Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися випарювачем: 8 кроків

Дата публікації: 28.01.2022 11:07
Дата оновлення: 28.01.2022 11:07

Відпарювач економить час. За його участі прасування речей не перетворюється на особливий ритуал, який потребує сил, витримки й вигадливості. З призначенням цього пристрою більшість з нас знайомі, але про конкретні нюанси використання знають не всі.

Для чого потрібний відпарювач

Призначення приладу — розгладити складки на будь-якій тканині та надати їй охайного вигляду. Принцип роботи відпарювача полягає у тому, що потік пари, який проникає у волокна матеріалу, виправляє нерівності. Особливість цієї методики в тому, що гаряче повітря позбавляє тканину запаху, освіжає і дезінфікує. Останнє особливо корисне для обробки м'яких іграшок та дитячих речей.

Переваги відпарювача перед ручною праскою:

  • Комфорт — одяг можна прасувати у вертикальному та горизонтальному положенні, а штори навіть необов'язково знімати.
  • Багатофункціональність — прилад не тільки розгладжує матеріал, але й дезінфікує, усуває запахи та легкі забруднення.
  • Універсальність — підходить для будь-яких типів тканин, навіть делікатних.
  • Безпека — гаряча пара не здатна пошкодити матеріал, залишити блиск або заломи. Можна прасувати одяг з паєтками, бісером та принтами. 
  • Швидкість — апарат розгладжує ділянку на речі з першого разу.

Область застосування пристрою набагато ширша, ніж праски: салон автомобіля, домашній текстиль, будь-який одяг, м'які меблі, килими тощо.

Читайте: Як користуватися пароочисником: 10 порад для ґрунтовного прибирання

Як правильно користуватися відпарювачем: ключові поради

По конструкції виділяють два види випарювачів:

  1. Ручний. Найпростіший і компактніший прилад, яким зручно керувати в будь-якому положенні та брати з собою в дорогу. Ручні апарати також бувають електричними та акумуляторними.
  2. Вертикальний. На вигляд схожий на пилотяг. У комплект пристрою входить вішалка, іноді — дошка для прасування. Його потужність вища, ніж у ручного, але за габаритами він займає більше простору.

Для побутових цілей підходять обидва варіанти, але при виборі варто враховувати вартість, важливість практичності та ефективності.

Принцип дії всіх відпарювачів однаковий, але підготовка до їхньої експлуатації відрізняється. Перед тим, як користуватися ручним випарювачем, у резервуар заливають кількість води, вказану в інструкції. Вона має бути теплою або холодною, але не гарячою. Також краще брати дистильовану або фільтровану, без запаху та домішок, здатних осідати на деталях та знижувати їх термін експлуатації. Потім слід увімкнути пристрій та дочекатися появи пари.

Щоб зібрати вертикальну праску, потрібно:

  1. Встановити стійку в отвір у корпусі.
  2. Один край шланга вставити у насадку, інший — у корпус.
  3. Повісити одяг на вішалці.
  4. Залити воду у відсік та встановити його в основу відпарювача.
  5. Увімкнути шнур у мережу, потім пристрій.
  6. Дочекатися закипання води у резервуарі.

Відпарювання проводиться однаково як ручним, так і вертикальним приладом зверху вниз, злегка натягуючи тканину іншою рукою. Попередньо випустивши трохи пари у повітря для перевірки струменя та випуску можливих крапель води.

При роботі з випарювачем не можна:

  • прасувати одяг на людині;
  • доливати воду в місткість приладу, що працює;
  • залишати включений відпарювач без нагляду;
  • нахиляти пристрій, інакше окріп може пролитися з відсіку;
  • спрямовувати сопло на тіло або в обличчя, що може призвести до опіків;
  • відтягувати тканину або притримувати спеціальну дошку без захисної рукавиці.

Після завершення роботи потрібно дати охолонути, потім вилити воду і розібрати його у зворотному порядку.

Сопло відпарювача направляти перпендикулярно тканині

Хитрики для ефективного прасування:

  1. Насадку приладу потрібно водити за матеріалом на відстані 1 см і так, щоб пара потрапляла на тканину під прямим кутом. Інакше ефективність процесу буде нижчою.
  2. Не затримувати потік повітря на одному місці — це призведе до появи мокрої плями або псування тканини.
  3. Прасувати потрібно тільки сухий одяг, інакше не вдасться досягти результату.
  4. У комплект до відпарювача входять насадки зі щітками, які очищають речі від шерсті та волосся.
  5. Після впливу пари одяг стає вологим, тому після прасування повинен підсохнути.
  6. Не заморочуйтесь з вивертанням одягу — його можна гладити праскою з виворітного та лицьового боку.
  7. Якщо в моделі не передбачено фільтр, краще використовувати фільтровану воду, пара від якої точно не залишить вапняного нальоту. Вода з крана може бути причиною накипу на нагрівальному елементі.

Дотримуючись цих правил, можна по-справжньому оцінити всі переваги та можливості відпарювача.

Корисна інформація: Як вибрати відпарювач: 10 корисних рекомендацій

Відпарювання одягу

Потреба попрасувати одяг часто виникає в умовах поспіху і браку часу. З відпарювачем знадобиться кілька хвилин, щоб надати речам доглянутого вигляду.

Як прасувати одяг відпарювачем

На дорогих моделях пристроїв можна змінювати режими подачі пари, залежно від одягу чи тканини. Але, крім цього, до кожного матеріалу потрібна особлива увага.

Верхній одяг

За допомогою ручного відпарювача можна не тільки розгладити складки, але й надати матеріалу чистого, свіжого та доглянутого вигляду. Прилад підходить для шуб, пуховиків, дублянок, курток з будь-якого наповнювача. Перед тим як відпарити пальто в домашніх умовах, варто одягнути на шланг насадку-щітку, яка зазвичай входить у комплект.

Верхній одяг прасується у вертикальному положенні. Для цього можна користуватися вішалкою. Важливо заздалегідь витягнути все з кишень. Залити воду в місткість і увімкнути необхідний режим пристрою, щоб не пошкодити тканину.

Як відпарити піджак відпарювачем

Послідовність дій при прасуванні піджаків не відрізняється від верхнього одягу. Речі потрібно також повісити на тремпель. Обробка парою проводиться зверху донизу, починаючи з лицьового боку, потім переходячи на спину. Постійно потрібно трохи відтягувати низ піджака.

У комплект до приладу входить дошка трикутної форми, яка необхідна для розгладження коміра, рукавів, кишень та манжет. З її допомогою можна якісно розгладити дрібні деталі одягу та надати їм правильної форми.

Піджак має щільну текстуру, тому часто виникає необхідність скористатися підкладкою, яка дозволить щільно притиснути сопла приладу. Для цього виробники випарювачів додають у комплект спеціальну рукавичку, яку прикладають із виворітного боку. З терморукавицею можна відтягувати одяг вниз, не боячись обпектися.

Ми писали раніше: Що краще — праска або відпарювач: 3 критерії якості

Джинси

Штани краще вішати вниз поясом. Оскільки він важчий, не потрібно докладати зусиль для відтягування джинсів. Зверху на вішалці вони кріпляться прищіпками. Матеріал штанів щільний, доведеться додати температуру на пристрої та витратити трохи більше часу, ніж з розгладженням сорочки. Не забувайте перевіряти ярлики на одязі.

Штани

Щоб не виникало складнощів зі стрілками на штанах, в комплект пристрою входить насадка у вигляді затиску. За її допомогою можна одним рухом провести стрілки. Принцип прасування штанів не відрізняється від джинсів.

Сорочки

Матеріал сорочок тонший, ніж у піджаків, для розгладження потрібно менше часу. Слід починати з великих ділянок, закінчуючи дрібними: рукавами, кишенями, коміром тощо.

Як прасувати сорочку відпарювачем

Сукні

Сукня вішається на тремпель і гладиться за вже знайомим алгоритмом — від більшої частини до меншої. Одяг, прикрашений декором (бісером, принтом, паєтками, блискітками тощо), варто прасувати навиворіт. Попередньо ознайомтеся з рекомендованим температурним режимом на ярлику.

Відпарювач ефективно освіжить в'язане плаття, позбавить від заломів та складок. Праскою можна відпарювати тільки бавовняний, лляний та віскозний матеріали. Ручну ж праску можна використовувати для будь-яких типів тканини. Такі речі прасують у горизонтальному положенні, не розтягуючи. Покладіть виріб на рівну поверхню, надайте потрібну форму і зафіксуйте шпильками. Приступайте до прасування, дотримуючись руху зверху вниз. Після прасування паром сукня стане вологою, потрібно дати їй висохнути в тому ж положенні, не виймаючи шпильки. Інакше річ втратить форму.
 
Ми писали раніше: Як вибрати прасувальну дошку: 5 параметрів-«маячків»

Як користуватися випарювачем при прасуванні домашнього текстилю

Перевага відпарювача при прасуванні домашнього текстилю в тому, що виріб не потрібно спеціально знімати та прасувати на дошці, як це робиться з праскою.

Як прасувати штори відпарювачем

Необхідність прасувати штори та тюлі частіше виникає після прання. Їх потрібно повісити, однією рукою розправляючи в сторони та посередині, проводити сопло пристрою зверху вниз. Якщо прасування відбувається не після прання, відпарювач також здатний освіжити штори, позбавити від пилу та невеликих забруднень.

Як відпарювачем прасувати постільну білизну

Суха та чиста постільна білизна стелиться на ліжко звичайним способом. Внаслідок натягу тканини на матраці, нема потреби його притримувати або відтягувати рукою. Готовою до роботи праскою матеріал прасується зверху донизу. Крім цього, так можна відпарити матрац, подушки, плед та теплу ковдру.

Щоб очистити меблі від плям, шерсті або волосся, краще скористатися насадкою-щіткою.

Що не можна прасувати відпарювачем?

Попри універсальність та безпеку приладу, є винятки, для яких застосування відпарювача неприпустимо:

  • Якщо на ярлику речі дозволено лише сухе чищення.
  • Вовняні вироби від пари можуть деформуватися.
  • Закреслена праска на ярлику забороняє будь-який вид прасування.
  • Після обробки парою поліестеру можуть з'явитися плями або змінитися колір матеріалу.
  • Відпарювання в'язаних речей без попередньої фіксації шпильками.
  • Для пересушеної бавовни праска буде неефективна.

Перед прасуванням перевіряти ярлик на одязі

У таблиці наведено розшифрування символів прасування та відпарювання:

Прасування і відпарювання заборонені 
Припустима температура до 100 градусів 
Припустима температура до 150 градусів
Припустима температура до 200 градусів 

За допомогою відпарювача можна полегшити рутину, швидко вирішуючи проблему прасування речей та текстилю. Але бажаний результат можна отримати лише за дотримання умов експлуатації та правил техніки безпеки.

А ви знали: Як прасувати сорочку: 10 добрих порад 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії