Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому пищить холодильник: топ 7 причин настирливого звукового сигналу

Дата публікації: 26.09.2022 10:20
Дата оновлення: 19.04.2023 15:00

Холодильник XXI століття дасть знати при неполадках або відкритих дверцятах. У разі позаштатної ситуації запульсує світло-індикація, з'явиться звуковий сигнал. У статті докладно розповідається, чому може пищати холодильник, як вчинити в такому випадку.

Що робити, якщо пищить холодильник

Чому пищить холодильник: розбір «світломузики»

Причини писку можна класифікувати залежно від положення дверцят. Іноді діти беруть продукти та забувають її закрити. Писк привертає увагу дорослих.

Якщо звук лунає при закритих дверцятах, потрібно подивитися: чи морозить компресор. У першому випадку справа, швидше за все, у датчиках. Можливо, компресор просто не встиг забезпечити потрібний температурний режим після розморожування або першого включення. Якщо холодильник не морозить, потрібно шукати причину несправності.

Ще один неприємний симптом: Чому гуде холодильник — 5 пояснень та дій на попередження

При відкриванні дверей

Власне, при відчиненні дверей холодильник пищати не повинен. А ось при тривалому знаходженні дверцят у відкритому положенні, наприклад, протягом 30 секунд, агрегат може видавати уривчастий звуковий сигнал.

холодильник пищить при відчиненні дверей

У такий спосіб апарат натякає користувачеві, що час би закрити його, оскільки в іншому випадку холод і далі виходитиме назовні. Якщо довго тримати холодильник у відкритому положенні, це призведе до зайвого навантаження на компресор і додаткової витрати електроенергії.

Розбираємося з протіканням: Чому тече холодильник: топ-7 причин та усунення несправностей

При закритих дверях

Якщо писк розкритого холодильника — це нормальне явище, то «сирена» у закритому положенні має вас насторожити. Багато моделей пищать не тільки у відкритому положенні, а й за підвищеної температури в корпусі. А температура там може бути надто високою необов'язково через дверцята. Можливі причини:

  1. За один раз поклали занадто багато їжі кімнатної температури.
  2. У морозилці багато криги, що призвело до некоректної роботи температурного датчика.
  3. Заповнили вперше продуктами новий холодильник.
  4. У морозилці увімкнули режим «суперзаморозки».
  5. Несправність одного датчика.
  6. Ущільнювач на дверцятах не забезпечує належну герметичність. Перевірити це можна, поклавши увечері запалений ліхтарик поряд із продуктами. Якщо ущільнювач відійшов — у темній кухні буде видно тонку смужку світла.
  7. Витік фреону, несправність компресора та інші ламання.

А ще холодильник пищить при, здавалося б, закритих дверях, якщо вони лише прикриті. Все має бути герметично.

Розбираємось з системником: Чому пищить системний блок: розшифровка сигналів ПК на 3 типах BIOS

Після розморожування

Іноді холодильники пищать після чергового розморожування. Відбувається це з природних причин. Поки миєте та протираєте полиці та інші деталі, минає деякий час. Продукти нагріваються. Після того, як розкладете їх по полицях, холодильнику знадобиться час, щоб забезпечити потрібний температурний режим. Поки цього не станеться, датчик подає сигнал до динаміка. Як тільки температурний режим у корпусі прийде до норми, писк припиниться. Для прискорення процесу постарайтеся деякий час після розморожування рідше заглядати в холодильник.

холодильник пищить після розморожування

Є міф, що при розморожуванні перед включенням потрібно почекати хоча б 1 годину з моменту відключення холодильника. Це стосується лише застарілих моделей, та й то чекати потрібно не годину, а хоча б 5-10 хвилин. Швидше ви навряд чи приведете полички до ладу. Так що сміливо вмикайте короля кухні після клінінгу. Якщо буде пищати — наберіться терпіння, в такому випадку це не ознака зламу.

Розбираємося з пралкою: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин та способи їх усунення

Після вимкнення світла

Для тривалої та безпроблемної експлуатації холодильника, до нього має подаватися електроживлення в межах, зазначених у документації. Якщо після відключення світла станеться різкий стрибок напруги, це може спричинити несправність. Особливо це стосується старих та бюджетних агрегатів. Всі нові апарати мають захист від перепадів електрики. У будь-якому випадку багато користувачів перестрахуються і відключають від розеток електроприлади, якщо у квартирі раптово зникло світло.

Якщо подача електрики відновилася та лампочки у квартирі горять нормально, але холодильник пищить — не варто панікувати. Як і у випадку з розморожуванням, агрегату треба надолужити втрачене: охолодити продукти до потрібного рівня. Після цього датчики покажуть норму та писк припиниться.

Замінюємо лампочку на нову: Як замінити лампочку в холодильнику: хитрики по 6 брендам.

Пищить компресор холодильника

Сам двигун, звичайно, не може видавати звук. Єдине, що динамік часом пищить через компресор холодильника. Типова симптоматика:

  • мотор не вмикається, хоча лампа всередині світиться;
  • двигун включається та відразу виключається;
  • двигун робить недостатні перерви в роботі або не відпочиває зовсім.

пищить компресор холодильника

Ще один привід звернутися до сервісу — погане охолодження продуктів. Виміряйте температуру в камерах звичайним градусником і порівняйте її із зазначеною в документації до агрегату.

Як вимкнути звуковий сигнал у холодильнику?

Писк динаміка при відкритих дверцятах нервує. Деякі навіть відключають звуковий сигнал методами, про які не пишуть в інструкціях. Зробити це можна такими способами:

  • натиснути на відповідну кнопку на панелі управління, якщо така є;
  • роз'єднати контакти датчика на дверцятах;
  • від'єднати чорний провід, який підходить до мікросхемки з динаміком;
  • зірвати динамік викруткою.

Користувачі, які обирають останній варіант, змушують замовкнути холодильник назавжди. Без динаміка більше жодних попереджувальних сигналів він не видаватиме.

У будь-якому разі перед вимкненням звуку бажано знайти причину. Можливо, змусивши холодильник замовкнути, надасте собі ведмежу послугу. Може, щось піде не так, а за відсутності сигналу ви не вживете жодних заходів щодо усунення несправності. В результаті дійде до ламання, яке потребує дорогого ремонту.

Хоча у відключення звуку можуть бути справді вагомі причини. Наприклад, холодильник періодично пищить уночі та будить домівників. У деяких моделях скористатися кнопкою відключення не так просто: потрібно натискати на неї 3 рази з інтервалом не менше 5 хвилин. Таке конструкторське рішення дратує, особливо коли потрібно прибрати звук уночі.

Підсумки

До першої категорії причин, через які пищить холодильник, належать варіанти зі справним охолодженням продуктів:

Причина
Що робити
Нещільно зачинили дверцята Перевірте герметичність. Можливо, дверцятам не дає закритись якась велика страва або ручка від сковорідки
Забагато їжі за раз поставили в холодильник Зачекайте, дайте агрегату охолодити продукти
Пищіть новий холодильник Зачекайте, дайте апарату вийти на температурний режим, передбачений виробником
У морозилці утворилося багато льоду Виконайте розморожування, зберіть вологу, та увімкніть холодильник
Працює режим суперзаморозки Вимкніть його
Поламався датчик закриття дверей або термодатчик Замінити датчик на новий
Перетерся шлейф дисплея, виникла проблема з передачею сигналу між корпусом та дверцятами Замінити шлейф
Провисли дверцята Встановити їх у правильне положення за допомогою шайб

Холодильник може постійно пищати та погано морозити чи не холодити взагалі. Приклади:

Причина
Що робити
Витік фреону. Компресор вибився з нормального графіка роботи, але ефект, що охолоджує, все одно не настає Знайти місце витоку. Закласти пролом, забезпечивши герметичність системи. Виконати повторне заправлення фреоном
Зламався компресор Замінити на новий
Несправна плата управління Перепрошивка або встановлення нового модуля, що управляє
Не працює відтайка випарника Замінити несправну деталь
Зламався вентилятор, що охолоджує Заміна вентилятора
Заклинило заслінку, повітря від випарника не потрапляє у потрібний відсік Ремонт або заміна зламаної деталі
Ущільнювач дверцят не забезпечує герметичність Ремонт або заміна ущільнювача
Проблема із кнопками керування Заміна кнопок або встановлення нової панелі замість старої

Людині, далекій від техніки, іноді не зрозуміло, як реагувати на писк. Можна, звичайно, викликати майстра, але тоді готуйтеся оплачувати його візит, навіть якщо пристрій справний. Тому для початку подивіться інструкцію або погуглить, завдавши в пошуковій системі назву моделі та симптоматику, що супроводжує писк.

Лайфхаки для дбайливих господинь: Як зберігати зелень — 3 популярні способи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії