Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити відпарювач — 4 підказки

Дата публікації: 28.09.2022 10:36
Дата оновлення: 16.11.2023 17:26

Для відпарювачів та прасок використовують кип'ячену або очищену воду. Однак відкладення все одно з'являється у пристроях і з цим треба щось робити.

ручний відпарювач для одягу з насадкою

Є кілька способів позбутися них. Читайте, як почистити відпарювач від накипу та іржі, і що робити, щоб вони не з'являлися.

Як зрозуміти, що відпарювач потребує чищення

У вертикальному пристрої іноді виникає проблема — відсутність пари. У ручному разом зі струменем виходять окалини накипу або ллється руда вода. Здавалося б, прилад ще не старий, мало ним користувалися, але пара чомусь не йде або дуже слабкий натиск. І завись…

слабкий напір пара із сопла відпарювача

У такій ситуації не варто впадати в паніку та одразу бігти до сервісного центру. Проблему можна вирішити самому.

До слова: Як правильно вибрати фільтр для питної води: який з 3 видів краще

Як почистити відпарювач від накипу

Для чищення вертикального відпарювача спочатку відкручують шланг, потім знімають бак і відкручують пробку для очищення ТЕНа, що під корпусом. В отвір, де був шланг, наливають воду і промивають елемент, що нагрівається. З-під низу витікатиме брудна вода. Після промивання закручують корок назад. Ще раз наливають воду в отвір зверху і збовтують агрегат. Потім потрібно перевернути корпус та злити залишки.

Бойлер теж миють навіть якщо всередину до нього немає доступу, а на дні величезний шар іржі.

  1. Потрібно відкрутити пробку (під підставою) і всунути в місткість ганчірку. Воду із резервуара не виливати.
  2. Закрити пробку і добре потрясти. Ганчірка зробить свою справу — все вимиє.
  3. Відкрити пробку, витягнути ганчірку, підчепивши її паличкою, і вилити залишки води. Контейнер для води усередині стане чистим.

Так і проводиться профілактика відпарювача, тепер він може працювати далі. Головне — своєчасно прочищати та промивати. Можна додавати засоби для покращеного очищення: увімкнути, щоб попарити, потім вимкнути, відкрутити пробку та промити. Тоді він служитиме безперебійно роками.

Не все так однозначно: Як користуватися відпарювачем: 8 кроків

Як почистити відпарювач лимонною кислотою

Оскільки вода насичена карбонатом кальцію, при кип'ятінні він перетворюється на мінеральні відкладення. Пара випаровується, а завис накопичується на стінках пристрою і твердне. Очистити відпарювач допомагають кислотні речовини. У тому числі лимонна кислота.

лимонна кислота та розрізані лимони

Вона нешкідлива для агрегату, і очищає чудово:

  • На півлітра води розраховують 1 велику ложку лимонки. Підкислену рідину заливають у резервуар.
  • Включають агрегат на максимально можливе нагрівання, вичікують до десяти хвилин і тиснуть подачу пари. Окалини й завись виходитиме з конденсатом, тому краще чистити над раковиною або мискою. Потрібно подавати пару доки не випарується весь розчин у місткості.
  • По закінченню прилад споліскують під проточною водою, протирають зволоженою серветкою злегка остиглий розпилювач.

Якщо після очищення все ж таки залишилися відкладення, процедуру варто повторити ще раз. Пароочисник краще не запускати до потворного стану. Для профілактики забруднень його потрібно чистити 1 раз на місяць.

Мінеральна вода

З нальотом непогано справляються сильно газовані «Боржомі», «Нарзан», «Єсентуки» тощо, а також вода без газу.

мінеральна вода у склянці

Аби тільки не було барвника, який при відпарюванні залишає на одязі плями. Порядок дій нехитрий.

  1. Заливають мінералку в місткість для води, включають на максимум.
  2. Чекають 5-7 хвилин і генерують пару доти, доки зникне рідина з бачка.

Дільна порада: щоб відпарювач довше служив, після користування зливають із нього воду і перевертають, щоб витекли залишки. Зберігають відкритим, аби волога повністю вивітрилася — тоді утворення накипу значно сповільниться.

Як очистити відпарювач від накипу оцтом

Для цього в резервуар із водою потрібно налити води за мінімальною позначкою. Якщо позначки немає, орієнтовно півлітра — не менше, і додати туди 50 г столового 9% оцту.

оцет для чищення від накипу

Відпарювач має нагрітися протягом десяти хвилин. Головне, щоб шланг при цьому не був вигнутий, стояв рівно. Його бажано підняти якомога вище. Ви здивуєтеся: незабаром з'явиться пара.

Чищення відпарювача професійною хімією

Порошкоподібні та рідкі засоби від накипу (декальцинатори) ефективно видаляють нашарування в пароочисниках та інших електроприладах: чайниках, кавоварках… Таким чином, термін життєздатності приладів зростає та сприяє зменшенню витрати електроенергії. Бувають слабко та сильно концентровані засоби, які потрібно зберігати якомога далі від дітей та тварин, після використання ретельно промивати девайс. Завжди йде інструкція до засобу, де зрозуміло описано, як почистити, в якому дозуванні, скільки та інше.

Спосіб застосування зводиться до наступного:

  • Засіб для чищення висипати в місткість або мірний стакан. Розчинити у 0,5 л холодної води;
  • залити антинакипін у прилад та нагріти, довівши до кипіння;
  • після очищення промити апарат та використовувати його за призначенням.

Як почистити відпарювач від іржі

Руда пара з окалинами сигналізує про іржу на деталях усередині девайсу. Щоб усунути цю неприємність, у відпарювач заливають розчин, що чистить, з будь-яким із вищеперелічених антинакипінів до максі-рівня на бойлері. Включити максимум t°, почекати 10 хвилин і випускати пар чи запустити самоочищення.

Робити так доти, доки вся вода не випарується. У спустошене барило залити повторно воду і ще раз перевірити роботу апарату. Якщо сопло все ще плюється іржею, повторіть процедуру до повного очищення. Перевіряти викид пари краще на клаптику непотрібної тканини або на старому одязі, який не шкода.

Для чищення сопла розводять водою чайну ложечку соди до утворення кашки. Нею протирають розпилювач, чекають п'ятнадцять хвилин, потім видаляють зволоженою серветкою. Перекис водню теж добре справляється з іржею. Тканинний клаптик нею змочують і добре протирають. Запаху не буде.

У профілактичних цілях: Як зробити антисептик у домашніх умовах: 5 унікальних порад

Функція автоочищення у відпарювачах: як їй користуватися

Наливають у резервуар воду до максимальної мітки
Запускають очищення, натиснувши та утримуючи кнопку автоматичного очищення секунд десять
Індикація заморгає жовтим Отже, почався процес
Очікують 2 хвилини Пристрій відключиться, індикатор — теж

Серветкою знімають з розпилювача крапельки та сольові відкладення.

У скарбничку особистого досвіду: Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 кращих порад

Профілактика забруднень

Якщо не знаєте, що робити зі своїм пристроєм, читайте інструкцію, тому що не у всіх передбачена функція очищення від накипу. Або шукайте позначення на приладі у форматі GCXXXXX. Тоді буде простіше знайти потрібну інформацію про пристрій на сайті виробника.

Достатньо раз на два тижні робити маніпуляції, що описуються в статті, залучивши будь-який зі спецзасобів. Якщо робити це регулярно, проблем із відпарювачем не виникне.

Читайте: Як вибрати відпарювач: 10 корисних рекомендацій

Коментарі
Залиште коментар
Категорії