Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися пароочищувачем: 10 порад для ґрунтовного прибирання

Дата публікації: 09.09.2021 09:51
Дата оновлення: 20.02.2023 11:38

У боротьбі за чистоту в будинку всі засоби хороші. Однак, суперзасіб для миття підлог залишає розводи на ламінаті, засіб для виведення плям не здатний вивести залишки вишні та акрилу з дитячого дивана, а про страшні народні методи дезінфекції й зовсім ходять легенди. Але, розв'язати цю проблему просто, — «батарею» засобів і методів досить замінити на один прилад. Про переваги девайса і те, як користуватися пароочищувачем — далі у статті. 

Принцип роботи пароочищувача і його переваги

Пароочищувач являє собою прилад, який перетворює воду на пару і під тиском здійснює очищення різних поверхонь. Принцип роботи пристрою простий. Спочатку система підігріває воду і перетворює її на пару. Після потік гарячого вологого повітря сприяє руйнуванню бруду і скупчень жиру на клітинному рівні. При цьому, тривалість всього циклу прибирання поверхні, будь то килим або кахель, не перевищує пів години. Виробники стверджують, що подібний спосіб прибирання приміщень є найбільш безпечним. Річ у тому, що показник щільності пари низький, а тому обпектися нею практично неможливо. 

як користуватися пароочищувачем

На ринку представлені, в залежності від габаритів і потужності, три основні модифікації приладу: ручний пароочищувач, компактний (як побутовий пилотяг) і паропилосос (громіздке пристосування, що використовується клінінговими компаніями та підприємствами). Питання, як користуватися пристроєм, практично не стоїть, через те, що всі вони мають однаковий принцип роботи та схожу конструкцію.

Ключовими елементами пароочищувача є:

  • мотор і нагрівальний елемент;
  • місткість для води;
  • шланг (у великих моделях це телескопічна ручка, а в ручних девайсах насадка-перехідник);
  • система подачі пари;
  • клапан-запобіжник;
  • різноманітні насадки.

Залежно від комплектації та вартості пароочищувача, набір щіток може відрізнятися. Найбільш популярними є:

Тип насадки 
Опис Призначення
Сопло Насадка у вигляді довгого вузького конуса з дрібними щетинками на кінці  Переважно використовується для прибирання у важкодоступних місцях або чищення дрібних предметів
Щітки Переважно комплект містить 2-3 різної ширини щітки з різною жорсткістю і довжиною ворсу Використовуються для роботи з покриттям для підлоги, м'якими меблями та іншими поверхнями
Чохли Тканинні накладки з ворсом або без, які надягають на щітки або сопло Використовуються для чищення скла, дзеркал і побутової техніки. Забезпечують делікатну взаємодію з покриттям

Також в окремих моделях пароочищувачів передбачена насадка «Праска», яка перетворює прилад на відпарювач. Застосовується для гардин, штор, роботи з тканинами та верхнім одягом. 

Серед переваг використання пароочищувача відзначають:

  • мінімізацію витрат на побутову хімію і витратні матеріали у вигляді ганчірок, щіток і захисних рукавичок;
  • можна використовувати у приміщенні, де є алергіки або маленькі діти;
  • завдяки наявності комплекту з 3-4 насадок, прилад можна використовувати для прибирання у важкодоступних місцях;
  • обробка парою ефективно справляється зі старими плямами, забрудненнями;
  • прилад дозволяє продезінфікувати приміщення або конкретні об'єкти, а також позбутися від грибкових інфекцій, хвороботворних бактерій, цвілі, та інших паразитичних мікроорганізмів, личинок комах або пилових кліщів;
  • ефективне видалення запахів тютюну, сантехніки; 
  • може використовуватися як аератор приміщення, якщо в резервуар з водою додати пару крапель ефірної олії;
  • має просту конструкцію, а тому дрібні пошкодження або деформація трубок виключені;
  • компактні габарити та можливість зберігати в розібраному вигляді.

Підготовка до роботи

Перед початком збирання, слід вивчити інструкцію до приладу, щоб зрозуміти як правильно користуватися пароочищувачем. Більшість моделей мають схожу конструкцію. 

Щоб приступити до очищення поверхні або приміщення, необхідно зібрати прилад, наповнити резервуар фільтрованою водою (це дозволить мінімізувати ризики утворення нальоту на нагрівальному елементі) і залишити нагріватися. Також слід очистити поверхню прибирання від великого сміття та зайвих предметів. 

Варто прочитати: Який пилосос кращий — дротовий або бездротовий: 3 моменти на «подумати»

Чищення підлоги

Для очищення підлоги краще використовувати компактні моделі пароочищувачів з довгим шнуром. Залежно від типу підлогового покриття слід вибрати відповідну насадку. Фахівці рекомендують перед використанням пароочищувача, провести прибирання пилососом, щоб позбутися від великих часток сміття/вовни. 

як правильно користуватися пароочищувачем

Після проведення підготовчих заходів необхідно встановити на шланг насадку. Якщо передбачається прибирання ламінату/паркету/лінолеуму, прикріпити тканинну серветку, і почати подачу пари, натиснувши на відповідну кнопку. 
Прибирати плями краще короткими швидкими рухами. 

Як чистити килим пароочищувачем

Щоб очищення килимових покриттів було ефективним, слід дотримуватися низки простих правил. Потрібно підготувати поверхню і залишити прилад нагріватися. Якщо в процесі прибирання використовуєте засіб для чищення (у разі сильних забруднень), чітко дотримуйтесь дозування, інакше після висихання килима на поверхні можуть залишитися плями. 

Краще починати прибирання від дальньої стіни у напрямку до дверей. Це дозволить уникнути переміщення по вже чистому покриттю. Якщо чистка проводилася з додаванням мийного засобу, опісля слід повторно пройтися чистою водою, інакше частинки пилу надалі будуть занадто прилипати до покриття. Для якнайшвидшого висихання килима можна скористатися кондиціонером/вентилятором або відкрити вікна. 

Також слід взяти до уваги правила чищення килима пароочищувачем, які складені фахівцями клінінгових компаній:

  • Краще відмовитися від використання мийних засобів, які містять хлор або інші агресивні компоненти. Це може призвести до зміни забарвлення ворсу або килима в цілому;
  • для оперативного прибирання краще використовувати широку жорстку щітку;
  • щоб запобігти сильному намоканню поверхні, краще скористатися регулятором подачі пари. Якщо ж він відсутній, подавати пару дозовано. 

Цікава стаття: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки як ним користуватися

Мийка ванної та сантехніки

Прибирання ванної кімнати включає масу дрібних завдань, на які слід витратити багато часу. Це і боротьба з вапняним нальотом на сантехніці, і чистка кахлю, і, звичайно ж, відмивання стиків плитки та боротьба з цвіллю на найбільш вологих ділянках. Щоб упоратися з усім цим, в хід пускаємо важку артилерію у вигляді агресивних хімічних засобів, жорстких щіток та багато іншого. 

Спочатку слід за допомогою м'якої тканини очистити поверхні (кахель, дзеркала, душова кабіна й усі полички) від залишків мила і нальоту. Такі ж дії слід виконати з ванною і раковиною. 

 пароочищувач для прибирання у ванній

Потім, встановивши на шланг вузьку щітку під кутом 45 градусів, слід увімкнути пароочищувач і почати обробляти забруднену поверхню. Для боротьби з вапняним нальотом краще використовувати насадку для точкового струменя. 

Щоб позбутися від масштабних забруднень, необхідно попередньо змочити ділянки оцтовим розчином (вода та оцет столовий у співвідношенні 1:1) і залишити на 5-10 хвилин. По закінченню зазначеного часу поверхню слід протерти ганчіркою і повторити обробку парою. 

Пізнавальна стаття: Вимірювальні прилади будинку — які потрібні: 5 актуальних девайсів

Чистка меблів: як почистити диван пароочищувачем

Щоб прибирання було ефективним, слід чітко дотримуватися правил, як почистити диван пароочищувачем. Предмети меблів слід ретельно пропилососити та при необхідності «замити» плями мильним розчином, засобом для виведення плям або іншим складом. Після проведення підготовчих заходів необхідно дочекатися, поки оббивка просохне. 

як почистити диван пароочищувачем

Потім можна приступати до використання парогенератора:

  1. Увімкніть пристрій і залиште його прогріватися, попередньо надягнувши на шланг трикутну щітку. 
  2. Кожен елемент меблів слід знімати та чистити окремо.
  3. Секції дивана краще обробляти послідовно. 
  4. Після чищення потрібно дати меблям висохнути. 

Для боротьби з плямами також можна використовувати режим «відпарювача».

Прибирання кухні

Пароочищувач підійде також для прибирання кухні. Причому за пів години можна обробити меблі та побутову техніку, а також позбутися від жирового нальоту на кахлі та печі. 

 Прибирання кухні

Залежно від обраної поверхні, слід використовувати різні насадки. Наприклад, для витяжки, робочих панелей і шаф підійде серветка з мікроволокна, а ось для роботи з раковиною і кахлем краще використовувати щітку з жорстким ворсом. Порядок роботи з пристроєм той же: увімкнути, нагріти та короткими ривками подачі пари позбавлятися від жиру та бруду. 

Звертаємо увагу: Кращі хлібопічки для будинку 2021 року: огляд ТОП-9 моделей

Як відмити духовку пароочищувачем

Чистка духовки тепер займатиме не більш як пів години. Головне чітко слідувати рекомендаціям фахівців. Спочатку необхідно залити воду до резервуара і дочекатися поки у пристрої почне утворюватися пара. Потім потрібно вибрати насадку. В такому випадку краще скористатися щітками різних розмірів. Після впливу пари на жир, наліт стане м'якшим, потім його потрібно зняти за допомогою серветки. На особливо забруднених ділянках слід використовувати інтенсивний паровий удар і терти поверхню щіткою.

Як мити вікна пароочищувачем

Перед тим, як почати мити вікна пароочищувачем, потрібно провести чищення вікон, а залишки вологи прибрати ганчіркою. Після слід дочекатися утворення пари та приступити до обробки поверхні. Починати необхідно зверху вниз і на початку мити зовнішню сторону вікна, а після з боку кімнати. Щоб уникнути патьоків і розводів, рекомендується використовувати силіконовий скребок. 

Що не можна мити пароочищувачем

Питання про те, що не слід чистити за допомогою пароочищувача, є актуальним. Однак відповідь проста: не рекомендується обробляти поверхні, які при контакті з високими температурами можуть зіпсуватися чи деформуватися. Також не варто використовувати прилад для роботи з натуральними тканинами (льон, вовна та інші), на поверхнях, які покриті воском або на тих, що категорично не можна мочити. 

В цілому, пароочищувач є ефективним засобом очищення різних поверхонь. Головне — чітко слідувати правилам експлуатації, вибирати правильні насадки (для текстилю — праска, для кахлю — сопло або щітка й т.і.) та дотримуватися техніки безпеки. 

На тему: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин і способи їх усунення

Коментарі
Залиште коментар
Категорії