Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як включити газовий котел: 3 етапи підготовки та покрокова інструкція

Дата публікації: 30.12.2022 11:17
Дата оновлення: 30.12.2022 11:33

Процедура запуску котла у своєму будинку не потребує якихось особливих знань та навичок, використання складних інструментів. Все можна зробити своїми руками. Перед цим треба не пошкодувати часу вивчення теорії. Читайте, як правильно та швидко увімкнути газовий котел.

Як увімкнути домашній газовий котел

Підготовка до запуску котла

До передпускових заходів входить:

  • Встановлення котла з виставленням за рівнем та дотриманням мінімальної відстані до стін.
  • Підключення до димаря.
  • Підключення до газової труби.
  • Підключення до електроживлення.

Перед запуском котла:

  • Заливають воду в контур опалення.
  • Промивають систему.
  • Видаляють повітряні пробки.
  • Виконують опресування.

Замість останнього етапу у приватному будинку зазвичай обмежуються подачею надлишкового тиску в систему через кран заливки/опорожнення. Перевірити контур під навантаженням, що перевищує робоче в 1,5 раза, можна лише у випадку закритої системи.

Топчик 2-контурних агрегатів: Кращі двоконтурні газові котли — ТОП 10 за 2022 рік

Заповнення системи водою

Перед тим, як запалити будь-який газовий котел, необхідно залити воду в контур опалення. Технологія заливки теплоносія залежить від особливостей опалення будинку.

заповнити систему водою

Закрита система

Для набору води зазвичай використовують шланг, за допомогою якого з'єднують кран подачі/опорожнення системи з водопроводом. Для безперебійної та ефективної роботи обладнання є сенс попередньо промити опалювальний контур. Зробити це можна різними способами:

  • Якщо встановлюєте індивідуальне опалення в старому багатоквартирному будинку, не змінюючи радіатори, має сенс відвезти на автомийку батареї та попросити промити водою під високим тиском.
  • Якщо радіатори нові, достатньо промивки дома. Після заповнення контуру поганяйте котел без нагрівання або при мінімальній температурі приблизно 1 годину. Якщо фільтр-грязевик чистий, промивання закінчено. В іншому випадку очистить сіточку та запустіть котел ще на 30 хвилин. Двох ітерацій зазвичай достатньо.

Після промивання заповнюємо контур опалення знову до досягнення робочого тиску. Повітря з котла виводимо через систему скидання.

Якщо у водопроводі низький тиск, доводимо в контурі до нормального за допомогою помпи. Для закачування води можна використовувати «Малюк» або інший насос. Бажано, щоб подача та забір у нього були з різних боків. Опускаємо у відро з водою, вмикаємо, закачуємо. Таким способом можна повністю заповнити систему дистильованою водою або теплоносієм, що не замерзає. Якщо збираєтеся купувати теплоносій — при розрахунку об’єму допоможе табличка:

Діаметр труби, дюйми
Літрів у метрі труби
01.Лют 0,18
03.Кві 0,31
1 0,5
1,25 0,8
1,5 1,26
2,5 3,32
3 5

Покупцям у допомогу: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Відкрита система

Воду заливають у розширювальний бачок за допомогою шланга. Поспішати при цьому не варто, оскільки при сильному тиску більше повітря потрапить у систему. Коли опалювальний контур буде заповнений повністю, бачок переповниться та з нього почне витікати вода. Тут потрібно швидко закрити кран, щоб не було потопу у домашній котельні.

Після первинної заливки перевіряють стики на патьоки. За наявності протікання виконують герметизацію. На радіаторах з кранами Маєвського випускають повітря, потім перевіряють рівень води у бачку. Якщо він низький — доливають. Необов'язково заповнювати розширювальну місткість на 100%, оскільки під час роботи котла вода нагріється та обсяг теплоносія збільшиться. Цілком нормально, якщо з бачка якийсь час капатиме.

Приводимо бойлер у порядок: Як почистити бойлер без наслідків: 6 рекомендацій для майстра-початківця

Видалення повітряних пробок

Тепер пройдемося за алгоритмом видалення повітря у закритій системі. Доводимо тиск до норми, і випускаємо завози через крани Маєвського. Відвідники повітря відкриваємо викруткою або спеціальним сантехнічним ключем. Виходить повітря або вода впереміш з ним — тримаємо кран відкритим. Чекаємо, доки почне виходити один теплоносій.

стравлювання повітря з системи

Якщо будинок 2-поверховий — починаємо з першого поверху. Після виходу повітря тиск падає, потрібно підняти його до робочого рівня.

Виявити повітря у радіаторах, у яких немає кранів Маєвського, складніше. Для цього доведеться запустити газовий котел як належить. Якщо є повітря, воно не дасть прогрітися батареї повністю, якась її частина залишиться холодною. У цьому випадку можна спробувати перезалити контур опалення. Якщо не допомагає, зі старими сталевими радіаторами часом рятує «варварський» метод:

  • Беруть фум-стрічку, намотують на шуруп і вкручують його у верхній частині опалювального приладу або труби.
  • Після просвердлювання металу наскрізь викручують помалу саморіз назад, поки не піде повітря.
  • Коли вийде, закручують гвинт до кінця.
  • Влітку замість «латки» по можливості встановлюють фабричний відвідник повітря.

До таких маніпуляцій часом доводиться вдаватися у разі відкритої системи, що працює під атмосферним тиском. Закриті контури не схильні до затримування повітря.

Опресування системи

При гарному ремонті намагаються частково сховати видимі ​​частини контуру опалення. У закритих системах труби можна вести, як завгодно. Іноді їх замуровують у стіни. Перед цією процедурою перевіряють систему на протікання. Для цього доводять тиск води до 2-3 бар при робочих 1,5-2 бар і дивляться стики, фітинги та інші місця, в яких може пробитися вода.

перевірка опалювальних труб

Опресування — термін, який має відношення до перевірки газових, водяних та опалювальних труб. У разі опалення для створення тиску приєднують до радіатора гідравлічний насос. З його допомогою можна наздогнати й 10 барів. Такий метод зазвичай використовують для перевірки контурів централізованого опалення. Щодо приватного сектору його актуальність сумнівна.

Вибираємо батареї: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Як запалити газовий котел: покрокова інструкція

Як приклад — алгоритм, як включити 2-контурний настінний газовий котел з автоматикою від європейського виробника:

  1. Відключаємо котел від електрики.
  2. Знімаємо лицьову панель. Для цього потрібно відкрутити 2 гвинти знизу, а можливо і зверху корпусу.
  3. Відкручуємо панель управління, але її повністю не знімаємо. Переводимо панель у положення, яке дозволяє дістатися до помпи.
  4. Якщо не випускали повітря з теплообмінника до цього, необхідно скористатися випускним клапаном.
  5. Послаблюємо кришку стравлювання повітря циркуляційного насоса. Як мастило ротора виступає теплоносій. Якщо там повітря, помпа шумітиме, може взагалі вийти з ладу. Також кришка виручить під час заклинення насоса. У цьому випадку повністю відкручуємо кришку та прокручуємо вал викруткою.
  6. Усе ставимо на місце. Після прикручування передньої панелі підключаємо котел до електрики.
  7. Відкриваємо газовий кран.
  8. Включаємо кнопкою нагрівання опалювального контуру та ГВП. Переконатись у роботі пальника можна за звуком та зміною температури на дисплеї.

як запалити газовий котел

Якщо при вмиканні на дисплеї з'явилася помилка, потрібно переглянути в інструкції, в чому причина.

Вибираємо теплу підлогу: Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву

Як увімкнути газовий котел старого зразка: нюанси

Тепер розглянемо, як увімкнути котел старого зразка на прикладі газового «Атона». Усередині такого агрегату немає насоса, відсутній дисплей, але є автоматика. Котел працює без електрики. Алгоритм включення:

  1. Відчиняємо газ.
  2. Відчиняємо дверцята котла.
  3. Встановлюємо регулятор на кружальце, тобто виконуємо повне відключення.
  4. Переставляємо регулятор на зірочку.
  5. Натискаємо його та утримуємо в нижньому положенні.
  6. Тиснемо на кнопку п'єзопідпалу. Запальник спалахне відразу, але регулятор потрібно потримати внизу ще секунд 30.
  7. Відпускаємо регулятор та виставляємо витрату газу. Зазвичай вибирають «2» або «3». Чим більша витрата палива, тим швидше нагріються кімнати.
  8. Для примусової циркуляції води вмикаємо насос, встановлений окремо.

покрокове включення старого котла

Насамкінець кілька слів про те, чи варто самому братися за встановлення та перше включення котла, якщо при цьому пропаде гарантія на обладнання. Пусконалагодження (тільки налаштування та підключення) потягне на 5-10 тис. грн. Чи варто віддавати їх заради 2 років гарантії — питання спірне. Зазвичай власники приватних домівок запрошують майстрів, які беруть гроші тільки за встановлення, а пусконалагодження йде як бонус.

Підключаємо теплу підлогу: Як підключати теплу підлогу: 3 технології

Коментарі
Залиште коментар
Категорії