Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Холодильник не вимикається: 7 причин перевантаження компресора

Дата публікації: 02.11.2022 11:36
Дата оновлення: 02.11.2022 11:55

Холодильник — король кухні. Без нього не хочеться варити борщ на кілька днів, запасатись м'ясом, балувати себе тортиками. Щоб агрегат охолоджував довго та якісно, ​​потрібно стежити за циклічністю увімкнення/вимкнення.

що робити, якщо холодильник не вимикається

Розберемося, в яких випадках цього не відбувається і як часто ваш холодильник повинен відключатися від електромережі.

Як часто має вимикатися холодильник?

Багато залежить від моделі, завантаженості агрегату, налаштувань, температури в приміщенні, заправленого фреону та інших факторів. Співвідношення часу роботи та простою має бути в межах 1/4-1/2. Ці пропорції є актуальними для агрегату, який давно не розморожувався. Після першого увімкнення або розморожування холодильник може працювати без зупинки більше ніж годину.

Приклади нормальних інтервалів роботи та відпочинку: 3 та 6, 2 та 8 хвилин. Тривалість одного циклу зазвичай у діапазоні 8-15 хвилин. Тобто вважається нормою відключення 4-8 разів на годину. Відхилення у часових інтервалах допустимі. Головне, щоб апарат періодично вимикався. Зворотна ситуація говорить про неправильні умови роботи чи несправність.

Розбираємося з писком: Чому пищить холодильник: топ 7 причин настирливого звукового сигналу

Холодильник працює без зупинки: що зробити насамперед

Спочатку перевірте умови роботи агрегату. Дверцята повинні бути щільно закриті. Перешкодити герметичності може нагромадження продуктів, ручка від сковорідки, зношування гуми ізоляції тощо.

Якщо з герметичністю порядок, переходимо до наступного етапу — перевірки робочої температури. Розморожуємо холодильник і вмикаємо його без продуктів. Через пару годин вимірюємо температуру градусником у морозилці та холодильній камері. Вона має відповідати нормі. Якщо агрегат не може охолоджувати до необхідного рівня, казус не пов'язаний з термодатчиком. Датчик не дає сигнал через високу температуру, і холодильник тому не вимикається. Далі розглянемо з яких причин компресор безперервно працює.

Цікава стаття: Як перевісити двері холодильника: 4 розділи у підтримці

Чому не відключається холодильник: найпоширеніші причини

За відключення агрегату відповідає терморегулятор чи термодатчик, тому серед потенційних винуватців він першому місці. Втім, не варто скидати з рахунків інші нюанси:

Причина
Що робити?
Несправний терморегулятор/термодатчик Замінити на новий
Випарувався фреон Пошук витоку, паяння, заправка холодоагентом
Корпус гріють зовнішні джерела тепла Правильно встановити холодильник
Дверний ущільнювач пропускає повітря Ремонт чи заміна
Несправний компресор Ремонт чи заміна

Розбираємось з настирливим гулом: Чому гуде холодильник — 5 пояснень та дій на попередження

Несправність терморегулятора або неправильне налаштування

Не варто бездумно налаштовувати роботу холодильника. Після виставлення максимально низьких градусів агрегат довго не вимикатиметься. Особливо якщо його забито під зав'язку.

холодильник не вимикається через неправильне налаштування або зламаний терморегулятор.

У холодильнику без електроніки є термостат — прилад, який періодично розмикає та замикає ланцюг живлення, знеструмлюючи та знову включаючи мотор-компресор. При несправності терморегулятора двигун працює безперервно та сильно морозить. При несправності термостата його треба замінити. Після усунення несправності зверніть увагу, через скільки став відключатися холодильник, все має бути в межах норми.

Усуваємо течію: Чому тече холодильник: топ-7 причин та усунення несправностей

Витік холодоагенту

У разі невеликого витоку фреон може виходити кілька тижнів. При цьому холодильник продовжує працювати. Тиск у системі падає, мотору для досягнення потрібної температури доводиться працювати, не вимикаючись, але вийти на необхідні градуси йому все одно не вдається. Температура у холодильнику не відповідає належному рівню.

холодильник працює без зупинки через витік холодоагенту

Виявити втрату фреону можна за масляною плямою на трубці, утворення льоду зовні, біля компресора. Однак, щоб точно відповісти на запитання, чому холодильник не хоче відключатися, швидше за все доведеться запросити фахівця. У разі витоку фреону ви не зможете самі усунути несправність. Потрібно буде знайти місце виходу холодоагенту, запаяти пробій та заповнити систему заново.

Джерела тепла поруч

Буває, що холодильник неправильно працює відразу після установки. Він повинен розташовуватися поруч із джерелами тепла: потужними радіаторами опалення, камінами, газовими плитами тощо. Уся ця техніка підігріває корпус агрегату. У стінах холодильника, звичайно, є теплоізоляція, але гріти його зовні не варто. Це може стати додатковою причиною, яка разом з іншими обставинами не дає апарату відключатися.

Проблеми з ущільнювачем дверей

Згодом ущільнювач деформується, і дверцята зачиняються не щільно. Всередину заходить тепле повітря з кімнати, що перешкоджає охолодженню продуктів. В результаті холодильник довго працює і не хоче вимикатися. Перевірити ущільнювач можна, залишивши всередині ліхтарик вночі. Якщо з корпусу йде смужка світла, то гумка не забезпечує належну герметичність. Трохи деформований ущільнювач розправте самостійно. Для цього:

  • розморозьте холодильник;
  • обробіть гумку окропом з чайника, нижню частину можна пором з носика праски;
  • розправте ущільнювач;
  • Закрийте дверцята на пару хвилин для вирівнювання товщини гумки.

холодильник працює і не відключається через скупчений ущільнювач

Несправність компресора

Найгірший варіант — несправність компресора. Якщо всі вищезгадані несправності до вашої нагоди не ставляться, залишається грішити на серце холодильника. Проблеми з ним бувають після тривалої експлуатації або у разі заводського дефекту. Заміна компресора — дорога процедура, яка потребує професійного підходу. Якщо проблеми з бюджетним агрегатом, перевірити деталь можна за допомогою мультиметра: продзвонити обидві обмотки, скласти їх опори та порівняти отримане значення з тим, що дають два паралельні штирі. Оми повинні вийти приблизно однакові.

зламаний компресор холодильника

Чому ще може не вимикатися холодильник? До сказаного вище додамо пару пунктів:

  1. Засмітилися трубки, якими циркулює фреон.
  2. Несправна плата керування. Для холодильників, які не оснащені електронікою, першопричиною несправності може стати терморегулятор. Для більш просунутих пристроїв — термодатчик, який подає сигнал на плату. Якщо він зламався — витрачатися особливо не доведеться. Гірше — коли згоріла плата.

Якщо агрегат не відключається — не затягуйте з ремонтом: перевантаження компресора може призвести до виходу з ладу.

Добираємося до лампочки: Як замінити лампочку в холодильнику: лайфхаки по 6 брендам

Коментарі
Залиште коментар
Категорії