Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як стригти кущі кущорізом: 3 особливості по догляду за ділянкою

Дата публікації: 08.09.2021 14:02
Дата оновлення: 08.09.2021 14:02

Красиві чагарники, як із глянців про садівничу тематику — мрія кожного другого власника будинку або дачної ділянки. Думаєте, щоб створити дизайнерську структуру ділянки, обов'язково запрошувати професіонала? Зовсім ні, досить вибрати якісний кущоріз і взяти до уваги кілька правил. Детальніше про особливості садової техніки та специфіки обрізки чагарників — далі у статті. 

Як користуватися кущорізом: основні моменти

Кущоріз — один з найбільш ефективних засобів створення красивої та доглянутої ділянки. Інструмент допоможе впоратися з такими завданнями, як:

  • звільнення ділянок від високих деревних трав, саджанців або чагарників;
  • формування живоплоту з деревних або трав'янистих рослин;
  • окультурення ділянок посадки, на яких неможливе використання газонокосарки.

як користуватися кущорізом

Перш ніж почати стрижку кущів кущорізом, слід грамотно вибрати садовий інвентар, виходячи з поставлених завдань та посаджених рослин. На ринку представлені моделі, що працюють від електромережі, а також бензинові та акумуляторні пристрої.

Пізнавальна стаття: Чим перфоратор відрізняється від дриля: порівняння по 4 показникам

Електричні

Роботу цієї категорії пристроїв забезпечує електричний мотор, а для обрізки рослин потрібне під'єднання до мережі живлення. Серед переваг електричних кущорізів відзначають:

  • низьку вартість, яка робить пристрій доступним широкому колу користувачів;
  • порівняно невелика маса (до 3 кг);
  • відсутність вібрацій у процесі роботи. 

як стригти кущі кущорізом

Мережеві кущорізи зручні в роботі, але єдиним недоліком є шнур. Тому, якщо вирішуєте, як стригти кущі кущорізом, варто подбати про подовжувачі. 
 
В середньому, потужність таких приладів варіюється від 380 до 450 Вт. Перетин може досягати 25 мм, їх можна використовувати для обрізки молодих пагонів. Однак, останній показник на 15 мм менший, ніж у бензинових аналогів. 
 
Попри переваги, електричні прилади мають недоліки:

  1. Постійна потреба в електроживленні та залежність від напруги у мережі.
  2. Процесу обрізки заважає шнур. 
  3. Є ризик перерізання кабелю в разі необережного поводження з приладом. 

Попри деякі обмеження і складнощі в експлуатації кущоріза, саме ця категорія найбільш популярна серед садівників. Чинниками, що визначають вибір, в такій ситуації виступають доступна ціна, легкість пристрою і, звичайно ж, мінімальна собівартість експлуатації. Також прилад можна прилаштовувати до штанги, після чого використовувати для обрізки огорожі без користування драбиною. 

На тему: Як вибрати будівельний пилосос: 4 характеристики, які не варто ігнорувати

Бензинові

Принцип роботи та будова приводу цієї групи пристроїв дуже схожі з бензопилами або мотокосами. Винятком є лише той вузол, до якого монтуються різальні елементи. Це сегменти ножів, який ковзають по конструкції. 
 
Прилади, що працюють на бензині, за правом вважаються найбільш потужними серед механізованого устаткування. Наприклад, окремі моделі без проблем перерізають гілки, діаметр яких досягає 40 мм.

 як працювати кущорізом

Інструмент може використовуватися для догляду за садом і відновлення занедбаної дачної ділянки. Висока потужність мотора (550-700 Вт) дозволяє зрізати не тільки молоді пагони, а й багаторічні сучки. В такому випадку все навантаження розподіляється на елементи, що ріжуть, а тому вони можуть затуплюватися та деформуватися.

Якщо ви все ще не знаєте, як користуватися кущорізом і який варіант пристрою вибрати, пропонуємо ознайомитися з перевагами та недоліками бензинових апаратів.   

Плюси 
Мінуси
Висока потужність пристроїв (до 800 Вт/2800 обертів за хвилину) Занадто гучна робота
Висока швидкість роботи (за 7-10 хвилин можна повністю обрізати кущі) Слід готувати паливо, змішуючи зі спеціальними добавками
Можливість працювати у будь-якому місці та протягом будь-якого часу (немає прив'язки до заряду пристрою і розташуванню електромережі) Необхідність використання тільки першокласного бензину, тому що є ризик порушення функцій мотора і запуску пристрою в цілому 

Кущорізи, що працюють на бензині, оснащені двотактними двигунами. Тому можуть виникати складнощі з запуском пристрою у зв'язку з низькими температурами на початку весни або пізньої осені. Ціна пристрою і собівартість обрізки рослин виходить набагато вищою, ніж у варіантах з електричними приладами. 

Захоплива стаття: Як вибрати набір інструментів для дому: 4 базових предмети

Акумуляторні

Це категорія бездротових електричних пристроїв, живлення яких здійснюється від акумулятора. В цьому випадку вага кущоріза збільшується, що створює певні труднощі в експлуатації. Серед переваг:

  • повна відсутність шуму в процесі роботи,
  • можливість не залежати від електромережі;
  • доступна собівартість використання апарата. 

стрижка кущів кущорізом

Акумуляторний заряд дозволяє працювати кущорізом як пів години, так і більше (залежить від моделі пристрою). В цьому випадку потужність приладу залежить від місткості батареї. Акумулятор на 35 В цілком може дати фору бензиновим девайсам. Причому працюють обидві категорії пристроїв практично на одному рівні. 

Серед недоліків таких приладів висока вартість (8-9 тисяч гривень) і необхідність придбання запасного акумулятора. Річ у тому, що автономної роботи впродовж години не завжди достатньо для повної обрізки кущів. 

Техніка безпеки

Щоб робота з кущорізом була комфортною, у процесі формування живоплоту слід дотримуватися низки правил:

  1. Переконайтеся, що при використанні приладу зможете стійко триматися на ногах. Якщо рослина занадто висока, слід підшукати надійну опору. Табурет або драбина на земельній поверхні — не найкраща ідея. 
  2. Перед запуском пристрою переконайтеся, що він справний і готовий до роботи: на різальних елементах відсутня корозія, усі знімні елементи надійно прикручені, а фільтри, які відповідають за переміщення повітряних потоків, розчищені. 
  3. В процесі роботи не рекомендується перевантажувати, інакше пристрій швидко вийде з ладу. 
  4. Якщо під час обрізання рослин бажаєте досягти гарного результату, слід помірно просуватися вперед. Наприклад, щоб вкоротити гілки, необхідно використовувати рухи маятника, починаючи з нижнього листя до верхнього. 
  5. В процесі роботи намагайтеся не чіпати землю елементами, що ріжуть, інакше леза можуть заклинити. 
  6. Під час обрізки кущів, до вас повинен бути повернений виключно мотор, а ножі розташовуватись у напрямку до рослини. Це убезпечить від травм у разі сильних вібрацій або ж потрапляння до приладу твердих предметів. Якщо це сталося, слід обережно вимкнути пристрій, інакше є ризик пошкодити леза. 
  7. При роботі з електричними пристроями необхідно використовувати подовжувач дроту з клемою заземлення. Щоб уникнути випадкового перерізання шнура, досить перекинути його через плече або скласти зі зворотної сторони від леза. 

Зверніть увагу: Кращі електробритви — топ-5 моделей для чоловіків

Стрижка кущів кущорізом: правила обрізки рослин

Забезпечення умов безпеки та вибір потужного кущоріза — лише 50% на шляху до ідеальних рослин на ділянці. Щоб зовнішній вигляд ділянки зачаровував чудовими формами, а обрізка приносила задоволення, слід ознайомитися з правилами догляду за конкретними рослинами, а також вивчити ключові особливості. 

При формуванні верхівки огорожі з чагарників, краще переміщати леза горизонтально, а при обробці бічних поверхонь — вертикально та обов'язково від землі до верхівки. 

Для обрізки внутрішніх гілок і сучків краще скористатися садовими ножицями або бензиновим кущорізом. Оптимальний час для підстригання рослин — пізній вечір або рано-вранці, тому що прямі сонячні промені можуть обпалити кінці свіжозрізаних гілок. 

Якщо необхідно зрізати гілки плодових рослин, краще вибрати електричну модель високої потужності, а ось для роботи з товстими стовбурами можна використовувати пилку

правила стрижки кущорізом

Алгоритм догляду простий. Спочатку потрібно вкоротити стовбур рослини. Для живоплоту це 1,4-1,6 м, а у випадку з молодими плодовими деревами — до 2 м. Наступний крок — видалення пагонів, які ростуть у напрямку до внутрішньої частини крони. Річ у тому, що ці гілки є причиною розмноження хвороб і бактерій. Правильною формою рослини є чаша з порожнечею всередині. Потім необхідно обрізати гілки скелета. Оптимальна довжина даної категорії пагонів становить 1,7 м для чагарників і близько 2,3 м для дерев. Завершальний етап — купірування перехресних пагонів, які ростуть від кореня рослини. 
 
Проводити обрізку рослин необхідно в чітко відведений час. В іншому випадку процедура може призвести до загибелі рослин. Створювати форму слід поступово. Також слід звертати увагу на тип рослини. Листяні насадження слід обрізати регулярно, в той час, як хвойники не варто чіпати пізніше 20-х чисел серпня, оскільки нові гілки не встигнуть задеревеніти до приходу зими. 

Підбиваючи підсумки варто зазначити, що обрізка рослин буде ефективною тільки в тому випадку, якщо правильно обраний тип пристрою і дотримані правила роботи. Іншого шляху до красивих рослин на ділянці не існує. 

Цікава стаття: Як вибрати клейовий пістолет: 5 ключових характеристик

Коментарі
Залиште коментар
Категорії