Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися праскою: 8 правил експлуатації та запобіжні заходи

Дата публікації: 25.07.2017 10:52
Дата оновлення: 11.10.2023 15:30

На перший погляд, прасувати легко. Озброївся праскою — і вперед. Але на практиці найменшого незграбного «маневру» вистачає, щоб зламати дорогий прилад чи зіпсувати улюблену річ. До того ж праски відрізняються одна від одної за принципом роботи та функціоналом. До кожної потрібен індивідуальний підхід.

користуватися праскою

Корисні поради щодо користування — завжди доречні. Дотримуйтесь їх — і охайності вашого гардероба можна буде позаздрити, а праска збереже ідеальний стан навіть після багатьох років активної експлуатації.

Підготовка білизни до прасування

Тепер про основні стадії підготовки до прасування. Порядок дій максимально простий:

  • Розсортуйте речі. Цей етап не можна пропускати, навіть якщо дуже хочеться заощадити час. Не починайте прасувати речі без попереднього вивчення етикетки. Вистачить кількох хвилин, щоб проаналізувати значки та написи на бирках білизни. Інформація, отримана з них, дозволить правильно вибирати режими прасування.
  • Зверніть увагу на тип праски. Як користуватися паровою праскою, можна дізнатися з інструкції. Якщо коротко: не варто вмикати режим подачі пари відразу, а температуру потрібно нарощувати поступово.
  • Уважно обирайте температурний режим. Скільки всього режимів — залежить від моделі. У середньому, від 3 до 5. Що тонша тканина, то делікатніше нагрівання. Докладніше про вибір температурних налаштувань трохи пізніше.
  • Розкладайте речі на дошці для прасування так, щоб не було заломів і складок. Забрати сліди після прасування вкрай складно.
  • Звертайте увагу на пошиття текстильних виробів. Стрілки, клинці та інші особливості «конструкції» вимагають особливого ставлення.
  • Не забувайте рухати праскою. Прасувальна дошка — не найкраще місце для роздумів. Якщо загаятися, можна пропалити тканину.

Важливо! Прасувати можна лише чисті речі. Якщо хочеться освіжити вбрання, вплив високої температури призведе до того, що частинки бруду проникнуть у волокна тканини. Випрати забруднення буде непросто.

Читайте: Як позбутися молі 2-х видів: народні та комерційні засоби

Як включити праску?

Здавалося б, що може бути простіше, ніж вмикання праски. Втім, навіть тут можна допустити помилку. Наприклад, залишити девайс нагріватися підошвою вниз і зіпсувати обшивку дошки для прасування.

Вимкнена праска

Насамперед необхідно оглянути корпус та дріт на наявність пошкоджень. Навіть дрібні дефекти ізоляції шнура — привід відкласти прасування і звернутися до сервісу.

Після успішного огляду можна вставити вилку в розетку і встановити необхідні налаштування. Про рівень нагрівання повідомляють вбудовані індикатори.

Як залити воду у праску?

Якщо заплановано прасування з парою, перед підключенням до живлення — заповнити резервуар водою. Для цього знадобиться спеціальний мірний стаканчик, також підійде невелика лійка. Головне — не лити рідину широким струменем, інакше можуть утворитися повітряні пробки, які заб’ють парові отвори. Набирати воду прямо з-під крана не рекомендують з низки причин:

  1. По-перше, водопровідна вода жорстка, з великою кількістю домішок, через які утворюється накип і залишаються розводи на тканинах;
  2. по-друге, можна намочити ті елементи конструкції, котрим контакти з рідиною небажані.

Одне з частих питань — чи можна заливати дистильовану воду у праску? Відповідь на нього ствердна. Те саме стосується демінералізованої. Продається вона в аптеках та в господарських магазинах, коштує не надто дорого. Крім звичайної очищеної води, також існує ароматизована, яка надає текстильним виробам аромату свіжості.

Чи можна залишати воду у прасці? Ні, тому що у неї досить швидко з’являється неприємний запах, а за наявності мінералів у складі — ще й наліт або накип.

Як ставити праску на підставку дошки для прасування?

Сучасні дошки для прасування поділяються на два типи: з підставкою і без неї. Перші — ергономічні та безпечні. У їхній конструкції передбачена ніша, яка дозволяє зручно розташувати гарячий або остиглий прилад. Другі — менш практичні, проте доступні за ціною і компактні.

Прасувальна дошка з підставкою для праски

Як правильно ставити праску на прасувальну дошку:

  1. Очистити підставку від дрібного сміття та пилу, протерти сухою серветкою або губкою;
  2. розмістити девайс максимально рівно, щоб він не хитався;
  3. переконатися, що робоча поверхня (підошва) не контактує з «чохлом» дошки для прасування;
  4. перевірити, чи не витікає вода через занадто великий кут нахилу.

Цікава стаття: Як скинути помилку на пральній машині Candy — 3 варіанти дій

Як вимкнути праску?

Щоб вимкнути праску, достатньо від’єднати шнур живлення від розетки. Секундна справа, але про неї легко забути в ранковому поспіху чи під час метушливої підготовки до важливого заходу.

Ергономічна праска

Добре, якщо включена праска поставлена ​​вертикально, тоді небезпека полягає тільки в тому, що вона «намотує» пристойну кількість електроенергії. Девайс, який стоїть плазом, у гіршому випадку може спровокувати пожежу, а в кращому — вивести з ладу дошку для прасування.

Щоб не забувати вимикати праску, можна скористатися хитрощами:

  • Фотографувати розетку;
  • повісити на вхідних дверях нагадування відповідного змісту;
  • проводити «ритуал», що запам’ятовується, при виключенні — наприклад, клацати пальцями, співати або підстрибувати;
  • обов’язково складати прасувальну дошку після завершення прасування.

Порядок прасування

  1. Налийте у резервуар воду. Її кількість відміряйте за позначкою, щоб надлишки не витікали через край.
  2. Залежно від типу тканини, підберіть відповідний режим або налаштуйте температуру вручну.
  3. Покладіть виріб на дошку. Після того, як праска розігріється, починайте розгладжувати у напрямку вздовж. Для проблемних зон використовуйте подачу пари.
  4. Обробивши з одного боку, переверніть та повторіть весь алгоритм знову.
  5. Зніміть випрасуваний виріб з дошки для прасування і повісьте на вішалці-плічках, щоб вона просохла від пари.
  6. Після того як випрасуєте усі речі, вимкніть праску.

Стане в пригоді: Як заточити ножиці в домашніх умовах: 7 методів та 4 особливості

Температурні режими для різних видів тканин

Кожен вид тканини має свій температурний «поріг». Його недотримання позначається на зовнішньому вигляді та тривалості носіння/використання.

Тканина
Особливості
Поліестер Не надто стійкий до високих температур. Його прасують на мінімальному режимі (позначається однією точкою) або делікатному
Бавовна і льон Витривалі. Для них безпечна температура під 200 градусів
Твід Можна прасувати при максимальному нагріванні — понад 210 градусів
Шерсть Близько 120 градусів (2 крапки). Оптимально, якщо підтримується режим для вовняних виробів
Нейлон та шовк Найменше нагрівання — менш як 70 градусів
Трикотаж Прасується на середніх налаштуваннях — до 110-120 градусів, залежно від щільності

Як правильно прасувати речі?

Якщо на виробі немає етикетки або символи стерлися під час прання, краще ставити праску на мінімум і плавно збільшувати нагрівання. Починати з максимальної температури небезпечно: можна відразу залишити помітний слід від підошви.

Прасування одягу

Напрямок праски — вздовж волокон тканини, у напрямку ліворуч. Якщо прасувати впоперек, можна перетворити річ на безформне «щось». Вироби, які можуть виблискувати, краще розгладжувати з вивороту.

Спочатку необхідно обробляти дрібні деталі, а потім великі зони. До товстих, щільних тканин можна добре «прикладатися» праскою, а по тонких і легких — підошва повинна ковзати, ледве торкаючись.

Як правильно прасувати постільну білизну?

Прасування постільної білизни — ціла наука. Вона велика за розміром, не поміщається на й прасувальній дошці, потрібно пристосовуватися, щоб добре виходило.

  • Підковдру можна скласти в кілька разів. Краще — не більше ніж втричі, інакше випрасувати до ідеального стану не вдасться.
  • Простирадло слід гладити розправленим, щоб не спровокувати появу глибоких складок після прання.
  • Наволочки прасуються, як і одяг.

Щоб випрасувати проблемні зони, доречно використовувати функцію відпарювання. І навіть паровий удар, якщо білизна довго лежала у складеному вигляді. Можна активувати вертикальне відпарювання, якщо праска його підтримує.

Не варто утримувати праску на одному місці довго, може з’явитися блиск. До того ж при натягуванні та переміщенні тканини є ризик отримати опік. Краще пройтися по одній ділянці кілька разів, ніж спробувати позбавитися всіх заломів і складок відразу.

Як користуватися паровою праскою: особливості

Перевага використання парової праски полягає в тому, що багато виробів нею можна прасувати тільки з одного боку. Оскільки пара проникає у тканину, перевертати її необов’язково. Як наслідок, швидкість прасування зростає у кілька разів.

Парова праска

Нюансів при застосуванні праски з парою не так багато, але про них краще знати.

  1. Без води прилад не перестає бути корисним. Він підтримує «сухий» режим.
  2. Для запобігання утворенню накипу необхідно регулярно активувати режим самоочищення.
  3. Якщо праска нова, перший потік пари слід направити в повітря, а наступні — на текстиль. Це допоможе позбавитися від забруднень, які потрапили до парової камери на стадії виробництва.
  4. Нагрівається парова праска повільніше, оскільки кілька хвилин витрачається на підготовку води.

Пізнавальна стаття: Не крутиться тарілка в мікрохвильовій печі: 6 несправностей та їх усунення

Заходи безпеки

  1. Зберігати горючі речовини або балони з газом якомога далі від розігрітої праски.
  2. Обережно наливати воду, не переповнюючи резервуар.
  3. Використовувати нішу або підставку під праску, щоб уникнути пожежонебезпечних ситуацій.
  4. Вчасно відключати праску, не покладаючись на автовимкнення.

При відключенні живлення триматися руками (обов'язково сухими) за корпус вилки, а не за шнур.

Суворо заборонено:

  • Включати прилад у розетку: несправну або не відповідну за характеристиками.
  • Залишати праску без нагляду. Особливо це небезпечно, якщо у сім’ї маленькі діти.
  • Користуватись приладом, якщо він несправний.

Небезпечно також застосовувати перехідники або подовжувачі для вмикання в мережу, бо потужна праска може спровокувати «перевантаження» електричної розетки.

Не потрібно бути експертом в галузі домашньої техніки, щоб дізнатися, як користуватися праскою. Нічого складного в експлуатації немає: впорається навіть «чайник». У будь-якому разі, утримувати в чистоті прилад для прасування не складніше, ніж пилотяг та іншу побутову техніку. Для довгої та стабільної служби достатньо дотримуватись експлуатаційної інструкції, вивчати інформацію на бирках, правильно вибирати температурні режими та застосовувати функції за призначенням.

На замітку: Як випрати пальто в машинці й вручну — 5 матеріалів, що вимагають підходу

Коментарі
Залиште коментар
Категорії