Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити праску — 10 перевірених способів

Дата публікації: 03.11.2023 13:09
Дата оновлення: 03.11.2023 13:23

З часом на підошві праски з'являється нагар, пристрій «плюється» накипом. Якщо вчасно такого не позбутися, під час прасування на одязі з'являються сліди. Потім ламається сама техніка. Розберемося, як почистити праску в домашніх умовах надійними методами. 

чиста праска

Як очистити праску від нагару

Розглянемо особливості кожного з цих засобів і дізнаємося, як очистити праску від нагару правильно. 

Олівець для чищення праски

Олівець без абразивів, ним безпечно чистити будь-яку підошву праски з паровим ударом. Перед тим як почати, буде не зайвим запастися серветками, ганчіркою під праску і тканинними рукавичками, щоб захистити руки від опіків. 

випуск пари

Бажано відкрити вікна на провітрювання. Ще краще — почистити підошву праски на вулиці, мінімізуючи вдихання хімічних парів на свіжому повітрі. 

Що робити?
Навіщо?
Підключають пристрій до розетки та нагрівають на максимальних температурах

Підкладають під прилад ганчірку і ставлять вертикально. 

Підошвою догори не можна, інакше частинки олівця потечуть в отвори для пари

По розпеченій поверхні водять олівцем доти, доки не розплавиться Брусок тане швидко, тримають його перпендикулярно підошві, щоб уберегти пальці
Вимикають техніку від електрики й одразу протирають  Потім пропрасовують бавовняний клапоть, щоб остаточно позбутися забруднень

Якщо нагар залишився, повторюють процедуру заново, потримавши засіб на підошві довше. Коли розплавлена субстанція затікає в парові отвори, видаляють її без зволікання, натиснувши на випуск пари. Після закінчення чищення, насухо протирають підошву. 

Читайте: 8 способів як видалити сліди праски на тканині

Сіль

Беруть ту, що більша. Розсипають на паперовий або бавовняний рушник. Вмикають праску на максимальну температуру і ставлять плазом на рушник. Коли сіль почне темніти, це означає, що техніка поступово очищається. Потримавши розумний час, вимикають праску і протирають чистою, злегка зволоженою, марлею. 

Таким способом вдається почистити праску від пригорілої тканини. Сіль добре чистить, але для тефлонової підошви це невідповідний метод. Крупинки пошкоджують ніжне антипригарне покриття. 

Парафін

Його нагрівають на полум'ї свічки й, замотавши в бавовняну серветку, гарненько натирають теплу підошву. Потім чистою ганчіркою прибирають бруд і вичищають отвори, пускаючи пару. 

Харчова сода

Використовують 2 чайні ложки засобу, розмішавши з водою або оцтом, щоб вийшла пастоподібна кашка. Наносять на теплу прасувальну поверхню, протираючи ретельно ділянки з підпалинами. Потім начисто прибирають залишки серветкою. Для тефлону сода не годиться, вона дряпає напилення. 

Перекис водню

Для чищення підійде 3% перекис. Тканину або ватний тампон змочують і протирають поверхню техніки, особливо місця з плямами. 

Оцет

Підходить для тефлонової та керамічної поверхні. Його змішують із водою в рівній пропорції та гарненько протирають підошву. 

Або ж змішують оцет із сіллю і водою в однакових частках. Потім нагрівають суміш, поки сіль не розчиниться. Стежать, щоб вміст не закипів. Після охолодження розчину до кімнатної температури, протирають поверхню ганчіркою, змоченою в засобі. Потім — насухо чистою серветкою.  

На замітку: Як правильно вибрати праску для дому: 10 порад

Ацетон або рідина для зняття лаку

Вийде очистити праску від накипу і пригару з керамічної поверхні. Змочують засобом ватний диск і протирають підошву. Якщо безрезультатно, тоді залишають праску у вертикальному положенні на ганчірці, змоченій в ацетоні або в рідині для зняття лаку. Нехай постоїть ніч, вранці поверхня стане як нова. 

протирання праски

Як очистити праску від накипу всередині

Наліт поступово накопичуються на внутрішніх вузлах приладу, коли вода перетворюється на пару. Якщо з накипом не боротися, буде бруднитися одяг. Тож дамо бій рудим окалинам. 

Лимонна кислота

25 г лимонної кислоти розводять у 200 мілілітровій склянці з чистою водою до повного розчинення. Потім вливають розчин у резервуар праски та вмикають її на максимум. Після автоматичного вимкнення (при досягненні заданої температури), струшують техніку над раковиною або мискою і випускають пар. Гаряча хмара виходить із сопел дозовано, а з нею — відкладення.

Покрокове керівництво: Як позбутися цвілі на стінах: 7 робочих способів

Оцет

Дотримуються інструкції:

  • 9% оцет розводять із водою у співвідношенні 1:3 і заливають у резервуар. 
  • Нагрівають пристрій до максимуму. 
  • Випускають парову хмару, утримуючи праску горизонтально над раковиною.
  • Це роблять доти, доки з праски не поллється чиста рідина.

 чищення праски оцтом

Функція самоочищення

Почистити парову праску допомагає функція самоочищення. Бажано застосовувати її 3 рази на місяць, дотримуючись інструкції від виробника.

  1. Заповнюють резервуар фільтрованою водою;
  2. нагрівають техніку і дають їй повністю охолонути;
  3. так повторюють 3-4 рази;
  4. утримуючи прилад у горизонтальному положенні над місткістю, натискають кнопку самоочищення Self Clean доти, доки стече бруд;
  5. протирають праску від залишків забруднення.

Як почистити праску, враховуючи особливості підошви

Для керамічного і тефлонового напилення не кожен засіб підходить. Не можна використовувати для чищення щітку й абразивні пасти. Не підходить сіль, сода і кислоти для того, щоб відтерти підпалини. Куди ефективнішою виявиться м'яка ганчірочка, просочена перекисом водню або нашатирним спиртом. І олівець для чищення. 

У скарбничку знань: Яка підошва праски краща: 6 порівнянь

Профілактика забруднень

  1. Для кожного типу тканини передбачений окремий температурний режим, якого важливо дотримуватися. Тоді одяг і техніка довше будуть в цілості.
  2. Після кожного прасування остиглу підошву праски протирають зволоженою серветкою. 
  3. Відсік для води наповнюють тільки фільтрованою або дистильованою водою, щоб захистити прилад від накипу. 
  4. Своєчасно очищають техніку від накипу та нагару. Свіже забруднення легше вивести, ніж застаріле.

Дотримуючись порад із цієї статті, вдасться уникнути ламання праски й правильно її чистити. 

Пізнавальна стаття: Як користуватися праскою: 8 правил експлуатації та запобіжні заходи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії