Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ноутбук для дизайнера: інструкції та 4 оптимальні варіанти

Дата публікації: 21.03.2021 17:18
Дата оновлення: 21.03.2021 17:18

Обираючи дизайнерський ноутбук, бажано виходити із софту, з яким потрібно працювати. Другий фактор наявність у лептопа відповідного дисплея. З посереднім екраном навіть найпотужніший ноут поганий помічник. Наприкінці статті наведемо невеликий огляд моделей, які підійдуть для дизайнера.

Який дисплей ноутбука підійде дизайнеру

Працювати з Photoshop та аналогічними програмами – означає вправлятися з лініями та кольорами. Якщо дисплей не може з достатньою точністю відображати палітру кольорів — будуть проблеми. Наприклад, ноут не покаже світло-сірий, екран переплутає відтінки зеленого тощо.

Для звичайного користувача все це не критично, інша річ – для дизайнера. Особливо сумно, коли монітор підводить під час розробки макета поліграфічної продукції. Картинку на сайті легко переробити, а передрук паперових носіїв тягне за собою додаткові витрати. Колірне охоплення матриці вимірюється у відсотках за стандартами AdobeRGB та sRGB. Також важливо врахувати:

  • діагональ і роздільну здатність дисплея,
  • тип матриці,
  • яскравість,
  • контрастність.

Как выбрать ноутбук для дизайнера: екран, комплектующие

Час відгуку та частота оновлення для ноутбука дизайнера не на першому місці. Адже в такому випадку йдеться не про ігровий лептоп, дисплей якого повинен бути заточений на картинку, що швидко змінюється.

Топчик симпатяжок: Найкращі ноутбуки трансформери – топ 5 популярних в Україні.

Види дисплеїв

Зазвичай люди, які шукають інформацію, як вибрати ноутбук, що підходить для дизайнера, проводять кастинг серед TN і IPS екранів. Для побутового застосування другі підійдуть краще, оскільки у них насиченіші кольори, більші кути огляду. Однак насиченість і точність кольору — це різні речі. Тип дисплея слід розглядати разом із яскравістю, контрастністю та кольоровим охопленням.

Продукція компанії Apple стоїть трохи осторонь. Їх фірмова фішка – дисплеї Retina. В екранах таких макбуків щільність пікселів набагато вища, ніж у лептопів більшості інших компаній. Такий підхід гарантує підвищену чіткість зображення. Для дизайнерів це вагомий плюс.

Мінімальна роздільна здатність екрана для роботи з графікою — 1280×800 пікселів, нормальна  — 1920х1080, підвищеної комфортності – 2880×1800 і вище.

Пізнавальна стаття: XPS 15 9575 та Macbook Pro 15 silver: огляд та порівняння 5 характеристик

Матриці в ноутбуках, їх особливості, ціна та якість

Якщо порівнювати за цінами, IPS-матриці зазвичай дорожчі за TN різновиди дисплеїв. Окрім фактора вартості, вибір ускладнює наявність глянцевих і матових екранів. Глянець дизайнери часто бракують через відблиски, хоча такі дисплеї бувають яскравішими та контрастнішими. Бажано враховувати особливості використання ноутбука: якщо він потрібний для офісу — одна справа, а якщо для роботи в польових умовах — інша.

Під час вибору діагоналі важливим є фактор мобільності. За можливістю відображати масштабні проєкти екран будь-якого ноутбука поступиться монітору комп`ютера з діагоналлю 20-25 дюймів. Однак лептопи на 13, 15 і 17 дюймів сильно відрізняються за вагою та товщиною.

выбор ноутбука для дизайнера по диагонали

Під час вибору ноутбука для дизайнера варто розглядати моделі з наступними характеристиками екранів:

  • яскравість – від 300 ніт;
  • контрастність – від 1000:1;
  • колірне охоплення – від 50% за AdobeRGB і від 70% за sRGB.

Цікава стаття: 7 особливостей ноутбуків Intel Evo: ознайомлення з платформою

Оптимальна кількість оперативної пам`яті для дизайнерського ноутбука

Теза «пам`яті багато не буває» досить спірна. Навіщо платити більше за залізо, потужності якого не будуть залучені? Однак дефіцит пам`яті ще гірший. Краще відразу купити потужний лептоп, ніж потім гаяти час, спостерігаючи за регулярним пригальмовуванням та підвисанням системи. Сьогодні є 3 варіанти відповіді на запитання, як обрати пам`ять ноутбука для графічного дизайнера:

  • 8 Гб – достатній обсяг ОЗП для Photoshop та подібних програм;
  • 16 Гб – хороший варіант із запасом на майбутнє (можливо, через рік-два 8 Гб буде мало);
  • 32 Гб і більше – такий обсяг стане в пригоді для відеомонтажу.

Вітається можливість додавання оперативної пам`яті та наявність режиму, який полягає в обміні даними з ОЗП через два канали одночасно – 2 планки пам`яті використовуються як єдине ціле. У разі роботи з графікою 2-канальний режим дає збільшення продуктивності на 20-30%.

Apple крокує попереду: Презентація Macbook Pro 2020 та Macbook Air 2020: чим приголомшили 2 ноути

Жорсткий диск для дизайнерського ноутбука

Під час вибору накопичувача для лептопа переваги SSD особливо актуальні. Ноути з одним твердотілим компактніші за аналоги з HDD. Вони тонші, менше важать і менше гріються. Крім того, із SSD швидше завантажується система, оперативніше працюють програми. Для ОС та програм точно вистачить твердотілого накопичувача об`ємом 256 Гб, а ось для проєктів навряд чи. Можна, звичайно, купити більший SSD, але ціна 1 Гб такого виду накопичувачів висока. Можливий компромісний варіант використання зовнішнього жорсткого диска.

Оптимальний варіант з точки зору ціни, швидкості читання/запису та безпеки інформації – придбання ноута, в якому 2 накопичувачі, – SSD і HDD. Перший – для ОС та додатків, другий – для фото, відео та проєктів. Відповідний об`єм HDD – від 1 Тб. Єдиний мінус тандему накопичувачів полягає в тому, що класичний вінчестер додає корпусу грамів та міліметрів.

FAQ з купівлі лептопів: Як перевірити ноутбук під час покупки: 10 великих істин для нових та вживаних лептопів

Відповідна відеокарта для дизайнерського ноутбука

Тут, як і у випадку з ОЗП, багато залежить від специфіки робіт. Якщо не доведеться мати справу із 3D-графікою, можна обійтися без дискретної відеокарти. Інтегроване відео буває вбудованим у чіп або материнку, і цього достатньо, наприклад, для фотографа, який підробляє графічним, веб- або motion дизайнером.

Якщо потрібно розробляти складні графічні проєкти, знадобиться дискретна відеокарта. Не знаєте, як вибрати відеоадаптер для ноутбука дизайнера? Придивіться до GeForce. Компанія пропонує моделі для лептопів різних цінових категорій. Приклади відеокарт:

  • GTX 1050. До 4 Гб пам`яті.
  • GTX 1650 з 4 Гб.
  • RTX 2060 з 6 Гб.

Остання, до речі, відповідає сертифікації RTX Studio від NVIDIA. Ноути з такими ярликами на корпусах входять в топ найпотужніших пристроїв, призначених для роботи з графікою.

Інфа для епломанів: Порівняння Macbook Air 2020 vs Macbook Pro – 5 подібностей і відмінностей

З якими параметрами підібрати ноутбук для графічних програм

Системні вимоги до пам`яті ноутбука з боку популярного дизайнерського софту:

Назва програми
ОЗП Місце на диску, Гб
Adobe Photoshop CC Мінімум 2 Гб, рекомендується – 8 Гб. 5
Adobe Illustrator CC 2 Гб, а краще – 8 Гб 3
Adobe After Effects Мінімалка – 16 Гб, рекомендується – 32 Гб. Дискретна відеокарта із 2 Гб. 15
Autodesk Maya Мінімум 8 Гб, рекомендується – 16 Гб. 4
Adobe Dreamweaver CC Мінімум 2 Гб, рекомендується – 4 Гб. 4
Figma 8 Гб 1
Virtual Architect Ultimate Мінімум 4 Гб, рекомендується – 8 Гб. Потрібна дискретна відеокарта. 10

Як бачите, майже весь софт потягне ноутбук із 8 Гб ОЗП. З місцем на диску будь-який агрегат середнього цінового діапазону проблем не матиме. До процесора спеціальних вимог розробники софту не пред`являють. Більшість програм бадьоро шарудять з інтелівським i5 і вище.

Середня ціна відповідного ноутбука для дизайнера

Вартість лептопів, що підходять для дизайну, може відрізнятись у рази. Складемо невеликий рейтинг пристроїв, які належним чином працюватимуть із графікою. І розташуємо їх від порівняно недорогих моделей до престижніших:

  1. Lenovo Legion — варіант з лінійки, в якій вже точно знайдеться пару дюжин моделей з відповідними характеристиками. Діапазон цін: 25–45 тис. грн.
  2. DELL Inspiron 7590 — конкурент легіону Леново. Екран – 15 дюймів, чіп i5, відеоадаптер GTX 1650, 8 ГБ ОЗП, SSD на 512 Гб. Ціна – близько 35 тис. грн.
  3. ACER ConceptD 5 CN515-71 — ноут із шикарним 15-дюймовим екраном. Чіп i5, відеоадаптер GTX 1660Ti, 16 ГБ ОЗП, диски – 1000 + 256 Гб. За всіма параметрами підходить для дизайнера. Ціна – близько 50 тис. грн. Це молодша модель лінійки. Потужніші агрегати коштують понад 100 тис. грн.
  4. Для фанатів Apple один з оптимальних варіантів — MacBook Pro 16". Вартість таких макбуків, залежно від комплектації, становить 80-100 тис. грн.

Ось такі найкращі ноутбуки для просунутого дизайнера. Щороку з`являються нові моделі з відповідними характеристиками, але політики компаній укладаються в річище двох трендів:

  • Виробник пропонує велику кількість моделей з хорошими екранами, дотримуючись середнього цінового діапазону.
  • На ринку з`являється топова лінійка з 3-5-7 моделей з багатим обладнанням та дорогими корпусами. Вони розраховані на заможних користувачів, які готові віддати за дизайнерський ноут $1,5-2 тис. і більше.

Крім перелічених вище чотирьох варіантів, можна подивитися лінійку ASUS VivoBook, іноді в ній трапляються лептопи з оптимальними дисплеями.

Xiaomi проти Apple: Ксяомі Air або Макбук Air – що краще: 12 відмінностей за правилами пристойності

Коментарі
Залиште коментар
Категорії