Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити комп'ютер від пилу: 2 перевірені технології

Дата публікації: 09.04.2021 09:44
Дата оновлення: 09.04.2021 09:44

З кожним роком в продажу з'являється все більше продуктивне залізо, яке потребує продуманого ОХОЛОДЖЕННЯ. А якщо ще і пил заважає, завдання забезпечити безперебійну РОБОТУ ПК помітно Ускладнюється. Читайте про два варіанти ЧИСТКИ – косметичної експрес-прибирання і повноцінних заходах з РОЗБИРАННЯМблоку живлення відеокарти.

 Как почистить компьютер от пыли в домашних условиях

Як очистити робочий стіл від спливаючих повідомлень: видалити рекламу з комп'ютера: 5 популярних чистильників

Навіщо чистити комп'ютер від пилу?

Будь-яка поломка ПК – стрес для користувача. Багато хто відразу починають панікувати з приводу можливої втрати особистої інформації: сімейних фото, відео, паролів і т.п. Щоб знизити ймовірність поломок, потрібно періодично виконувати профілактичну чистку комп'ютера. Якщо її не робити, наслідки можуть бути наступними:

1. Перегрів процесора
ЧІП КОМП'ЮТЕРА Має власну систему охолодження, що включає кулер, оснащений радіатором. Вентилятор Намагається запобігти перегріву, але скупчилися мікрочастинки заважають нормальній циркуляції повітря. Краще Раз на півроку провести чистку процесора від пилу, ніж мати справу з раптовими відключеннями компа через перегрів або іншими неприємностями.

2. Перегрів відеокарти
сучасних ПК комплектують вентиляторами охолодження. У них слабкий крутний момент, звідси чутливість до запиленню. Спочатку мікрочастинки ускладнює рух, а згодом можуть повністю заблокувати роботу вентилятора.

3. Поломки блоку живлення
БП відповідає вентилятор. Він забезпечує захист від перегріву його елементів і інших комплектуючих ПК за рахунок циркуляції повітря. Побічний ефект від процесу – деталі блоку живлення швидко покриваються пилом. Реальні наслідки – вихід з ладу БП, при перегріванні він може задимитися.

4. Поломки материнської плати
пилу, що накопичився на материнке, часом стає причиною короткого замикання.

За з'єднання оперативної пам'яті з материнки відповідає контактна площадка. Якщо в слот оперативки набився пил, не варто намагатися вставити туди нову планку. Аналогічна ситуація з USB-портами та іншими роз'ємами на корпусі системного блоку. Пил може стати причиною відсутності працездатності зовнішніх пристроїв і проводового інтернету.

Як зібрати системник: Збірка системного блоку своїми руками в 10 етапів: повне керівництво

Інструменти для чищення

Видалення пилу з начинки системного блоку справа нехитра. Насамперед потрібно озброїтися викруткою. Вона може знадобитися, щоб зняти металеву панель корпусу, а для фанатів чистоти – також для розбирання комплектуючих, встановлених всередині системника: блоку живлення, відеокарти. У разі повної чистки, останні операції не зайві, але, щоб братися за них, бажано володіти певною кваліфікацією, хоча б невеликим досвідом роботи з комп'ютерним залізом.

ДО інструментів для чистки ПК також відносяться:

  • Малярська пензлик, бажано антистатична. ЗА допомогою м'якої щітки можна прибирати пил контактним способом, не боячись пошкодити мікросхеми.
  • Кишеньковий балон зі стисненим повітрям допоможе видути пил з важкодоступних місць.
  • Побутовий або автомобільний пилосос. Промисловий краще не використовувати, оскільки потужним струменем повітря можна покорежить вентилятори. Пилосос потягне пил з мікросхем, також він стане в нагоді при видування мікрочастинок стисненим повітрям за допомогою балончика. Якщо одночасно продувати вузькі місця і збирати пил, не потрібно буде потім проводити прибирання в кімнаті.
  • Вологі серветки знадобляться для видалення бруду з зовнішніх поверхонь корпусу.

Для видування пилу замість балончика іноді використовують фен або компресор. Фен, звичайно, не такий ефективний, і, якщо вже вирішили їм користуватися, варто обмежитися режимом холодного повітря. Людям, які шукають, чим продути запорошений комп'ютер швидше, часом рекомендують скористатися компресором. Тут потрібно пам'ятати, що така техніка може видавати повітря під високим тиском. Навіть 6-8 атмосфер досить, щоб вивести з ладу, наприклад, материнську плату. Краще обмежитися пилососом.

Смартфон, що не потребує чищення: Caterpillar cat s52: огляд і 12 особливостей

Як розібрати системний блок для чищення: 2 варіанти

Для недосвідчених користувачів кращий варіант – експрес-чищення. Повністю позбавити системник від пилу при цьому не вийде, зате зводиться до мінімуму ризик щось зламати або прикрутити неправильно. Розбирання в цьому випадку складається з 5 етапів:

  • Вимикаємо мережевий фільтр або ДБЖ, до якого підключений комп'ютер.
  • Від'єднуємо від системника кабель живлення, звільняємо роз'єми.
  • Кладемо системник на стіл ревізійної панеллю вгору.
  • Відкручувати два гвинти, які її тримають.
  • Знімаємо панель.

Поверхнева чистка – підходящий варіант для перших 5 років експлуатації ПК за умови, що комп'ютер стоїть вдома, а не в курному виробничому цеху. Потім слід провести повну чистку самостійно, запросивши фахівця або звернувшись до сервісного центру.

Тепер наведемо схему, як почистити застояне комп'ютер від пилу в домашніх умовах. Відкрутивши ревізійну панель, знімаємо:

  1. процесор (знепилюючих вентилятор, радіатор, міняємо термопасту);
  2. блок живлення (розкручуємо корпус, прибираємо пил з мікросхеми і вентилятора);
  3. дискретну відеокарту (знімаємо з нього вентилятор, радіатор, проводимо ревізію термопасти).

Перед очищенням материнки звільняємо її від проводів, витягаємо оперативну пам'ять.

 деликатная чистка комплектующих компа

Таким чином, комплексна чистка передбачає зняття комплектуючих, вентиляторів, по суті повне розбирання системника. Користувачеві, зважився на цю непросту роботу, бажано зробити попередні фото не розібраного системного блоку в декількох ракурсах. Це допоможе потім все поставити на місце. Однак фотографування – не панацея. Для розбирання системника повинні бути певні знання і навички: потрібно знати, як і з яким зусиллям тягнути ту чи іншу деталь, як все влаштовано.

Цікава стаття: прискорити роботу смартфона: 5 підказок

Що саме чистити від пилу?

Насамперед розглянемо варіант експрес-чищення. Системний блок на столі. Мишка, клавіатура, монітор і інші пристрої від'єднані. Ревізійна панель знята. Беремо пилосос з вузькою насадкою і збираємо пил з внутрішніх поверхонь: з материнки, відеокарти, оперативної пам'яті та іншого.

Вентилятор процесора буває настільки забитий пилом, що пилосос не може всю її витягнути. Тоді видуваємо її за допомогою балончика із стислим повітрям. В цей час тримаємо пилосос включеним, щоб мікрочастинки не осіли поблизу.

Запобіжні заходи:

  • Перед чищенням потрібно скинути з себе статичну електрику. Для цього досить доторкнутися до радіатора опалення.
  • Насадка пилососа в процесі чистки не повинна стосуватися мікросхем і інших деталей ПК. Материнка часом виходить з ладу навіть після невеликого контакту з твердим предметом. Стосуватися деталей можна пензликом.
  • Не можна використовувати вологу ганчірку для прибирання всередині системника.

Другий етап – чищення пилососом зовнішніх поверхонь: не повинно залишитися покладів пилу на роз'ємах і вентиляційних решітках.

Якщо вирішили почистити від пилу комп'ютер повністю, як це покладено робити раз в п'ятирічку, то геть комплектуючі системника: процесор, відеокарту та інше. Відеокарту і блок живлення розбираємо для детальної чистки.

Наведемо приклад класифікації чистки комп'ютерів в сервісному центрі:

Базова Стандартна Преміальна
Передня панель + + +
Пилові фільтри + + +
Оперативка + + +
Жорсткий диск + + +
Відеокарта + + +
Вентилятор процесора + + +
Корпусні вентилятори + + +
Мережева карта + + +
Материнка + + +
Звукова карта + +
Водяне охолодження + +
Процесор + +
Заміна термопасти + +
Укладання кабелів + +
Блок живлення +
Тюнери +

Якщо звертатися в сервіс, преміальна чистка може обійтися вдвічі дорожче базової.

Чистимо пам'ять гаджетів: 8 порад, як звільнити пам'ять на IPhone, IPad

Як захистити комп'ютер від пилу

Фанати комп'ютерної техніки намагаються захистити свої комп'ютери від пилу за допомогою фільтрів. При такому підході можна займатися чищенням набагато рідше. Ефективність захисту буде на висоті, якщо перекрити всі шляхи для попадання в корпус нефільтрованого повітря. Захисні пристосування зустрічаються у продажу рідко, їх виготовляють з металу, тканинної або нетканого поліестеру, пінополіуретану і інших матеріалів. За формою фільтри діляться на:

1. Жорсткі
або круглої форми, зроблена з металу або іншого твердого матеріалу в рамочці або з отворами по кутах в самій решеточкой для кріплення. Розміри рамок зазвичай відповідають зовнішньої стороні блоків живлення. Важлива перевага сіточок – достатня циркуляція повітря. Другий позитивний момент – простота догляду, тривалий термін експлуатації. Основний недолік полягає в тому, що, якщо сітка продається в рамці, зменшити її розмір навряд чи вийде, для закриття вузьких ніш вона не підійде.

2. М'які рулонні фільтри на основі, що самоклеїться
що користувач сам вирізає шматок полотна під потрібний розмір. Можна викроїти силует будь-якої геометрії. М'які фільтри відмінно затримують пил, але вони гірше очищаються від неї. Оптимальний варіант – разове використання. Відповідно, такий захист згодом обходиться дорожче.

В інтернеті багато інструкцій, як захистити домашній комп'ютер від пилу за допомогою фільтрів, зроблених самостійно з підручних матеріалів. Для цього використовують синтепон, шифон, жіночі колготки, медичні маски і ін. До всієї цієї інформації потрібно ставитися з обережністю. Важливо розуміти, що фільтри перешкоджають циркуляції повітря, а значить – заважають охолодженню комплектуючих. Якщо брати за основу підтримання оптимального температурного режиму, краще рішення – регулярне чищення без використання тканинної або гратчастої захисту.

НА закінчення слід згадати про профілактику, не пов'язаної з фільтрами. Щоб в системнике було менше пилу, бажано тримати його на підставці або в ніші комп'ютерного столу, оскільки мікрочастинки люблять збиратися на поверхнях. Якщо в будинку є собака або кішка з довгою шерстю, не забувайте її вичісувати. Постарайтеся зменшити попадання пилу з вулиці в кімнату в сезон відкритих вікон.

Пізнавальна стаття: Скільки електроенергії споживає комп'ютер – як дізнатися: 3 способи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії