Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Френч прес: як користуватися — 5 підказок із розряду «що робити?», щоб виходила густа та пишна пінка

Дата публікації: 10.11.2022 11:45
Дата оновлення: 18.04.2023 17:58

Френч-прес для нас до кінця не пізнаний. Даремно, звичайно. Адже він зручніший за звичного заварника. І практичніше. Та й виглядає на столі пристойніше. Давайте нарешті розберемося, як ним користуватися і поставимо жирну крапку у розв'язанні цього питання. Читайте інструктаж. На додаток до нього йдуть бонусом кілька смачних рецептів приготування чаю та кави.

Як зібрати френч-прес?

Його конструкція не вигадлива: скляна колба, спіральна та хрестоподібна пластини, сітчастий фільтр, плунжер та кришка. Зібрати все за хвилину не важко:

  • Сітчастий фільтр кладуть на хрестоподібну пластину і зверху на нього поміщають спіральну.
  • Беруть плунжер і закручують сполучний елемент нижньої частини поперечної пластини до упору. Готово.

як зібрати френч-прес

Якщо все зроблено правильно, поперечна пластина, фільтр та спіральна пластина рухатимуться вгору та вниз при переміщенні плунжера. Всі елементи рекомендується розбирати щоразу перед тим, як відмити френч прес, а потім просушити та зібрати.

До речі: Як відмити заварник від чаю і френч-прес — 4 легендарних помічники

Як заварювати каву у френч-пресі

Залив помелену каву окропом і справа зроблена — це не той випадок. Деякі нюанси тут відіграють не останню роль у присмаку напою, тому увага на деталі:

Подрібнення зерен

Краще помолку робити більше. Перетерта в пил може засмітити фільтр, кава гірчить, з'явиться каламуть.

Зернятка треба перемолоти так, щоб були схожі на кам'яну сіль

Пропорції На 450-500 мл води знадобиться 1,5 с. л гущі. Або 30 г на півлітра води. Точну вагу можна виміряти на кухонних вагах
Скільки готувати за часом Бажано дати настоятися напою протягом п'яти хвилин. Для міцнішого збільшити до 7 хвилин, але не більше
Температура 95°. Довести до кипіння і почекати, щоб окріп злегка підостиг

Зроблену каву відразу розливають по чашках. У заварнику не лишають. Інакше вона перетвориться на чифір, стане гіркою до неможливості.

як приготувати каву у френч-пресі

Порада: перед тим, як залити в колбочку посудини гарячу воду (не окріп!), склянку бажано ошпарити, щоб прогрілася. Вливати воду краще рідкою цівкою, попередньо опустивши в місткість ложку. Тоді скло не лусне.

Якщо не знали: Як користуватися кухонними вагами — 4 правила

Як заварювати чай у френч пресі залежно від різновиду: таблиця

Чай
Температура Час
Чорний 93-96 °C 3-5 хвилин
Зелений 82-85 °C 2-3 хвилин
Улун 85-96 °C 3-5 хвилин
Білий 80-85 °C 1-3 хвилин
Трав'яний 96 °C 5-7 хвилин

Засипають у колбу заварника розсипний чай, з розрахунку одна чайна ложечка крупнолистової заварки на кожну чашку води. Додають воду та опускають поршень для заварювання під гнітом. Після певного часу п’ють чай.

як зробити чай у френч-пресі

Важливо дотримуватись точної температури. Якщо залити зелений чай окропом відразу з чайника, вийде гіркуватий напій. Краще все ж таки витримувати паузу після кип'ятіння води перш ніж заварювати. Або використовувати термометр.

Любителям холодного чаю френч-прес теж знадобиться. Коли напій настоїться, його заливають у чашку та додають кілька кубиків льоду. Щоб чай вийшов смачним, потрібно вдвічі збільшити концентрацію заварювання чи зменшити кількість води наполовину. Тоді чай не втратить насиченість смаку та кольору при додаванні льоду.

Корисний хитрик: Як вибрати чайник 

Як збити молоко френч пресом

Найкращим молоком для такого рецепта вважається цільне, воно жирніше, тому вийде рясна пінка. Проте, можна використовувати молоко будь-якої жирності, тоді піни буде менше.

Спінюють молоко плунжером із сітчастим фільтром. Такий не тільки розділяє гущу, що заварюється від напою, а також відокремлює жир від молочка. Внаслідок цього утворюється густа кремова шапка.

збити молоко за допомогою френч-пресу

5 кроків, щоб ідеально збити високу пухирну пінку:

  1. Молоко нагрівають до 80 °C.
  2. Обдають заварник гарячою водою і наливають тепле молоко у френч-прес.
  3. Встановлюють поршень і повільно опускають, стежачи, щоб довкола нього не утворювались бульбашки.
  4. Працюють поршнем вгору-вниз до пінистоподібного стану молока.
  5. Його переливають у попередньо нагріту чашку або глечик. Потрібно постукати та покрутити чашку на столі, щоб пішли зайві бульбашки повітря. Відразу ж, без поспіху, влити молоко в каву.

Якщо вийшло дуже багато піни, її прибирають чайною ложкою. Залишається лише розслабитися і сповна насолодитися напоєм.

У тему пиття: Як зробити лимонад в домашніх умовах — 10 рецептів

Що ще можна заварювати у френч-пресі?

Зручно збивати вершки, готувати холодну каву чи сік із ягід. Також можна промити зерна чи ягідки, злити бульйон, змішати коктейль, і навіть наситити ароматом оливкову олію за допомогою спецій. Достатньо лише дотримуватись точних пропорцій, заливаючи складову частину в колбу, та попрацювати плунжером.

Френч-прес багато в чому дає фору звичним заварникам. Так що виявляйте креативність, не обмежуйтеся тим, що звичне для вас і властиво йому. Він пристосований до більшого, ніж здається.

Для любителів корисних аксесуарів: Електронні гаджети для кухні: ТОП-5

Коментарі
Залиште коментар
Категорії