Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

7 причин помилки 0xc00000e9 та способи її усунення

Дата публікації: 27.09.2022 10:17
Дата оновлення: 27.09.2022 10:32

Windows — зручна, але досить тендітна система. Коли її встановлюють на недоглянуте залізо, ймовірність появи синіх екранів, що сповіщають про несправності, помітно збільшується. Розберемо, як виправити раптову помилку 0xc00000e9 у «десятці» або попередньої версії Windows.

помилка 0xc00000e9 у Віндовсі

Коли з'являється помилка 0xc00000e9

Дев'ятий код може з'явитися в процесі встановлення Windows, під час її завантаження, оновлення або вимкнення ПК. У вікні помилки з кодуванням 0xc00000e9 може бути написано, що проблема полягає в неправильному видаленні знімного накопичувача, але це не завжди так. Іноді дев'ятий код вискакує після чищення пилу у корпусі ПК чи механічного впливу. Другий варіант включає всякі нещасні випадки, наприклад, у серцях стукнули по клавіатурі ноутбука, ненароком штовхнули системник та т.і.

відновлення при помилці введення виводу 0xc00000e9

Причини виникнення

Підступність помилки 0xc00000e9 полягає в тому, що її причиною можуть бути як програмні, так і апаратні проблеми. Визначити, що саме стало відправною точкою, часом непросто. Можливі варіанти:

  1. Поганий контакт SATA, через який поганий доступ до диска, причому необов'язково до системного. Проблема може бути пов'язана не з вінчестером, а з підключенням оптичного приводу.
  2. Несправність контролера HDD.
  3. Пошкоджено системні файли.
  4. Невдале оновлення Windows.
  5. Проблеми під час встановлення ОС.
  6. Некоректне налаштування BIOS.
  7. Конфлікт із пристроєм, підключеним за Usb.

Цікава стаття: Помилка 0xc004c003 під час активації Windows: 8 способів виправити

Як усунути помилку 0xc00000e9

У складних випадках варто почати з комп'ютерної ніші, в якій краще знаєтеся. Одним подобається длубатися в корпусі системника, інші не люблять возитися з комплектуючими, воліють для початку перепробувати всі варіанти з софтом. Ще одна вихідна точка у виправленні глюку — різновид ПК. Питання, як усунути помилку 0xc00000e9 за допомогою маніпуляцій з вінчестером частіше задають власники стаціонарних комп'ютерів. Якщо забарахлив ноут, є сенс спочатку повозитися з софтом.

Вибираємо крутий Макбук: Який MacBook вибрати у 2022 році: огляд, порівняння, відгуки

Програмні методи

Перед початком усунення помилки 0xc00000e9 під час звичайного запуску Windows 10 варто подумати, звідки прийшла проблема. Це стосується не тільки питань, пов'язаних із софтом, але й заліза, але в цьому розділі статті лише розбір програмних способів усунення несправності.

Що робили перед появою помилки
Рішення
Експериментували з BIOS, наприклад, з режимами Legacy та UEFI, або з параметрами підключення вінчестера

Поверніть все, як було, або скиньте BIOS на заводські налаштування.

Для скидання можна витягти батарейку материнки на кілька хвилин або скористатися відповідним пунктом системи введення-виведення.

У не русифікованих BIOS шукайте пункт зі словом Default або Defaults

Встановили якусь заморочену програму чи гру Видаліть програму. Якщо прога прописує себе в автозавантаженні, спочатку відключіть її запуск через відповідну вкладку диспетчера завдань
Оновили систему Видаліть останнє оновлення Windows: «Пуск» — «Параметри» — Оновлення — Центр оновлення — Переглянути журнал — Видалити

У разі некритичного збою жорсткого диска або глюка, пов'язаного з системними файлами, можна зайти з іншого боку. У вікні з помилкою 0xc00000e9 швидше за все буде пропозиція перейти до параметрів завантаження через F8. Натисніть цю клавішу. Далі:

  • Виберіть безпечний режим та завантажте комп'ютер без використання критичного системного софту.
  • Запустіть перевірку диска: «Цей комп'ютер» — Властивості С: — «Сервіс» — «Перевірити».

Якщо не вдається потрапити в безпечний режим — завантажтеся з сервісної флешки та запустіть chkdsk C: /F /R з командного рядка. Після такого завантаження також можна спробувати запустити відновлення завантажувача операційної системи командою bcdboot C:\windows.

Іноді дев'ята помилка вискакує при вимкненні комп'ютера або ноутбука, після чого ПК включається нормально, Windows завантажується без проблем. У цьому випадку вимкніть швидке завантаження через «Панель управління» — «Електроживлення» — Дія кнопки — Зміна параметрів.

 виправити помилку 0xc00000e9 програмним способом

Топчик виробників вінчестерів: ТОП-5 найкращих виробників внутрішніх жорстких дисків (HDD)

Апаратні способи

Відповідно до системної класифікації, код 0xc00000e9 належить до помилок введення-виведення. Збій пов'язаний з передачею інформації. Система начебто натякає на проблеми з вінчестером. Але перед тим, як відкривати корпус, є сенс почати з простіших маніпуляцій: відключіть від системника всі пристрої, підключені через USB, крім миші та клавіатури. Спробуйте завантажитись без принтера, сканера та іншої техніки, без якої можна обійтися. Якщо Windows почала нормально працювати — спробуйте приєднати периферію інакше. Для цього можна використовувати інші порти.

Якщо вимкнення периферії не допомогло, відкрийте корпус. Причина часто криється в sata-шлейфі або роз'ємі, до якого він підключений. Способи розв'язання проблеми:

  • вийміть шлейф і вставте його назад або в інший роз'єм;
  • замініть шлейф на інший.

Перед тим, як торкатися комплектуючих, скиньте з рук статичну електрику. Для цього достатньо торкнутися радіатора опалення.

усунути помилку 0xc00000e9 апаратним способом

Насамкінець пару радикальних способів розв'язання проблеми. Перший полягає у перевстановленні Windows. Допомагає за будь-яких проблем із софтом, не пов'язаних з BIOS. Другий — заміна жорсткого диска. Це теж крайній захід, вдаватися до якого має сенс, переконавшись у несправності вінчестера. Для цього займіться тестуванням або вставте хард в інший комп'ютер і спробуйте встановити Windows. На вбитий вінчестер система навряд чи встановиться.

Програми для діагностики: Як вилікувати жорсткий диск (HDD) та виправити биті сектори: 7 хороших програм для діагностики

Коментарі
Залиште коментар
Категорії