Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

3 основні причини відключення газового котла та інші фактори, що призводять до аварійних зупинок

Дата публікації: 16.11.2023 19:37
Дата оновлення: 16.11.2023 20:00

Досвідчений турист розпалить багаття з першого сірника за будь-яких погодних умов. При введенні в експлуатацію опалювального обладнання після літньої паузи також потрібні певні навички.

гасне газовий котел

Буває, газовий котел хоч і вмикається, але одразу вимикається. За відсутності профілактики трапляються збої серед зими. Розберемося з причинами неполадок та способами їх усунення.

Причини вимкнення газового котла

Після появи котлів з автоматикою протоплювати житло стало безпечніше, оскільки вони мають захист на всі випадки життя. Якщо з якихось незрозумілих причин припинилося спалювання газу, агрегат відключається.

відключається газовий котел

Датчиком зафіксовано недостатню тягу — надходження палива теж ставиться на паузу. Користувачам мимоволі доводиться стежити за справністю обладнання, виконувати профілактичні роботи.

Економія на опаленні: Як економно користуватися газовим котлом: 10 реальних способів знизити споживання газу

Перегрів газового котла

Просунуті настінні котли сигналізують про проблеми з перегріванням, висвічуючи відповідну помилку на дисплеї. Це може бути, наприклад, код 101. Помилка говорить про спрацювання термодатчика та блокування роботи газового агрегату. Причини перегріву:

  • Циркуляція теплоносія утруднена через утворення накипу в теплообміннику.
  • Несправність циркуляційного насоса.
  • Несправність 3-ходового клапана.
  • Слабкий тиск у системі.
  • Проблема з термодатчиком.

котел вмикається та відразу вимикається

При перегріві потрібно насамперед подивитися на манометр. Якщо він показує трохи менше ніж 1 атмосфери, огляньте стики труб з радіаторами та інші елементи системи опалення на предмет протікання. Скрізь сухо? Тоді додайте води в котел за допомогою крана підживлення, і доведіть тиск до норми. Скиньте помилку відповідно до інструкції до обігрівача та продовжуйте користуватися обігрівом. Газовий котел не повинен вимикатися.

котел запалюється та тухне

Якщо тиск у нормі — перевіряють термодатчик мультиметром, стежать за роботою помпи. Для її перевірки викручують заглушку та перевіряють обертання ротора. Після вилучення запірної деталі з насоса витече трохи води. Якщо є індикатор обертання, заглушку можна не знімати.

Найбільш трудомісткий етап — перевірка теплообмінника. Потрібно злити воду з котла, після чого тиск на манометрі неодмінно впаде до нуля. Теплообмінник знімають і промивають засобом для чищення або розведеною кислотою. Для промивання використовують обладнання з помпою, процес триває близько години.

Перед розкриттям корпусу котла вимикають агрегат, знеструмлюють його, перекривають газ і чекають кілька хвилин, щоб внутрішні вузли охолонули.

Включаємо опалення: Як включити газовий котел: 3 етапи підготовки та покрокова інструкція

Низький тиск

Як уже говорилося вище, котел відключиться при занадто низькому тиску в системі. Причини падіння тиску:

  • Зниження показників незабаром після першого запуску опалювального контуру — це нормально, особливо якщо відбулося перезаливання системи водою. У контурі завжди залишається небагато повітря. У міру циркуляції води воно виходить через клапан в котлі. В результаті тиск падає.
  • Іноді у верхніх точках системи залишаються повітряні пробки, які не може нормально прокачати насос. Проблему вирішують шляхом стравлювання повітря через крани Маєвського на радіаторах.
  • Протікання не завжди веде до різкого падіння тиску. Іноді погано загерметизоване з'єднання пропускає воду краплями. У цьому випадку протікання видно на манометрі лише через кілька днів після появи. Розгерметизація може бути не лише біля радіаторів, а й під кришкою котла.
  • Не щільно закрили вентиль підживлення або він несправний.
  • Об'єм розширювального бачка не відповідає пропускній здатності системи опалення або пошкоджено мембрану. У баку може бути невідповідний тиск.
  • Некоректно працює клапан скидання надлишкового тиску. Можливо, він засмітився, потребує прочистки.

причини відключення газового котла

Можливо, виставивши правильний тиск, ви усунете причину раптового відключення газового котла та забезпечите стабільну подачу тепла в зимовий період. Якщо зупинки обладнання продовжаться, потрібно шукати іншу причину.

Топчик котлів: Найкращі двоконтурні газові котли — ТОП 10 2023 року

Збій запалювання

Несправність такого плану характерна для підлогових котлів. Згодом забивається мідна трубка, якою газ надходить до ґнота. Її потрібно періодично прочищати тонким тросом, дротиком або ліскою. Також може засмітитися жиклер ґнота, його чистять тонкою голкою. Все це краще робити перед початком опалювального сезону, не чекаючи на раптове відключення опалення посеред зими.

У чому причина, якщо при включенні газовий котел начебто запалюється, але одразу гасне та повторні спроби не дають ефекту? По-перше, не поспішайте розпалювати агрегат: якийсь час потрібно тримати натиснутою пускову кнопку, а потім вже виставляти рівень нагріву. Термопара має прогрітися.

Термопара — це мідна трубка з біметалевим елементом на кінці, всередині робочої камери. На інший бік виходить капіляр, приєднаний до газового клапана. Контакт різнорідних металів прогрівається полум'ям запальника, в результаті виробляється напруга в кілька мілівольтів, що забезпечує утримання електромагнітного клапана у відкритому положенні.

При нормальній роботі котла газ надходить у пальник тільки коли горить гніт. Тому відключення серця опалювальної системи не призводить до витоку блакитного палива. Навіть при проблемах із розпалом у будинку не утворюється вибухонебезпечна газова суміш і мешканцям не загрожує отруєння газом.

Несправна термопара підлягає заміні, намагатися ремонтувати дрібну та недорогу деталь безглуздо.

Вибираємо обігрівач: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Інші причини

Продовження аналізу ситуацій, які допоможуть розібратися, чому відключається газовий котел:

  1. Слабка тяга в димарі. Причина характерна для димаря з природною тягою. Циркуляція повітря залежить від різниці температури в котельні та на вулиці. У теплу погоду при засміченому або неправильно влаштованому димарі тяга падає, а без неї спрацьовує датчик і котел відключається. Крім відлиги до несприятливих факторів відноситься сильний вітер, а також зледеніння шапки димоходу в мороз або недостатня його висота над рівнем даху.
  2. Слабка припливна вентиляція. Разом зі спалюванням куба газу витрачається 10 кубів повітря. Якщо котел не турбований, цей об'єм береться з приміщення котельні. У ній має бути хороша вентиляція.
  3. Несподіване надходження великого обсягу свіжого повітря. Якщо котельня розташована суміжно з передпокою, при відкритті дверей на вулицю можливий сильний протяг. Вітром може задути гніт або погіршиться нагрівання термопари. Внаслідок цього котел відключиться.
  4. Низький тиск газу. При дефіциті блакитного палива чи проблемах з його транспортуванням у деяких населених пунктах України у сильні морози тиск може знижуватись до 9 мбар та нижче. А котлу, залежно від моделі, потрібно 10-22 мбар. Звідси проблеми з відключеннями та недостатньо теплими радіаторами у морози. Ситуацію може погіршити несправність лічильника або засмічений газовий фільтр.
  5. Несправний вентилятор. У моделей з закритою газовою камерою повітря в топку затягує турбіна, відведення продуктів згоряння також проводиться примусово. Проблеми з вентилятором викликають припинення теплопостачання.
  6. Низька напруга у розетці. У разі дефіциту напруги або відключення електрики котел перестане працювати.

перевірка тяги в котлі

Як запобігти та усунути проблеми

Варіанти дій щодо описаних вище 6 пунктів:

  1. Для розв'язання проблеми з тягою можна наростити димар. Чим він вищий, тим краще циркуляція повітря. Якщо поряд з будинком виросло високе дерево з розлогою кроною, причина може бути в ньому. Можливо, для виправлення ситуації варто спиляти кілька гілок.
  2. У котельні бажано встановити вентильовані двері. Для покращення припливу повітря у стіні котельні роблять отвір діаметром від 10 см і ставлять припливний клапан. При розміщенні вентиляції поруч з котлом свіже повітря відразу потрапляє у камеру згоряння. Точні характеристики припливної вентиляції може розрахувати спеціаліст за формулами.
  3. Протяг не задує гніт, якщо в порядку блок розпалювання. Перед кожним опалювальним сезоном потрібно робити профілактику, про це йтиметься у наступному розділі статті.
  4. Якщо в низькому тиску газу винен фільтр — його потрібно прочистити, якщо лічильник — звернутися в обслуговувальну організацію, щоб зняли прилад і привели його до ладу. Найскладніше виправити ситуацію, коли падає тиск газу в магістралі. Розв'язувати проблему можна шляхом встановлення підлогового котла з потужним наддувним пальником.
  5. Якщо під підозрою вентилятор, потрібно перевірити наступні моменти:
  • Чи подається на турбіну напруга. За відсутності струму шукають причину. Можливо, залипло реле на платі керування.
  • Який опір на котушці. Перевірка мультиметром допоможе виявити несправність.
  • Який стан підшипника. Основна механічна несправність — проблема з підшипником. В цьому випадку вентилятор гримить, стукає.

6. При регулярних проблемах з електропостачанням має сенс купити ДБЖ. В умовах блекаутів таке придбання особливо актуальне, оскільки помпу зі споживанням електроенергії можна порівняти з лампою розжарювання. Щоб запитати її на кілька годин, необов'язково використовувати пристрій з потужним акумулятором.

Важливість регулярного обслуговування

Навіщо потрібна профілактика? Щоб не гадати взимку, чому гасне газовий котел, та гарячково шукати шляхи розв'язання проблеми, побоюючись замерзання системи опалення.

Роботи, які виконують перед початком опалювального сезону:

  • Візуальний огляд. Звертають увагу на патьоки, дивляться чи під’єднано все як належить. Заодно оглядають систему опалення на предмет протікання.
  • У разі настінного котла потрібно чистити водяний фільтр. Перед процедурою зливають воду з апарата, сітчастий фільтр знімають та промивають під проточною водою. Стійкі забруднення видаляють зубною щіткою.
  • Чищення блоку розпалювання дозволяє уникнути збоїв на етапі переходу пальника до робочого стану.
  • Омилення стиків газових комунікацій перед котлом – перевірка наявності витоку блакитного палива. Робити це за допомогою запальнички не рекомендується.
  • Тестування електрики та датчиків, що відповідають за безпеку.
  • Перевірка тяги в димарі за допомогою анемометра. За відсутності приладу можна скористатися сірником або запальничкою.
  • Очищення турбіни від пилу.
  • Пробний пуск устаткування.

Теплообмінник щороку промивати не потрібно, зайва дія агресивними складами ні до чого. Деталь обслуговують приблизно 1 раз на 5 років. Приблизно з такою ж періодичністю змінюють сальники та клапани, що виробили свій ресурс.

Насамкінець кілька слів про діагностику відключення котла за допомогою дисплея. Сучасні обігрівачі дають підказки у разі аварійних збоїв, наприклад, у вигляді 3-значних кодів. Щоб розшифрувати помилку, відкрийте інструкцію користувача. На одній зі сторінок буде табличка виду:

Опис
Помилка
Перегрів 101
Розпалювання неможливе через відсутність полум'я 501
Погано циркулює теплоносій 103-107
Необхідне підживлення 108
Відсутня тяга 601

Такі помилки видають котли Ariston Genus CF. Інші бренди мають інші комбінації символів.

Чистота — запорука справної роботи: Як почистити газовий котел: 5 елементів системи опалення, які потребують догляду

Коментарі
Залиште коментар
М
02.02.2024 11:37

Дуже вам вдячна за це відео. Я уже багато років мучаюсь з таким котлом, постійно падав тиск. Майстер скільки не приходив і толком нічого не зробив, але гроші брав за визов. А тиск як падав та і досі падає. Тепер навірно сама все зроблю, як ви пояснили, нема на кого надіятись.

Категорії