Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як охолодити кімнату без кондиціонера: 10 лазівок

Дата публікації: 01.10.2021 15:31
Дата оновлення: 01.10.2021 15:31

Перед вами 10 кращих способів охолодити кімнату або квартиру влітку без кондиціонера. Багато з них знадобляться навіть в холоднечу, щоб остудити батареї, що дихають жаром.

Повісити штори та жалюзі — перекрити шлях сонцю

Вікна захищають від більшості УФ-променів, але ось спеку пропускають навіть, бувши закритими. Особливо сильно ця проблема відчутна в кімнатах на південній стороні. Промені поступово нагрівають предмети, які передають свою «теплоту» повітрю.  

 вішати штори для охолодження кімнати

Щоб уникнути появи «сонячних зайчиків», повісьте щільні жалюзі або штори-блекаут. Вони повинні закривати вікно, допоки небесне світило буде «дивитися» у пройму.

Важливо: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» і 2 «проти»

Заклеїти вікна сонцезахисною плівкою: відгородитися від світу

Це дієвий спосіб, оскільки плівка пропускає частину променів, в кімнаті залишається достатньо світла, але температура не підіймається. Зовні вікно буде виглядати так, ніби його обклеїли фольгою. Усередині ж буде видно все, що відбувається на вулиці — просто трохи темніше. Видимість буде наче через сонцезахисні окуляри.

Зволожити повітря — рятувальна волога

Вологість в приміщенні допомагає отримати оптимальний мікроклімат при будь-якій температурі — будь вона трохи вище або нижче норми. Головне не перевищувати значення в 50-60%, які вимірюються гігрометрами та метеостанціями. По відчуттях низьку вологість проявляється як сухість шкіри та «пісок в очах» — в боротьбі з цим допоможуть зволожувачі повітря. У багатьох таких пристроях гігрометр вбудований, вмикається та вимикається автоматично.

Пристрій можна використовувати практично цілий рік. Влітку зволожувачі додають повітрю цілющої вологи. Взимку рятують від шкідливого впливу батарей та конвекторів, адже опалення сушить повітря, а зволожувач повертає показники до оптимальних значень.

Чистота — запорука здоров'я: Як почистити кондиціонер: 11 простих кроків

Використовувати вентилятор та лід: відчути арктичну свіжість

Запобігти надходженню гарячого повітря в приміщення — тільки пів справи. Потрібно остудити те, що вже потрапило у квартиру. Якщо немає кондиціонера або клімат-контролю, на допомогу прийде пляшка із льодом та вентилятор.

 вентилятор і лід для охолодження кімнати

Щоб зрозуміти, як така нехитра комбінація може поліпшити мікроклімат — ознайомтеся з таблицею нижче:

Дія 
Для чого потрібно 
Налити воду в пляшку та поставити її в холодильник (в ідеалі — в камеру екстреного заморожування)  Прохолодна вода нагріється до кімнатної температури досить швидко, а ось брила льоду розміром з пляшку буде танути 2 години навіть при +35°C 
Дістати пляшку через 30-50 хвилин та акуратно розрізати її  Це потрібно, щоб звільнити лід 
Посипати брилу кухонною сіллю та поставити її в тарілку  Так вийде запустити реакцію «прискореного» танення 
Поставити цю тарілку перед увімкненим вентилятором  Подібна комбінація зробить навіть з жаркого сухого повітря бриз, що відсвіжує 
Насолоджуватися прохолодою в приміщенні  Шматок льоду з пів літрової пляшки розтане за пів години. З 1,5 літрової — значно довше

Якщо немає можливості розрізати пляшку, її варто відкрити та засипати щіпку солі через шийку. Більше додавати не треба, занадто швидка реакція може пошкодити посудину.

Вірний вибір: Бризер, кондиціонер чи рекуператор — що краще вибрати: 3 ключових характеристики

Відключити джерела тепла — зменшити кількість техніки, що працює

Енергія та тепло нерозлучні. Якщо хочеться знизити температуру в приміщенні, потрібно вимкнути побутову техніку. Найбільше тепла дає кухня — мікрохвильовка, електродуховка, чайники та холодильники. Також прогріває повітря ванна: сушки для рушників, тепла підлога, сушильна машина ... 

відключити джерела тепла в побутовій техніці

У вітальні та спальні температуру можуть підвищувати комп'ютери, ноутбуки та консолі. Особливо відчувається спека, якщо пристрої працюють на пікових навантаженнях та прогріваються до 60-80°C, а корпус в межах 35-50°C. Через це на відстані пів метра до приладів температура повітря стає вищою на 1-2°C. Нехай це скромна цифра, але, коли жарко, така надбавка радості не додає.

Також потрібно враховувати, що класичні лампочки розжарювання нагріваються при роботі до вкрай високих значень (аж до 80°C). І щоб поліпшити мікроклімат приміщення, їх краще замінити на світодіодні лампи. Вони майже не нагріваються і при цьому економлять електроенергію.

Зворотне правило працює взимку — якщо хочеться підвищити температуру без увімкнення кліматичної техніки, потрібно запустити в роботу якомога більше побутових приладів.

Читайте: Як встановити мобільний кондиціонер, уникнувши 6 типових помилок

Коректне провітрювання — задача не впустити жар

При провітрюванні варто враховувати температуру повітря ззовні приміщення. Якщо на вулиці спекотніше, аніж удома, після провітрювання стане ще тепліше. Через конвекцію повітря, кімната віддає свою прохолоду «назовні», натомість отримуючи тепло. А ось коли «на природі» холодніше, ніж в «лігві», тоді кімната віддає свій жар назовні, отримуючи прохолоду.

 правильне провітрювання приміщення

Тому в жаркий сезон рекомендується провітрювати будинок тільки в темний час доби, коли на вулиці стає досить прохолодно. А ось навесні та восени все навпаки — краще запускати свіже повітря тільки вдень, інакше від різких нічних заморозків не врятує навіть плед.

Вмикаємо витяжку

Гарний метод швидко охолодити ванну кімнату або кухню без кондиціонера. Оскільки гаряче повітря прагне вгору, витяжка допоможе позбутися саме від надмірного тепла.

Лікнеп: Детальний гайд в 7 пунктах, що це таке — прецизійний кондиціонер і про принципи його роботи

Використовувати холодні чи мокрі простирадла: холодильник дарує порятунок

Ті, у кого є вільні полички в холодильнику, можуть скористатися гарною лазівкою. Щоб «спати на холодненькому», потрібні три дії:

  • Сховати простирадло в спакування або великий пакет

Це потрібно, щоб на тканину не потрапляла волога.

Щоб охолодити тканину, проте не заморозити її.

  • Дістати постільне та розстелити його

Ще 30-40 хвилин воно буде дарувати бажану прохолоду.

холодні простирадла для охолодження кімнати

Якщо вдома є білизна, що не використовується, можна скористатися «мокрим» способом екстреного охолодження приміщення без кондиціонера. Виглядати він буде наступним чином:

1. Взяти великий шматок тканини
Це може бути простирадло, нічна сорочка, банний рушник і т.д.

2. Набрати холодної води в таз
Потрібна саме прохолодна.

3. Сполоснути білизну, злегка віджавши її
Достатньо зробити так, щоб з тканини не текло на підлогу.

4. Повісити цю тканину на вікно або сушку, яку поставили біля вікна
Так повітря з вулиці буде проходити через «вологий фільтр» і трохи охолоджуватися.

Цей нехитрий спосіб займе 10-15 хвилин часу та подарує 2-3 години відсвіжної прохолоди при температурі в кімнаті вище 25°C. Чим холодніше повітря і більший розмір речі, тим довше вона буде сохнути.

В тему: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

Зробити вологе прибирання — чистота завжди допоможе

Волога — найкращий варіант якщо є бажання знизити температуру в кімнаті. Вологе прибирання допоможе домогтися оптимального мікроклімату. Для максимального ефекту варто використовувати крижану воду. Для цього у відро з холодною водою додають до 300 грамів льоду. Він знизить температуру, що допоможе швидше охолодити повітря в кімнаті.

Цей метод стане справжнім порятунком для алергіків. Вологе прибирання зменшить утворення пилу в приміщенні, оскільки волога притягує пил до підлоги. А там її вимиє швабра.

Якщо немає часу на регулярне вологе прибирання, варто придивитися до мийки повітря. Вона зволожує повітря, заганяючи пил в «мокру» пастку. Господарям залишиться тільки пройтися шваброю в кінці дня — більша частина пилу вже буде «прибита» до підлоги.

Три в одному: Кондиціонер з очищенням і зволоженням повітря — 4 причини придбати

Позбутися від накопичувачів тепла: ховаємо плед в шафу

«Народна» назва щільного текстилю — зберігач пилу. Окрім бруду, він накопичує в собі ще й тепло. Особливо це помітно в теплу пору та перехідні сезони. Щільні тканини буквально збирають теплоту. Взимку це дає зігрівальний ефект, влітку така властивість текстилю на шкоду.

позбутися від накопичувачів тепла для охолодження кімнати

Якщо хочеться прохолоди влітку (або взимку, коли батареї працюють на максимальній потужності), краще заховати такі тканини в шафу та замінити їх на більш «легкий» варіант. Врятуватися від спеки допоможуть атлас, шовк, шифон — тонкі матеріали. А ось шерсть, плюш та щільний трикотаж краще заховати до «суворих» часів.

Ці 10 порад, як охолодити кімнату без кондиціонера допоможуть підтримувати ідеальний мікроклімат круглий рік. І що найголовніше — вони не вимагають особливих зусиль та витрат.

Економія в кожен будинок: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії на годину: 4 розділи, що пояснюють

Коментарі
Залиште коментар
Категорії