Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому гріється холодильник: 5 можливих факторів

Дата публікації: 28.11.2022 09:38
Дата оновлення: 28.11.2022 10:30

Купівля нового холодильника зазвичай приносить винятково позитивні емоції. Однак часом у користувачів виникають питання до роботи агрегату. Один з них: чому корпус холодильника гріється?

гріється корпус холодильника

Коли нова техніка гріється — нічого незвичайного. Це наслідок переходу фреону з газоподібного стану в рідкий. А якщо гріється старий апарат, це може бути пов'язане з несправністю.

Чому гріється холодильник?

Устрій кліматичної техніки такий, що охолодження супроводжується виділенням теплоти в іншому місці, і навпаки. Ось чому нагрівається справний агрегат ззовні. Тепер розберемося, звідки може йти нагрівання. Два основні варіанти такі:

  1. До задньої стінки старих агрегатів прикріплений конденсатор, що має вигляд ґратчастої конструкції. Його нагрівання не повинно турбувати господарів, якщо дотримується внутрішньокамерний температурний режим.
  2. У нових холодильників конденсатор може бути у бічній стінці. Його не видно, але він гріє і це нормально.

причини нагрівання холодильника

Також тепло іноді йде на ділянці між камерами. Крім того, існують неполадки, що змушують агрегат ганяти фреон інтенсивніше, що супроводжується підвищеною тепловіддачею. Далі розглянемо докладніше можливі варіанти.

Добираємося до лампочки: Як замінити лампочку в холодильнику: хитрики по 6 брендам

Нагрів з боків

Моделлю з боковиною, що гріється, нині нікого не здивуєш. Виробники прибирають від задньої стінки конденсатор, щоб він не припадав пилом і не ставав ложкою дьогтю в екстер'єрі кухонного помічника. Решітка розташована збоку, до неї примикає метал корпусу, що добре віддає тепло. Коли агрегат працює в повсякденному режимі, нагрівання особливо не помітне, але після розморожування або першого включення дуже відчутне.

Коли відчутно гріється з боків, це може бути наслідком неправильного встановлення. Необхідно витримувати мінімальну відстань агрегату до стін. В інструкціях часто пишуть про 5-10 см. Другий спектр причин, пов'язаних з неадекватною роботою, — несправності, що перевантажують компресор.

Цікава стаття: Холодильник не вимикається: 7 причин перевантаження компресора

Нагрів задньої стінки

З тильною стінкою, в принципі, все аналогічно. Банальна причина — тепло віддає конденсатор. При цьому боки корпусу, як правило, не гріються, оскільки переважають 2 конструктивні рішення: грати розташовані ззаду або виведений контур на боковину. В окремих випадках конденсатори встановлені збоку і ззаду одночасно.

причини нагрівання задньої стінки холодильника

Зазвичай, коли у робочого холодильника гріється ґратчаста частина ззаду, люди не звертають на це увагу, оскільки дістатися до неї проблематично. Користувачі, як правило, не турбують себе прибиранням пилу в цій частині апарату. Тепловіддача від цього практично не погіршується, але пилюку все одно ганяти треба. Хоча б раз на пів року після розморожування.

Розбираємося з течією: Чому тече холодильник: топ-7 причин та усунення несправностей

Нагрів між камерами

Двокамерні холодильники — завсідники топів продажів. Вони зручні тим, що здатні охолоджувати та заморожувати продукти. З обома завданнями зазвичай справляється один компресор. Між холодильною та морозильною камерою у дводверних моделях розташована перегородка. Щоб у ній не утворювався конденсат, до неї заводять елементи нагрівання.

причини нагрівання між камерами холодильника

Все це, звичайно, закрито теплоізоляцією, але зовні смужка тепла може відчуватися. Якщо у вас холодильник злегка нагрівається між камерами, то за відсутності інших підозрілих симптомів хвилюватися нема про що. Місток тепла — наслідок конструктивних особливостей апарату.

Нагрівання всередині

Конденсатор, навіть якщо він у корпусі, не грітиме продукти. Цьому завадить шар теплоізоляції. Холодильник може нагріватися всередині лише через лампочку, режим відключення якої порушено. Відкрийте дверцята, натисніть рукою важіль, що йде всередину корпусу під час її закривання. Лампочка має згаснути.

тепло в охолоджувальній камері холодильника

Недостатньо низька температура всередині може бути через слабке охолодження. Можливі причини та лікування:

Що трапилося?
Як виправити?
Завантажили дуже багато продуктів, і агрегат не встиг їх охолодити Намагайтеся не перевантажувати кухонного помічника
Відбувся витік фреону Пайка місця витоку, повторне заправлення
Деформація ущільнювальних гумок дверей. Вони більше не забезпечують герметичність корпусу Заміна чи ремонт ущільнювача
Часткове закорковування системи Прочищення системи
Несправність або неправильне налаштування терморегулятора/термодатчика Ремонт, заміна або налаштування регулятора

Як зрозуміти, що прилад вийшов з ладу?

Нагрів зовні не належать до однозначних ознак, що потребують ремонту. Потрібно дивитися, як загалом працює холодильник. Якщо температура в камерах у межах норми, апарат періодично вимикається та відсутні підозрілі звуки, то звертатися до сервісу не потрібно. У разі несправності, крім нагріву, будуть й інші симптоми.

Виділення тепла можна навіть розглядати, як один з показників нормального функціонування агрегату. Наприклад, компресор холодильника повинен грітися і трохи вібрувати під час роботи. Якщо він завжди холодний та нерухомий, це говорить про несправності.

Справний апарат може грітися зовні більше, ніж звичайно після першого включення, розморожування або при включенні режиму екстразаморозки.

Позбавляємося настирливого писку: Чому пищить холодильник: топ 7 причин настирливого звукового сигналу

Що робити, щоби холодильник не грівся?

Холодильний апарат не повинен перегріватись. Важливо забезпечити відсутність факторів, що перешкоджають тепловіддачі конденсатора:

  • Встановлюйте холодильник відповідно до мануала виробника. Відстань від корпусу до стін — мінімум 5-10 см. Цього правила потрібно дотримуватись навіть при вбудовуванні апарата в нішу.
  • Не ставте агрегат поруч з газовою плитою, радіатором опалення та іншими джерелами тепла.

Також не рекомендується охолоджувати теплу чи гарячу їжу. Якщо її поставите в холодильну камеру, апарат працюватиме з підвищеною інтенсивністю, що сприяє зношенню деталей обладнання. Крім того, при такому підході корпус холодильника сильніше нагріватиметься.Після покупки не забудьте ознайомитись з інструкцією з експлуатації.

Ще один потенційний винуватець того, що холодильник гріється між камерами або гарячий з боків — несприятливий мікроклімат там, де готується їжа. Якщо жарко у приміщенні, конденсатор посилено гріється. Потрібно провітрювати кухню, тоді агрегат працюватиме не так інтенсивно. Компресору простіше, коли перепад температури на кухні та холодильній камері менш відчутний.

Рекомендації щодо комфортної установки: Як перевісити двері холодильника: 4 розділи у підтримці

Коментарі
Залиште коментар
Категорії