Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Скільки електроенергії споживає комп'ютер — як дізнатися: 3 способи

Дата публікації: 01.03.2021 12:05
Дата оновлення: 11.09.2023 14:43

Буде цікаво проаналізувати не тільки ощадливим. При перепадах в електромережі першим під удар потрапляє блок живлення (БЖ). Від цього часті ламання, які зазвичай передбачають заміну вузла на новий.

споживання комп’ютером електроенергії

Необов'язково ставити БЖ такий самий, як був. Якщо виникають запитання, є сумніви в правильності вибору, можна провести необхідні підрахунки. 

Як дізнатися, скільки електроенергії споживає комп'ютер 

Обсяги споживаного струму залежать від складників. Якщо до розеток під'єднано системник і монітор, враховують «апетити» процесора, відеоадаптера, накопичувачів, материнки, ОЗП та інше, не забуваючи про дисплей. Можна:

  1. Скласти їхні потужності на калькуляторі.
  2. Скористатися спеціалізованим онлайн-калькулятором.
  3. Увімкнути обладнання через вимірювач потужності. 

Геймерський ПК 

Під час підрахунків в онлайн-калькуляторах не вийде відтворити точну картину енергоспоживання за день або місяць, оскільки в них фігурують можливі максимуми. Найточніший спосіб підрахувати, скільки електроенергії витрачає ігровий комп'ютер, — протестувати його під навантаженням, під'єднавши через вимірювач потужності. При сучасних іграх, що працюють, дисплей приладу може показувати до 400 Ватт і більше.

вимірювання потужності ігрового компа

Наведемо приклад тестування середненького ігрового компа з повітряною системою охолодження та однією відеокартою:

  • На прогрітому ПК не запущено важких програм. Енергоспоживання — 140 Вт.
  • Запустили рендеринг відео — 240 Вт.
  • Не перериваючи рендеринг, вирішили пограти — 400 Вт.
  • Закінчили рендерити, продовжуємо стріляти/ганяти — 300 Вт. 

Якщо використовувати комп виключно для ігор, і витрачати на це щодня по 5 годин — за місяць вийде 300*5*30=45 кВт/год. Аналогічний розрахунок для монітора: 40*5*30=6 кВт/год. Разом: 45+6=51 кВт/год.

Цікава стаття: Мережевий фільтр або стабілізатор напруги — що вибрати: 6 параметрів вибору

Звичайний ПК 

Люди, які не захоплюються іграми, зазвичай проводять час за менш ресурсомісткими завданнями: серфінгом в інтернеті, спілкуванням у соцмережах, по відеозв'язку тощо. На споживання електроенергії домашнім комп'ютером, не оснащеним просунутим процесором і відеокартою, більш істотне значення має монітор. 

процесор на ПК

Його теж врахуємо в приблизних розрахунках, але зробимо це після тестування системного блока. Якщо ганяти системник із процесором i5 і відеоадаптером GTX650Ti, він споживає під час читання і перегляду в YouTube — 110, нехитрих іграшок — 150, рендерингу — 160 Вт.

Усереднюємо і виходить 140 Вт. Плюсуємо 40 Вт, які «їсть» дисплей — виходить 180 Ватт/год. Якщо брати ті самі 5 годин на день, у щомісячну платіжку потрапляє 180*5*30=27 кВт/год. Тестування підтверджує, що, на відміну від ігрового компа, для офісного ПК достатньо БЖ на 400 Вт.

Вибираємо материнку: Яку материнську плату вибрати — 8 ключових критеріїв 

Ноутбук 

Здебільшого користувачів цікавить, скільки кіловат споживає комп'ютер, а ноутбуки люди не відключають цілими днями, не побоюючись за показання лічильника. Така позиція виправдана, оскільки потужність звичайного лептопа знаходиться приблизно на рівні LED-лами. Вона залежить від:

  • діагоналі ноута,
  • його начинки,
  • інтенсивності експлуатації. 

картинка на ігровому ноуті

У багатьох 15-дюймових лептопів БЖ розраховані на 45 Вт, у 17-дюймових — на 65 Вт. Якщо потужність не вказана, її дізнаються, помноживши вихідну напругу блока живлення V на силу струму A. Наприклад, так: 20*3,25=65 Вт. Ігровий ноутбук може споживати 170 Вт і більше. За ненажерливістю офісний лептоп можна порівняти з лампочкою розжарювання, ігровий — зі стаціонарним бюджетним пристроєм.

Вибираємо геймерський ноут: Як вибрати ігровий ноутбук — 9 основних параметрів

Споживання електроенергії комп'ютером у сплячому режимі 

ОС Windows дає можливість скористатися сплячим режимом у паузах між старанною працею або розвагами на комп'ютері. Скільки комп'ютер, що задрімав, бере електроенергії? Близько 4 Вт. У стані відпочинку гасне екран монітора, зупиняються вінчестери та кулери, незбережені дані залишаються в ОЗП. Пробудження ПК настає після натискання на будь-яку клавішу або після руху мишкою.

мишка для компа та ноута

Режим гібернації працює аналогічним способом, тільки незбережені дані пишуться на жорсткий диск, і під час раптового знеструмлення ПК інформація не втрачається. Також існує гібридний режим, за якого збереження відкритих вкладок і файлів здійснюється й у швидку, і в постійну пам'ять. Витрата електрики під час гібернації — близько 2 Вт. Перехід у всі ці режими можна налаштувати або запускати вручну.

Матеріал за темою: Що таке гібернація в ноутбуці або комп'ютері: 4 «за» і «проти»

Як зменшити споживання електроенергії комп'ютером 

Економити електрику можна такими способами:

  • Встановити в Windows схему економного живлення. Нехай ПК йде в сплячку під час простою.
  • Вимикати бездіяльний комп'ютер на ніч.
  • Коли не користуєтеся, тримати вимкненими ненажерливі периферійні пристрої, наприклад, лазерний принтер.
  • Спробувати андервольтинг (зняття напруги) процесора. Після цієї процедури скорочується подача на чіп надлишкової напруги. Комп працює швидше, тихіше, економніше.
  • Знизити апетит ігрового ПК можна, скоротивши частоту кадрів на екрані. Відеоадаптер буде брати менше електроенергії, а на якості картинки — це може не позначитися. 

Після всіх цих маніпуляцій комп'ютер буде тягнути скільки йому дійсно потрібно. Можливо, суми за електрику в платіжках трохи скоротяться. 

Наостанок наведемо табличку порівняння онлайн-калькуляторів, за допомогою яких можна підрахувати, скільки сучасний комп'ютер тягне електрики, заповнивши поля основними складниками:

Конфігурація ПК
Потужність, виміряна приладом Bequiet Coolermaster Outervision
1 190 200 280 300

З таблички видно, що найбільш об'єктивно рахує сервіс Bequiet, але тут потрібно врахувати, що всі ці онлайн-майданчики призначено переважно для оцінювання можливостей БЖ у контексті підібраного для збірки заліза. Решта віртуальних калькуляторів дають великий запас на компоненти, які можуть знадобитися надалі.

На замітку: Який браузер вибрати: 5 найкращих програм

Коментарі
Залиште коментар
v
31.01.2023 00:41

JoulemeterTaskbar и не парится чтото считать

К
05.01.2023 22:49

Про сплячий режим не все так однозначно. Я тут щойно грався з приладом, який показує використання і як же я здивувався що блок живлення ПК ввімкнутий в розетку добряче так споживає "просто так". Маю модель Seasonic FOCUS PX-550. при повністю вимкненому ПК споживання блоку становит 18 ват. Якщо на самому БП ще вимкнути тумблер на задній панелі, все рівно 11 ват лишається. Пішов тестонув ще один системник (попередній мій). Там споживання 11 ват при ввімкнутому тумблері, і 0 ват, якщо його вимкнути. Виходить що вимкнути комп'ютер недостатньо. Треба ще й з розетки його дістати.

Д
01.11.2022 10:07

А як стрес тест блоку зробити?

О
01.11.2022 11:43

В статті як раз є приклад як максимально завантажити ПК.

Категорії