Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати захисні окуляри для комп'ютера: 4 основні критерії

Дата публікації: 20.08.2021 09:16
Дата оновлення: 20.08.2021 09:16

Перші комп'ютерні монітори просто жахливо садили очі. З появою плоских дисплеїв ситуація помітно покращилася, але питання захисту зору не втратило своєї актуальності.

Як вибрати захисні окуляри для комп'ютера для будинку, офісу, ігор

Виробники комп'ютерних окулярів намагаються блокувати небажану дію синього спектра випромінювання та розв'язувати проблему відблисків.

Софт для читання на ПК: 11 кращих програм для читання книг на комп'ютері + 3 онлайн-сервісу

Навіщо потрібні захисні комп'ютерні окуляри, що входить в профілактику для очей

Співробітники офісів, програмісти та деякі інші категорії громадян цілими днями працюють за моніторами, перевантажуючи очі. Незалежно від якості дисплея, на зір йде високе навантаження, оскільки користувач дивиться на екран приблизно під одним кутом, з однієї відстані та лише зрідка кліпаючи. На тлі сухості очей може розвинутися якась хвороба.

Найбільша небезпека виходить від синього спектра випромінювання. Через нього можуть бути проблеми зі сном, якщо вечорами довго сидіти за комп'ютером. Коли офтальмологи говорять про синій спектр, вони мають на увазі синій і фіолетовий. Ці світлові хвилі короткі, вони сильніше інших розсіюються, несуть найбільшу енергію:

Колір
Довжини світлових хвиль, нм Енергія фотонів, еВ
Фіолетовий 380-420 2,8-3,3
Синій 420-500 2,5-2,8
Зелений 500-565 2,2-2,5
Жовтий 565-590 2,1-2,2
Помаранчевий  590-625 2-2,1
Червоний 625-740 1,7-2

Синє світло фільтрують комп'ютерні окуляри, які ще називають блюблокерами. Спробувавши працювати в них, багато користувачів потім не хочуть обходитися без такого захисту, оскільки оптика дає можливість відчувати себе набагато комфортніше. Також комп'ютерні окуляри допомагають позбутися сухості очей, оскільки ускладнюють циркуляцію повітря біля них. Це, звичайно, не окуляри для плавання, але вони теж знаходяться на невеликій відстані від очниць. 

як захистити очі від перевтоми

Комп'ютерні окуляри — річ, безумовно, корисна, але не варто забувати про інші заходи, що дозволяють зберегти зір: 

  • На екрані не повинно бути пилу. 
  • Монітор повинен бути на рівні очей. 
  • Потрібно правильно налаштувати його яскравість і контрастність. 
  • Тримайте відстань від дисплея не менше 60 см. 
  • Робіть паузи в роботі. Якщо кожні 2 години перериватися на 15 хвилин, це не погіршить продуктивність праці. 
  • Виконуйте гімнастику для очей. 

Забезпечуємо конфіденційність спілкування: Як перевірити телефон на прослухування: 7 ознак, що телефон прослуховують, і 3 програми захисту

Комп'ютерні окуляри: принцип дії

Оптика, призначена для захисту очей від комп'ютерів і смартфонів, може бути виготовлена ​​у будь-який оправі. Блюблокрери фільтрують синій, відсікаючи частину шкідливого випромінювання. Існують інші, так звані розвантажувальні лінзи. У них верхня частина — нулівка, вона нічого не збільшує і не зменшує. А нижня частина — з оптичною силою, наприклад, в +0,5 діоптрії. Коли користувач ПК читає вміст сайту, поступово опускаючи погляд вниз, очі змушені перебудовувати фокусування. В результаті вони втомлюються менше. 

У блюблокерів, призначених для людей з 100% зором, може бути оптична сила +0,25 діоптрії по всій площі лінз. У таких окулярах простіше розгледіти дрібні деталі. 

Як вибрати захисні окуляри для регулярної роботи за комп'ютером короткозорим і далекозорим? Швидше за все, доведеться робити індивідуальне замовлення в компанії, що займається оптикою. Вони виготовляють блюблокери з відповідними діоптріями. 

Цікава стаття: Як вибрати світлофільтр: 8 типів, які творять чудо з фотознімками

Підбір комп'ютерних окулярів: основні вимоги 

В першу чергу потрібно звернути увагу на здатність лінз фільтрувати синій спектр випромінювання. Другий важливий момент — наявність захисного покриття антивідблиску. Ну і, звичайно, окуляри повинні підходити за розміром. Бажано, щоб оправа відповідала геометрії обличчя, та й ховала його недоліки. Якість виготовлення — теж важливий момент. А тепер про все послідовно. 

Тип лінзи 

За конструкцією лінзи поділяють на три види. 

  1. Однофокальні. Вгорі, внизу, в середній частині лінз однакові діоптрії. 
  2. Біфокальні. В цьому випадку є дві оптичні зони, що відрізняються діоптріями. 
  3. Варіфокальні (прогресивні). Між оптичними зонами відсутні чіткі межі. Верхня частина лінз підходить для далеких відстаней, середня — для проміжних, нижня — для близьких. 

Питання вибору лінз — найважливіше. Адже саме вони забезпечують комфорт для зору. Як вибрати лінзи для комп'ютерних окулярів? Насамперед відкиньте невідповідні варіанти. Для роботи за ПК не підійдуть: 

  1. Звичайні окуляри для читання, оскільки їх лінзи заточені на відстань в 40 см, а до монітора повинно бути від 60 см. 
  2. Біфокальні або варіфокальні лінзи з перепадом діоптрій від 1. У цьому випадку ви будете інстинктивно прагнути дивитися в плюсову нижню частину очок, задирати підборіддя вгору. Відповідно збільшиться навантаження на шию. 

Для ПК вдалим рішенням будуть лінзи, які заточені на відстань від 50 см до 4 м. У межах кімнати в них все добре видно, не потрібно напружувати очі. Деякі виробники пропонують наступну градацію комп'ютерної оптики: 

  • просунута версія лінз для читання, в яких добре видно на відстані до 1 м;
  • лінзи для дистанції до 2 м;
  • кімнатні лінзи до 4 м;
  • в будь-якому випадку на лінзах повинен бути фільтр синього кольору. 

Боремося з гулом лептопа: Як зменшити шум від ноутбука: 4 основні причини та їх усунення

Розмір 

Щоб підібрати за розміром комп'ютерні окуляри, можна виміряти попередню оправу або ширину свого обличчя. Мірку з особи знімають між скронями на рівні очей.

вибрати окуляри за розміром

Виробники оптики зазвичай вказують три розміри окулярів в мм, наприклад, 52-20-136: 

  • 52 — ширина лінзи; 
  • 20 — ширина містка; 
  • 136 — довжина завушника. 

За першими двома параметрами нескладно порахувати ширину обличчя людини, для якого окуляри підійдуть: 52х2+20+6=130 мм (6 мм — ширина шарнірів). Оправа може бути ширше обличчя на 2-3 мм. 

У разі комп'ютерних окулярів оптимальна висота оправи — 30-40 мм. Більше не потрібно, адже це не сонячні окуляри, які захищають від ультрафіолету, що падає під різними кутами. 

Захищаємо екран смартфона: Як вибрати захисну плівку або скло для телефону: 3 кроки в правильному напрямку

Форма 

Щоб окуляри вам личили, враховуйте при виборі оптики форму обличчя. Якщо не знаєте, до якої геометричної фігури ближче ваші обриси, встаньте перед дзеркалом і обведіть маркером контур обличчя. Правила вибору оправи: 

  • Окуляри можна і потрібно використовувати, щоб згладити недоліки форми обличчя. 
  • Якщо у вас проблеми із зором, врахуйте при виборі оправи думку окуліста. Для корекційних моделей важливо міжцентрову відстань. 
  • Бажано, щоб колір оправи гармоніював з зачіскою дівчини, її манерою одягатися. Чоловіки при виборі кольору зазвичай віддають перевагу чорному або металік зі сріблястим або золотистим блиском. Така оптика має добрий вигляд з діловим костюмом. 
  • Оправа не повинна виходити за межі обличчя. 
  • Комп'ютерні окуляри не повинні доставляти дискомфорт, адже ви будете в них працювати або рубатися в ігри кілька годин поспіль.

вибрати окуляри за формою обличчя

Більшість комп'ютерних окулярів не мають чіткого гендерного призначення, підходять як чоловікам, так і жінкам.

як підібрати оправу для окулярів чоловікам

Ставимо підніжку хакерам: Як захиститися від кібератак: 10 правил безпеки

Покриття лінз 

Для виробників лінз най простий варіант фільтрації синього спектра полягає в нанесенні на їх поверхню спеціального покриття. Також діапазон 380-500 нм може відсікати один з внутрішніх шарів лінз. Другий варіант кращий. З цієї причини для комп'ютера більше підходять пластикові лінзи. Вони складаються з декількох шарів, не б'ються при падінні. Скляні комп'ютерні окуляри можуть бути тільки з поверхневим захисним напиленням. 

Наступне за важливістю покриття — антиблікове. Монітори, поліровані офісні меблі, скляні поверхні — джерела відблисків. Щоб їх було менше, потрібно: 

  • Поставити монітор торцем до вікна. На екран не повинні падати промені сонця, на очі теж. 
  • Обмежити приплив сонячного світла за допомогою жалюзі. 
  • Настільна лампа не повинна світити в очі або на екран монітора. 
  • Не зловживайте верхнім штучним світлом. Якщо лампочки горять занадто яскраво, зменшить їх кількість або замініть на слабкіші.
  • Уникайте використання мерехтливих ламп.

Всі ці заходи, звичайно, не панацея. Для усунення дратівливих чинників для очей варто вибрати захисні противідблискові окуляри для комп'ютера, оскільки здатність показувати відблиски сучасні виробники лінз вміють поєднувати з фільтрацією синього.

Крім антисинього та антиблікового шару у комп'ютерних окулярах може бути захист від подряпин і статики. У разі антистатичного покриття на лінзи менше осідає пилу.

Наостанок декілька слів про те, який зовнішній вигляд можуть мати лінзи комп'ютерних окулярів. Прозорість або жовтуватий відтінок, синій відблиск — ознаки, характерні для блюблокерів. Якщо підозрюєте, що у вас погіршився зір від комп'ютера, відвідайте спочатку окуліста, а потім вже купуйте оптику для проведення часу за ПК.

Стелимо соломку: Як захистити телефон: 7 функцій і ПО для захисту смартфона

Коментарі
Залиште коментар
Категорії