Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати прасувальну систему: 10 основ для вдалої покупки

Дата публікації: 09.11.2022 10:30
Дата оновлення: 06.06.2023 11:19

Прасувальна система краща за праску, тому що спрощує рутину працю господині: можна відпарювати речі в будь-якому положенні та не докладати особливих зусиль. Потужна пара глибоко проникає у волокна тканини, дезінфікує та знищує запахи. Спалити тканину практично неможливо навіть якщо дуже постаратися. Весь секрет в особливості технологій. Щоб розуміти, як вдало вибрати систему, розберемося у всьому порядку.

Що таке прасувальна система

Прасувальна система — це механізм з необхідними пристроями для прасування одягу. Складається з прасувальної дошки, парової праски та парогенератора. У пристрої зібрані найважливіші опції, щоб швидко упорядкувати велику кількість одягу.

вибрати прасувальну систему

Пара під високим тиском діє на тканину — це значно спрощує прасування сильно м'ятих речей і тих, що важко відгладжувати або легко зіпсувати. У складеному вигляді установка займає мінімум місця, а в розкладеному стійка та надійна. Саме тому такі установки стали використовувати вдома, замість праски.

До слова: Як вибрати прасувальну дошку: 5 параметрів-«маячків»

Чим відрізняється прасувальна система від праски

Перше — окремий парогенератор та місткість для води. Здавалося б, у чому складність купити парову праску, прасувальну дошку та створити свою систему? Але не все так просто. У цьому є друга принципова відмінність.

вибрати парову прасувальну систему для дому

Прасувальна дошка виконана з такого матеріалу, якому нестрашний тривалий вплив пари. Така прасувалка не псується на відміну від звичайної. В іншому різниця не така вже й помітна, якщо не вважати, що користуватися паровою системою набагато зручніше.

Яку прасувальну систему вибрати: розбираємося з критеріями

Дивляться на характеристики пристрою: матеріал дошки, швидкість нагрівання, особливості подачі пари, об'єм резервуара для води. Додаткові функції вибирають, якщо вони потрібні, ґрунтуючись на власному досвіді прасування та перевагах. Якщо ж досвід невеликий, підказуємо критерії, на які варто орієнтуватися.

Технологія появи пара

За цю функцію відповідає парогенератор. Він може бути розташований у ніжці дошки під підставкою для праски або в нижній частині дошки. Залежно від розташування система подачі може бути замкненою або з доливанням води. У першому випадку рідина заливається в бойлер, нагрівається, потім пара подається на підошву праски. Доливати воду при замкнутому пароутворенні не вдасться. Потрібно вимкнути парогенератор, спустити тиск і потім підлити в резервуар.

прасувальна система із замкнутою подачею пари

У технології з доливанням води барило можна від'єднати від установки та набрати воду в будь-який момент або долити необхідну кількість мірною склянкою. Серед переваг такого способу пароутворення швидший нагрів води в бойлері.

2 характеристики пари

яку прасувальну систему вибрати з потужною парою

  1. Тиск — чим вище, тим кращий результат
    Він викидає пару струменями так, щоб речі не встигали зволожуватися. Особливо це важливо при вертикальному відпарюванні, де струмінь не повинен розсіятися раніше, ніж потрапляє на тканину.
    Оптимальний показник від 3,5 до 5 барів. Якщо цифра не написана в характеристиках пристрою, ймовірно, вона нижче середнього. Виробник не хоче зайвий раз вказувати на це, щоб не відштовхнути від покупки.
  2. Продуктивність — об'єм пари, який генератор випускає за хвилину
    Вона вимірюється у грамах. Оптимальна 60-80 г/хв. Якщо порівнювати з прасками, у середньому, у других ця характеристика нижче в півтора раза. А саме 40-60 грамів на хвилину.

Порада: Як вибрати відпарювач: 10 корисних рекомендацій

Матеріали

Матеріал
Плюси Мінуси
Алюміній
  • невелика вага
  • швидке нагрівання
  • схильність до подряпин п
  • рилипання до тканини при сильному нагріванні
Нержавіюча сталь
  • хороша стійкість до подряпин
  • висока міцність
  • зручність використання
  • велика вага
  • швидка втома при прасуванні на вазі
Кераміка
  • висока стійкість до подряпин і сколів
  • не липне до тканини
  • легко ковзає по матеріалу
  • тендітна
Антипригарне покриття (тефлон)
  • не липне
  • добре ковзає по будь-якій тканині
  • швидко покривається подряпинами
  • вимагає акуратного використання

Як бачите, у кожного з них свої переваги та недоліки. Тому варто вибирати, виходячи з особливостей свого прасування.

Як підібрати потрібний обсяг резервуара

У замкнутих системах доливати воду можна тільки після відключення установки, тому об'єм резервуара дуже важливий. Виробники пропонують бойлери об'ємом від 0,9 до 1,2 літрів. Залежно від потужності такого обсягу вистачить від 40 хвилин до 1,5 години прасування речей без зупинки.

Оптимальна потужність

Продуктивність пари — фактично це та сама потужність, за якою варто вибирати парову прасувальну систему. Її можна умовно поділити на три рівні:

  1. низька: 25-60 грам на хвилину — оптимальна для малих об'ємів не надто м'ятих речей;
  2. середня: 60-100 грам на хвилину — дозволяє швидко прасувати великі обсяги білизни та одягу;
  3. висока: 100 і вище грамів за хвилину — потрібна швидше для професійного, ніж для домашнього застосування.

Корисна стаття: Як користуватися відпарювачем: 8 кроків

Чи потрібне самоочищення від накипу

Так, але воно передбачене не у всіх прасувальних системах. Варто вибирати модель із функцією самоочищення, якщо використовується вода з-під крана. Про її якість говорити не доводиться, тому наліт осяде на нутрощах пристрою швидше, ніж думається. І тут рятує самоочищення. Воно запускається однією кнопкою, не доведеться возитися з розчинами оцту та соди, щоб позбавитися від окалин.

Якщо для прасування використовується очищена або фільтрована вода, функція самоочищення не така важлива. Опад хоч і з'явиться, але не так швидко. Однак чистити прилад з часом все одно доведеться.

Інструкція: Як почистити відпарювач — 4 підказки

Які функції найважливіші

  • Автовимикання: з такою опцією можна не боятися залишити пристрій без нагляду. Навіть якщо забули висмикнути з розетки, агрегат автоматично вимкнеться через 6 хвилин бездіяльності, а лежачи плазом через три.
  • Автоматичне усунення крапель: тканина не замажеться, оскільки система запобігає витіканню води з підошви.
  • Можливість вертикального відпарювання: зручно, якщо прасувати штори, пальта, плащі, сорочки, сукні.

відмінність прасувальної системи від праски

У прасувальних систем передбачені також десятки інших функцій, проте три, що перераховані вище, основні, без яких парова прасувальна система не славилася б своєю функціональністю.

На замітку: Як випрасувати сорочку: 10 хороших порад

Різноманітність режимів

Дошку прасувальної системи називають активною, і ось чому. У неї є вентилятор, який працює у двох режимах:

  • всмоктування, при якому потоки пари притягують та утримують тканину на прасувальній поверхні. У такому положенні зручно відгладжувати волани, складки та стрілки;
  • видування — пара густою хмарою обдає речі. Можна гладити, не торкаючись тканини, що особливо актуально для складних матеріалів і прасування зимового верхнього одягу.

дбайливе розгладжування паром

Багатофункціональні прасувальні системи мають також опцію підігріву дошки. Вона впливає на легкість та швидкість розгладжування речі. Сильно м'яті розрівнюються швидше. Ще цей режим хороший для нарядів, прикрашених камінням та паєтками.

У скарбничку знань: Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 кращих порад

Конструктивні особливості

Конструктивно системи різняться особливостями дошки. Вони регулюються за висотою, що рятує, коли доводиться працювати стоячи або сидячи. П-подібні ніжки стійкіші, у формі Х міцніші та надійніші. Прогумовані не подряпають підлогу.

Додаткові опції

Функціональність прасувальних систем постійно вдосконалюється. Серед особливо цікавих опцій варто виділити іонізацію. Мільйони іонів проникають у структуру тканини при відпарюванні та розрівнюють її зсередини. За допомогою цієї функції навіть м'яті та складні матеріали гладяться на ура.

У комплектаціях деяких систем можна знайти парову щітку та паровий пістолет. Щітка допоможе позбутися запаху сигарет, поту та парфумів на одязі, а пістолет точково усуває свіжі плями будь-якого походження.

парова щітка в комплекті прасувальної системи

Хазяєчки оцінять: Як випрати плісняву з тканини — 10 робочих хитриків

Прасувальні системи: «За» та «Проти»

На прасувальній системі розгладжуються речі вдвічі легше і швидше, ніж праскою на звичній дошці. Приймаючи остаточне рішення на користь того чи іншого приладу, розумно зважити переваги та недоліки:

Плюси
Мінуси
Це пристрій 3:1 — праска, дошка та парогенератор Важкій
Швидке прасування з мінімальними зусиллями Довге включення — від 5 хвилин
Велика кількість опцій  
Зручність зберігання  

Перед тим, як визначитися, яку прасувальну систему вибрати, розумніше буде орієнтуватися на особливості прасування та бажаний функціонал. Не забувайте й про потужність, розмір і технології. Тоді вона точно не підведе.

У тему багатофункціональних гаджетів: Миття повітря або зволожувач: у чому відмінності між 2 девайсами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії