Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як спустити повітря з батареї: інструкція з 3 кроків

Дата публікації: 17.04.2024 14:17
Дата оновлення: 17.04.2024 14:50

Проблеми, пов'язані з повітрям у радіаторах, зазвичай бувають восени під час запуску опалення. На щастя, завжди можна знайти спосіб позбавитися від напасті. Читайте, як безпечно видалити повітря з батареї для забезпечення ефективного обігріву приміщення.

спустити повітря з радіатора

Коли необхідно видалити повітря з батареї

Оптимальне прогрівання радіатора досягається, коли вода заходить зверху і виходить знизу. Якщо в батарею потрапило повітря, окремі секції, віддалені від подачі тепла, залишаються холодними. Бувають ситуації, за яких через повітря тепло взагалі не доходить до деяких радіаторів. Типові причини:

  • Занадто швидке заповнення системи теплоносієм.
  • Недостатній тиск у трубах. У разі опалення з примусовою циркуляцією перевірте тиск на манометрі. Якщо показник нижче діапазону, вказаного в документації до котла, необхідно додати води до системи за допомогою крана підживлення. Якщо тиск впав різко або знижується поступово, але щомісяця потрібно підкачування, варто пошукати причину та вжити необхідних заходів.
  • Перегрів теплоносія.

Наявність повітря у радіаторі при першому запуску опалення може бути пов'язане з неправильним монтажем приладів. Наприклад, майстри помилилися під час виставляння ухилів труб у самопливній системі.

Вибираємо батареї: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Як правильно спустити повітря з батареї: покрокова інструкція

Розглянемо покроково найпростіший випадок: як спустити повітря з батареї, якщо є кран, і, можливо, немає ключа, що не принципово. Краник Маєвського (повітровідвідник) працює в такий спосіб. При відкручуванні викруткою або ключем відкривається невеликий отвір, через який повітря виходить з водою. За відсутності повітря виходить один теплоносій.

спустити повітря з батареї покроково

При позбавленні від повітряних пробок 2-поверхового котеджу починають з радіаторів, встановлених на першому поверсі. Якщо, звісно, унизу є крани Маєвського. Іноді повітровідвідники встановлюють лише на 2 поверсі. Після процедури перевіряють тиск на манометрі, при необхідності додають воду до системи.

У саморобних батареях, зварених з труб, на етапі виготовлення опалювальних приладів або після їх встановлення, іноді використовують альтернативне рішення для випуску повітря. У верхній частині радіатора просвердлюють отвір діаметром у пару міліметрів, нарізають різьблення та закривають отвір гвинтом з латуні або іншого металу, не схильного до корозії. При монтажі ревізійної «арматури» використовують невелику кількість підмотування.

Підключаємо радіатор: Як приєднати батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачкові

Крок 1. Підготувати все потрібне

Щоб на шпалери або інше оздоблення не потрапила брудна вода, приготуйте ганчірочку для обмотування краника. Також знадобиться відро або літровий ківшик.

В принципі можна обійтися і без обмотування краника. Замість нього деякі кмітливі українці використовують викрутку та порожню пляшку на 1,5 або 2 літри. В цьому випадку на етапі підготовки:

  • Виконують отвір у верхній або нижній частині пляшки приблизно 3х3 см, з розрахунком, щоб надіти її на кран.
  • Прикладають пляшку до радіатора з метою визначити розташування отвору під викрутку з протилежної боковини тари.
  • Роблять отвір під викрутку приблизно 1х1 см.

Тепер при відкриванні крана вода потраплятиме лише у пляшку та наповнюватиме її у міру стравлювання повітря.

видалити повітря з батареї

Крок 2. Відкрити кран Маєвського

Тут два варіанти: крутити ключ або не встановлювати його та скористатися викруткою. Якщо в батареї є повітря, він почне виходити впереміш з водою з надсадним шипінням. Будьте обережні: теплоносій може бути гарячим. На питання, як довго спускати повітря з батареї, вам ніхто точно не відповість. Потрібно орієнтуватися по потоку, що виходить з радіатора. Повітря з водою виходить ривками, з шипінням. Теплоносій без повітря витікає спокійно, стабільним струмом.

Перед цим етапом не треба перекривати воду біля радіатора або виконувати будь-які інші дії, які завадять циркуляції теплоносія.

Крок 3. Закрити кран

Після виходу повітря акуратно закрийте кран. Процедура, як і відкриття, не потребує особливих зусиль. Якщо встановлювали ключ, зніміть його, щоб уникнути відкривання отвору після випадкового торкання або витівки дітей. Протріть місце спуску повітря сухою ганчіркою. Впевніться, що добре закрили: вода не капає, не підтікає.

Усуваємо протікання: Тече батарея: що робити — топ 6 ідей для швидкого усунення проблеми

Як спускати повітря з радіатора в різних ситуаціях, як позбавити від повітря інші прилади

Випадки бувають різні. Часом доводиться виявляти кмітливість, шукати нестандартні способи розв'язування проблеми. Якщо коротко:

Ситуація
Що робити
Відсутній повітровідвідник Зірвати заглушку або перезаправити систему теплоносієм
Встановлено терморегулятор Зняти регулятор, злегка відкрутити гайку
На верхньому поверсі багатоквартирного будинку Спустити повітря зі стояка
Не прогрівається рушникосушка Скористатися повітровідвідником

Якщо не встановлено кран Маєвського

Іноді буває, що у приміщенні не передбачено можливості боротьби з повітрям у радіаторах. У такій ситуації можна, звичайно, поскаржитися на фахівця, який проєктував систему, але шукати вихід зі становища все одно доведеться. Варіанти, як правильно спустити повітря з глухої батареї старого зразка або алюмінієвої, припускають наявність певних слюсарних навичок.

Якщо йдеться про алюмінієвий радіатор, знадобиться ріжковий ключ на 27 мм або близько того. У чавунних батарей масивніші заглушки. З ними працюють розвідним ключем №3. Алюмінієві заглушки з різьбленням у 2-3 витки, чавунні з 5-6.

Заглушки бувають правими та лівими. Напрямок різьблення залежить від того, на якому боці батареї встановлено пробку.

Для стравлювання повітря:

  1. Приготуйте ганчірку, місткість для води.
  2. Відкрутіть заглушку приблизно на 1 оберт. Цього може вистачити, щоб почало виходити повітря з водою.
  3. Зачекайте, поки вийде повітря.
  4. Додайте кілька витків лляного підмотування на звільнене різьблення. Мотайте за напрямом закручування.
  5. Закрутіть заглушку назад.

Використовуйте цей спосіб виключно на свій страх та ризик. Реальна небезпека у тому, що на початковому етапі відкручування заглушку може видавити натиск води. Таке іноді трапляється у системах опалення багатоповерхових будинків, що працюють під великим тиском. Напівгниле різьблення може не витримати. Якщо немає можливості кранами відключити радіатор від системи, така неприємність може призвести до затоплення приміщень нижче. Закрити підручними засобами отвір, поки з нього плескає гаряча вода, дуже проблематично.

Є ще спосіб позбавитися від повітря, не викручуючи заглушку. Він підходить для самопливної системи приватного будинку. Потрібно злити воду з опалювальних приладів, потім заправити їх заново. Можливо, повітряний затор утворився через неправильне заливання системи. Заправляти її треба знизу, а не через розширювальний бачок. Робити це потрібно, не включаючи воду на повну. При потужному натиску в батареї потрапляє більше повітря.

Промиваємо батарею: Як промити радіатор опалення — 4 кроки до підвищення енергоефективності

Немає ключа до крана Маєвського

Можна обійтись без ключа, скориставшись викруткою. Або купити його за символічною ціною. Ключі бувають пластмасові та металеві, однопрофільні та універсальні хрестоподібні з 4 робочими профілями. Залізні надійніші.

спустити повітря з батареї якщо немає крана

До окремої категорії належать крани Маєвського з ручкою. Для них ключ не потрібен. Механізм приводять у дію вручну. В цьому випадку не доводиться морочитися питанням, як без ключа спустити повітря з батареї. Все дуже просто.

Радіатор з терморегулятором

Розберемося, як спустити повітря з напівхолодної батареї з терморегулятором. Процедура безпечна та не вимагає особливих зусиль:

  1. Відкручуємо регулятор клапана.
  2. Накидним ключем буквально на чверть оберту відкручуємо гайку, яка стикується з регулятором. Почне виходити повітря з водою. Періодично натискаємо на шток.
  3. Після виходу повітря збираємо все у зворотному порядку: акуратно затягуємо гайку, яку послаблювали, та встановлюємо регулятор на місце.

спустити повітря з батареї без ключа

На верхньому поверсі багатоповерхівки

Бувають ситуації, за яких ефективність опалення у квартирах всіх сусідів стояка залежить від уважності мешканців на верхньому поверсі. У період запуску тепла їм потрібно простежити за відвідником повітря на стояку.

Перемичка між стояками з краном Маєвського або гвинтом може бути на висоті, ближче до стелі, наприклад, у санвузлі. Якщо труба поруч з цим місцем холодна, потрібно випустити повітря. Повітря виходитиме довше, ніж з радіатора. Як тільки вдасться спустити повітря зі стояка на останньому поверсі, батареям, підключеним до вертикальної труби, буде простіше приймати тепло.

Якщо є вентиль

Найпростіший варіант. За наявності зливного вентиля достатньо злити трохи води. Несвідомі мешканці часом зловживають такою можливістю — набирають гарячу воду, наприклад, для миття підлоги. Результат — зайва робота для котельні: доводиться дозаправляти систему опалення. В окремих ситуаціях вентилі на батареях навіть пломбують.

Якщо встановлений вентиль на радіаторі в приватному будинку з самопливним опаленням — потроху зливайте воду. Як тільки спорожніє розширювальний бачок, долийте в нього теплоносій. За необхідності повторіть процедуру зливання-заливки кілька разів. Повітря має вийти з системи разом з водою.

Якщо потрібно спустити повітря на горищі або у підвалі

На початку опалювального сезону стояки у квартирах часом залишаються холодними, доки не випустять повітря у підвалі або на горищі. Ці локації — зони відповідальності комунальних служб. Робити роботу замість слюсарів — заняття невдячне. Краще звернутися до обслуговчої організації та викликати фахівця. У період включення опалення слюсарі нарозхват. Якщо у квартирі помітно похолоднішало — можна кілька днів погрітися кондиціонером або обігрівачем.

Якщо потрібно позбавити від повітря насос котла

При облаштуванні опалення у приватних великих будинках встановлюють котли з насосами. Наявність моторчика, що ганяє воду, дає такі переваги: більш рівномірне нагрівання кімнат, можливість встановлення теплої водяної підлоги, економія палива. Крім того, примусова циркуляція води полегшує запуск системи, зводить до мінімуму ймовірність утворення повітряних пробок. Єдиний мінус — потрібно стежити за роботою насоса, за необхідності спускати з нього повітря. Для цього:

  • Знеструмлюють насос;
  • обмежують циркуляцію води перекриттям запірних кранів;
  • відкручують викруткою заглушку на насосі на пару-трійку обертів;
  • після виходу повітря закручують її назад.

Якщо рушникосушка не прогрівається рівномірно

У конструкцію сучасної рушникосушки зазвичай входить кран Маєвського без ключа, закритий ковпачком. Для забезпечення рівномірного прогріву викрутіть рукою заглушку. Після цього залишається спустити повітря так само як з батареї, за допомогою викрутки.

аксесуари для батарей

На закінчення кілька слів про автоматичні повітровідвідники. Їх встановлюють під час облаштування автономного опалення. На каламутному теплоносію централізованої системи прилад у вигляді невеликого барила пропрацює мало. Перевага автоматичного повітровідвідника в тому, що він працює самостійно — не потрібно нічого крутити. Це особливо актуально, коли точка скидання повітря розташована в незручному місці, наприклад, десь під стелею.

Цікава стаття: 3 основні причини відключення газового котла та інші фактори, що призводять до аварійних зупинок

Коментарі
Залиште коментар
Категорії