  1. Перед тим, як почистити унітаз в домашніх умовах, прибирають все, що знаходиться поблизу або лежить на зливному бачку — щоб не пошкодити килимок або запасний рулон туалетного паперу випадковими бризками мийних засобів і брудної води.
  2. Наносять вибраний засіб для чищення внутрішньої частини унітаза. Зручна форма флакона дозволить розподілити його на поверхні під обідком і навколо стоку — саме там накопичується бруд, що не видаляється при спуску води з бачка.
  3. За допомогою губки або серветки ретельно миють кришку та сидіння з усіх боків, не забуваючи про кріплення. Для цього етапу чищення унітаза відмінно підійдуть засоби, призначені для миття ванни.
  4. Миють зовнішню поверхню, рухаючись, від боків до передньої поверхні.
  5. Коли ця частина роботи буде виконана, засіб для чищення встигне розм'якшити затверділий наліт сечового каменю. Залишиться вимити чашу йоржиком або за допомогою вигнутої щітки, що дозволяє усунути весь бруд з-під обідка.
  6. Унітаз обполіскують чистою водою.

Це все. Залишилося підтерти бризки мийних засобів, вимити підлогу та сховати якомога далі від дітей побутову хімію. Важливий момент: всі предмети для чищення унітаза потребують регулярного очищення та дезінфекції.

На замітку: Як випрати плісняву з тканини — 10 робочих хитриків

Як почистити унітаз та усунути 3 різновиди стійких забруднень

Відмивати унітаз, за яким правильно доглядають — не так вже й складно. Бруд змивають із гладкої фаянсової поверхні без зайвих зусиль. А ось наліт, камінь та іржа, безумовно, ускладнює процес. Через їхню шорстку структуру, частинки забруднень накопичуються, створюючи живильне середовище небезпечними для людини бактеріям. Як прибрати наліт, що осів на стінках, і іржу — покроково.

Позбавляємося вапняного нальоту

Сірий наліт, що осів у чаші унітаза, свідчить про те, що вода відрізняється підвищеною жорсткістю. Щоб мінімізувати цей показник, рекомендується встановити систему фільтрації. Якщо такої можливості немає, варто скористатися пом'якшувальними таблетками для води — їх, відповідно до інструкції, поміщають у зливний бачок. Але це профілактичний захід. А як почистити унітаз від нальоту, якщо він уже з'явився?

прибрати наліт в унітазі

Максимальний ефект досягається, якщо перед початком збирання злити воду з бачка. Для цього у туалеті перекривають вентиль. Зливний бачок випорожнюють, унітаз також звільняють від води. Щоб усунути вапняний наліт, можна користуватися готовими засобами для догляду за сантехнікою. Вони містять кислоти, які руйнують структуру солей кальцію та магнію. Достатньо розподілити засіб по поверхні, не забуваючи про складнодоступні місця і залишити на пару годин, після чого змити, використовуючи щітку та обполоснути водою.

Як альтернативний варіант підійдуть доступні засоби для чищення:

Склад 
Час дії
400 мл 9% розчину оцтової кислоти Від 8 до 10 годин
100 г лимонної кислоти Від 3 до 4 годин
Содовий розчин Від 4 до 5 годин

До відома: Як прати махрові рушники: 3 постулати 

Видалення сечового каменю

Сечовий камінь — ще один різновид стійкого нальоту, який збирається біля зливного отвору. Він виникає при впливі кількох факторів: поганого змиву, ламання бачка або шорсткості на поверхні стінок. Як відмити унітаз від каменю?

очистити унітаз від нальоту

Головний секрет успіху — повне видалення води зі зливного отвору. Тільки після цього можна наносити готові гелі та рідини, що чистять, а в разі їх відсутності або слабкої ефективності — оцет, лимонну кислоту, харчову і кальциновану соду, а також відбілювач, що містить хлор.

Будь-який із засобів наносять на кілька годин — це ще одна важлива умова перемоги над стійким нальотом. Якщо при усуненні відкладень використовується популярна в народі «Білизна», унітаз щільно закривають кришкою. Розм'якшений камінь видаляють за допомогою жорстких щіток, пластикових ножів або шпателів. Металеві пристрої тут не підійдуть: великий ризик пошкодити емалеве покриття унітаза.

Пізнавальна стаття: Як зробити антисептик у домашніх умовах: 5 унікальних порад

Вилучення іржі

Іржа з'являється з кількох причин:

  • підвищений вміст у воді іонів заліза;
  • бачок, що постійно пропускає воду;
  • ушкодження емалевого покриття.

прибрати іржу з унітаза

На радикальне усунення цих чинників потрібні й кошти, і час. Але перш за все варто дізнатися, як прибрати іржу з чаші. Цей процес, як і у разі видалення інших видів затверділих відкладень, буде більш ефективним, якщо з унітаза прибрати воду.

Крім побутової хімії з позначкою «антиіржа», хороші результати дають і інші доступні розчини, що створюють кисле середовище та взаємодіють з оксидами заліза: щавлева, виннокам'яна, і навіть соляна кислота. На щастя, довгі години чекати не доведеться: вже через 15 хвилин після нанесення, такі засоби справляються з іржавими плямами. Для цього їх відтирають жорсткою щіткою та ретельно промивають великою кількістю води.

Читайте: Як користуватися гелем для прання: 3 простих правила

Профілактика забруднень

Будь-яка господиня, яка щотижня відмиває унітаз, мріє зробити цей процес менш трудомістким, а головне — максимально ефективним. Для цього потрібно вжити превентивних заходів, що дозволяють знизити ризик утворення стійких забруднень. Експерти рекомендують:

  • встановити надійну систему фільтрації води — такий захід допоможе зберегти бездоганний вид унітаза та захистить від зламу побутову техніку (посудомийну та пральну машину);
  • своєчасно лагодити та чистити зливний бачок — якісний змив стане запорукою швидкого щотижневого прибирання;
  • контролювати стан витяжки — гарна вентиляція виключає появу грибка та цвілі в туалеті;
  • використовувати максимально ефективні засоби для прибирання у вигляді гелю, рідини чи порошку.

відмити унітаз від каменю

Підтримку бездоганної чистоти унітаза зовсім не обов'язково перетворювати на щотижневий трудовий подвиг. Для цього варто лише подбати про фільтрацію води, контролювати стан зливу та стояка, при найменшім зламі ремонтувати бачок. Підмогою стануть спеціальні блоки, які поміщають у бачок або саму чашу. Вони не дадуть накопичуватись відкладенням і знищать більшу частину бактерій, через які погано пахне в туалеті.

Цікава стаття: Як відіпрати кухонні рушники від жиру та запаху — 5 результативних рішень

Коментарі
Залиште коментар