Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

Дата публікації: 01.11.2022 14:01
Дата оновлення: 01.11.2022 14:32

У деяких країнах Азії, наприклад, в Ізраїлі, немає централізованого опалення. Зими там, звичайно, не сибірські, але досить холодно. Люди прогрівають квартири кондиціонерами.

інверторний кондиціонер не гріє

В Україні такий варіант не проходить, але питання, чому кондиціонер не бажає включатися на обігрів, теж актуальне. Особливо з огляду на ситуацію на ринку газу.

Чому кондиціонер не працює на обігрів: прості причини

Найпростіша причина — відсутність функції обігріву. Більшість кондиціонерів вміють гріти, але трапляються й застарілі моделі. Якщо в документації згадано нагрівання приміщення, потрібно подивитися, як його запустити, при якій вуличній температурі агрегат працюватиме справно. До простих причин також належать проблеми з пультом.

Огляд можливостей: Функції та режими роботи кондиціонера — огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Неправильний режим

Щоб від кондиціонера пішло тепло, необхідно перевести його в режим обігріву. Насамперед увімкніть запуск агрегату, дайте йому можливість відкрити жалюзі, нехай запрацює внутрішній вентилятор. Тепер перемкніть режим обігріву.

кондиціонер не працює на обігрів

На що натискати — дивіться в інструкції. Можливо, потрібна кнопка Mode. Натисніть її, доки на дисплеї пульта не з'явиться напис HEAT та/або значок сонечка. Виставте температуру, до якої необхідно нагріти кімнату. Для перемикання на обігрів спліт-системі знадобиться до 15 хвилин. Протягом цього часу вона може видавати звуки, що нагадують праску при відпарюванні. Стуків і скреготу бути не повинно. Чому кондиціонер починає працювати на тепло не так швидко, як хотілося б? Читайте далі, та все дізнаєтесь.

3 кроки до комфорту: Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву

Час очікування

Агрегат не поспішатиме з подачею повітря, якщо виробник реалізував функціонал гарячого старту. Технологія передбачає попередню підготовку холодоагенту. Поки вона відбувається, вентилятор внутрішнього блоку не обдуває холодним повітрям кімнату. В результаті досягається економія електроенергії, але користувачеві потрібно чекати на подачу тепла в приміщення. У моделях без гарячого старту внутрішній вентилятор може працювати майже відразу після включення агрегату. Спочатку піде прохолодне повітря, але поступово воно стане теплим.

Цікава стаття: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» та 2 «проти»

Неприпустима температура на вулиці

Інверторні кондиціонери більш стійкі до холоду, можуть працювати й при –15 градусах. Простіші агрегати розраховані на обігрів при –5°C. Якщо ігнорувати інструкції виробника, включаючи апарат у лютий холод, він не запрацює або з часом зламається. До несправності зазвичай призводить утворення льоду у зовнішньому блоці. За бажанням можна покращити морозостійкість компресора, замовивши встановлення зимового комплекту:

  • регулятора обертів вентилятора зовнішнього блоку,
  • повітряного термостата,
  • елементів підігріву комплектуючих та відведення дренажної води.

кондиціонер не гріє коли немає обладнання

У деяких моделях передбачені окремі елементи захисту, у цьому випадку можна обмежитись покупкою лише частини зимового комплекту.

Несправність пульта або кондиціонер не реагує на ПДК

Деколи обігрів на кондиціонері не включається через пульт. У ньому мають бути робочі батареї, також трапляються випадки підвисання ПДК. Щоб привести його до тями, іноді достатньо витягти батарейки, понатискати кнопки та вставити елементи живлення назад. Для локалізації причини можна спробувати увімкнути потрібний режим без пульта.

З несправностями, пов'язаними з ПДК, зручно розбиратися в офісі, в якому кілька однакових кондиціонерів. У такому разі не важко встановити винуватця відсутності обігріву або, принаймні, перейти до причин, пов'язаних з деталями самого агрегату. Для цього достатньо використати пульт апарату, який справно подає тепло в приміщення.

Нюанси установки: Як встановити мобільний кондиціонер, уникнувши 6 типових помилок

Кондиціонер не гріє: глобальні несправності

Вище було розглянуто причини, пов'язані з неуважністю користувача чи пультом. Однак не завжди вдається швидко розібратися, чому в холод кондиціонер не гріє та розв'язувати проблему без серйозних фінансових витрат.

Якщо вмикаєте кондиціонер при температурах, не передбачених виробником, ризикуєте зіткнутися з серйозними несправностями. Ще одна причина передчасної заміни комплектуючих — відсутність чищення агрегату.

Вибираємо серце опалювальної системи: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Порушення режиму розморожування

Взимку кондиціонер періодично переходить у режим відтайки. В результаті зовнішній блок не обростає льодом. Збої в режимі призводять до того, що зовнішня частина спліт-системи покривається бурульками. Можливі причини через проблеми з електроживленням чи несправна автоматика.

намерзлий кондиціонер

Необхідно знайти та усунути проблему. Також доведеться розбиратися з льодом. Якщо утворилося трохи криги, можна спробувати розтопити її, увімкнувши кондиціонер на холод. Не тягне? Тоді допоможе будівельний фен. Обмерзання зовнішнього блоку необов'язково пов'язане з системою розморожування. Альтернативні причини:

  • вчасно не почистили внутрішній блок,
  • надлишок або недолік фреону та інше.

Несправність чотириходового клапана

У всіх кондиціонерах, здатних працювати на обігрів, є 4-ходовий клапан. З його допомогою агрегат змінює напрямок руху холодоагенту, перемикається з холоду на тепло. Несправність клапана може бути пов'язана з заводським дефектом або потраплянням забруднень у систему. Вартість заміни деталі — до половини ціни внутрішнього блоку.

несправність клапана в кондиціонері

Витрати на ремонт можна порівняти з установкою нового компресора. Процес досить трудомісткий, потрібно робити кілька пайок поруч з клапаном. Якщо за справу візьметься фахівець-початківець, він може допустити перегрів внутрішніх деталей вузла, що регулює напрямок фреону, та їх деформацію.

Нестача фреону

При втраті герметичності системи холодоагент уходить, в результаті кондиціонер не холодить і не гріє, але може працювати як вентилятор. Залежно від площі витоку фреон виходить від кількох хвилин до кількох місяців. Протягом цього часу збільшується навантаження на компресор.

Виконати попередню діагностику щодо витоку холодоагенту можна самостійно. Для цього:

  1. Пошукайте на трубках масляні плями, також зверніть увагу на місця з'єднань комунікацій з компресором та іншими деталями.
  2. Порівняйте температури трубок у фреоновій магістралі. Вони мають помітно відрізнятися.
  3. Перевірте температуру вентиляторів зовнішнього блоку. Якщо через пів години після включення агрегату вона залишилася на колишньому рівні, то холодоагент вже випарувався.

перевірка фреону у кондиціонері

Робити діагностику на вулиці потрібно за плюсової температури.

Зледеніння фреонового контуру

Цей розділ можна розглядати як продовження частини статті, де написано про порушення режиму відтайки. Лід зовні утворюється необов'язково через проблеми з розморожуванням. Зледеніння може виникати й при плюсовій температурі. Бувають проблеми з температурним датчиком, модулем управління та забрудненнями, що потрапили всередину системи. У будь-якому випадку крига утворюється не всередині трубок, а зовні. Розрив комунікацій, пов'язаний зі зледенінням, характерний для холодильників, що неправильно експлуатуються, але не для кондиціонерів. Температура замерзання фреону — нижче –100 градусів. Зимовий холод йому не страшний.

Не забуваємо про профілактику: Як почистити кондиціонер: 11 простих кроків

Несправність вентилятора зовнішнього блоку

Бувають ситуації, при яких кондиціонер гарно дме, але не гріє. У таких випадках потрібно дивитися, чи працює вентилятор зовнішнього блоку. Можливі такі варіанти:

Діагностика
Що робити
Рукою насилу вдається провернути крильчатку Перевірити місце з'єднання зі шківом, очистити від льоду та забруднень
Тремтить, скрипить при обертанні Замінити підшипник
Рукою крильчатка крутиться нормально, але вентилятор не вмикається

Можливі причини:
вийшов з ладу двигун вентилятора;
пошкоджено проводку, по якій йде живлення;
проблеми з платою.

Кваліфікований майстер знайде та усуне несправність

Неробочий компресор

Компресор — серце кліматичної техніки, саме він жене фреон трубками. Без нього кондиціонер не охолодить та не зігріє. При роботі компресор трохи вібрує та гріється. Якщо цього не відбувається — він вийшов з ладу чи не подається живлення. Проблеми можуть бути пов'язані з несправністю пускового конденсатора. Також може виникнути потреба в ремонті кабелю живлення або плати.

На закінчення кілька слів про чищення кондиціонерів. Деякі люди ігнорують профілактичні заходи, а потім дивуються чому кондиціонер не хоче працювати на обігрів. Або обмежуються миттям внутрішнього блоку. Зрозуміло, що до зовнішнього дістатися складніше, особливо якщо він висить на стіні багатоповерхового будинку. Але робити це все одно треба. Добре, що в наш час завжди можна запросити фахівців. На вулиці більше пилу, влітку летить тополиний пух, у великих містах на обладнання сідає смог, тому чищення має бути повним, а не вибірковим.

Домашнім умільцям на замітку: Як приєднати батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачку

Коментарі
Залиште коментар
Категорії