Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як економно користуватися газовим котлом: 10 реальних способів знизити споживання газу

Дата публікації: 01.11.2023 14:06
Дата оновлення: 12.01.2024 15:28

Природний газ — чудове паливо: зручне у транспортуванні, дає багато тепла, виділяє мало продуктів згоряння. Одне затьмарює його використання — висока ціна кубометра.

як зекономити з газовим котлом

Щоб зменшити витрати на опалення, можна вдатися до різних технологій. Розглянемо, як ощадливо топити житло газовим котлом, використовуючи на 100% легальні методи.

Як економно налаштувати газовий котел

Є 3 простих підходи, що дозволяють скоротити витрати газу:

  1. Експлуатувати котел у щадному режимі, встановлювати температуру теплоносія на мінімально комфортному рівні. Якщо на вулиці відлига — менше палити газу.
  2. Враховувати сезонність та час доби. Восени не поспішати з початком опалювального сезону, в ранні холоди використовувати альтернативні варіанти обігріву житла. Теплої весни також можна добре економити, не топити цілодобово. При керуванні котлом враховувати час доби та розпорядок дня мешканців. Якщо вдень всі на роботі — зменшувати температуру теплоносія. Для цього добре підходять котли з можливістю віддаленого керування.
  3. Правильно налаштувати потужність. У котлів з просунутим пальником, що модулюється, можна змінювати обсяг надходження газу. Ця опція знадобиться, якщо неправильно вибрали потужність агрегату або купили модель з запасом з урахуванням розширення житлової площі, наприклад, у разі майбутнього будівництва прибудови або мансарди.

Включаємо опалення: Як включити газовий котел: 3 етапи підготовки та покрокова інструкція

Вибір оптимальної температури для обігріву будинку

При покупці котла важливо правильно вибрати потужність моделі. Вона повинна відповідати площі приміщення, що обігрівається. Якщо з цим порядок — простіше економити з газовим котлом, оскільки оптимальна температура десь у середній частині шкали можливостей обладнання. Для зими це виглядає приблизно так:

  • 40°C. На мінімальних обертах котел може зовсім не відключатися. При цьому теплова інерція не використовується, витрата газу висока.
  • 50°C. Витрата палива низька, але насос працює з високою інтенсивністю. В Україні дорогий газ, а витрати на електроенергію, що йде на забезпечення циркуляції води в трубах, особливої ролі не відіграють.
  • 60°C. Газу спалюється більше, ніж за 50 °C. Витрата на електрику менша. Менш економний режим, але у будинку тепліше.
  • 70°C. Такий режим не можна назвати економним. Крім того, в кімнатах можливі стрибки температури, оскільки котел робить значні паузи між включеннями.
  • Вищу температуру встановлювати не бажано, інакше скоротиться термін служби опалювального обладнання.

Вибрати оптимальну температуру можна шляхом порівняння показань лічильника.

Топчик котлів: Найкращі двоконтурні газові котли — ТОП 10 2023 року

Налаштування режимів котла в залежності від часу доби та сезону

Важлива перевага приватних будинків та квартир з котлами — можливість включення опалення незалежно від календаря. Багато українців починають потроху протоплювати кімнати вже наприкінці вересня, коли розпочинаються перші заморозки. На початку сезону постійно ганяти котел немає сенсу — користувачі включають його лише на ніч. Або використовують альтернативні варіанти: кондиціонери, електричні обігрівачі та інше.

Для програмованих котлів задають температуру теплоносія залежно від часу. Може бути два-три-чотири режими: нічний, денний, економний та інші. Оптимальна температура в будинку залежить від уподобань мешканців. При цілодобовому опаленні на ніч зазвичай виставляють нижчі градуси. Як налаштувати просунутий газовий котел економно? Встановіть термостат і прив'яжіть до його показань налаштування опалення. Зайві кубометри газу витрачатися не будуть.

Вибираємо серце опалювальної системи: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Зменшення тиску газу

У свій час в інтернеті була реклама регуляторів тиску газу, встановлення яких нібито забезпечує економію до 30%. Насправді шляхом примітивного «прикручування краника» двозначної економії домогтися неможливо.

Знизити витрати газу цілком реально у випадку котла з пальником, що модулюється. У таких агрегатів потужність може змінюватись, наприклад, з 8 до 24 кВт. При такому діапазоні у заводських налаштуваннях встановлюють, наприклад, 15 кВт. Для помешкання в 50-100 «квадратів» це багато. Монтажники не завжди виставляють правильну потужність. А якщо цього не зроблено, котел тактує — занадто часто вимикається-вмикається, що призводить до зайвої витрати газу, роботи з низьким ККД та прискореного зносу обладнання.

зробити газовий котел економнішим

Способи зменшення потужності:

  • зниження подачі газу в пальник шляхом регулювання гвинтів у корпусі клапана;
  • зміна налаштувань у сервісному меню.

Сервісні налаштування змінюють представники обслуговчої організації.

Вибираємо обладнання для підігріву підлоги: Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву.

Як заощаджувати з газовим котлом

Вищепереліченими рекомендаціями методи економії не обмежуються. Далі йтиметься про обладнання, встановлення якого дає можливість скоротити витрати газу, і про утеплення будинку. Максимальний ефект досягається при комплексному підході: коли утеплюють житло та вкладають гроші у придбання приладів, що дозволяють вчасно відключати котел або знижувати інтенсивність його роботи.

Цікава стаття: Що краще — тепла підлога або батареї: 8 доводів на користь того чи іншого обладнання

Використання кімнатних термостатів та вуличних датчиків температури

Розберемося, як зробити функціональний газовий котел економнішим за допомогою додаткового обладнання.

Термостат — простий прилад, що подає сигнал на відключення котла при досягненні заданої температури в кімнаті. Користувач налаштовує термостат на розмикання контактів після падіння температури, наприклад на 1 градус. Також він запроваджує температуру спрацьовування, наприклад, 22 °C. У такому разі при 22 °C котел вимкнеться, а при 21 °C знову увімкнеться.

Вуличний датчик температури дозволяє автоматизувати керування просунутим котлом. Якщо вночі різко похолодає, газовий агрегат перемкнеться на інтенсивніший режим. На відміну від термостата, вуличний датчик працює на випередження — реагує не постфактум коли будинок ще не почав остигати.

Варіанти підключення: Як підключати теплу підлогу: 3 технології

Автоматика управління та регулювання роботи котла

За наявності солідного бюджету на підтримку оптимального клімату в будинку облаштовують автоматичне керування за допомогою смартсистеми. В цьому випадку питання, як ощадливо користуватися теплом від газового котла, стоїть менш гостро, на перше місце виходить комфорт.

економно налаштувати газовий котел

Розумний будинок передбачає безліч різноманітних датчиків. Система опалення реагує на зміну погоди за вікном, на добу, враховує порядок дня мешканців. Реалізовано можливість віддаленого керування за допомогою GSM-модуля чи інтернету. Передача інформації йде у 2 сторони: користувач керує обладнанням та отримує зворотний зв'язок про поточну температуру в будинку, а також повідомлення у разі несправностей.

Система автоматично зменшує обігрів, коли всі залишили будинок, відключає котел під час провітрювання. Досягається це шляхом встановлення термостатичних головок для радіаторів, програматорів, температурних вуличних та інших датчиків.

Вибираємо батареї: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Використання таймерів та програматорів

Для економії газу іноді встановлюють таймер — розумну розетку. Користувач задає час вимкнення та увімкнення електрики котла. Такий варіант актуальний, якщо обладнання працює за певним графіком, наприклад, включається о 16-00, вимикається о 6-00. Таймер дозволяє рідше ходити в котельню, включати опалення перед поверненням додому з роботи.

економити з газовим казаном

Програматор — терморегулятор з можливістю введення розкладу відключення котла. Наприклад, у будні, коли все на роботі, в будинку підтримується 16 °C, а о 16-00 термостат переходить у режим 22 °C. У вихідні тепло надходить у повному обсязі. Навіть короткочасне зменшення температури дає помітний ефект, оскільки зниження на 1 градус — це економія приблизно 5% газу. Різновиди терморегуляторів: провідні та бездротові, з вай-фай та без.

Правильна теплоізоляція будинку

В Україні ціни на блакитне паливо змінюються лише у більшу сторону, тому дбайливі господарі утеплюють своє житло. Інвестиції в теплоізоляцію дозволяють як зменшити витрати природного газу на лічильнику газового котла, так і скоротити витрати на кондиціювання влітку.

У квартирі зазвичай утеплюють лише стіни. Роблять це зовні, внутрішнє утеплення є недоцільним, оскільки при такому підході точка роси зміщується всередину житла, кімнати сиріють, з'являється грибок.

Будинок має сенс утеплювати й зверху також, оскільки через дах йде 25-30% тепла. До того ж теплоізоляція кімнат згори менш трудомістка. Непоганий ефект дає банальне розстилання мінеральної вати.

При виборі потужності котла майстра враховують не тільки лише загальний обсяг кімнат, та й тепловтрати житла. У розрахунках використовують зовнішній об'єм та висоту будинку, зимові температури регіону та інші параметри. Співвідношення 10 кв. метрів — 1 кВт потужності дуже приблизне.

Реальні діапазони:

Площа житла, м2
Потужність котла, кВт
100 5-12
130 6-16
160 6-20
200 7-24
220 8-25
270 10-32

Періодичне обслуговування та чищення котла

Потужність та ККД вказуються виробником для нового обладнання. Згодом у пальнику утворюється дрібне сміття; в теплообміннику — накип, що перешкоджає циркуляції води; засмічуються фільтри. Все це позначається на продуктивності. Профілактичні роботи не займають багато часу, коштують відносно недорого, тому не варто економити на них. До того ж з ними продовжується термін безаварійної експлуатації обладнання.

зменшити витрати газу на газовому котлі

Насамкінець кілька слів про використання альтернативних джерел енергії. Парочка перевірених варіантів:

  1. Робота 2 котлів в одній системі: газового та старого твердопаливного. Самостійно заготовленими дровами можна топити, поки не настануть холоди, все-таки такий спосіб протоплювання вимагає часу та зусиль.
  2. Використання 1-контурного котла в парі з бойлером дозволяє витрачати газ тільки на опалення. Такий варіант працює у регіонах, де досить якісна водопровідна вода.

Економте в міру, не жертвуйте комфортом, а фінанси, які вдалося зберегти, витрачайте розумно та з задоволенням.

Трохи про профілактику: Як почистити газовий котел: 5 елементів системи опалення, які потребують догляду

Коментарі
Залиште коментар
Категорії