Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який купити системний блок комп'ютера для ПК – 5 критеріїв вибору

Дата публікації: 31.12.2018 20:00
Дата оновлення: 31.12.2018 20:00

Вибір системного блоку комп'ютера виснажливої завданням: стільки комплектуючих, параметри яких треба порівняти і врахувати ... Якщо збирати самому – можна пошкодити якусь деталь, а довіряти консультантам буває страшно: раптом продадуть дуже дорогий варіант , а планувалося всього-то кіно дивитися на ньому? Ця стаття допоможе не сумніватися. Вона розповідає про основні види комп'ютерних збірок і про те, що вони повинні містити і якими характеристиками володіти. Інформація допоможе купити підходящий для конкретного завдання варіант: для домашнього перегляду фільмів, роботи з документами, ігор або ж відеомонтажу.

 компьютерные системные блоки

Основні види комп'ютерів

Щоб правильно вибрати системний блок, варто, перш за все, визначитися з тим, для чого саме необхідно купити комп'ютер. За призначенням всі ПК ділять на 3 основних види. Особливості кожного з них розглядаються нижче.

Ігрові

Зрозуміло, що такий комп'ютер вибирають, щоб насолодитися ігровими новинками. А тому основне його завдання – забезпечити максимально комфортний і плавний геймплей в сучасних іграх. Ігрова індустрія розвивається досить швидко, а значить і комплектуючі такої домашньої збірки повинні відповідати системним вимогам.

игровой системный блок ARTLINE Gaming X49

Щоб отримати реалістичну картинку, забути про розрив кадрів і гальмуванні, доведеться витратити пристойну суму: конфігурації недешево. Однак головна перевага таких системників – вони підходять не тільки для ігор. Пристойне залізо дає можливість використовувати без будь-яких проблем вимогливий до ресурсів софт, наприклад, для роботи з графікою і аудіоматеріалами, монтажу відео.

Мультимедійні

Як правило, відносяться до середнього цінового сегменту. Подібні збірки призначені для прослуховування музики, перегляду відео, комфортного інтернет-серфінгу. Для невимогливих ігор мультимедійного комп'ютера досить.

мультимедийный системник ARTLINE Home H43 v10

Пара рад:

  1. Любителям VR-технологій варто вибрати модель з відеокартою, яка підтримує відповідні аксесуари;
  2. Меломанам і шанувальникам мультиканального звуку краще купити комп'ютер з вбудованим аудіоінтерфейсом. Втім, більшість сучасних материнських плат оснащені цілком пристойним аудіочіпом з підтримкою акустичних систем формату 5.1 або 7.1. З таким апаратом можна влаштувати відмінну вечірку будинку (головне – запросити всіх сусідів, щоб не лаялися).

Цікаво: ПК або консоль: 7 аргументів на користь кожного з варіантів

Офісні

Для повсякденних робочих завдань, таких, як набір тексту, відправка електронних листів, ведення бухгалтерії, офісні системні блоки те що потрібно. Підійдуть вони і для здійснення голосових/відеодзвінків по Skype або за допомогою програм для IP-телефонії. З виходом в інтернет теж не виникне проблем, а більшого для офісу і не потрібно. При цьому комплектуючі в таких комп'ютерах – прості, а тому подібні збірки можна купити зовсім недорого.

Примітка: офісний ПК підійде і для дому, якщо користувачеві необхідно пристрій для перегляду відео онлайн, найпростіших ігор і навчання.


офисный DELL Vostro 3668

Критерії вибору системного блоку

Щоб купити підходящий системний блок для будинку, слід правильно підібрати комплектуючі. Іншими словами, необхідно звертати увагу на характеристики заліза і вибирати ПК саме з тими параметрами, які потрібні для певних цілей.

Материнська плата

Щоб правильно вибрати материнську плату, необхідно враховувати пару речей:

  • Кількість слотів оперативної пам'яті. Два слота – оптимальний мінімум, так як дві планки ОЗП по 4 ГБ, наприклад, дадуть більш високий показник продуктивності, ніж одна планка на 8 Гб. До того ж, таке рішення надає більше можливостей для апгрейда.
  • Підтримка розгону – має значення, тільки якщо мова йде про ігровий збірці з відповідним процесором. У AMD такі CPU отримують приставку «X», а у Інтел в назві моделі з'являється буква «К».

Що стосується зовнішнього вигляду, наявності і відсутності підсвічування і інших естетичних нюансів, то тут все індивідуально. Хоча варто відзначити, подібні системні блоки коштують дорожче.

Процесор

Вибирати комп'ютер з відповідним процесором – нескладне завдання. В офісні збірки підійде практично будь-який чотирьохядерний варіант. Якщо є необхідність заощадити або немає потреби в вимогливих програмах типу Photoshop і їм подібних, то можна цілком обійтися і двома ядрами. Головне, щоб потоків було хоча б 4. На швидкості набору текстових документів, роботи з листами і перегляді відео це ніяк не відіб'ється.

Рада: важливо враховувати, крім іншого, покоління ЦПУ. Наприклад, Інтел i3 8 покоління має повноцінні 4 фізичних ядра і по суті є аналогом i5 сімейства Kaby Lake.

процессор AMD RYZEN 5

Для мультимедійних домашніх системних блоків 4-ядерного ЦПУ теж цілком достатньо, незалежно від виробника. А ось ПК для ігор – це окрема тема.

Примітка: тактова частота теж впливає на продуктивність. Чим вище цей показник, тим швидше ПК. Однак приріст залежить і від інших параметрів ЦП.

Сучасні гри дуже «ненажерливі». Тому ігровий «машині» потрібен потужний процесор як мінімум з чотирма, а краще – з шістьма або вісьмома ядрами, щоб запас був. Тут як раз і варто звернути увагу на моделі, укомплектовані CPU з розблокованим множником (під розгін). Це дає можливість отримати пристойний приріст продуктивності в іграх.

Якщо розгін ні до чого, то можна заощадити. ДО того ж, сучасні варіанти RYZEN 5, 7 від AMD або ті ж Core i5, i7 восьмого покоління від Intel демонструють солідні можливості на «заводських» налаштуваннях.

Читайте також: 5 кращих процесорів від Intel для NVidia GeForce GTX 1060

Відеокарта

Якщо говорити про ПК для офісної роботи, діскретка в більшості випадків не потрібно. Цілком можна обійтися інтегрованим графічним процесором. Для мультимедійних збірок це теж не принципово, але якщо користувачеві дуже вже захочеться підключати окуляри або шолом віртуальної реальності, тоді краще купити модель з дискретним GPU. Важливо вивчити товар і звернути увагу на те, чи підтримує девайс VR технології.

ARTLINE Gaming X47 v15 (X47v15) с Radeon rx570

Однією з доступних відеокарт, здатних впоратися з серйозними завданнями, є Geforce GTX, починаючи з моделі 1 060 і Вище. Наприклад, ВGaming X49 якраз така комплектує, та ще й з 6 гігабайтами пам'яті. Це вже не мультимедійне, а дуже навіть життєздатне ігрове рішення. Звичайно, є комп'ютери і простіше, і дешевше, і не обов'язково на NVidia. Наприклад, можна знайти варіант з Radeon rx570 на 4 Гб - v15.

Оперативна пам'ять

Купуючи системний блок комп'ютера, слід знати, що у випадку з оперативною пам'яттю в першу чергу звертають увагу на її об'єм. Так скільки ж потрібно оперативки? Про це – в таблиці нижче.

Для чого
Скільки
Для офісу від 4 до 8 ГБ
Для мультимедіа мінімум 8, але якщо зовсім вже урізаний бюджет, то можна купити системник з 4 Гб, а в майбутньому додати ще
Для ігор мінімум 8 ГБ, а для повного комфорту краще вибрати варіант з 16 Гб

Вибираючи ОЗП, варто враховувати ще й частоту, на якій вона працює. Це не так уже й значимо, якщо мова йде про мультимедійних або офісних збірках, але у випадку з іграми приріст продуктивності помітний. 2666 Мгц – оптимальний мінімум.

Рада: чим потужніший комплектуючі, тим потужніше має бути охолодження і блок живлення.

Цікаво: Як зібрати ігровий комп'ютер, які комплектуючі купити: 3 варіанти на вибір

Жорсткий диск

Вибір жорсткого диска – одна з найпростіших завдань при підборі комплектуючих. Для мультимедійних комп'ютерів добре б купити варіант з вінчестером від 1 ТБ. Такий коштує в Home H43 v10. Для офісу можна і на 500 ГБ, як у Vostro 3668, і навіть менше.

Ігровим рішенням потрібно щось ширшими. Сучасні ігри досить «важкий», і запас вільного місця буде явно не зайвим. Підійде HDD на 1-2 ТБ. Наявність SSD для сучасних збірок з вимогливим софтом вже стає стандартом. Плюс до швидкості і чуйності ПК явно буде помітний: ігри з SSD запускаються спритніше. Однак варто пам'ятати, що у твердотільних накопичувачів обмежений цикл читання і запису: він може швидше вийти з ладу, якщо часто записувати і видаляти файли. Тому якщо користувач планує не просто зберігати багато контенту, краще взяти SSD невеликого об'єму під операційну систему, а для всіх інших файлів вибрати вінчестер.

топовый игровой ARTLINE Extreme Poseidon P99 v10 с огромным HDD и SSD

Цікаво: хочеться найпотужнішого і самого кращого, варто звернути увагу на топові просунуті ігрові системні блоки, запасу потужності яких вистачить, мабуть, років на 10. Extreme Poseidon P99 v10 якраз такий: 10-ядерне «серце», більше 60 Гб оперативки, в цілому 5 Тб сховища і 2 дуже круті відеокарти дозволяють йому вирішувати абсолютно будь-які завдання. А ще у нього потужне охолодження, корпус з прозорою стінкою і підсвічування.

Дивіться також: Моноблок або комп'ютер: вибір з 2 варіантів

Бонус: підбір монітора

Зрозуміло, після покупки системного блоку варто задуматися і про вибір відповідного монітора.

Так, підбираючи варіант для офісу, немає сенсу витрачати гроші на флагманські моделі з розширеним функціоналом. HD роздільна здатність і матриця типу TN + film – оптимально, особливо якщо користувач не потребує супердеталізаціі і широких кутах Огляду. Наприклад, НЕДОРОГИЙE2218HN з FHD дозволом і діагоналлю в 21,5" підійде, як не можна краще.

 мониторы — офисный E2218HN, мультимедийный U2718Q и игровой VP28UQG

ДО пристроїв для мультимедійних комп'ютерів інші вимоги:

  • хоча б FHD дозвіл;
  • IPS-панель, щоб картинка залишалася насиченою та чіткою, незалежно від кута огляду;
  • тонкі рамки – теж плюс: візуально екран здається більше.

Рада: мультимедійний варіант – U2718Q. Пристойна діагональ, 4К дозвіл, тонкі рамки і максимальні кути огляду роблять його також відповідним навіть для роботи з графікою.

Від дисплеїв більшого: швидкого відгуку, високого дозволу, хорошою частоти розгортки. А ще виробники постачають їх всілякими режимами, опцією синхронізації частоти оновлення кадрів з відеокартою для плавної картинки. Хороший приклад – VP28UQG.

В тему: моніторів – які види моніторів існують: 7 різновидів екранів

Знаючи, для чого потрібен комп'ютер: для домашнього перегляду фільмів, офісу або іграшок, вибрати підходящий варіант не так вже й складно. Щоб вирішити, який системний блок краще купити, варто звернути увагу на його начинку. Ця стаття допоможе прискорити процес вибору і не розчаруватися в результаті.

Коментарі
Залиште коментар
С
07.09.2021 11:27

Спасибо за подробные советы. Прочтение статьи помогло понимать, то о чем вообще говорят консультанты в магазине, когда покупала комп. Посоветовали у вас системник 2е - по цене получился даже ниже Артлайна, но с видеокартой получше и пока только положительные впечатления.

Категорії