Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

11 кращих програм для читання книг на комп'ютері + 3 онлайн-сервіси

Дата публікації: 17.06.2021 10:28
Дата оновлення: 17.06.2021 10:28

Друковані книги, журнали і газети відходять на другий план. Домінують електронні альтернативи. Тому пошук комфортного додатки для читання актуальний як ніколи, адже критерії вибору у всіх різні. Для кого-то визначальним фактором стає інтерфейс і дизайн, а хтось шукає платформу, що підтримує багато форматів.

Спрощуємо вам задачу. У тексті даємо топ читалок для ПК з їх перевагами і недоліками. Вибір за вами.

Читалки для Windows

Першою операційною системою за популярністю в світі вважається Windows. Згідно з результатами дослідження NetMarketShare, 4 млрд. Чоловік працюють саме на ній, тому софт для читання завжди стоїть на порядку денному. Про п'ять з них – у загальних рисах.

Cool Reader

Популярне додаток являє собою розгорнуту книгу. Інтерфейс можна налаштувати самостійно, вибравши нескінченний сувій або ж перегортання сторінок. Левова частка функцій читалки для ПК орієнтовані на вибір відповідних візуальних компонентів (шрифтів, розташування і розміру сторінок, наявності додаткових функцій), які забезпечать комфортне читання творів.

 интерфейс читалки

Завдяки наявності синтезатора мови, текст можна відтворювати в аудіо форматі або інтегрувати твір в формат МР3. Однак pdf-файли недоступні до озвучці, а у випадку з іншими форматами може спостерігатися нескладна робота голосового помічника.

Серед переваг програми:

  • функція автоматичного перегортання сторінок;
  • можливість змінювати і згладжувати шрифти;
  • наявність вбудованого архіватора, завдяки чому викачані файли не потрібно розпаковувати через сторонні утиліти.

В цілому, читалка непогана, проте пара недоліків псує все враження:

  • при активації нічного режиму фон зовсім не чорний, а з темно синім відтінком і численними плямами. Це відволікає від читання і дає навантаження на очі;
  • при виході з програми часто злітають налаштування і закладки книг, а тому при наступному сеансі читання доведеться шукати сторінку, на якій зупинилися.

Цікава стаття: Що робити якщо ноутбук перегрівається – 5 причин перегріву і варіанти вирішення

ICE Book Reader Professional

Це російськомовне додаток з широким спектром налаштувань. Вони націлені на комфорт. Програма для читання книг на ПК дозволяє вибрати потрібний дизайн, відрегулювати розмір і стиль шрифту. У софта є вбудований конвертер форматів і функція сортування книг за кількома ознаками: автор, жанр і інші.

интерфейс читалки

Додаток оптимізовано для роботи з Windows 10 і оснащено синтезатором мови. Книги можна читати і слухати. Але, при відкритті об'ємних творів, можуть спостерігатися подвисания і проблеми з перегортанням сторінок.

Freda

Перевагою програми вважається доступ до популярних онлайн-каталогом книг. Через них можна завантажити більше 40 тисяч творів з розділу «Класична література». У софта є функція синхронізації книжкової добірки з хмарних сховищ OneDrive і Dropbox. За рахунок цього можна вивантажувати книги, які раніше зберігалися в хмарі, і читати з різних пристроїв: досить лише відкрити обліковий запис сховища і завантажити необхідне твір.

 внешний вид читалки

Читалка для книг на комп'ютері підтримує найпопулярніші формати для читання: EPUB (без DRM), FB2, MOBI, HTML і TXT. Вона оптимізована для роботи зі смартфонів і планшетів.

STDU Viewer

Ця програма в пошані за рахунок підтримки більше 20 форматів. Вона дозволяє відкривати об'ємні файли і макети, створені в Photoshop. У софта близько 25 різних налаштувань, за допомогою яких можна «підігнати» під власні уподобання навіть дрібні деталі.

интерфейс программы

У програмі можна залишати замітки, проводити пошук по книзі і навіть трансформувати параметри відображення інформації. При такому широкому функціоналі, STDU Viewer не створює сильного навантаження на ПК.

На замітку: Як перенести дані на новий телефон: 5 способів «відновитися»

Sumatra PDF

Крім основних «книжкових форматів» програма дозволяє відкрити комікси в CBR і CBZ. НА відміну від інших додатків для читання, Sumatra PDF можна завантажити на зовнішній носій, щоб використовувати на будь-якому пристрої. Софт дозволяє відкрити кілька вкладок з книгами і, при необхідності, перемикатися між ними.

У програмі можна налаштувати тільки відображення тексту і відповідний розмір шрифту. Відрегулювати інші функції можна тільки через відкривання «Параметри програми».

внешний вид приложения Sumatra PDF

Рідери для MacOS

Якщо віддаєте перевагу ТЕХНІКУApple, слід подбати про зручне додатку для читання. У випадку з MacOS є три максимально простих і зрозумілих читалок, які припадуть до душі кожному шанувальнику літератури.

Calibre

Утиліта очолює топ, складений користувачами макбуков. І причин тому кілька:

  1. По-перше, це підтримка 30 форматів, серед яких EPUB, FB2, HTML, IMP, LIT, LRF, а також функція конвертації файлів в програмі.
  2. По-друге, це зрозумілий інтерфейс. Є окремий сектор з списком книг зі сховища, чіткий розподіл функцій на верхній панелі. Також можна відключити модулі, які не плануєте використовувати.
  3. Наявність системи пошуку і сортування файлів за назвою, автору, жанру і по слову/фразі.
  4. При необхідності, для кожного твору можна включити окремі налаштування.

 Внешний вид программы

Але, при цьому утиліта не позбавлена недоліків. Книга доступна до скачування тільки через браузер, після чого її можна відкрити в програмі. Також при скачуванні книг в ряді форматів (RB, RTF, SNB, TCR) можуть відбуватися помилки.

iBooks

Ця читалка по праву вважається однією з кращих, тому що у неї стильний інтерфейс, синхронізація між пристроями iOS. Вони підійдуть тим, хто хотів би вивчати світи чергового фентезі, а не вивчати налаштування.

читалка на мас

Утиліта підтримує всього два формати: ePub і PDF. Але все файли можна конвертувати, щоб оцінити захоплюючий сюжет роману.

Серед переваг читалки можна відзначити набір функцій. Вони в таблиці:

Функція
Параметр
Скейморфний дизайн (у вигляді інфографіки) +
Нічний режим +
Вибір шрифтів +
Навігація і створення словників +

Недоліком програми вважаються всі два підтримуваних формату.

Clearview

Зрозумілий софт, який відкриває книги у вигляді вкладок. Тут можна створювати закладки з позначками під час читання, писати коментарі, шукати по фразам. Система вкладок здатна об'єднувати кілька книг, що дозволить вивчати інформацію паралельно з декількох джерел.

 оформление читалки

Переваги застосування Clearview:

  • підходить для роботи з популярними форматами книг (DF, EPUB (без DRM), CHM і MOBI);
  • великий функціонал включає в себе інтуїтивно зрозуміле керування книгами, можливість перемикання між вікнами, пошук книги за назвою/автору/видавцеві. За рахунок цього можна знайти необхідне твір по автору, уривку фрази імені файлу;
  • є можливість налаштовувати шрифти і кольорове оформлення;
  • кожен з форматів доступний в чотирьох конфігураціях читання (зрушення сторінки або безперервна прокрутка, одна сторінка або два стовпці). Наприклад, файли PDF можна читати, оперативно перегортаючи сторінки. Або, навпаки, використовувати автоматичний режим, в якому сторінки будуть змінювати один одного по закінченню заданого відрізка часу.

Пізнавальна стаття: Як поставити таймер на вимикання комп'ютера Windows 10: 6 кращих методів

Програми для читання на Linux

Операционка Linux прийшла до нас з дев'яностих років, тому рідко зустрічається на домашньому комп'ютері. Однак, саме вона використана для розробки левової частки доменів. Також ядро Linux задіяно в системі Андроїд. Виходячи з цього, система і споживчий софт актуальні до тепер.

Bookworm

Максимально проста, але цікава читалка для ПК знаходиться на піку популярності серед користувачів ОС Linux. Вона підтримує п'ять основних форматів для віртуальних книг, а також надає можливість читання коміксів. Серед особливостей утиліти:

  • функція перемикання між бібліотекою і конкретною книгою;
  • клавіша «Інформація» дозволяє ознайомитися з вмістом документа. Створювати закладки або прочитати раніше збережені, а також отримати результати пошуку;
  • доступні три види кольорового оформлення, одне з яких темне;
  • можливість активувати повний екран, вибравши цю функцію в налаштуваннях.

интерфейс приложения

Серед переваг можна відзначити:

  • зручний пошук книги (за кодом, назвою, цитаті);
  • широкий спектр фільтрів за жанрами та іншим параметрам;
  • доступний імпорт з онлайн сервісів Google Books і Open Library.

Як недолік користувачі відзначають неможливість змінювати шрифти і підкладку, що не завжди зручно для читання.

Foliate

Утиліта забезпечує роботу з десятьма різними форматами, за рахунок чого зручна для читання книг, коміксів і різного роду документів. Інтерфейс програми дозволяє налаштовувати або вибирати колірне оформлення і стилістику шрифтів. Ще однією перевагою програми є наявність вбудованого перекладача, який працює за алгоритмами Google Translate. Можна перегортати сторінки або виділяти необхідний фрагмент тексту за допомогою тачпада, всього лише поворухнувши пальцем.

Серед переваг читалки можна відзначити:

  • засіб перегляду електронних книг GTK, створене за допомогою GJS і Epub.js.FeaturesView EPUB-файлів, які забезпечують перегляд відразу двох сторінок і прокручування;
  • чотири конфігурації для читання: світла, сіра, темна і інвертований режим;
  • слайдер прогресу читання з мітками глав.

Найбільш значним недоліком є періодично зникає іконка утиліти з панелі завдань, так як баги з озвученням тексту і некоректний пошук при останньому оновленні були виправлені.

 оформление читалки

Okular

Якщо на ПК встановлена графічне середовище КDE, для читання книг можна скористатися крутий читалкою, яка вбудована в ПО. Програма розрахована для роботи з PDF файлами і перегляду зображень. Розробники стверджують, що з цією програмою можна оперативно коментувати фрагменти тексту, залишаючи думки в нотатках. А також використовувати кілька варіантів прокрутки листів і налаштовувати тему, яка дозволить не відволікатися від змісту книги.

интерфейс программы для чтения

Переваги читалки:

  • зручна навігація;
  • доступні елементи рецензування файлів (замітки, лінії, багатокутники, еліпси, виділення, штамп, підкреслення тексту);
  • підтримує ряд популярних форматів – PDF, Epub, DjVu, DVI, PostScript, FictionBook, ComicBook, XPS;
  • відсутність реклами.

Недоліком є відсутність рецензування російськомовного тексту, так як для файлів з кирилицею замітки про рецензування просто не відображаються.

Сервіси для читання

Якими б практичними були читалки для ПК, іноді немає можливість встановити додаток. Тоді на допомогу приходять онлайн-сервіси. Три з них вам в скарбничку.

Bookmate

Відвідувачі цієї платформи отримують доступ до книг, які стали безсмертної класикою. Сервіс платний, проте протягом семи днів можна випробувати пробну підписку. При цьому, доступ до розділу з класичними творами залишається безкоштовним на постійній основі.

 Внешний вид читалки

На платформі представлена велика кількість творів (більше 5000) російською, іспанською, англійською та іншими мовами.

Серед переваг:

  • оптимізація читалки для Windows 10;
  • доступний розділ з книги в аудіо форматі;
  • категорія «Рекомендовані» генерується на підставі прочитаних книг. Можна без складнощів знайти продовження потрібного роману або ознайомитися з іншими працями автора.

Однак, на платформі представлені файли тільки в двох форматах (EPUB або FB2), що не завжди зручно. Щоб читати сучасників, необхідно оформити платну підписку. Її вартість – 4,5 долара в місяць.

Захоплююча стаття: Яку операційну систему краще вибрати для ноутбука: особливості 3-х ОС

Google Play Книги

Дозволяє додавати книги в бібліотеку, а після читати онлайн. Також можна скористатися розширенням для Chrome (так і називається Google Play Книги), завдяки якому можна читати без підключення до мережі. Плагін в принципі повторює дизайн веб версії, тому функціонал збережений.

Серед переваг читалки:

  • функція синхронізації бібліотеки на пристроях з одним обліковим записом,
  • широкий вибір класичної та сучасної літератури,
  • інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і лаконічний дизайн.

оформление читалки

Але, вибираючи цей сервіс для читання нових творів, слід пам'ятати, що їх левова частка захищена законом про авторські права. Спочатку потрібно купити, потім читати.

Kindle Cloud Reader

Читалка розроблена Amazon Kindle, тому книги до прочитання беруть через додаток Amazon з браузера або Chromebook. Унікальною функцією сервісу є фіксація останньої прочитаної сторінки, ремарок і заміток. При новому сеансі читання продовжують читати з моменту, на якому зупинилися.

Безперечними перевагами є простий і зрозумілий інтерфейс, можливість налаштовувати шрифти книг і вибирати розташування сторінок. Основним недоліком є відсутність функції завантаження своїх книг, а тому асортимент книг обмежений тільки тими, які ви придбали на Amazon.

Разворот в читалке

Підбір відповідного додатка для читання, так само індивідуальний, як і перевагу різних жанрів яких змін книг: формату, обкладинки, палітурки. Визначальну роль виконує кількість налаштувань, за якими можна створити дизайн сторінок і по максимуму зменшити навантаження на очі.

В тему: Створення завантажувальної флешки: 7 шляхів до успіху

Коментарі
Залиште коментар
Категорії