Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити кондиціонер: 11 простих кроків

Дата публікації: 19.08.2021 13:07
Дата оновлення: 19.08.2021 13:07

Кондиціонер — чудова техніка, яка забезпечує прохолоду в спекотні пори року. А ще чудово, якщо з внутрішнього блоку йде чисте повітря, відсутні неприємні запахи.

Як почистити кондиціонер, знепилити спліт-систему

Щоб спліт-система працювала як годинник, її необхідно періодично обслуговувати. Нижче піде мова, як почистити двохблочний кондиціонер у домашніх умовах.

Кухня любить чистоту: Як почистити решітку на плиті: 11 хаків

Як часто потрібно чистити кондиціонер

Буває, люди не чистять спліт-системи роками, і техніка, не зважаючи на таке зневажливе ставлення, продовжує працювати. Однак клінінгові заходи — не примха, а життєва необхідність, оскільки у внутрішньому блоці накопичується пил, яким дихають люди. Також під красивим пластиком корпусу комфортно розмножуються всякого роду грибки та інші шкідливі мікроорганізми. Може навіть завестися цвіль.

Як часто потрібно чистити двохблочний кондиціонер? Відповідь на це питання залежить від особливостей експлуатації агрегату та алгоритму профілактичних заходів. Найчастіше потрібно доглядати за пластиковими ґратчастими фільтрами. Щоб витягти їх для мийки, не знадобляться інструменти. Алгоритм чистки простий: витягаємо фільтри, при необхідності пилотяжимо, миємо у проточній воді, сушимо, встановлюємо. При митті використовуємо м'яку щітку та будь-який неагресивний мийний засіб. Рекомендована періодичність чищення — кожні 2-4 тижні. Деякі виробники у техдокументації зазначають, що фільтри необхідно міняти раз на квартал. Однак такі рекомендації віддають бажанням заробити на довірливих споживачах.

Повноцінну чистку внутрішнього блоку потрібно проводити раз на 3-12 місяців. Оптимальна періодичність залежить від інтенсивності експлуатації та запилення приміщення.

Клінінг зовнішнього блоку слід проводити раз на 1-2 рік. Періодичність залежить від висоти, на якій встановлено обладнання. Найбільше пилу, тополиного пуху, вихлопних газів і смогу на висоті до 4 поверху. Кондиціонери часто чистять навесні, перед початком літнього сезону.

Якщо не чистити спліт-систему, вона може: 

  • почати видавати дивні звуки, гудіти, вібрувати; 
  • перегріватися; 
  • неприємно пахнути при роботі; 
  • капати на підлогу; 
  • не включатися.

Прибираємо за діточками: Як прибрати слайм з килима: 2 способи оперативної чистки

Чим мити кондиціонер?

Для промивки фільтру підійде мийний засіб для посуду або рідке мило. Для обробки випарника (радіатора) можна купити спеціальний очищувач кондиціонерів. Такі засоби для чищення продаються у форматі аерозольних балончиків і розпилювачів. Очисники видаляють забруднення і дезінфікують. Технологія застосування без розбирання внутрішнього блоку: 

  1. Знімаємо фільтри. 
  2. Пшикаємо на випарник і клітковину — зовнішню частину вентилятора тангенціального типу. На комплектуючих утворюється піна, яка з часом прибирає забруднення. 
  3. Мийні склади працюють близько 10-20 хвилин. 
  4. Включаємо спліт-систему на 5-10 хвилин на провітрювання. 

Перевага швидкого промивання внутрішнього блоку кондиціонера — не потрібно нічого розбирати. Недолік — повністю позбутися від пилу не вийде. Прибрати все забруднення можна тільки після повного розбирання. Повне розбирання-збирання займає близько години. З промиванням і сушінням часу піде ще більше, але воно того варте. Якщо не дружите з викруткою — запросіть професіоналів, які спеціалізуються на обслуговуванні кліматичних систем. Чистка кондиціонера коштує близько 500 грн.

Дезінфікувати пластикові деталі спліт-системи та піддон можна спиртом, розведеним з водою 50/50.

Крутий клінінг вдома: Як чистити килими в домашніх умовах: 10 кращих порад

Чистимо кондиціонер самостійно: прості кроки

Якщо проводити класифікацію від простого до складного, найпростіше промити фільтр, потім — позбавити від пилу зовнішній блок, і нарешті, привести до ладу «біляче колесо» і випарник.

Фільтр потрібно мити в теплій воді

Фільтр потрібно зняти й промити у теплій воді. Внутрішній блок розібрати, щоб витягти та промити клітковину. Зовнішній конденсатор обробити автоматичною мінімийкою під високим тиском.

Позбавляємо комп від пилу: Як почистити комп'ютер від пилу: 2 перевірені технології

Промивання внутрішнього блоку кондиціонера

1. Відключаємо від електромережі кондиціонер. 

2. Чекаємо 10-15 хвилин, поки він охолоне. 

3. Підіймаємо кришку, витягаємо фільтри. Це найпростіша операція. Як чистити фільтри кондиціонера розповімо нижче, в іншому розділі статті. 

4. Знімаємо жалюзі, від'єднуємо частину корпусу. Щоб її від'єднати, необхідно попередньо відкрутити гвинти та відщепнути засувки. На верхній частині корпусу є окремі елементи електрики пристрою, тому злегка відтягнувши кришку, потрібно розімкнути роз'ємне з'єднання. Після цього можна зняти верх і відправити його в мийку. Пластик не можна мити гарячою водою та довго сушити на сонці, оскільки від високої температури він може деформуватися. Струмопровідні частини мочити не потрібно. 

5. Якщо є іонізатор повітря — від'єднуємо дроти, відкручуємо кріплення, знімаємо. Відправляємо до мийки. 

6. Якщо дренажна ванночка знімається, та не являється частиною корпусу — відкручуємо гвинти зліва, розмикаємо засувки. Піддон тепер тримається тільки справа. Він став рухливий, мити та дезінфікувати його зручніше. 

7. Миємо радіатор, поки він зафіксований, попередньо захистивши від бризок всю електрику. 

8. Знімаємо лівий пластиковий фіксатор, попередньо відкрутивши гвинти, на яких він тримається. 

9. Крутим вал. Справа знизу шукаємо щілину між лопатями. Знаходимо болт фіксації валу, відкручуємо. 

10. Підіймаємо радіатор і витягуємо вал. Відправляємо його в мийку. 

11. Після мийки сушимо деталі та збираємо у зворотному порядку. Чекаємо добу, щоб залишки вологи випарувалися. Включаємо спочатку на провітрювання, через 10-15 хвилин — на кондиціонування.

Цей алгоритм підходить для більшості кондиціонерів LG. По ньому можна зрозуміти загальний принцип, але, в залежності від конструкції внутрішнього блоку, можуть бути свої нюанси.

Клінінг місця для сну: Як почистити матрац в домашніх умовах: топ-8 порад

Як почистити фільтр кондиціонера

Промивання фільтрувальних елементів не входить до гарантійного обслуговування спліт-системи. Користувачі повинні виконувати її самостійно або запрошувати фахівців для повної чистки, в яку входить догляд за фільтрами. Другий варіант — не найкраще рішення, оскільки навряд чи ви захочете щомісяця платити за профілактику. 

Етапи процедури: 

  1. Відключаємо кондиціонер. 
  2. Підіймаємо кришку. 
  3. Фільтр зазвичай являє собою пару дрібнопористих сіток, обрамлених рамками. Акуратно беремо їх за нижню частину і витягаємо. 
  4. Якщо фільтри не чистили кілька місяців, на них, швидше за все, утворилася ціла шуба пилу. У цьому випадку перед миттям варто скористатися пилососом. Мити фільтрувальні елементи потрібно м'якою щіткою або губкою в проточній воді з використанням звичайного кухонного мийного засобу або рідкого мила. 
  5. Даємо фільтрам стекти та висохнути, не використовуючи фен, радіатор опалення та інші побутові прилади
  6. На цьому етапі можна скористатися очисником кондиціонерів з балончика або розпилювача — обробити випарник і клітковину. 
  7. Вставляємо фільтри на місце. 
  8. Проганяємо спліт-систему в режимі провітрювання.

покрокова чистка кондиціонера

Разом з доглядом за фільтрами варто зробити профілактику корпусу: протерти жалюзі від пилу або зняти та помити їх, пройтися вологою ганчіркою по верхній частині внутрішнього блоку. Повноцінну профілактику кондиціонера виконують професіонали, до неї крім чистки може входити продування трубки, по якій зливається назовні конденсат, а також тестування, дозаправлення фреоном та інше. Коштує така послуга близько 1000 грн. Плата розумна, оскільки почистити фільтр кондиціонера просто, а виконати техобслуговування набагато складніше. 

Боремося з іржею: Як прибрати іржу з металу: 5 ефективних методів

Зовнішній блок: як почистити 

Не варто забувати, що крім внутрішнього блоку у спліт-системи є зовнішній. Він теж потребує догляду. В цьому випадку частота прибирання не впливає на здоров'я користувачів, але від неї залежить холодопродуктивність. Стільники конденсатора кондиціонера засмічуються пилом, смогом, тополиним пухом. В результаті зростає навантаження на компресор, продуктивність падає. Зовнішній блок кондиціонера треба чистити, коли по ньому вже видно, що він порядком запорошився. 

Для першого поверху підходить алгоритм чищення з драбини:

  1. Знімаємо захисну решітку. 
  2. Відкручуємо крильчатку вентилятора. 
  3. Вимиваємо пил зсередини мийкою високого тиску. Для цього підійде малопотужний агрегат. Зовнішній блок особливо не боїться води, але на електродвигун бажано не лити. Тиску давайте рівно стільки, скільки необхідно для промивання стільників. Якщо тримати до них сопло занадто близько, можна пом'яти тонкий метал. 
  4. Чекаємо добу, поки все просохне. 
  5. Монтуємо крильчатку і грати. 
  6. Пускаємо холод в будинок або квартиру. 

чистка зовнішнього блоку

На верхніх поверхах кондиціонери зазвичай ставлять під вікнами. У цьому випадку алгоритм той же, тільки для зручності миття потрібно ще зняти кришку корпусу. 

Догляд за мишачим полігоном: Як почистити килимок для миші: розбираємо догляд за 5 основними матеріалами 

ТОП помилок домашнього чищення кондиціонера

Помилка
Як уникнути
Після розбирання внутрішнього блоку не можете його зібрати  Якщо у вас немає досвіду, не сподівайтеся на свою пам'ять. Під час першого демонтажу зробіть кілька фото, на яких видно, як все влаштовано
Мийка сильно забрудненого випарника без фартуха. Якщо випарник давно не чистили, на ньому може накопичитися стільки бруду, що, просто попшикав мийним засобом, його не відмити. А вода залишить патьоки на стіні У разі капітальної мийки випарника використовуйте фартух для збору забруднень. Фартух — це конусоподібна конструкція з поліетилену та ребер жорсткості, внизу якої — шлангочка для зливу брудної води в відро 
Ігнорування чистки фільтра в надії на регулярну мийку внутрішнього блоку  Регулярна мийка фільтрів дозволяє рідше розбирати внутрішній блок. Крім того, вона потрібна для підтримки чистоти повітря

Якщо не дружите з викруткою або збираєтеся почистити внутрішній блок в надії ліквідувати пошкодження — краще зверніться в сервіс. Невміле розбирання може стати причиною нових несправностей.

професійна чистка кондиціонера

У висновку варто зазначити, що виклик майстра для чищення кондиціонера себе виправдовує, тільки якщо приїде справжній фахівець. Часом співробітники кліматичних компаній проводять поверхневу чистку і цим обмежуються. Щоб не потрапити в халепу, перш ніж звертатися до сервісу, почитайте відгуки про компанії.

Упорядковуємо столові прилади: Як почистити срібло в домашніх умовах: 6 способів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії