Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити антисептик у домашніх умовах: 5 унікальних порад

Дата публікації: 28.07.2022 10:48
Дата оновлення: 20.02.2023 11:57

Не завжди є можливість скористатися милом. А флакон із санітайзером виручає, його зручно брати із собою куди б не йшов. Розповідаємо, як зробити антисептик у домашніх умовах, та як краще його застосовувати. 

домашній антисептик

З чого зробити антисептик у домашніх умовах

У складі антисептика спирт. Він і є активною речовиною, яка вбиває мікроби. Найдієвіші препарати готують з етиловим спиртом, ізопропанолом, Н-пропанолом. Останні два борються з бактеріями, а етил (етанол) краще справляється із вірусами. 

Антисептик для рук

Крім компонентів, що знезаражують, до складу антисептичного засобу входять щадні речовини, які не пересушують шкіру рук: гель алое вера, перекис водню, дистильована вода, аромаолії, гліцерин.

На замітку: Як почистити срібло в домашніх умовах: 6 способів

Як зробити антисептик для рук: інструкція і хитрики

Все, що потрібно, — спирт і гліцерин. Також склянка, посуд для змішування та ємність для санітайзера. Тут важливо дотримуватися пропорцій. Спирту у суміші має бути не менше шістдесяти відсотків. 

Щоб приготувати знезаражувальний засіб, у мірну склянку наливають 90 мл 70% етанолу і відміряють 10 мл гліцерину. З'єднують обидва компоненти. Гліцерин одразу опуститься на дно. Ретельно все перемішують.

При нанесенні такого антисептика відчувається запах алкоголю. Він швидко вивітрюється. Щоб нейтралізувати запах спирту, додають до складу трохи ефірної олії з приємним ароматом. 

Як користуватися санітайзером

Ось 4 поради, як зробити антисептик вдома та правильно використовувати:

  • 60% алкоголю — це мінімум, щоб убити бактерії. Можна, звичайно, зробити санітайзер удома, не дотримуючись пропорцій. Тоді засіб буде неефективним, у вас з'явиться хибне відчуття безпеки. 
  • Чим вищий відсоток алкоголю, тим більше потрібно гліцерину. Якщо брати спирт 70%, пропорції мають бути 3 до 1, де 3 частини — спирт. Чим більше гліцерину, тим в'язкішим буде склад.
  • Правило 20 секунд діє не тільки для миття рук із милом. При нанесенні санітайзера слід протирати їм руки протягом того самого часу. За 20 секунд спирт уб'є мікроби та встигне вивітритися. 
  • Етанол краще підходить для дезінфекції шкіри як найбезпечніший спирт. Ізопропанол також безпечний для зовнішнього застосування, але несе високий ризик отруєння при потраплянні всередину організму. 

Якщо консистенція вийшла досить рідкою, її заливають у пляшечку із розпилювачем. Якщо густа, краще взяти місткість з дозатором.

Корисно почитати: Як наклеїти скло на телефон у домашніх умовах — інструкція на 5 кроків

Як зробити антисептик-гель

Санітайзер з гліцерином в'язкої текстури. Але не лише з ним можна зробити гелевий антисептик. Для альтернативного варіанта знадобляться спирт, гель алое вера, аромаолії. Перші два компоненти беруть у співвідношенні 2 до 1 і додають трохи аромаолії для запаху. Усе змішують до однорідності стерильною ложкою.

Важливо знати: Як правильно підготуватись до евакуації: 10+ найважливішого

Як зробити антисептик без гліцерину або іншого гелю

Алое вера зволожує шкіру, проте після нього вона деякий час залишається липкою. До того ж сохне гелевий антисептик довше. Тому пропонуємо рецепт, як зробити санітайзер без гелю.

Компонент
Кількість, г
Ізопропіловий спирт 340
Перекис водню 18 
Дистильована вода або охолоджена кип'ячена 85 

Оскільки до складу цього санітайзера не входить гліцерин або інший гель, засіб може пересушувати руки. Бажано після використання зволожувати епідерміс кремом. Такий спрей легко наносити із місткості з пульверизатором.

Цікаво почитати: Як вибілити тюль у домашніх умовах: 7 методів, які дають результат

Як правильно користуватися антисептиком

  1. Використовувати санітайзер для очищення рук від бруду — не найкраще рішення
    Його наносять на чисті долоні. Інакше засіб погано виконує свою функцію. 
  2. Втирають засіб доки не висохне
    За цей час спирт випарується і піде його запах. Антисептик на основі гелю втирати потрібно довше — від 30 секунд до хвилини. 

Зважаючи на ці рекомендації, на долоні наносять засіб і розтирають таким чином, щоб змочити зовнішню частину руки, пальці та нігті.

Як наносити антисептик

Правильне використання санітайзера зменшить ризик зараження вірусами та бактеріями. Але перед тим, як починати шукати всі компоненти для нього, не зайве знати, що гігієна з милом набагато корисніша. Цей метод безпечніший, до того ж перевірений роками. Користуйтеся санітайзером лише за потребою, коли немає можливості вимити руки. 

Корисні поради: Як зняти гель-лак в домашніх умовах: 5 робочих способів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії