Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як мити паркет — 7 робочих хитриків

Дата публікації: 11.11.2022 14:12
Дата оновлення: 03.10.2023 12:58

Така підлога розкішна коли доглянута: не скрипить, ідеально гладенька, з характерним блиском. Якщо за нею стежити належним чином, десятиліттями сяятиме. І онукам дістанеться у первозданному вигляді. 

Чим краще мити паркет

Для миття паркетної підлоги підходять концентровані клінери-розпилювачі. Застосовувати ці засоби потрібно за інструкцією, щоб не нашкодити покриттю. 

Натирання паркету клінером

У складі клінерів найчастіше безпечні речовини, які не псують деревину. Існують також інші способи навести марафет. Про них і йдеться.

Побутова хімія

Хімзасоби підступні, потрібно дивитися на їхній склад. Там не повинно бути аміаку, спирту чи будь-яких розчинників. Ці речовини псують покриття.

Паркетні засоби для прибирання, умовно поділяють на три види:

  1. клінери для усунення забруднень без розводів;
  2. воскові мастики, які старанно втирають;
  3. лаки, що надають блиску та покращують водонепроникність.

Знаючи, чим помити паркет для блиску, і дотримуючись простих порад, прибирання не стане складним заняттям.

Читайте: Як позбутися цвілі на стінах: 7 робочих способів

Народні засоби

Для чищення паркету можна застосовувати розчини власного приготування. Наприклад, можна приготувати засіб на основі мила чи шампуню

Миття паркету мильним розчином

Прибирати краще м'якою ганчіркою з мікрофібри, начепивши її на швабру. Та, що із гігроскопічною насадкою теж підійде.

Читайте: Як відмити душову кабіну: 9 секретів успіху

Чи можна мити паркет пароочисником

І так, і ні. Пароочисник справляється з багатьма забрудненнями та дезінфікує поверхні. Це корисно, якщо є дитина. Проте гаряча пара шкодить паркетному покриттю. Це обумовлено трьома нюансами:

  • Лакове покриття відокремлюється від основи через вплив температур.
  • Набираючись вологи, дошки можуть набухати та деформуватися.
  • Парова хмара згубна для світлого покриття: краї дощок темніють, а межі малюнку втрачають чіткість.

Тому застосовувати пароочисник для прибирання паркету не бажано.

В тему: Як користуватися пароочисником: 10 порад для ґрунтовного прибирання

Чи можна мити паркет миючим пилососом

Для повсякденного марафету найчастіше пилососять, застосовуючи насадку, що запобігає появі подряпин. Якщо підлога паркетна, значить без насадки з ворсом з натурального матеріалу для охайного прибирання не обійтися. Коліщатка повинні бути з щільного силікону. Такі будь-якому підлоговому покриттю на благо.

Бренд виробника пилотяга не має значення. Будь-яка якісна техніка здатна ефективно впоратися з прибиранням паркетної підлоги.

Порівняння: Який порохотяг краще — провідний або бездротовий: 3 моменти на «подумати»

Хитрики, як помити паркет

По-перше, вимити підлогу можна вручну. Але краще все-таки скористатися шваброю. Вибір швабри має бути правильним, особливо розмір її ручки. Тому при покупці варто приміряти її під себе, щоб було зручно. Другий момент — не варто забувати про площу мийної основи. Від цього залежить, скільки виріб здатний вбирати в себе воду. 

Без розводів

У тепленькій воді розчиняють нашатирний спирт або оцет у пропорції 1 до 1. Щоб підлога була без розводів, не потрібно часто відривати швабру або ганчірку від покриття.

Також можна додавати пральний порошок або луг: 2-3 ложки на пару літрів. І протирати дошку щіткою із м'яким ворсом. Або ж допоможе сода. Її наносять на ганчірку та протирають покриття, після чого змивають.

А для полірування у двох літрах прохолодної води розчиняють 1-2 ст. ложки розчину для полірування та 50-70 мл оцту.

До блиску

Підлога повинна бути без сколів, із захисним покриттям. Якщо раніше натирали поверхню воском для блиску, його потрібно видаляти двічі на рік. Варто мити паркетну дошку лише після того, як пропилотяжити. З водою не старатися, через надмірну вологу покриття може здибляться.

Після миття підлогу полірують за допомогою фетрової або фланелевої тканини. Бажано провітрювати приміщення, щоб покриття швидше просихало. 

У таблиці зібрані фактори, які не дають паркету блищати, та шляхи їх усунення:

Проблема
Спосіб вирішення
Подряпини та потертості Полірування за допомогою воскової мастики
Вицвітання дощок Прикрити вигорілу ділянку килимом (колір з часом відновиться) 
Поява плям Скористатися очищувальними засобами для дерев'яних покриттів
Утворення щілин Підвищити вологість повітря в кімнаті

Щоб надати глянець паркетній дошці, рекомендуємо час від часу промивати підлогу, додаючи у воду гліцерин. Одну столову ложку такого розчину на відро води.

Цікава стаття: Як зволожити повітря у кімнаті: 10 несподіваних лайфхаків паркет

Як відмити паркет від забруднень: особливі випадки

Застарілі плями важко вивести. Тому підлогу потрібно регулярно мити. Зважаючи на те, що паркет зроблений з натурального дерева, важливо знати про особливості його очищення. 

Як відмити олію з паркету

При потраплянні жиру на дерев'яну поверхню необхідно відразу ж розвести у воді кілька ложок прального порошку та нанести на пляму. Дати час постояти та змити мильний розчин теплою водою. Ще можна видалити жир за допомогою засобу для виведення плям або скористатися скипидаром і наждачним папером.

Як відмити паркет від бруду

Для видалення бруду використовують луг: мильний розчин або з харчової соди. Але захоплюватися ними особливо не варто, щоби не втратити заповітне сяйво. Наждачкою, розчинником, спиртом або шліфувальною машиною краще не користуватися. Вони ушкоджують покриття.

Як відмити паркет від будівельного пилу і побілки

Рішення є: прибрати будівельний пил або побілку можна за допомогою засобу для чищення паркету, який можна придбати в господарському магазині. Паркет протирають серветкою, змоченою у цьому розчині. Не змивають. Так підлога буде покрита захисною плівкою.

Фарба для волосся

Плями змивають сумішшю зі скипидару, нашатирю та оливкової олії. Змішавши компоненти в однакових пропорціях, наносять на пляму, чекають 20 хвилин і змивають теплою водою. 

Зеленка

Ефективні хлоровмісні та лужні речовини. Також знебарвити пляму можна перекисом водню. Відмивають паркет від зеленки спиртом, стиральним порошком, господарським милом або розчином із соди та оцту.

Хлоровмісне мийне необхідно нанести на пляму і залишити на п'ятнадцять хвилин. Після — прибрати залишки мочалкою або ганчіркою.

Як мити старий паркет

Для поношеного покриття краще використовувати клінери на масляній або восковій основі. Такі освіжають паркетну дошку, делікатно розчиняючи бруд, і по можливості, відновлюючи колишній блиск. Для кращого ефекту потрібно все ж провоскувати та начистити.

Чим мити паркет, покритий лаком

Після лакування дерев'яної основи перші кілька тижнів потрібно утриматися від миття. Потім протерти, скориставшись мильною водою. Про очищальні засоби з абразивами навіть не йдеться.

Лакований паркет з візерунком

Як часто мити паркетну підлогу?

Часто, нечасто — потреба відносна. Спочатку його пилососять, потім витирають зволоженим клаптем, проходяться серветкою, щоб витерти насухо. І полірують воском. 

Сушіння паркетної підлоги м'якою серветкою

Сухе прибирання краще робити щодня, а вологе в міру забруднення. У спальні можна прибиратися кілька разів на місяць, а в коридорі 1-2 рази на тиждень.

Розібравшись із нюансами, можемо зробити висновок, що характер прибирання залежить від стану покриття. Якщо на ньому тріщини або відколи, підлога може гнити, її не варто заливати. 

Дільна порада: Як відіпрати кухонні рушники від жиру та запаху — 5 результативних рішень

Коментарі
Залиште коментар