Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

Дата публікації: 07.01.2019 10:27
Дата оновлення: 07.01.2019 10:27

Основа хорошого комп'ютера, незалежно від його призначення – два компоненти: процесор і материнська плата. Зазвичай першим вибирають ЦПУ, потім – материнку під нього, а вже потім – все інше. Як правильно підібрати материнку, щоб і за ціною нормально, і швидкодія не підкачав, розповідається нижче.

 материнские платы

Критерії вибору материнської плати

Основу вибору платиСКЛАДАЄТЬСЯ з восьми моментів. Всі вони однаково важливі, адже якщо їх не враховувати, потрібного результату можна і не досягти. Отже, які ж вони, ці ключові критерії?

Форм-фактор

Цей показник являє собою розмір материнської плати. Від нього залежить, в якій корпус комп'ютера можна поставити модель. ДО найбільш популярних відносяться наступні 3 варіанти:

1. ATX (305 × 244 мм) повнорозмірні моделі, оптимальні для настільного ПК такого ж форм-фактора. Як правило, в пристроях такого розміру можна зустріти найбільшу кількість різноманітних слотів.

2. MicroATX володіють більш компактними розмірами: × 244 мм. Можуть завантажувати як в стандартні ATX-слоти, так і в Мікро-варіанти.

форм-факторы материнских плат

3. Mini-ITX(170 × 170 ММ)- найменші плати для системників, розміри яких не більше, ніж у деяких сучасних ігрових консолей. Це дуже зручно, тому як при розміщенні на столі така збірка займе мінімум робочого простору.

Сокет

Цей елемент плати є гніздом, куди встановлюється CPU. Природно, він повинен бути однаковим і у материнки, і у процесора. ПРО варіанти сокета – в наступній таблиці.

материнская плата AB350_GAMING_K4

Версії сокетов
Intel AMD
Застарілі 478, 775, 1155 1156, 2011 AM1, АМ2, AM3, FM1, FM2
Застарівають 1150, 2011-3 AM3 +, FM2 +
Найсучасніші 1151,1151-v2, 2066 AM4 (як уAB350_GAMING_K4), TR4

Чіпсет материнської плати

Chipset – комплект мікросхем, свого роду внутрішній контролер, який відповідає за коректне взаємодію всіх компонентів материнки.

Від типу чіпсета залежить і те, якого об'єму оперативну пам'ять можна поставити, і можливість розгону CPU. Ось чому, підбираючи плату, варто пам'ятати про цілі використання збірки.

Основні сучасні чіпсети Intel
H310 для офісних ПК
B360/H370 для мультимедійних і ігрових комп'ютерів
Q370 для корпоративного сектора
Z370 для ігровихзбірок і робочих станцій

Ці варіанти заточені під сокет 1151 версії два, сумісної з ЦПУ восьмого покоління.

недорогая материнская плата X399 SLI PLUS для очень мощных ПК

Залежно від покоління CPU можуть відрізнятися перші цифри, але не буквені позначення. Виняток – маркування X, якою позначаються пристрої, призначені для збірок з розгінним потенціалом.

Сучасні чіпсети AMD
A320, на зразокEX-A320M GAMING для офісних і мультимедійних комп'ютерів
B350, якTUF B350M -PLUS-GAM для ігрових і професійних ПК
X370, якASRock X370 PRO4 для любителів возитися з програмною частиною, прошивками, проводити «випробування на міцність» , в загальному, навантажувати по максимуму.
X399, типу SLI PLUS для дуже потужних професійних збірок. Також використовуються в ігрових рішеннях, якщо різниця в ціні не принципова.

Сумісність з процесором

У будь-якого виробника – свій чіпсет. Неможливо встановити процесор від AMDВ заточену під Intel Плату, і навпаки – ТЕЖ не можна. Тип чіпсета впливає на вартість компонентів, адже від нього залежать функціональні можливості і готовність до серйозних багатогодинним навантажень.

Вибирати материнську плату варто під процесор. Справа в тому, що якщо поставити в ПК слабку материнку і потужний CPU, то вона може просто згоріти. А якщо взяти потужну сучасну материнку, але при цьому слабкий ЦП, то ЦПУ просто не розгойдає всіх її можливостей.

недорогая ASUS TUF B350M-PLUS-GAM подойдет для игрового ПК

Так, набуваючи CPU з розблокованим множником (c індексом K, або X) під розгін варто підбирати саме такий чіпсет материнки, який підтримує цю опцію. Але якщо процесор «гнати» в плани не входить, то і вибирати плату, заточену під розгін, не потрібно.

Дивіться також: правильно вибрати процесор для ПК: 5 обов'язкових деталей

Кількість слотів пам'яті

Кількість гнізд під ОЗП - значимий нюанс. Добре, якщо їх хоча б два. Так, маючи 2 і більше роз'ємів, можна активувати двоканальний режим (його підтримують мало не всі сучасні материнки). Справа в тому, 2 планки по 4 Гб працюють ефективніше, ніж одна на 8 Гб. Це справедливо, незалежно від покоління і об'єму ОЗП. Головне – підтримка цього режиму платою. Крім того, наявність вільних слотів під оперативну пам'ять дає можливість апгрейда системи в майбутньому.

Відеокарта

Вбудований графічний процесор не відрізняється високими показниками продуктивності, але для перегляду фільмів і деяких простих ігор його досить. Якщо мова йде про офісному або домашньому ПК для перегляду кіно, веб-серфінгу, роботи з текстом і аматорської ретуші фото, то інтегрованого відеочіпа досить.

материнская плата GIGABYTE Z370 AORUS Gaming K3 под Интел

Якщо ж пріоритетом є робота з відеоматеріалом і графікою, запуск сучасних ігор, то без дискретного пристрою не обійтися. Крім того, в деяких процесорах від AMD або серверних моделях від Intel вбудоване відеоядро відсутня, і тоді без окремого GPU не обійтися.

В тему: 10 кращих моделей недорогих ігрових відеокарт

Кількість інтерфейсних роз'ємів

Природно, чим цих роз'ємів більше, тим більше комплектуючих можна встановити в збірку. Крім того, деякі компоненти (наприклад, відеокарта) може займати 2 слота. Правильне рішення – вибрати материнку з запасом – більшим, ніж потрібно зараз, кількістю інтерфейсів. Це дасть можливість для апгрейда.

Які роз'єми бувають в платах:

  • SATA. З його допомогою можна підключати вінчестери, SSD або ОД. Наприклад, P10S-M WS підтримує 8 таких портів. Тут же слід згадати про інтерфейсах типу M.2, які найчастіше використовують для підключення надшвидкісних ССД.

Примітка: кілька САТА-портів можуть бути реалізовані у вигляді блоку SATA Express.

  • Для живлення. Сучасні моделі оснащують 24-піновим роз'ємом. Крім того, існує слот для живлення CPU (4-8 пін).


 ASUS P10S-M WS (P10S-M_WS) с поддержкой 8 портов SATA 3

  • VGA, DVI, DisplayPort і HDMI. Якщо є хоча б один такий, значить, плата сумісна з CPU з інтегрованим графічним ядром, що особливо важливо для користувачів, які не планують ставити дискретну відеокарту взагалі, або хочуть відкласти покупку GPU на майбутнє.

Читайте також: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

  • 3,5 мм аудіороз'єм для підключення навушників, колонок. У деяких моделях передбачений оптичний і/або коаксіальний цифровий аудіовихід.
  • Роз'єми PCI-E 16x для підключення відеокарт, а PCI-E 1x – для плат розширення сучасного зразка. Для підключення застарілих моделей використовується стандартний PCI-E роз'єм.
  • USB - для зовнішніх пристроїв.
  • Модулі WI-FI, і/або – для бездротового з'єднання. Наприклад, у X299 є вай-фай.
  • Ethernet - для підключення мережевого кабелю.

X299 GAMING PRO CARBON AC с вай-фай модулем

Можливості розгону

Під розгін потрібно підбирати комплектуючі, які підтримують цю функцію. Це стосується і материнської плати, і процесора. Якщо для розгону призначений тільки один з двох компонентів – магії не трапиться.

Примітка: моделі з підтримкою оверклокинга позначаються літерою Х (у АМД) або Z (у Інтел) перед номером серії, наприклад, Z170 йди Х370.

 ASUS STRIX X370-F GAMING с поддержкой разгона

Головна перевага розгону – можливість підвищити продуктивність, але є і недоліки:

  1. При неправильному підвищенні частоти або зміні множника продуктивність системи знизиться.
  2. Можливі збої, пов'язані з обчислювальними операціями.
  3. В цілому ПК може почати працювати нестабільно.

І що, не розганяти? Розганяти, але намагатися зробити це самостійно, не маючи відповідних знань, не варто.

Кращі виробники материнських плат

Різноманітність материнських плат може просто запитати недосвідченого користувача. Але все не так вже й важко: головне, підібрати плату з потрібними характеристиками відповідно до цільовим використанням комп'ютера.

Важливо відзначити, що якість збірки і деталей, які використовуються в платах, істотно впливає на довговічність і стабільність роботи. Вибираючи ноунейм, можна заощадити, але надійністю доведеться пожертвувати. Якщо ПК збирається на довгі роки, то такий ризик невиправданий. Нижче – трійка кращих виробників материнок і приклади гідних моделей.

 MSI Z370M GAMING PRO AC

Кращі виробники материнських плат
Гідні моделі
ASUS Для найпотужніших професійних серверних збірок на Intel – Z11PR-D16.
Для ігрових комп'ютерів на AMD – STRIX X370-F GAMING: чотири слота під оперативу, можливість налаштовувати світлові ефекти за рахунок Aura Sync RGB LED і купою класних звукових функцій для шанувальників стріму .
GIGABYTE
GA-AB350-Gaming_3 - недорога материнка під АМД з підсвічуванням і опцією Smart Fan 5 для контролю охолодження – відмінний варіант до ігрової збірці.
Z370 AORUS Gaming K3 класний варіант для ігрових і мультимедійних збірок на Інтел з можливістю розгону, а також крутим аудіокодеком для об'ємного звуку.
MSI Z370M GAMING PRO AC для шестиядерних процесорів від Intel. Оснащена блютуз, слоти під відеокарти захищають від магнітного екранування, підтримка VR.

A320M PRO-VD PLUS- НЕДОРОГИЙ варіант для АМД. ОСНАЩЕНИЙ 2 СЛОТАМИ для оперативної ПАМ'ЯТІ, підтримує багатоканальний звук 7.1

Пригадується: ТОП-5 кращих HDD на 2 TB – Рейтинг внутрішніх жорстких дисків на 2000 Гб

Яку материнську плату вибрати

Підбираючи материнську плату, сумісну з ЦП, потрібно правильно розподілити бюджет. Наприклад, третина бюджету можна витратити на процесор і системну плату, а дві третини – на інші комплектуючі. Такий підхід дозволяє заощадити і відкриває перспективи для апгрейда системи в майбутньому.

GIGABYTE GA-AB350-Gaming_3 — недорогое решение для игрового ПК

Важливо, щоб у материнської плати і процесора була повна сумісність. Зрозуміло, також потрібно, щоб плата відповідала запитам користувача на 100%. Тут враховується призначення ПК, заточений чи процесор під розгін, наявність необхідних інтерфейсів для установки всіх необхідних комплектуючих, число USB портів і т. Д. Що стосується розміру, то тут все індивідуально. Головне – щоб модель стала в корпус системного блоку.

Цікаво: краще, ноутбук або комп'ютер (ПК): 5 порад, як вибрати техніку для своїх потреб

Вибрати материнську плату – справа нехитра. Важлива сумісність з ЦП, корпусом і наявність слотів під необхідні користувачу компоненти. Зрозуміло, призначення ПК теж слід враховувати, причому ще на етапі підбору ЦПУ: для офісного – одні компоненти і ціна, для ігрового – інші. А ось підсвічування і інші «навороти» – вже опціонально.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії