Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як відремонтувати праску самотужки 6 головних причин поломки

Дата публікації: 25.07.2017 10:15
Дата оновлення: 20.02.2023 11:25

Праска гарантія охайних речей та акуратного вигляду. Відповідальні та добропорядні господині відчувають не дуже приємні емоції, коли прилад ламається – дозволити його дорогий ремонт може не кожен. Та й навіщо віддавати зайві кошти, якщо є можливість відремонтувати пристрій самостійно. Давайте розглянемо, які бувають основні несправності прасувального приладу і як можна відремонтувати праску вдома самостійно.

Перш ніж розбирати прасувальний апарат, перевірте всі зовнішні елементи конструкції, можливо проблема саме в них. Головні деталі праски знаходяться в його днищі, вони служать основними причинами для поломки. До них відносять:

1) Регулятор температури.
2) Електричний шнур
3) Регулятор води
4) Система відпарювання
5) Підошва Праски
6) Нагрівальний елемент

Походження праски


Першу прасувальну споруду вигадали ще в Стародавній Греції – для плісування одягу використовували обточені нагріті камені. Коли з'явилася перша подібна сучасній формі праска, її використовували виключно для прасування шовку.

Цікавий факт: перших прасок наповнювали гарячим вугіллям.

Невідомо, хто і коли придумав подобу сучасної праски, але винахід першого електричного приладу надають Генрі Сілі. Американець зареєстрував механізм під назвою" Еlectric flat iron" у 1882 році.

Perviy utug

Вага електричного пристрою становила шість кілограм. Тому не важко уявити, який був прасувальний процес. Після того, як у механізм впровадили спосіб нагрівання за рахунок вугільної дуги – догляд за тканинними речами в рази спростився.

У 1892-му році компанії «Crompton Co» та «General Electric Company» почали виробництво прасок на електричній спіралі. Далі у пристрої впровадили регулятор струму та подачу пари, захист від накипу та інші важливі опції. Відповідно до моди змінювався дизайн прасок.

Читайте також: Як вибрати парову праску і не" обпалитися" ціною

Пристрій праски


Принцип прасного механізму такий: струм розігріває спіраль, яка спрямовує похідне тепло в підошву механізму. Досить непроста конструкція прасувального апарату включає наступні елементи:

  • Електропровід. У таких пристроях використовують дроти з тканинним обплетенням, вона захищає оболонки дроту від нагрівання та перетирання.
  • Система для регуляції пари. Спеціальні кнопки на механізмі є сигналом для подачі пари або водяних бризки.
  • Ємність для води. У спеціальному відділенні обробляється рідина для подачі пари.
  • Термостат. За рахунок терморегуляції прилад не перегрівається, тим самим не псує речі.
  • Прасувальна підошва. Деталь служить для безпосереднього розгладження одягу.

Konstruktsiya utug

Щоб визначити несправність, пристрій слід продіагностувати. Саме тому для самостійного ремонту рекомендується знати особливості конструкції та принцип роботи прасувального апарату.

Діагностика праски та визначення можливих причин несправності


Праска може не працювати з різних причин, на її поломку впливає неякісний догляд, тривалість експлуатації, використовувана вода та багато інших факторів. Розглянемо основні сигнали пристрою про несправність.

Що означає, коли праска пищить? У кожного пристрою даного типу встановлені термореле, вони періодично включаються і вимикаються. Продіагностувати їх можна за допомогою електротестера. Для цього розберіть прасування та перевірте електричний сигнал тестером.

Праска тече: що робити? Тічка може бути обумовлена двома причинами: несправністю клапана або неправильною експлуатацією. У першому випадку, з парогенераторної праски випливає вода: коли закритий клапан або рідина недостатньо нагрівається для пари. Щоб перевірити деталь, залийте воду та увімкніть прилад у мережу. Потрясіть пристрій у горизонтальному положенні та вимкніть подачу пари. Якщо вода витікає – клапан закритий нещільно. У приладів для прасування Philips така несправність трапляється рідше, особливо тривалою експлуатацією характерні моделі Philips GC1028/20 Philips GC1026/30.

Utug Philips

Що робити, якщо праска погано відпарює чи взагалі випускає пар? Причина може критися в накипі. У такому разі треба почистити механізм лимонним розчином: залийте суміш лимонної кислоти у праску і поставте на режим відпарювання. Дочекайтеся повного відновлення пари та промийте пристрій дистильованою водою.

Чому праска не гріє? Оптимальне нагрівання припиняється при поломці наступних деталей: помпи, термозапобіжника або просто відходять контакти. Для точного визначення пристрій слід діагностувати, зробити це можна самостійно або довірити фахівцю. Для діагностики відкрийте прилад та перевірте підозрювані деталі електротестером. При несправності однієї з деталей подача звукових сигналів приладу припиниться.

Чому праска довго остигає? Можливо, проблема полягає в терморегуляторі. Перевірити поломку за допомогою мультиметра можна так: відкрийте корпус та зачистіть наждачним папером контакти на біметалічній пластині. Перевірте їх електричним тестером та покрутіть румпель регулятора. Цифра 1 на дисплеї приладу свідчить про його несправність.

Elektricheskaya diagnostika utuga

Як розібрати праску


Розібрати механізм старої конструкції не проблема, складніше розібратися з новими моделями. Сучасні триярусні праски складаються з ручки, корпусу та підошви. Знайти приховані під пластиковою обробкою шурупи буває непросто, для цього треба знати основні місця їх розташування. Елементи кріплення знаходяться в торцевій частині, під регулятором температури та ручкою, а також під кнопками. Візьміть відповідну викрутку або інший наручний предмет і акуратно підтягніть корпус приладу. Після того, як корпус пристрою буде знято, відкрутіть останні три шурупи на внутрішній частині підошви. Тепер можна вважати, що останні етапи демонтажу виконані. Збирають механізм за тією самою схемою. Дивіться на відео: Як розібрати праску за 3 хвилини.

Рада: Поставтеся до розкручування праски з особливою увагою та обережністю. Найчастіше розібрати механізм без поломок неможливо. Дізнатися подробиці конструкції можна, прочитавши інструкцію, так більше шансів убезпечити пристрій від механічних пошкоджень.

Читайте також: Як вибрати хорошу праску

Неполадки мережевого шнура


Найчастіше шнур перетирається біля вилки і корпусної обшивки. При несправності шнура деталь потребує заміни. Попередньо проведіть електричні тести, вони допоможуть визначити точну причину поломки. Тести здійснюються за рахунок мультиметра, контрольної лампи, індикатора фази та за допомогою «брехуна». Принцип роботи приладів однаковий. Усі вони служать визначення електричного сигналу в заданих точках. У деяких моделях прасок немає мережевого шнура, до таких приладів відноситься Electrolux EDBT800.

Setevoy shnur

Порада: деяких випадках для відновлення нормальної роботи праски достатньо зачистити контакти на вилці. У такому разі міняти провід не обов'язково.

Несправність трубчастого електричного нагрівача (ТЕН)


Перш ніж замінити основний нагрівальний елемент – спробуйте очистити його від накипу. Саме накип стає основною причиною поганого нагріву. При правильному користуванні нагрівальний елемент треба очищати від корозії, накипу та інших ушкоджень раз на 3 місяці. Також внаслідок сильного перегріву спіраль на тені може розірватися, це є ще однією причиною заміни деталі. Перш ніж купувати пристрій, визначте потрібну потужність, розмір, умови теплообміну майбутньої деталі. Процес заміни старого тену на новий нескладний, для цього на місце несправного приладу приєднайте новий. Тен прикручується за допомогою шурупів.

Рада: Чим більше потужність праски, тим швидше вона буде нагріватися. ДО потужних механізмів відносять моделі Braun TS545S Electrolux EDBS3350.

Nagrevatel utuga

Рада: Оскільки тени випускають різної конструкції, підібрати елемент для нової моделі праски буде не проблема.

Несправність термозапобіжника


Термозапобіжник призначений для захисту електричної системи приладу від мережевих перенапруг або замикань. Розміщується деталь біля основного нагрівального елемента. Для діагностики термозапобіжника використовують мультиметр (недорогий варіант – TOPEX 94W102): до двох кінців деталі приєднайте контакти" плюс" та" мінус". Цифра на дисплеї означає обрив ланцюга (повну несправність приладу). Як показує практика, частою причиною для поломки праски стає термозапобіжник. Однак сильно побоюватися не варто, при нормальній роботі температурного регулятора пристрій здатний функціонувати без допомоги запобіжника.

Читайте також: Як вибрати пральну машину

Інші неполадки


Що робити якщо праска пригоріла? Налипання на підошві загрожують тим, що під час подальшого прасування до праски прилипатиме одяг. Ефективно почистити праску, що пригоріла, можна за допомогою домашніх або спеціальних засобів. Оскільки до складу багатьох хімічних речовин входить аміак, чистку проводять у приміщеннях з гарною вентиляцією. Через неписьменне протирання на поверхні підошви можуть утворитися відколи або подряпини.

Засіб для чищення підбирається в залежності від покриття підошви, вони бувають тефлонові, керамічні, з нержавіючої сталі або алюмінію. До домашніх очищаючих речовин відносять: соду, оцет, господарське мило та спирт. Щоб почистити праску оцтом, налийте розчин на лляну тканину і добре відіжміть її. Якщо прибрати налипання, що підгоріло, не вдалося – повторіть дію з нашатирним спиртом.

Ochistka podgorevshego utuga

Рада:ПРОСТЕЖТЕ, Щоб засіб для чищення не потрапляло в парові отвори, це може стати причиною для нової поломки.

Чим очистити праску від накипу? Через окислення парогенераторний праска забруднює одяг рудими плямами. Накип на тені забирається за допомогою побутової хімії (наприклад, речовини «Антинакіпіна») або домашніх засобів. Будь-які рідини, що чистять пропускаються через нагрівальний елемент, тим самим видаляють оксиди на поверхні розпеченого металу. У домашньому середовищі очищення здійснюється мінеральною водою, оцтом або лимонною кислотою. Повторюйте процедуру доти, поки праска не перестане залишати плями на тканині. Деякі моделі прасок оснащені системою самостійного очищення, до них відносяться Panasonic NI-W900CMTW Electrolux EDBS2300.

Підсумовуючи, можна відзначити, ремонтні роботи праски вимагає чимало знань та досвіду. Однак знаючи причину поломки можна самостійно усунути несправність. Дотримуючись усіх вищезгаданих рекомендацій ремонтний процес не спричинить додаткові проблеми. Для запобігання поломкам користуйтеся дистильованою або кип'яченою водою. А також очищайте спеціальними засобами оксидів на металі, тому передчасно замінювати дорогі деталі не доведеться.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії