Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прасувати сорочку: 10 хороших порад

Дата публікації: 23.12.2020 16:31
Дата оновлення: 23.12.2020 16:31

Процесс глажки рубашки

Пом'ята сорочка може звести нанівець будь-який лук. Слідуючи вказівкам, як правильно гладити сорочку, ви або ваш близький буде виглядати в ній відмінно.

Пізнавальна стаття: Що краще ー праска або відпарювач: 3 критерію якості

Підготовка сорочки перед прасуванням

Перед тим, як приступити до прасування, сорочка повинна бути випраної і використовуйте вологу. Не варто поспішати діставати праска. Спочатку потрібно гарненько оглянути сорочку на предмет плям, дірочок, звернути увагу, чи всі гудзики на місці. Після огляду можна приступати до прасування.

Працювати зручніше на прасувальної дошки. У неї зручні ширина полотна і висота стійок. В процесі не будете втомлюватися і при цьому отримаєте відмінний результат. Якщо на прасці немає розбризкування води, знадобиться пульверизатор. Змочені ділянки легше розгладжувати, особливо, якщо є заломи на тканині.

Як правильно висушити сорочку

Перед тим як залишити річ для просушування, її слід гарненько струснути і повісити на плічки. Ідеально, якщо просушування на відкритому повітрі – так сорочка насититься свіжістю і швидше сохне. Ще на мокрій сорочці краще розправити видимі великі складки, щоб тканина обсихала, звисаючи максимально рівно. Потім її простіше буде гладити.

Якщо ж сорочка пересохла, її можна гарненько збризнути водою з пульверизатора, після чого починати прасувати.

Вибрати режим прасування по типу тканини

Перед тим, як гладити чоловічі сорочки, потрібно розібратися, з якою матерією маємо справу, і які особливості роботи з нею. Наприклад, вироби з синтетичного матеріалу набагато легше піддаються розгладженню і менше мнуться. А ось з сорочкою з бавовни доведеться потрудитися довше, зате в шкарпетці остання набагато практичніше і відчуття до тіла приємніше.

Залежно від типу полотна, підбирають температуру для безпечної та ефективної прасування. У таблиці нижче наведені найпоширеніші варіанти «сорочкового» полотен, а також оптимальний нагрів для кожного з них в ℃.

Полотно
Градус
Поліестер 60-80
Вискоза 100-120
Бавовна 140-160
Акрил 70-100
Шерсть 100-120
Бавовна з поліестером 100-110
Льон 170-190
Шовк 60-70

у «старичків» за інструкцією три варіанти для установки нагрівання, представлені у вигляді точок. Чи означають вони наступне:

  • 1 шт.ー нагрів до 110 ℃,
  • 2 шт.ー до 150 ℃,
  • 3 шт.ー до 200 ℃.

Цікава стаття: Як правильно вибрати праску для будинку: 10 порад

Поетапна прасування

Тим, хто цікавиться, як правильно гладити сорочку на прасувальної дошки, корисно знати, щоб обробка стала максимально простою та зручною, досвідчені господині рекомендують розділити свої дії на кілька етапів. Це прасування:

  • коміра,
  • манжетов на рукавах,
  • самих рукавів,
  • поличок вироби,
  • спини сорочки.

Зручніше спочатку обробити дрібні частини сорочки, а на завершення відпрасувати великі. На завершальному етапі проходяться праскою по спині і передній стороні сорочки. Манжети і воріт краще отпарить, це дасть ефект накрохмаленності. Якщо режим пара допоможе розпилювач з водою. Досить скропити потрібну область і пройтися по ній до повного випаровування вологи.

Комір

Налаштувавши пар або окропивши з розпилювача, гладять виворіт, далі – особа і після, виклавши в потрібну форму цей елемент, ще раз добре вигладжують.

Глажка воротника

Важливо не тягнути полотно. Необхідно викласти його в потрібне положення і прасувати притримуючи. Крім самого ворота, в якісній прасування потребує шов під комірцевої зоною. Особливо, якщо власник сорочки не носить краватку.

Манжети

Щоб добре отпарить манжети, їх необхідно повністю розгорнути. Першою опрацьовують виворітну частина, розгладжуючи заломи і виточки.

Глажка манжетов

Після прасують «обличчя», включивши пар або окропивши полотно водою. Зручно починати з прасування планочек, а потім і самих манжет, «провертаючи» їх в процесі, щоб обробити всю площу.

На замітку: Топ-10 кращих прасок 2017 року

Рукава

Перед тим як навчитися правильно гладити рукава сорочки, потрібно розглянути два варіанти – з довгим і коротким рукавом . Працювати з будь-якими рукавами зручніше на Спеціальному «нарукавники». Але якщо його немає – це поправимо.

Прасування коротких рукавів проста, їх досить рівно розкласти на дошці, пройтися праскою з вивороту, а після – і з лицьового боку. Дрібні заломи в важкодоступних місцях легко розгладити носиком праски.

 Глажка рукавов рубашки

ДО прасування довгих рукавів доведеться пристосуватися. Коли манжети Відпарити, розкладають рукав догори швом і проходяться праскою по всій його довжині, злегка відтягуючи тканину. Тепер, взявшись за комір і манжет, перевертають рукав і гладять бічну частину. Далі проглаживают центральну і другий бік. Якщо десь залишилися складки, їх легко розгладить носик праски.

Освоюючи, як правильно гладити сорочку з бавовни, не переживайте, якщо на рукавах залишилися заломи, які ніяк не піддаються розгладженню. Досить застосувати пар або пульверизатор з водою, повторно пройтися по потрібній області, і проблема вирішена.

Полички

Їх гладять по черзі рівно розклавши тканину на дошці. Залишиться тільки пройтися праскою від кокетки до низу, приділяючи увагу швах, які з'єднують рукав і поличку, а також по низу вироби. Якщо на сорочці є кишені, їх також прасують на цьому етапі.

Глажка полочек рубашки

Коли все інструкції виконані правильно, сорочка виглядає охайним.

Спина

Хоч ця частина сорочки і є найбільшою, проте прасування спинки вироби також не вимагає особливих навичок. Потрібно «на око» розділити всю площу спини на три частини і добре пропрасувати кожну з них.

Глажка спинки рубашки

Ґудзики сорочки застібають і оглядають виріб на наявність складок. Якщо такі знайдуться, акуратно пригладжують їх куточком праски.

ДО слова: Як вибрати хороший праска?

Нюанси

Вивчивши відгуки господинь на форумах, виділимо 7 моментів, на які варто звернути увагу при прасування сорочки.

  1. Потрібно вивчати склад тканини і інформацію, зазначену на ярличку вироби.
  2. Шовкові сорочки прасують ТІЛЬКИ в сухому вигляді. Крапельки води при прасуванні залишає на тканині плями.
  3. Щоб прасування була в радість, потрібні потужний праска і стійка широка дошка.
  4. Вода для відпарювання повинна бути дистильованої. Водопровідна утворює соляні відкладення всередині праски, які вивалюються на одяг у вигляді суспензії і бруднять її.
  5. Потрібно регулярно чистити підошву праски, щоб уникнути плям і підпалин на одязі.
  6. Вовняні вироби гладять тільки з вивороту, так само як і темні.
  7. Згорнуте джгутом рушник і поміщене в рукав, значно полегшити прасування.

Як підпрасувати сорочку без праски

Трапляється, що погладити сорочку потрібно терміново, але немає електрики, зламався праска або опинилися в спартанських умовах. Ось два робочих способу виправити становище з м'ятою сорочкою.

  1. Якщо заломи не люті, зволожите тканину і розтягніть матеріал руками, як би розправляючи складки. Після розвісьте рівно на плічках і дайте висохнути природним шляхом.
  2. Якщо складки глибокі, допоможе пар. Закрийтеся у ванній кімнаті разом з сорочкою, розвішаної плічках, і включіть гарячу воду. Пар зволожить матеріал, виріб обтяжать і під власною вагою провисне розпрямившись. Далі надягайте сорочку і пройдіться долоньками по тканині, додатково її розправляючи. Нехай висохне природним шляхом.

Використовуючи ці два способи, можна домогтися якщо не ідеально виду сорочки, то, як мінімум, охайного і акуратного.

Щоб навчитися гладити сорочки як профі, побільше практикуйтеся. Справа ця нехитра і, пристосувавшись, будете на автоматі робити зазначені в статті дії. Вибирайте якісних побутових помічників, запасайтесь терпінням і з натхненням освоюйте нову навичку.

В тему: Як вибрати парова праска і не «обпектися» ціною

Коментарі
Залиште коментар
Категорії